Macron nariadil v niektorých francúzskych mestách nočný zákaz vychádzania

Viaceré európske krajiny hlásia sprísnenie opatrení proti šíreniu koronavírusu v snahe dostať pod kontrolu druhú vlnu ochorenia COVID-19 naprieč kontinentom. V Česku za utorok zaznamenala 8 325 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o druhý najvyšší denný nárast po rekorde 8 618 prípadov z minulého piatka. Dianie sme sledovali online.

14.10.2020 06:00 , aktualizované: 23:27
debata (89)

23:26 Koronavírusom sa infikoval aj Barron Trump, najmladší syn amerického prezidenta Donalda Trumpa. Barron mal pozitívny výsledok testu na koronavírus po tom, ako sa nákaza potvrdila u oboch jeho rodičov. Počas ochorenia COVID-19 však nevykazoval nijaké príznaky nákazy a jeho najnovšie testy už boli negatívne. Oznámila to v stredu na webstránke Bieleho domu jeho matka, prvá dáma Melania Trumpová, ktorú citovali agentúry AP a AFP.

Trumpová v stredu na webstránke Bieleho domu zverejnila úvahu s názvom Moja osobná skúsenosť s COVID-19, v ktorej opísala svoju skúsenosť s ochorením COVID-19. Okrem iného v tejto úvahe napísala, že istým spôsobom bol aj rada, že si ochorením prešla spoločne s manželom a synom, takže „sa o seba mohli navzájom starať a tráviť spolu čas“.

22:16 Rusko plánuje od 1. novembra obnoviť letecké spojenia s Japonskom, Kubou a Srbskom, ktoré boli prerušené z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, informovali v stredu agentúra Interfax a denník The Moscow Times. Po obnovení budú každý týždeň k dispozícii dva lety do Tokia z Moskvy a jeden z Vladivostoku ležiaceho na východe Ruska, vyplýva z údajov operačného štábu na kontrolu situácie s koronavírusom.

Lety z Moskvy do Belehradu i lety z ruskej metropoly na Kubu budú podľa Interfaxu k dispozícii dvakrát za týždeň. Cieľové destinácie na Kube budú ostrovy Cayo Coco a Cayo Santa María. Rusko takisto zvýši počet letov do Bieloruska, Spojených arabských emirátov (SAE), Švajčiarska a na Maldivy, uviedli The Moscow Times.

21:33 Francúzsky prezident Emmanuel Macron nariadil v Paríži a ďalších ôsmich mestách nočný zákaz vychádzania od 21.00 h do 06.00 h. Toto opatrenie bude platiť od soboty na obdobie najmenej štyroch týždňov, oznámil v stredu večer v televíznom rozhovore. Informáciu priniesla agentúra AFP.Prezident sa rozhodol opatrenie zaviesť po tom, čo v krajine výrazne stúpol počet osôb nakazených novým koronavírusom.

Okrem aglomerácie Paríža sa opatrenie dotkne miest Grenoble, Lille, Rouen, Lyon, Aix-Marseille, Saint-Étienne, Toulouse a Montpellier. Zákaz vychádzania sa bude týkať okrem iného kín, reštaurácií či divadiel. Jeho dodržiavanie bude kontrolované a za nedodržanie nariadenia bude hroziť pokuta vo výške 135 eur, avizoval Macron.

21:08 Bratislavskí epidemiológovia zaznamenávajú šírenie ochorenia COVID-19 najmä v rodinách, ale aj na pracoviskách či v školských a predškolských zariadeniach. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava o tom informoval na sociálnej sieti. Najmladšie pozitívne testované na koronavírus bolo v utorok sedemročné dieťa, najstaršou bola 77-ročná žena.

21:06 V dôsledku šírenia koronavírusu bude v Bratislave do 19. októbra zatvorená celá materská škola (MŠ) na Tabakovej ulici. Karanténne opatrenia platia do piatka aj u žiakov 4. F triedy a zamestnancov na Obchodnej akadémii Imricha Karvaša na Hrobákovej ulici v Bratislave. Prerušený výchovno-vzdelávací proces majú do soboty aj niektoré triedy na Gymnáziu Jána Papánka na Vazovovej ulici v Bratislave.

„Podrobiť sa karanténnym opatreniam musia niektoré deti a pedagógovia z MŠ na Záhradnej 34 v Pezinku,“ spresnili hygienici s tým, že u dieťaťa navštevujúceho toto zariadenie sa potvrdil koronavírus.

20:52 Prudký nárast pozitívne testovaných hlásia podľa agentúry AP aj Chorvátsko a Slovinsko, kde vlády tiež plánujú sprísnenie opatrení. Belgické úrady zas varovali, že ak bude šírenie nákazy pokračovať súčasným tempom, do polovice novembra sa zaplní všetkých dvetisíc lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

20:40 Denný rekord zaznamenalo tiež Švajčiarsko, kde pribudlo 2 823 nových prípadov, čím sa celkový počet pozitívne testovaných v krajine vyšplhal na 68 704. Pribudlo aj osem úmrtí, čo znamená, že ochoreniu COVID-19 podľahlo už 1816 ľudí.

20:30 V Českej republike v stredu do 18.00 h potvrdili 5 679 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je zatiaľ najvyšší čiastkový údaj, informoval spravodajský server Novinky.cz. Aktívnych prípadov je podľa českého ministerstva zdravotníctva 73 463. Od začiatku pandémie sa koronavírusom v Česku nakazilo 135 425 ľudí a 1158 v spojitosti s nákazou zomrelo. Počas stredy pribudlo ďalších 26 úmrtí.

Aktuálna situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu v Českej republike je veľmi vážna. Postupne sa zaplňujú nemocničné lôžka a hrozí, že koncom októbra ich bude nedostatok. V stredu to na tlačovej konferencii uviedol podľa tamojších médií český minister vnútra a predseda ústredného krízového štábu Jan Hamáček.

19:36 Ruský prezident Vladimír Putin v stredu oznámil, že Rusko zaregistrovalo už druhú vakcínu proti ochoreniu COVID-19, tretia vakcína je podľa jeho slov na ceste. Informovala o tom agentúra DPA. Registrovanú vakcínu s názvom EpiVacCorona podľa prezidentových vyjadrení vyvinuli vedci vo výskumnom centre sibírskeho mesta Novosibirsk. Prezident dodal, že tretia vakcína je v procese vývoja a momentálne ju testujú vo výskumnom centre Ruskej akadémie vied.

V Rusku bola doposiaľ registrovaná iba jedna vakcína proti koronavírusu. Dostala názov Sputnik V a vyvinulo ju Národné výskumné centrum pre epidemiologický a mikrobiologický výskum Nikolaja Gamaleju (NICEM). Táto vakcína bola zaregistrovaná v auguste ešte pred ukončením klinických skúšok, čo u svetových vedcov vyvolalo pochybnosti.

19:15 Na Slovensku pribudlo ďalších päť potvrdených úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Slovensko tak aktuálne eviduje podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej 71 úmrtí na toto ochorenie. Viac v tomto článku.

18:10 Analýzy z odpadových vôd v regióne Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) potvrdzujú, že koronavírus sa medzi obyvateľstvom šíri. Na prítokoch do čistiarní odpadových vôd vo Vrakuni aj v Petržalke boli podľa informácií TV Joj v kontrolných vzorkách identifikované neaktívne časti vírusu SARS-CoV-2. Tie síce podľa aktuálne platných poznatkov nemajú schopnosť nakaziť ľudí, ale potvrdzujú fakt, že v spádovom regióne týchto čistiarní odpadových vôd žijú ľudia nakazení novým koronavírusom.

Tv Joj však informuje, že pitná voda v regióne BVS je z epidemiologického pohľadu maximálne bezpečná. Vodné zdroje fungujú v sprísnenom režime a preventívne pridávanie zlúčením chlóru do verejných vodovodov v plnej miere stačí na jej ochranu.

17:56 Univerzitná nemocnica Martin (UNM) naďalej prijíma pacientov pozitívnych na ochorenie COVID-19 a vytvára aj ďalšie reprofilizované lôžka. TASR o tom informovala hovorkyňa UNM Katarína Kapustová. Vedenie UNM sa podľa nej v stredu zúčastnilo na pracovnom stretnutí riaditeľov nemocníc Žilinského kraja, ktoré zvolala riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Silvia Pekarčíková. „Na tomto stretnutí sa zadefinovali pravidlá prerozdeľovania pacientov v rámci jednotlivých nemocníc. Všetci participujeme spoločne na tom, aby bola tak covid pozitívnym, ako aj covid negatívnym pacientom poskytnutá adekvátna zdravotná starostlivosť,“ uviedla Kapustová.

17:38 V bratislavskom Novom Meste je v karanténe jedna trieda siedmeho ročníka Základnej školy (ZŠ) Česká, v ktorej bol zaznamenaný pozitívny test na koronavírus. Na sociálnej sieti o tom informoval starosta mestskej časti Rudolf Kusý. „Desať pedagógov navyše čaká na termín testovania, riaditeľka preto udelila na druhom stupni dva dni riaditeľského voľna,“ informoval starosta a dodal, že momentálne sú v karanténe dve triedy v Novom Meste, okrem ZŠ Česká aj trieda ôsmakov zo ZŠ Za kasárňou.

16:17 Nemecká vláda plánuje v regiónoch s vysokým počtom nakazených sprísniť opatrenia proti šíreniu nového druhu koronavírusu. Vyplýva to z návrhu opatrení, o ktorých budú v stredu popoludní rokovať kancelárka Angela Merkelová a premiéri 16 spolkových krajín. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá mala možnosť do príslušného dokumentu nahliadnuť.

V oblastiach, kde zaznamenajú 35 novonakazených na 100-tisíc obyvateľov za týždeň má podľa nových pravidiel dôjsť k rozšíreniu povinnosti nosenia rúšok a obmedzeniu otváracích hodín v gastronomických zariadeniach.

Hranica na sprísnenie opatrení v Nemecku bola doposiaľ stanovená na 50 nových prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov. Rúška by sa mali po novom nosiť pri prekročení zníženej hranice počtu infikovaných všade tam, kde sa ľudia zdržiavajú spoločne dlhšiu dobu alebo kde nie je možné dodržiavať dostatočný odstup. Bary a kluby by sa v takomto prípade mali uzavrieť.

15:24 Na Slovensku aktuálne vypomáha v boji s pandémiou koronavírusu 434 profesionálnych vojakov. Úlohy zabezpečujú v 14 regionálnych úradoch verejného zdravotníctva, 26 nemocniciach a dvoch mobilných odberových miestach. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) vo svojom profile na sociálnej sieti.

„Minimum, ktoré môžeme a pri čísle 1 410 nakazených sme aj povinní dodržiavať, je ,rúško-odstup-ruky'. Nezabudnite ani na ďalšie nariadenia, ktorými chránite seba a svojich blízkych,” vyzval Naď.

15:08 Aktuálna situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu v Českej republike je veľmi vážna. Postupne sa zaplňujú nemocničné lôžka a hrozí, že koncom októbra ich bude nedostatok. V stredu to na tlačovej konferencii uviedol podľa tamojších médií český minister vnútra a predseda ústredného krízového štábu Jan Hamáček.

„Koniec októbra môže byť moment, keď narazíme na limity zdravotnej starostlivosti.“ povedal novinárom Hamáček a dodal, že zvýšenie počtu lôžok a zdravotníckeho personálu je najvyššia priorita vlády.

„Krízový štáb veľmi intenzívne pracuje na vytvorení záložných kapacít tak, aby sme naplnili sľub ministra zdravotníctva, že zvýšime počet lôžok v ČR na 10-tisíc,“ priblížil Hamáček s tým, že hasiči a armáda na tento účel vyberajú záložné objekty a zabezpečujú personál.

15:05 Verejnoprávna televízia zaradila do svojej hlavnej spravodajskej relácie Správy RTVS v stredu o 19.00 h. mimoriadny rozhovor s premiérom Matovičom. Moderátor Ľubomír Bajaník bude v úvode relácie prostredníctvom živého vstupu s premiérom diskutovať o nových opatreniach vlády a pýtať sa bude tiež na to, aká je situácia v zdravotníctve a aké sú plány štátnej pomoci počas druhej vlny pandémie. (Viac tu)

14:06 Vlády v mnohých krajinách využívajú súčasnú pandémiu koronavírusu na zvýšenie sledovania aktivít svojich občanov na internete a boj proti disidentom vo virtuálnom priestore.

Vyplýva to z najnovšej správy americkej neziskovej organizácie Freedom House, o ktorej informovala v stredu agentúra AFP. (Viac tu)

13:04 V Belgicku pribudlo v priebehu utorka 7360 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, 211 hospitalizácií a 33 úmrtí. Uviedla to v stredu agentúra Belga s odvolaním sa na údaje inštitútu verejného zdravia Sciensano.

V týždni od 4. do 10. októbra bolo v priemere 5057 nových infekcií denne, čo je nárast o 93 percent voči predchádzajúcemu týždňovému obdobiu. Nárast možno pozorovať vo všetkých provinciách, mierny pokles bol zaznamenaný iba v Bruseli. Podiel pozitívne testovaných ľudí zo všetkých vykonaných testov naďalej stúpa a v súčasnosti dosahuje 11,7 percenta.

Pokračujúci nárast počtu nakazených sa odráža aj v rastúcom počte hospitalizovaných pacientov s ochorením Covid-19. Počet 211 nových hospitalizácií z utorka vracia Belgicko do stavu z 25. apríla, keď vrcholila prvá vlna pandémie. V období od 7. do 13. októbra bolo priemerne 152 hospitalizácií denne, čo znamená 81-percentný nárast v porovnaní s predchádzajúcim týždňom.

V belgických nemocniciach sa nachádza 1621 pacientov s ochorením Covid-19, z ktorých je 281 na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Počet pacientov odkázaných na pľúcnu ventiláciu sa od 1. septembra neustále zvyšuje. Priemerná smrtnosť na Covid-19 medzi 4. a 10. októbrom dosiahla 18 prípadov za deň. V predošlom týždni zomieralo denne v priemere 12 ľudí. Od začiatku pandémie v Belgicku zomrelo po nákaze novým koronavírusom 10 244 osôb.

12:49 Mobilná aplikácia, ktorej výpadok hlásili v stredu ráno zdravotníci z mobilných odberových miest v súvislosti s testovaním na prítomnosť ochorenia Covid-19, je už dostupná. Informovala o tom hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií Veronika Beňadiková.

„Národné centrum zdravotníckych informácií sa ospravedlňuje pacientom za možné predĺženie čakacej doby na testovanie priamo na mobilných odberových miestach,“ uviedla Beňadiková. (tasr)

12:34 V Rakúsko pribudlo do stredy (9.30 h) 1346 novonakazených koronavírusom. Ide o najvyšší prírastok za 24 hodín od začiatku pandémie Covid-19. Informoval o tom denník Kurier.

Rakúsko eviduje doteraz 872 úmrtí – za 24 hodín ich pribudlo 12. Aktuálne je koronavírusom nakazených 11 954 ľudí, čo predstavuje oproti minulému týždňu nárast o 25 percent. V nemocniciach je hospitalizovaných 654 pacientov, z toho je 112 chorých na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Celkovo v Rakúsku pozitívne testovali 58 672 osôb. Do stredy dopoludnia sa z ochorenia Covid-19 vyliečilo 45 846 ľudí.

12:18 Poľský premiér Mateusz Morawiecki mal negatívny test na nový koronavírus. Naďalej však zostáva v domácej karanténe, napísal v stredu na Twitteri hovorca poľskej vlády Piotr Müller.

Negatívny výsledok premiérovho testu bol známy už v utorok večer, píše agentúra PAP. Morawieczki sa však naďalej nachádza v karanténe, pretože povinná domáca izolácia pre potenciálne nakazené osoby bez symptómov trvá v Poľsku desať dní. Morawiecki sa nechal otestovať po tom, ako v utorok zistil, že prišiel minulý piatok do kontaktu s osobou infikovanou koronavírusom, informuje agentúra PAP.

12:15 Poľsko hlási rekordný denný nárast prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 aj úmrtí na ochorenie Covid-19, ktoré tento vírus spôsobuje. Za posledných 24 hodín tam pribudlo 6526 infikovaných a zomrelo 116 ľudí. Informoval o tom v stredu spravodajský portál TVN24.pl.

Od začiatku vypuknutia pandémie sa v Poľsku nakazilo 141 804 ľudí, v súčasnosti krajina eviduje viac ako 50-tisíc aktívnych prípadov. Celkovo si zdravotné komplikácie spojené s koronavírusom doteraz vyžiadali 3217 obetí.

12:04 Správa štátnych hmotných rezerv SR v stredu vyskladnila prvých 100-tisíc skríningových antigénových testov na Covid-19 určených pre domovy sociálnych služieb. (Viac tu)

12:00 Nezrovnalosti v súvislosti s opatreniami Úradu verejného zdravotníctva SR v boji s pandémiou nového koronavírusu sa odstránia. Poslanci Národnej rady v stredu schválili novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia z dielne Ministerstva zdravotníctva. (Viac tu)

11:41 Strhaná tvár, vyčerpanosť, únava a bolesť. To všetko vidno v tvári herca a bývalého politika Milana Kňažka, ktorý sa verejne poďakoval lekárom a sestričkám, ktorí sa o neho starajú. (Viac tu)

11:38 Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil, že sa vyliečil z infekcie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra Interfax. Na svojom konte na sociálnej sieti Facebook Porošenko v utorok napísal, že mal negatívny výsledok testu na koronavírus nového typu a „zajtra sa vráti do práce“.

Fakt, že mal pozitívny test, oznámil Porošenko 29. septembra. Vtedy uviedol, že liečiť sa bude doma. Dňa 3. októbra bol však pre obojstranný zápal pľúc prijatý do jednej z kyjevských nemocníc, z ktorej ho po zlepšení zdravotného stavu prepustili v pondelok.

11:12 Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) upozorňuje na výpadok mobilnej aplikácie, ubezpečuje však, že na samotné testovanie na mobilných odberových miestach to vplyv nemá. Informovala o tom hovorkyňa NCZI Veronika Beňadiková.

„Testovanie funguje aj napriek nedostupnosti mobilnej aplikácie, zdravotnícky personál má možnosť využiť papierovú žiadanku,“ uviedla Beňadiková. Poznamenala, že na odstránení problému sa pracuje. NCZI sa zároveň v tejto súvislosti ospravedlňuje za stredajšie predĺžené doby čakania na testovanie na mobilných odberových miestach.

Žiadosti o testovanie na prítomnosť ochorenia Covid-19 na stránke korona.gov.sk, ako aj komunikácia aplikácie Moje ezdravie s Regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva, fungujú v štandardnom režime. (tasr)

10:48 Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden obvinil svojho republikánskeho súpera Donalda Trumpa z toho, že ignoruje starších amerických voličov. Informoval o tom v stredu denník The Guardian.

Podľa Bidena Trump ako prezident USA podcenil hrozbu, ktorú pandémia predstavuje práve pre staršie generácie. Súčasný šéf Bieleho domu podľa považuje seniorov za nedôležitých a nahraditeľných. Demokratický kandidát to povedal počas utorňajšieho predvolebného zhromaždenia v štáte Florida.

Biden na malom mítingu v okrese Broward na južnej Floride, na ktorom sa za prísnych opatrení zúčastnilo iba zhruba 50 ľudí, kritizoval Trumpa za to, že v boji proti pandémii nevenoval dostatočnú pozornosť ochrane rizikových skupín. „Pre Donalda Trumpa ste nahraditeľní. Ste zanedbateľní. Ste v podstate nikto. Takto vidí seniorov. Takto vidí vás,“ vyhlásil Biden, ktorý na Floridu pricestoval len deň po Trumpovi.

10:34 Samospráva Prievidze obnovila telefonickú linku, na ktorej sa predovšetkým seniori dozvedia informácie o prijatých opatreniach proti zamedzeniu šírenia nového koronavírusu v meste. V nadväznosti na vývoj epidemiologickej situácie a vyhlásenie núdzového stavu tiež pozastavila činnosť denných centier. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.

„Obyvatelia mesta na čísle 0904 752 611 d­ostanú aktuálne informácie o opatreniach súvisiacich s pandémiou ochorenia Covid-19 v meste Prievidza. Linka je k dispozícii v pracovné dni, v čase od 8.00 h do 15.00 h,“ uviedol Ďureje. (tasr)

10:07 V priebehu utorka odhalilo testovanie na Slovensku 1 410 nových prípadov koronavírusu, celkový počet pozitívne testovaných tak stúpol na 22 296. Laboratória v utorok vykonali vyše 10-tisíc testov, nepribudlo žiadne úmrtie, naopak vyliečilo sa ďalších 321 pacientov. (Viac tu)

9:50 V Maďarsku potvrdili za uplynulý deň ďalších 920 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a 27 súvisiacich úmrtí. Celkový počet nakazených stúpol na 40 782, pričom aktuálne je infikovaných 27 595 osôb, informoval v stredu vládny server koronavirus.gov.hu. Celkový počet obetí súvisiacich s nákazou koronavírusom stúpol na 1 023. Z nákazy sa zotavilo 12 164 osôb.

8:35 Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 5 590. Pribudlo aj 107 úmrtí infikovaných osôb, vyplýva z údajov systému NSDC na monitorovanie šírenia koronavírusu SARS-CoV-2. O 2 137 na 118 699 stúpol počet uzdravených pacientov.

Od vypuknutia pandémie zaznamenala Ukrajina celkovo 276 177 prípadov nákazy a 5 229 súvisia­cich úmrtí.

6:30 V Česku pribudlo v utorok 8 325 nových prípadov nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o druhý najvyšší denný nárast po rekorde z minulého piatku, ktorý bol ešte o 292 prípadov vyšší. S odvolaním sa na údaje českého ministerstva zdravotníctva o tom v stredu informoval spravodajský portál iDNES.cz.

Aktívnych prípadov je 68 740, v nemocniciach je pre nákazu hospitalizovaných 2 503 ľudí s koronavírusom. Stav 467 z nich lekári hodnotia ako ťažký. Počet hospitalizovaných od začiatku mesiace stúpol o 1 475 prípadov.

Od začiatku epidémie sa koronavírusom v Česku infikovalo 129 747 ľudí, z toho takmer 59-tisíc od začiatku októbra, vyplýva z aktualizovaných údajov zverejnených na webe ministerstva zdravotníctva ČR. Nákaze podľahlo v utorok ďalších 22 ľudí, čím celkový počet obetí epidémie vyvolanej koronavírusom stúpol v ČR na 1 106.

Kvôli nepriaznivému vývoju epidémie platia v celom Česku od stredy sprísnené protiepidemické opatrenia. Všetky školy od základných po vysoké prechádzajú na dištančnú výučbu, výnimku majú triedy pre deti so špeciálnymi potrebami. Uzavreté sú reštaurácie, bary a kluby. Zhromažďovať sa ľudia môžu maximálne po šiestich. Väčšina opatrení platí do 3. novembra, teda do konca núdzového stavu. Školy majú byť zatiaľ zatvorené do 1. novembra.

6:22 V Nemecku pribudlo za posledný deň 5 132 nových prípadov nákazy koronavírusom a 43 úmrtí súvisiacich s infekciou. Oznámil to dnes Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Celkovo sa v Nemecku nákaza vírusom SARS-CoV-2 potvrdila od začiatku epidémie u 334 585 ľudí. S covid-19 zomrelo 9 677 nakazených.

6:00 Spoločnosť Facebook pristupuje k zákazu reklám, ktoré majú ľudí odrádzať od očkovania. Zákaz, ktorý bude platiť na platformách ako Instagram, WhatsApp, Messenger a podobne, oznámil podľa TASR v noci na stredu Mark Zuckerberg. Aj keď sa Facebook snaží svojich používateľov odradiť od súkromných postov proti očkovaniu, súkromné príspevky na túto tému zakazovať nebude.

Spoločnosť Facebook súčasne vysvetlila, že pandémia vyvolaná vo svete koronavírusom SARS-CoV-2 len zdôrazňuje „význam preventívneho správania v oblasti zdravia“. Facebook uviedol, že odborníci na verejné zdravie sa zhodujú, že ešte istý čas potrvá, kým bude k dispozícii schválená a široko dostupná vakcína proti koronavírusu SARS-CoV-2. „Sú (však) kroky, ktoré môžu ľudia urobiť, aby zostali zdraví a v bezpečí,“ pripomenula spoločnosť vo svojom vyhlásení na margo očkovania.

Predpokladá sa, že vakcíny proti koronavírusu nového typu by mohli byť kľúčom k prekonaniu súčasnej pandémie. Na ich vývoji pracuje vo svete viacero laboratórií. USA si vopred objednali milióny dávok vakcín, ktoré v súčasnosti vyvíjajú spoločnosti Pfizer a Moderna, ale aj spoločnosti AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax a Sanofi.

Platforma Facebook už zakázala dezinformácie a konšpirácie, ktoré svojimi analýzami odhalili inštitúcie verejného zdravotníctva ako Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Avizovala, že naďalej bude povoľovať reklamy, ktoré sa nejakým spôsobom týkajúce regulácií prijímaných vládami v súvislosti s očkovaním.

Facebook súčasne plánuje spustiť v USA informačnú kampaň, ktorá bude propagovať očkovanie ľudí proti sezónnej chrípke. Agentúra AFP pripomenula, že technologickí giganti ako Facebook sú pravidelne obviňovaní z toho, že umožňujú rozmach antivakcinačných hnutí.Podľa amerických zdravotníckych úradov dosiahol počet detí, ktoré dovŕšia dva roky života bez akejkoľvek vakcinácie, viac ako 0,9 percenta spomedzi detí narodených v roku 2011 a 1,3 percenta v prípade detí narodených v roku 2015. Počet žiadostí o výnimky z očkovania v USA stúpa.

Takáto situácia pretrváva napriek tomu, že veľká štúdia vykonaná na vzorke vyše 650 000 dánskych detí, ktoré boli sledované viac ako desať rokov, dospela k rovnakému záveru ako niekoľko predchádzajúcich štúdií: vakcína proti zápalu príušníc, osýpkam a rubeole (MMR) nenesie žiadne riziko, že u detí spôsobí autizmus. Tento výsledok je v rozpore s teóriou obhajovanou antivakcinačnými aktivistami.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19