Čechom hrozí lockdown, vláda sprísňuje opatrenia

Česká republika je v súčasnosti jednou z najpostihnutejších krajín koronavírusom v Európe, znepokojení vývojom nákazy sú aj v Rakúsku.

12.10.2020 06:00 , aktualizované: 23:33
koronavírus, Praha Foto: ,
Archívna snímka. Obyvatelia Prahy si 30. júna užívali uvoľnenie opatrení proti šíreniu koronavírusu na stredovekom Karlovom moste. Vytvorili dlhý rad stolov, pri ktorých si pochutili na jedle a nápojoch, ktoré si doniesli so sebou. Mala to byť rozlúčka s koronavírusom. Na jeseň patrí Česko medzi krajiny, kde sa koronavírus vrátil výrazným spôsobom.
debata (134)

23:33 V Spojených arabských emirátoch (SAE) sa začali skúšky ruskej vakcíny Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 na ľuďoch. Kremeľ to oznámil v pondelok vo vyhlásení, v ktorom informoval o telefonáte ruského prezidenta Vladimira Putina a korunného princa emirátu Abú Zabí šejcha Muhammada bin Zájida an-Nahjána. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters. Abú Zabí je jedným zo siedmich emirátov SAE.

SAE je druhou zahraničnou krajinou, kde sa začala testovať nová ruská očkovacia látka proti COVID-19. Ako prvé s jej testovaním začalo Bielorusko. Očakáva sa, že testy sa v blízkej budúcnosti spustia aj vo Venezuele.

23:03 Česká vláda schválila ďalšie opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Prehľad hlavných zmien pripravil český spravodajský server Novinky.cz. Opatrenia platia od stredajšej polnoci do 3. novembra s výnimkou zavretia škôl, ktoré platí do 1. novembra.

  • Zatvárajú sa všetky školy s výnimkou škôl materských. Budú vyčlenené zariadenia pre deti pracovníkov záchranného systému, predovšetkým pre lekárov a zdravotné sestry. Vysoké školy môžu vykonávať skúšky, kde nie je viac ako 10 ľudí. Zakazuje sa pobyt študentov, ktorí majú trvalé bydlisko v ČR, na internátoch.
  • Od polnoci 14. októbra sa úplne zatvoria reštaurácie, kluby i bary. Bude možné predávať jedlo so sebou vo výdajných okienkach.
  • Zakazuje sa pitie alkoholu na verejne prístupných miestach.
  • Ľudia sa môžu zhromažďovať v maximálnom počte šesť osôb. Výnimku majú orgány štátnej správy a samosprávy.
  • Zavádza sa povinnosť nosiť rúška na zastávkach verejnej dopravy.

22:32 Počet ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) s ochorením COVID-19 vo Francúzsku prekročil v pondelok 1500, prvýkrát od 27. mája, teda po takmer piatich mesiacoch. Vyvoláva to obavy, že po celej krajine bude nutné zaviesť lokálne lockdowny, napísala tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

Nový údaj 1539 pacientov na JIS-kách je stále takmer päťkrát nižší než údaj 7148 z 8. apríla, ale zároveň štyrikrát vyšší než najnižšie číslo 371 pacientov z 31. júla. A keďže zvyčajne je na jeseň hospitalizovaných viac ľudí s rôznymi ochoreniami než na jar, odborníci na zdravotníctvo sa obávajú, že systém nemocníc bude rýchlo preťažený, ak sa nič nespraví pre zastavenie šírenia koronavírusu.

21:58 Polícia zaznamenala v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu dokopy 3910 priestupkov. Informuje o tom na sociálnej sieti.Spresnila, že 1554 priestupkov sa dotklo porušenia karantény stanovenej lekárom, 392 priestupkov sa týkalo porušenia zákazu otvorenia prevádzok a 1964 porušenia povinnosti nosenia rúška.

20:50 Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) spustil od pondelka možnosť plateného karanténneho ubytovania pre ľudí, ktorí nemôžu či nechcú povinnú izoláciu stráviť v domácom prostredí. Na tieto účely BBSK prispôsobil časť priestorov internátu vo Fiľakove v Lučeneckom okrese, ktoré majú samostatný vstup a sú oddelené od priestorov určených pre študentov.

Ľudia, ktorí majú povinnosť absolvovať karanténu, dnes prakticky nemajú inú možnosť, ako ju stráviť doma, kde vystavujú potenciálnej hrozbe svojich najbližších. My im ponúkame alternatívu, ako dodržať všetky nariadenia a zároveň sa tejto hrozbe vyhnúť, povedal predseda BBSK Ján Lunter. Kapacita karanténneho ubytovania vo Fiľakove je celkovo 15 miest. Všetky kontakty i podmienky ubytovania nájdu záujemcovia na internetovej stránke BBSK.

19:48 Krajiny Európskej únie sa v súvislosti s pandémiou koronavírusu pripravujú na prijatie spoločného semaforového systému na koordináciu cestovania po eurobloku. V snahe zabezpečiť, že členské štáty nebudú navzájom zatvárať hranice a pristupovať k nezosúladeným opatreniam ako počas prvej vlny v marci, prišla Európska komisia so spomenutým návrhom. Kľúčovým opatrením bude spoločná tzv. „koronamapa“ vytvorená Európskym centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb. Tá podľa početnosti jednotlivých ohnísk nákazy roztriedi európske regióny na zelené, oranžové a červené zóny.

Podľa najnovšieho návrhu by červenými zónami mali byť oblasti, kde je celkový počet novo oznámených prípadov COVID-19 viac ako 50 na 100-tisíc ľudí počas ostatných 14 dní a percento pozitívnych testov dosahuje najmenej 4 %. Do červenej zóny budú patriť aj regióny, ktoré budú mať percento pozitívnych testov nižšie ako 4 %, ale zároveň budú mať celkový počet prípadov viac ako 150 na 100-tisíc osôb.

Vzhľadom na veľmi vysoký počet infikovaných na celom kontinente by v súčasnosti mala byť väčšina eurobloku klasifikovaná ako červená alebo oranžová.

19:05 Celkový počet úmrtí súvisiacich ochorením COVID-19 v Českej republike prekročil pondelok číslo 1000. Vyplýva to z pondelňajších údajov ministerstva zdravotníctva ČR. V priebehu pondelka v Česku zaznamenali ďalších 58 úmrtí, čím ich celkový počet od začiatku pandémie dosiahol 1045.

V krajine takisto v pondelok do 18.00 h SELČ zaznamenali 1896 nových prípadov nákazy. Hospitalizovaných s ochorením COVID-19 je 2146 ľudí. Od začiatku pandémie v ČR potvrdili už 119 007 pozitívnych prípadov. Aktívnych prípadov je momentálne 61 522 a 56 440 ľudí sa z ochorenia vyliečilo.

18:32 Dánski veterinári a farmári začali likvidáciu prinajmenšom 2,5 milióna noriek na severe krajiny, keďže sa zistilo nakazenie zvierat koronavírusom na najmenej 63 farmách. Informovali o tom v pondelok dánske úrady, ktoré uviedli, že chovatelia s nenakazenými norkami dostanú stopercentné odškodnenie, ale farmári s nakazenými zvieratami dostanú nižšie kompenzácie. Cieľom tohto kroku je motivovať chovateľov, aby bránili infikovaniu chovov.

Vedci stále zisťujú, ako sa norky nakazili a či môžu infikovať ľudí. Predpokladá sa, že norky sa nakazili od chovateľov. Holandské úrady však tvrdia, že niektorí zamestnanci fariem sa neskôr spätne nakazili od noriek. V auguste Holandsko zakázalo chov noriek na tri roky pre rastúci počet nákaz na farmách.

18:14 V ďalších dvoch najväčších mestských častiach, v Petržalke a Ružinove, je situácia na základných a materských školách v pôsobnosti mestských častí momentálne pokojná. Všetky školy aj škôlky sú otvorené, žiadna trieda nie je v karanténe.

18:12 V bratislavskom Starom Meste majú od pondelka prerušené prezenčné vyučovanie žiaci jednej triedy siedmeho ročníka na ZŠ Hlboká cesta. Doma zostávajú do piatka a vzdelávajú sa prostredníctvom úloh cez Edupage. Na škole je desať učiteľov v karanténe.

Rovnako žiaci siedmeho a deviateho ročníka na ZŠ Mudroňova majú prerušené prezenčné vzdelávanie a učia sa doma. Dôvodom je v tomto prípade karanténa učiteľov vyučujúcich v ôsmom ročníku. „Žiaci 8. ročníka sú najmenej do 12. 10. v povinnej karanténe, respektíve do negatívneho výsledku RT-PCR testu, ktorý sú povinní absolvovať,“ uviedol pre TASR hovorca Starého Mesta Matej Števove. Žiaci 5. a 6. ročníka pokračujú v riadnom vyučovaní podľa upraveného rozvrhu v rozsahu štyroch vyučovacích hodín.

Na základe rozhodnutia regionálneho úradu verejného zdravotníctva je do piatka zatvorená MŠ Tabaková, kde boli pozitívne testovaní traja zamestnanci.

17:56 Biskupi tvrdia, že plošné zákazy bohoslužieb žiadaný účinok v boji proti nákaze koronavírusom neprinesú. Uviedol to hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara v súvislosti s avizovaným plošným zákazom verejných bohoslužieb. Hovorca KBS tvrdí, že predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) rozhodnutie plošného zákazu verejných bohoslužieb predsedovi KBS Stanislavovi Zvolenskému dopredu avizoval.

Po oznámení plošného zákazu sa rozhodli predsedovi vlády biskupi napísať list. Vyjadrujú mu v ňom podporu v zápase proti šíreniu pandémie, aj to, že je samozrejmé, že cirkev nariadenia štátu poslúchne. „Biskupi sú však zároveň presvedčení, že plošné zákazy bohoslužieb, ktoré šírenie nákazy nespôsobujú, žiadaný účinok v boji proti nákaze neprinesú,“ tvrdí Kramara. Veriacich podľa biskupov pripravia o jedinečný zdroj duchovného života a sviatostnej posily. „Prosia ho preto ešte raz o zváženie vydaného plošného zákazu,“ uzavrel Kramara.

17:25 Na Základnej škole (ZŠ) s materskou školou Za kasárňou v bratislavskom Novom Meste sa objavil ďalší prípad koronavírusu. Pozitívne testovaný bol tentoraz jeden zo žiakov ôsmeho ročníka, od pondelka je tak v karanténe celá trieda. Informuje o tom na sociálnej sieti starosta Nového Mesta Rudolf Kusý aj mestská časť na svojej webovej stránke.

„Máme v karanténe ďalšiu triedu. Žiak sa nakazil v tanečnom súbore, v škole bol naposledy minulú stredu. Doma deti zostanú do konca tohto týždňa,“ približuje Kusý. Trieda zostane zatvorená do soboty 17. októbra.

17:10 Pozitívny test na Covid-19 majú dvaja zo zamestnancov Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši. Krízový štáb mesta preto od utorka (13. 10) zaviedol nové opatrenia pre verejnosť. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

„Žiadame klientov mestského úradu, aby dočasne uprednostnili telefonickú alebo elektronickú formu komunikácie, pokiaľ nie je nutná osobná návšteva úradu. Od 13. októbra bude Centrum služieb občanom mesta otvorené v obmedzenom režime. Pri vstupe do budovy mestského úradu klient absolvuje zmeranie telesnej teploty a vypíše formulár o potvrdení bezinfekčnosti,“ priblížila hovorkyňa. Vstup verejnosti je povolený len do vstupnej haly a Centra služieb občanom mesta. Vstup do ostatných priestorov mestského úradu je obmedzený. (tasr)

17:01 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová sa v pondelok poobede vyslovila za dôraznejšiu koordináciu národných opatrení členských krajín EÚ v boji proti novému typu koronavírusu.

Von der Leyenová upozornila, že mnoho národných vlád v posledných mesiacoch zaviedlo cestovné obmedzenia, čo následne viedlo k spleti ďalších opatrení. Pripomenula tiež, že naprieč krajinami EÚ existujú rôzne farebné kódy v súvislosti s epidemiologickou situáciou, odlišné kritériá a tiež odlišné pravidlá testovania a zavádzania do karantény.

„Ťažko potom vedieť, kam sa dá cestovať, aké pravidlá treba dodržiavať, keď sa tam dostanete, a aké pravidlá platia po návrate domov,“ povedala. „Musíme tieto opatrenia koordinovať, aby sme uľahčili život Európanom. Čím sú pravidlá jasnejšie, tým lepšie môžu s nimi občania narábať. Aj preto Európska komisia nedávno predložila návrh, ktorého prijatie národnými vládami prinesie ľuďom viac jasnosti,“ uviedla šéfka EK vo vyhlásení pre médiá.

Návrh EK podľa jej slov prinesie spoločný farebný kód pre všetkých, založený na spoločných kritériách. Zadefinuje všetky regióny v EÚ na základe úrovní rizika. Dohodnuté farby – červená, oranžová a zelená – sa prejavia na jednej mape pre celú EÚ. Von der Leyenová upozornila, že každý občan EÚ si môže potrebné údaje skontrolovať na oficiálnej webovej stránke Európskej únie.

16:56 Premiér Igor Matovič spomenul cez víkend prípad lekára, ktorý leží v nemocnici na umelej pľúcnej ventilácii a pravdepodobne zomrie. Jeho slová viacerí označili za necitlivé. Pravda zistila, že ide o všeobecného lekára z Oravy, ktorý skončil s ochorením Covid-19 v ružomberskej nemocnici. (Viac tu)

16:44 Irán hlásil rekordný denný prírastok úmrtí na ochorenie Covid-19 spôsobované novým koronavírusom. Ministerstvo zdravotníctva v pondelok uviedlo, že za 24 hodín zomrelo v krajine 272 pacientov.

Za rovnaký čas zaznamenali v Iráne aj vyše 4200 nových infekcií, dodala v štátnej televízii hovorkyňa ministerstva Símá Láríová, ktorú citovala tlačová agentúra DPA. Celkový počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom od vypuknutia pandémie koncom februára je v súčasnosti takmer 29-tisíc a počet infikovaných dosiahol celkovo vyše pol milióna. Irán má približne 82 miliónov obyvateľov.

Medzi nakazenými je tiež viceprezident Mohammad Bagher Núbacht a šéf iránskej jadrovej agentúry Alí Akbar Sálehí, ktorý sa nachádza pod lekárskym dohľadom v domácej izolácii. Drastické zvýšenie v počte prípadov nákazy v posledných týždňoch viedlo k preťaženosti zdravotníckych zariadení s pacientmi s ochorením Covid-19 v niektorých veľkých mestách. Podľa pandemického krízového tímu v hlavnom meste Teherán už nie je dostatok nemocničných lôžok. To znamená, že do nemocníc môžu privážať iba naliehavé prípady nákazy koronavírusom.

16:38 Od vypuknutia pandémie koronavírusu na Slovensku zaznamenali doteraz ochorenie Covid-19 najmä u 20– až 24-ročných. Ochorenie sa však vyskytlo vo všetkých vekových skupinách, najmenej u detí do desať rokov.

Vyplýva to zo septembrovej analýzy prípadov ochorení Covid-19 na Slovensku, ktorú zverejnil Úrad verejného zdravotníctva SR.

16:11 Preventívne opatrenia na maďarských školách zavedené v rámci ochrany proti šíreniu nového druhu koronavírusu sú dostatočné a súčasná situácia si nevyžaduje ďalšie kroky či okamžitý zásah. Vyhlásil to v pondelok vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió štátny tajomník rezortu ľudských zdrojov zodpovedný za verejné vzdelávanie Zoltán Maruzsa.

„Školám sa podarilo zorganizovať napríklad meranie telesnej teploty, vláda zabezpečila 41-tisíc digitálnych teplomerov, pričom v najväčších budovách zriadili aj detekčné brány na meranie teploty,“ zdôraznil štátny tajomník.

Maruzsa pripomenul, že 23. októbra sa začínajú jesenné prázdniny, čo bude vhodné na to, aby sa eliminoval vírus zo zariadení, kde sa nákaza vyskytla.

16:01 Novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorou sa má Národná rada zaoberať na utorkovej mimoriadnej schôdzi, je protiústavná a dokazuje aj protiústavnosť prijímania doterajších opatrení na boj s pandémiou nového koronavírusu. Na pondelkovej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Smeru Robert Fico s tým, že novelu strana nepodporí. (tasr)

Video: Predseda Smeru Robert Fico reaguje na najnovšie protiepidemické opatrenia vlády.

15:53 V Bratislave je už ochorenie Covid-19 značne rozšírené. Upozornil na to primátor hlavného mesta Matúš Vallo s tým, že sa prechádza do veľmi náročnej fázy, kde ľudia musia ešte viac chrániť seba a svoje okolie.

„Potrebujeme brať situáciu vážne a nepodľahnúť hlasom, ktoré nebezpečenstvo nákazy znižujú. Naše zdravotníctvo, naše nemocnice majú obmedzenú kapacitu na to, aby dôsledky nezodpovedného správania zvládli,“ uviedol Vallo na sociálnej sieti. Účinnou prevenciou voči nakazeniu sa zostáva podľa neho pravidlo nosiť ochranné rúško, dodržiavať odstup a umývať si ruky.

„Magistrát sa po prvej vlne pandémie pripravil na jej možný návrat a vypracoval si systém, ktorý určuje, kedy je nutné zaviesť vybrané opatrenia,“ uviedol primátor. Deklaruje, že situáciu hlavné mesto zvláda. V Bratislave bolo podľa COVID mapy doteraz 2635 potvrdených prípadov ochorenia Covid-19. Za nedeľu pribudlo 71 nových prípadov. (tasr)

15:50 Sociálna sieť Facebook zrušila stránku Bádateľ, ktorá mala 60-tisíc sledovateľov. Ministerstvo zdravotníctva o tom informovalo na sociálnej sieti s tým, že táto stránka pravidelne a systematicky šírila nebezpečné dezinformácie o zdraví a koronavíruse. Rezort zatiaľ nemá viac informácií o tomto kroku, ani to, či ide o dočasné, alebo trvalé zrušenie stránky.

Ministerstvo zdravotníctva už dlhší čas upozorňuje nielen verejnosť, ale aj predstaviteľov sociálnej siete na hoaxy z tejto stránky. „Na portál Bádateľ sme tiež podali trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy,“ uviedol rezort. (sita)

15:43 Nepriaznivá epidemiologická situácia na Orave si od pondelka vyžiadala nasadenie vojakov. Vyše 50 príslušníkov ozbrojených síl pomáha na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne.

Podľa šéfky úradu Márie Varmusovej budú vojaci po zaučení schopní odpovedať na informačné telefonáty od obyvateľov. V prípade potreby budú tiež robiť základné kontroly ľudí v karanténe alebo pozitívne testovaných na nový koronavírus. (tasr)

15:36 Štyria príslušníci Švajčiarskej gardy, ktorá je osobnou strážou pápeža, mali pozitívny výsledok testov na koronavírus SARS-CoV-2. V pondelok o tom informoval hovorca Vatikánu Matteo Bruni. Pokiaľ ide o prevenciu pred koronavírusom, Vatikán uviedol, že 83-ročný František je lekármi monitorovaný.

Dodal, že všetci štyria vykazujú príznaky ochorenia a sú momentálne v karanténe. Bruni ďalej uviedol, že všetci „strážnici, či už sú v službe alebo nie, budú nosiť rúška v interiéri aj exteriéri pri súčasnom dodržiavaní už existujúcich opatrení“.

15:15 V Českej republike bude od stredy pravdepodobne povinné nosiť na verejnosti rúško a je možné, že prvý stupeň základných škôl prejde na režim diaľkovej výučby. Vyplýva to z tlačového brífingu po zasadnutí Rady hospodárskej a sociálnej dohody ČR.

„Určite budú nutné rúška vo verejných priestoroch – zastávkach verejnej dopravy a ďalších podobných priestoroch,“ uviedol prezident Zväzu priemyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák po zasadnutí tripartity, kde o opatreniach na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 diskutoval s vládnymi predstaviteľmi.

Žiaci prvého stupňa základných škôl sa budú od stredy pravdepodobne učiť na diaľku. „Bolo potvrdené, že prvý stupeň je jeden zo zdrojov šírenia, pretože prichádza ku kontaktu s rodičmi a inými, ktorí sú nositeľmi,“ uviedol podľa televízie ČT24 na brífingu predseda Českomoravskej konfederácie odborových zväzov Josef Středula a dodal, že materské školy ostanú určite naďalej otvorené.

Presný zoznam opatrení, ktoré vstúpia do platnosti v stredu, však stále nie je známy. Ráno o nich rokovala Bezpečnostná rada a následne o nich predstavitelia vlády debatovali s tripartitou. Český kabinet by mal opatrenia schváliť ešte v priebehu pondelka a verejnosti ich oznámiť na tlačovej konferencii o 17.30 h.

14:04 Francúzsky premiér Jean Castex vyzval v pondelok obyvateľov svojej krajiny, aby sa podriadili reštrikciám prijímaným lokálne v snahe zastaviť šírenie nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Upozornil, že ak sa epidemiologická situácia zhorší, vláda by mohla prikročiť k ďalším reštrikciám.

„Sme vo veľmi zložitej situácii,“ priznal Castex v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Franceinfo. Dodal, že celoštátnemu lockdownu, aký Francúzsko pre koronavírus nového typu zažilo na jar, sa vláda chce za každú cenu vyhnúť. Nevylúčil však uplatnenie tohto opatrenia na lokálnej úrovni. „Nič sa nedá vylúčiť,“ upozornil.

Francúzsky premiér súčasne informoval, že 22. októbra bude sprístupnená mobilová aplikácia StopCovid, pomocou ktorej bude možné trasovať potenciálne nakazených. Predchádzajúci pokus o jej využívanie v podstate zlyhal, dodala agentúra DPA.

13:49 Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý sa nakazil novým druhom koronavírusu, bol v pondelok po týždni a pol prepustený z nemocnice, kde sa liečil na obojstranný zápal pľúc. Oznámila to v pondelok v Kyjeve jeho strana Európska solidarita, píše agentúra DPA.

Porošenka (55) prepustili zo špecializovanej kliniky po tom, čo došlo k zlepšeniu jeho zdravotného stavu. Do nemocnice bola medzičasom so zdravotnými komplikáciami prijatá i jedna z Porošenkových dvoch dcér, píše DPA bez ďalších podrobností. Koronavírusom sa tento rok nakazila i bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, ktorá sa z ochorenia už vyliečila.

13:46 Slovensko je z pohľadu rozpočtu pripravené na druhú vlnu koronakrízy. Ubezpečil o tom po rokovaní vlády minister financií Eduard Heger. Priblížil, že momentálne rokujú s Európsku komisiou (EK) o možnosti úpravy schém pomoci. (Viac tu)

13:35 Polícia bude kontrolovať dodržiavanie opatrení a dávať pokuty bez napomenutia. V relácii Rádia Expres Braňo Závodský Naživo to uviedol dnes predseda vlády Igor Matovič. Pokuty budú odstupňované podľa toho, na akom rizikovom mieste došlo k porušeniu nariadenia. „Najdôležitejší kontrolóri sme my všetci ostatní,“ dodal Matovič. (sita)

13:32 Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho chcú na utorkovej mimoriadnej schôdzi Národnej rady iniciovať uznesenie, ktorým má plénum požiadať vládu a kompetentné orgány, aby predstúpili pred poslancov a podali informácie, na základe ktorých sa prijímajú súčasné epidemiologické opatrenia. Informoval o tom na pondelkovej tlačovej konferencii.

Dodal, že ak toto uznesenie NR SR odmietne, iniciovať budú poslanecký prieskum. Pellegrini tiež podotkol, že občania nie sú zodpovední za aktuálnu situáciu, ako im to pred pár dňami „vykričal“ premiér Igor Matovič (OĽANO). Tvrdí, že zodpovedný je premiér a jeho vláda.

„Je pravdou, že nikto z nás netuší, ako tie rokovania prebiehajú, čo sa tam rozpráva,“ podotkol Pellegrini v súvislosti s rokovaniami pandemickej komisie vlády a ústredného krízového štábu (ÚKŠ). Preto by podľa neho mala vláda poskytnúť podklady, dáta a informácie, na základe ktorých prijíma opatrenia. Tvrdí, že ľudia sa pýtajú na zmysel a opodstatnenie prijímaných opatrení. Chce preto, aby vláda a kompetentné orgány vrátane Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) a Národného centra zdravotníckych inštitúcií (NCZI) predstúpili pred parlament s týmito informáciami. Doplnil, že v prípade neschválenia uznesenia budú iniciovať poslanecký prieskum na ÚVZ i NCZI. (tasr)

13:04 Antigénové testy sú už na Slovensku. Ako po pondelkovom rokovaní vlády uviedol predseda Správy štátnych hmotných rezerv SR Ján Rudolf, 500-tisíc testov čaká na preclenie.

„Zajtra (v utorok) by mali byť v skladoch správy štátnych hmotných rezerv a budeme ich distribuovať podľa pokynov Ministerstva zdravotníctva SR,“ povedal Rudolf. Predpokladá pritom, že v priebehu tohto týždňa, respektíve do konca tohto týždňa, by určite mali byť u konečných užívateľov. (sita)

13:00 Maďarský Národný úrad pre dane a clá (NAV) zabránil predaju vyše 3,5 milióna kusov falošných zdravotníckych potrieb, ktoré mohli byť určené na použitie pri ochrane proti šíreniu nákazy novým druhom koronavírusu. Informoval o tom v pondelok v Budapešti na tlačovej konferencii generálny riaditeľ NAV Kristóf Bakai.

Podľa jeho slov išlo o zdravotnícke pomôcky, lieky a dezinfekčné a ochranné prostriedky – najmä rúška -, ktoré boli buď falošné, alebo mali pochybný pôvod, prípadne kvalitu.

12:53 Kampaň amerického prezidenta Donalda Trumpa zverejnila televízny spot, zostrihaný tak, aby budil dojem, že odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu SARS-CoV-2 Doktor Anthony Fauci schvaľuje prezidentove kroky v súvislosti s pandémiou. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP. „Za svojich takmer 50 rokov verejnej služby som nikdy verejne nepodporil žiadneho politického kandidáta,“ uviedol Fauci.

Sporný politický spot spomína Trumpovu osobnú skúsenosť s vírusom – „Prezident Trump sa zotavuje z koronavírusu a spolu s ním aj Amerika“ – po čom nasleduje krátky klip Fauciho, ktorý vytvára dojem, že chváli prezidenta. „Neviem si predstaviť, že by niekto mohol robiť viac,“ hovorí v spote Fauci, vytvárajúc jasný dojem, že tým myslí Trumpa, píše AFP.

Citát je však vytrhnutý z kontextu. „Venujem sa tomu takmer na plný úväzok. Prakticky každý deň som spolu s krízovým štábom v Bielom dome. Každý deň. Takže si za žiadnych okolností neviem predstaviť, že by niekto mohol robiť viac,“ znie Fauciho úplné vyjadrenie z marca tohto roku.

„Komentáre v tomto spote Republikánskej strany, ktoré mi boli pripísané bez môjho súhlasu, boli vytrhnuté z kontextu môjho všeobecného vyjadrenia o úsilí zdravotníkov,“ uviedol Fauci v nedeľu.

12:40 Svetelné stĺpy symbolizujúce majáky českej kultúry sa rozsvietia v pondelok večer o 19.30 h naprieč Českom na miestach, kde sa pre obmedzenia spojené s pandémiou nového koronavírusu nebudú môcť uskutočniť koncerty, divadelné predstavenia, premietania filmov či vernisáže. Informoval o tom na svojej webovej stránke český Deník N.

Podujatia na podporou kultúry organizuje iniciatíva Kultúru nezastavíš. „Pripojte sa k iniciatíve #kulturunezastavíš a vyšlite spoločne s nami v pondelok do sveta jasný svetelný signál, že kultúra je tu stále s nami i počas lockdownu. Ukážme, kde všade za iných okolností zabávame svojich divákov,“ vyzval herec Rostislav Novák, ktorý so svojím súborom Cirk La Putyka vznik spomínanej iniciatívy podnietil.

Cieľom plánovanej akcie nie je podľa Novákových slov protestovať proti vládnym nariadeniam. Umelci chcú symbolicky poukázať na paralýzu kultúry, kultúrnych zariadení, kultúrneho priemyslu a všetkých jeho personálnych zložiek. „Kultúra divákov nenechá stroskotať a vďaka ich podpore ani ona samotná nestroskotá,“ vyhlásil. „Budeme zase spolu! Zvládneme to! Bezpečne a s rešpektom k vládnym opatreniam,“ dodal.

12:31 Keď nebudú otvorené školské kluby detí, nemôžu fungovať ani základné školy, pretože sú prepojené. Po pondelkovom rokovaní vlády to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.

Školské kluby detí podľa ministra školstva zatvorené nebudú. Podotkol, že sa riadia manuálmi zverejnenými na webe ministerstve školstva. Princípy sú podľa jeho slov rovnaké ako doteraz, pričom sa musia dodržiavať hygienické a epidemiologické opatrenia. Rovnako sa musí minimalizovať premiešavanie detí.

„Jednotliví zriaďovatelia ich budú výraznejšie kontrolovať, aby tam nenastalo žiadne ohnisko. Keď nebudeme mať otvorené školské kluby detí, tak nemôžu fungovať ani základné školy, pretože sú prepojené,“ povedal minister školstva. (tasr)

12:16 V komentároch denníka Pravda sa šíria hoaxy, že sa netestuje. Viacerí ľudia si v diskusii pýtali od nás video z odberného miesta. Keďže jedno sa nachádza aj v blízkosti našej redakcie, rozhodli sme sa nakrútiť vám malú ukážku. Dnešné ráno (12. októbra od 8:45 – 10:45) pri mobilnom odbernom mieste na Pasienkoch.

12:14 S účinnosťou od piatka 9. októbra zaradilo Belgicko celé územie Slovenskej republiky do červenej zóny. Osoby prichádzajúce z červenej zóny preto musia nastúpiť v deň návratu či príchodu na sedemdňovú karanténu a najskôr v piaty deň karantény sa nechať otestovať. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) na svojej webovej stránke.

11:57 Na najbližšej riadnej schôdzi Národnej rady sa možno odložia všetky body, ktoré nebude nutné prerokovať a nesúvisia s koronakrízou. Vo svojom profile na sociálnej sieti to naznačila predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská. Podľa nej je situácia, v ktorej sa Slovensko dnes v dôsledku šíriacej sa epidémie nachádza, naozaj mimoriadne vážna.

11:47 Poľsko v pondelok oznámilo 4394 nových potvrdených prípadov koronavírusu SARS-CoV-2 a 35 úmrtí. V troch prípadoch zosnulí nemali predtým žiadne závažné zdravotné problémy, informoval na svojej webovej stránke spravodajský portál TVN24.pl.

Najviac nových prípadov, 690, opäť hlási Malopoľské vojvodstvo na juhu krajiny. V tomto vojvodstve leží i mesto Krakov. Celkový počet potvrdených prípadov od začiatku pandémie dosiahol v Poľsku 130 210. V spo­jitosti s ochorením Covid-19 zomrelo 3039 ľudí.

11:23 Podpredseda Národnej rady SR Gábor Grendel (OĽaNO) bol pozitívne testovaný na koronavírus. Na dnešnej tlačovej konferencii to potvrdil ďalší podpredseda parlamentu a líder strany Hlas Peter Pellegrini. (Viac tu a tu)

11:19 Ozbrojené sily na základe uznesenia vlády naplánovali a aktuálne vykonávajú operáciu „Spoločná hradba“. Oddnes je nasadených 262 vojakov v 14 mobilných odberových miestach, 12 regionálnych úradoch verejného zdravotníctva a 16 nemocniciach na celom území Slovenskej republiky.

Hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková uviedla, že do konca týždňa rezort obrany predpokladá denné nasadenie viac ako 500 vojakov a vojačiek v 35 regionálnych úradoch, 20 odberových miestach a 38 nemocniciach.

„Na základe požiadaviek krízového štábu ministerstva zdravotníctva naši vojaci pomáhajú s usmerňovaním a administratívou prichádzajúcich na vstupoch do nemocníc a mobilných odberových miest, s dohľadávaním a trasovaním prípadov v regionálnych úradoch verejného zdravotníctva. Na základe požiadavky sme pripravení poskytnúť asistenciu príslušníkom policajného zboru a mestskej polície pri kontrole dodržiavania opatrení epidemiológov,“ spresnila hovorkyňa. (sita)

11:11 Nezrovnalosti v súvislosti s opatreniami Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v boji s pandémiou nového koronavírusu sa majú odstrániť. Zároveň sa majú zaviesť nové právne nástroje z dôvodu zhoršujúcej sa pandemickej situácie. Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú v pondelok schválila vláda. Zároveň ju navrhla Národnej rade (NR) SR prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

„Prebiehajúca pandémia ochorenia Covid-19 odhalila niektoré nedostatky vo formálnych ustanoveniach, týkajúcich sa vydávania opatrení orgánov verejného zdravotníctva. Navrhovaná úprava má za cieľ všetky tieto deficity právnej istoty odstrániť a riadnym a prehľadným spôsobom upraviť tak právnu formu týchto aktov, ako aj spôsob ich publikácie,“ vysvetlilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR s tým, že najväčšou nejasnosťou je v súčasnosti právna povaha opatrení ÚVZ, spôsob ich prípravy a najmä vyhlasovania.

Napriek tomu, že ÚVZ svojimi opatreniami zasahuje do každodenného života a dokonca obmedzuje základné práva a slobody, doteraz platný zákon podľa slov rezortu neupravuje podmienky nadobudnutia platnosti týchto aktov a ani ich publikácie. (tasr)

10:21 V Rusku už druhý deň po sebe evidujú viac ako 13-tisíc prípadov, keď mali laboratórne testy na koronavírus SARS-CoV-2 pozitívny výsledok. Informovala o tom v pondelok agentúra Interfax. Podľa nej v 85 regiónoch Ruska za posledných 24 hodín pribudlo ďalších 13 592 prípadov koronavírusovej infekcie, pričom v 3 564 prípadoch ide o kontaktné osoby bez klinických prejavov choroby. Za uplynulých 24 hodín v Rusku pribudlo aj 125 úmrtí a 3 793 vyliečených.

10:04 V priebehu uplynulých 24 hodín potvrdili na Slovensku 504 nových prípadov koronavírusu, celkový počet pozitívne testovaných presiahol 20-tisíc. Počas nedele urobili 3998 testov. Nepribudlo žiadne úmrtie, celkový počet úmrtí na ochorenie Covid-19 tak zostáva na čísle 61. Z ochorenia sa naopak vyliečilo ďalších 400 pacientov. (Viac tu)

9:48 Za uplynulých 24 hodín potvrdili v Maďarsku 1 173 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 zomrelo za ten čas 14 ľudí a 166 chorých museli hospitalizovať. Vyplýva to z údajov zverejnených v pondelok na vládnej webstránke koronavirus.gov.hu.

Na umelú pľúcnu ventiláciu museli za posledný deň pripojiť ďalších 16 pacientov, celkovo je na umelé dýchanie napojených 154 chorých. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 ošetrovaných 1 418 ľudí. Od začiatku pandémie koronavírusu zaevidovali v Maďarsku 38 837 infikovaných a 968 úmrtí. Aktuálne je nakazených 26 832 osôb.

9:20 Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 4 420. Od vypuknutia pandémie Ukrajina zaznamenala celkovo 265 454 prípadov nákazy.

Informovala o tom agentúra Ukrinform s odkazom na údaje z monitorovacieho systému NSDC na šírenie koronavírusu SARS-CoV-2. Za rovnaký čas zomrelo 53 infikovaných, čím sa počet obetí epidémie na Ukrajine zvýšil na 5 015.

8:44 Za uplynulých 24 hodín v Indii pribudlo 66 732 nových prípadov nákazy koronavírusom a ďalších 816 ľudí tam s ochorením covid-19 za rovnaký čas zomrelo. S odvolaním sa na údaje indického ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters.

India, kde žije 1,35 miliardy ľudí, od začiatku pandémie zaznamenala 109 150 úmrtí na koronavírus a 7,12 milióna prípadov nákazy. Doterajší počet infikovaných v krajine prekonal hranicu siedmich miliónov v nedeľu, len za posledných 13 dní tam pritom pribudol milión chorých. Teraz sa ale tempo rastu počtu nakazených mierne znižuje po tom, čo v polovici septembra krajina zaznamenala rekordnú bilanciu takmer 98-tisíc prípadov za jeden deň.

8:34 V Nemecku za uplynulý deň pribudlo ďalších 2 467 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, informoval dnes Inštitút Roberta Kocha (RKI). Rovnako ako o deň skôr tak krajina pokračovala v trende klesajúcich prírastkov. Agentúra DPA však upozornila, že víkendové bilancie sú zvyčajne nižšie, pretože tamojšie úrady nedostanú údaje od všetkých laboratórií.

V Nemecku koronavírus potvrdili u 325 331 ľudí, z ktorých 9 621 zomrelo, šesť za uplynulý deň. Viac ako 276 900 ľudí sa už z choroby vyliečilo.

7:53 Koronavírus potvrdili aj v Záchrannej brigáde Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Humennom. Aktuálne tu evidujú 16 pozitívnych prípadov, ďalšie osoby čakajú na testovanie v karanténe. Brigáda je aj napriek tomu schopná zasahovať. Pre TASR to potvrdila Petra Friese z tlačového referátu ministerstva vnútra.

Dôvodom testovania ďalších osôb majú byť ich kontakty s už potvrdenými prípadmi. Aj keď Friese ich počet neuviedla, uistila, že výpadok osôb chod brigády neovplyvnil. „Výkon služby je brigáda schopná zabezpečovať aj naďalej vlastnými silami a prostriedkami,“ povedala s tým, že ďalšiemu šíreniu nákazy v zložke majú zamedziť prijaté protiepidemické opatrenia.

6:50 Prezident Francúzskej Polynézie Édouard Fritch mal po návrate z Francúzska, kde sa stretol s prezidentom Emmanuelom Macronom a predsedom vlády Jeanom Castexom, pozitívny test na ochorenie Covid-19. Druhá osoba, ktorá s ním cestovala, mala výsledok testu na koronavírus negatívny. Informoval o tom v pondelok britský denník The Guardian s odvolaním sa na vyhlásenie jeho úradu.

6:32 V Českej republike v nedeľu pribudlo 3 104 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým druhom koronavírusu. Je to najviac počas tohto víkendového dňa od začiatku pandémie, vyplýva z údajov zverejnených v pondelok ráno na webe českého ministerstva zdravotníctva. V spojitosti s ochorením Covid-19 eviduje Česko 22 nových úmrtí, celkovo ich je 987.

6:05 V Českej republike sa od marca, teda od začiatku epidémie spôsobenej koronavírusom, nakazilo vyše 114 000 ľudí. V minulom týždni počty prípadov choroby COVID-19 v Česku štyrikrát prekonali rekord a podľa údajov denníka The New York Times (NYT) je Česká republika podľa počtu prípadov nakazených na 100 000 obyvateľov za uplynulý týždeň na druhom mieste vo svete, v piatok bola štvrtá a v sobotu tretia (za dva dni ČR preskočila Čiernu Horu a Izrael). Horšie je na tom len Andorra, malé kniežatstvo medzi Francúzskom a Španielskom s približne 77 000 obyvateľmi a s rozlohou ako Praha.

Česká vláda bude v pondelok rozhodovať o sprísnení opatrení, hrozí aj lockdown (vypnutie) krajiny.

S viac ako 33 000 prípadmi za sedem dní je Česko celosvetovo na 12. mieste (prvá je India s viac ako pol miliónom nakazených, druhé sú Spojené štáty s 337 000) za Holandskom a Ukrajinou a napríklad pred Izraelom, Belgickom či Talianskom.

Celkovo je Česká republika v počte nakazených od začiatku pandémie na 100 000 obyvateľov na 32. mieste na svete, v rámci Európskej únie potom na piatom mieste. Horšie sú na tom Španielsko, Luxembursko, Belgicko a Francúzsko.

6:00 V Rakúsku za posledných 24 hodín pribudlo 896 prípadov nákazy koronavírusom. To je najvyšší nedeľný prírastok od začiatku epidémie COVIDU-19, informovala agentúra APA. Minister zdravotníctva Rudolf Anschober ale vylúčil, že by teraz hrozilo zavedenie celoštátnej uzávery ako na jar.

V Rakúsku, ktoré má zhruba 8,9 milióna obyvateľov, posledné štyri dni registrovali denne viac ako tisíc prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2. V piatok dokonca ministerstvo zdravotníctva hlásilo s 1 235 novo nakazenými denný rekord. Nedeľné údaje sa vzťahujú k pozitívnym testom v sobotu. Cez víkendy je pritom bežne nižší počet odhalených prípadov ako vo všedné dni. Pred týždňom ich bolo v nedeľu 714, pred dvoma týždňami 662.

Najviac nakazených opäť hlási hlavné mesto Viedeň. Nepriaznivý je teraz podľa agentúry APA ale aj vývoj v spolkovej krajine Salzbursko. Hrozí kvôli tomu sprísnenie reštrikcií v oblasti Tennengau, ktorá leží južne od Salzburgu, ale aj v celej spolkovej krajine.

Aktívnych prípadov nákazy je teraz v Rakúsku viac ako 11 000. Toľko ľudí nebolo nakazených naraz ani na jar za prvej vlny. U väčšiny infikovaných je však priebeh choroby mierny. V nemocniciach je 527 ľudí, z toho 96 na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Od začiatku epidémie COVIDU-19 sa v Rakúsku nákaza potvrdila už u 55 319 osôb. S COVIDOM-19 zomrelo 851 ľudí.

Napriek negatívnemu vývoju minister zdravotníctva Rudolf Anschober vylúčil, že by vláda mohla zaviesť celoštátne uzáveru ako na jar. „To si vôbec nedokážem predstaviť,“ povedal stanici ORF. Uvažovať by sa o nej podľa neho dalo len v prípade, keby hrozilo zrútenie zdravotníckeho systému. „Od toho sme, vďaka bohu, na míle ďaleko,“ dodal.

Agentúra APA upozornila, že sa v posledných dňoch objavili špekulácie o tom, že vláda kancelára Sebastiana Kurza chystá celoštátnu uzáveru, ktorá by však nebola taká prísna ako na jar.

© Autorské práva vyhradené

134 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19