V Česku sa pandémia spomaľuje, Rakúsko zvažuje tvrdý lockdown

Česká republika je za vrcholom druhej vlny pandémie, šírenie vírusu sa spomaľuje. Vo štvrtok pribudlo 7 874 nových prípadov. Český minister zdravotníctva predstavil nový systém merania epidemiologického rizika.

13.11.2020 05:30 , aktualizované: 23:40
koronavírus, Utah Foto: ,
Testovacie miesto národnej gardy v americkom Utahu.
debata (62)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:40 Viac ako 130 príslušníkom tajnej služby, ktorí pomáhajú chrániť Biely dom a prezidenta na jeho cestách, nedávno nariadili izoláciu alebo karanténu, pretože mali pozitívny test na prítomnosť koronavírusu alebo boli v blízkom kontakte s infikovanými spolupracovníkmi. Informoval o tom v piatok denník The Washington Post s odvolaním sa na troch ľudí oboznámených so situáciou.

Šírenie koronavírusu – ktorý odsunul na vedľajšiu koľaj zhruba desať percent základného bezpečnostného tímu Tajnej služby Spojených štátov (USSS) – sa údajne čiastočne spája s radom predvolebných zhromaždení, ktoré prezident Donald Trump usporiadal pred voľbami, uviedli pre The Washington Post nemenované zdroje.

22:24 Ročne podľahne chrípke výrazne menej ľudí, ako ochoreniu COVID-19. Do piatku na Slovensku ochoreniu COVID-19 podľahlo 491 ľudí, kým počas minuloročnej chrípkovej sezóny chrípke podľahlo 40 osôb. Na sociálnej sieti to uviedlo Ministerstvo zdravotníctva (MR) SR, pričom zdôraznilo, že tieto úmrtia sa zvyčajne porovnávajú nekorektným spôsobom. Rezort zdravotníctva poukázal na to, že počet 800 obetí, ktorý sa doposiaľ používal ako počet úmrtí v súvislosti s obeťami chrípky za jeden rok, je prepočet nadmerného počtu úmrtí s respiračnými príznakmi počas mesiacov chrípkovej epidémie.

21:33 V Portugalsku za posledný deň pribudlo vyše 6600 ľudí nakazených koronavírusom, čo je najvyššie číslo od začiatku epidémie. Celkovo sa počet infikovaných prehupol cez hranicu 200 000, informovala agentúra Reuters. Obyvatelia na väčšine územia majú nariadenú karanténu, v priebehu dvoch nadchádzajúcich víkendov platí aj zákaz vychádzania od 13:00 do 5:00.

V desaťmiliónovej krajine začal v pondelok platiť núdzový stav. Skončiť sa má 23. novembra, ale je nanajvýš pravdepodobné, že ho parlament predĺži. Celkovo registruje Portugalsko cez 204 000 prípadov nákazy a 3250 úmrtí. Za posledných 24 hodín zomrelo 69 ľudí. V nemocniciach je aktuálne 2800 pacientov s ťažkým priebehom choroby Covid-19, 388 z nich je na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

20:47 Veľkokapacitné mobilné odberové miesto na testovanie ochorenia COVID-19 v banskobys­trickej časti Uhlisko, na parkovisku na Mičinskej ceste, bude od pondelka rozšírené už aj o antigénové testovanie, a to v pracovné dni, pondelok až piatok od 8.00 do 15.30 h. Informovala o tom v piatok na sociálnej sieti Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici. Podľa nemocnice testovanie antigénovým testom bude dostupnejšie oproti doterajšiemu PCR testovaniu, pretože osoba nemusí byť indikovaná lekárom, nie je potrebné sa vopred objednávať a výsledok testu dostane každý v podobe certifikátu do niekoľkých minút priamo na mieste.

19:25 Holandská vláda v piatok oznámila zákaz predaja a používania väčšiny zábavnej pyrotechniky počas silvestrovských osláv, uviedla agentúra AP. Počas osláv Nového roka zvyknú väčšie holandské mestá usporiadať ohňostroj, na ktorom sa neraz zúčastnia tisícky ľudí. Tento deň je zároveň jedným z najhektickejších dní pre zdravotníkov. Minulý rok navštívilo nemocnicu alebo lekára v súvislosti so zraneniami, ku ktorým došlo počas manipulácie s pyrotechnikou pri príležitosti osláv Nového roka, približne 1300 osôb.

Tento rok sa holandská vláda rozhodla plánované ohňostroje zrušiť, aby odľahčila nemocnice, ktoré sú preplnené pacientmi s ochorením COVID-19. „Na jar sme zdravotníkom tlieskali. S príchodom osláv Nového roka im chceme pomôcť tak, že ohňostroje zrušíme,“ uviedla holandská ministerka infraštruktúry a vodného hospodárstva Stientje van Veldhovenová.

18:10 Český minister zdravotníctva Jan Blatný predstavil nový systém sledovania vývoja epidémie koronavírusu v ČR. Informoval o tom spravodajský server idnes.cz. Súčasťou nového Protiepidemického systému (PES) je rizikový index od 0 do 100, ktorý predstavuje mieru epidemiologického rizika. Každý český kraj bude mať pripísanú vlastnú hodnotu tohto indexu.

Mieru epidemiologického rizika bude vláda každodenne prehodnocovať, a to na základe štyroch faktorov: podiel pozitívnych testov, počet nakazených na 100 000 obyvateľov, počet nakazených seniorov a hodnota reprodukčného čísla R, ktoré udáva, koľko ďalších osôb infikuje jeden nakazený. Rizikový index následne kraj zaradí do jedného z piatich stupňov rizika, ktoré určujú prísnosť epidemiologických opatrení.

Hodnota rizikového indexu od 0 do 19 predstavuje 1. stupeň, 20 do 39 predstavuje 2. stupeň, 40 do 60 predstavuje 3. stupeň, 61 do 75 predstavuje 4. stupeň a 76 do 100 najprísnejší 5. stupeň. Prechod na vyšší alebo nižší stupeň epidemiologických opatrení však nebude automatický. Na vyšší stupeň rizika sa prejde až po trojdňovom náraste indexu. Na nižší stupeň až po týždňovom poklese. Prechod musí vždy schváliť česká vláda. V súčasnosti je hodnota indexu celého Česka 70, platia však opatrenia pre piaty stupeň rizika. Pokiaľ sa súčasná hodnota najbližší týždeň nezvýši, vláda bude hlasovať o zmiernení epidemiologických opatrení na štvrtý stupeň.

16:06 Belgicko bez očkovania proti chorobe COVID-19 môže dospieť ku kolektívnej imunite na nový typ koronavírusu za cenu okolo 60 000 obetí. Uviedla to v piatok belgická televízna stanica RTBF na základe rozhovoru s virológom a hovorcom medzifederálneho krízového centra pre COVID-19 Yvesom Van Laethemom. RTBF upozornila, že podľa najnovších úradných údajov počet nových pozitívnych prípadov na vírusové ochorenie, ako aj s tým súvisiaci počet nových hospitalizácií badateľne klesá, avšak počet úmrtí stúpa, hoci „pomalším tempom“ ako v posledných dňoch a týždňoch.

Yves Van Laethem pre RTBF uviedol, že vrchol krivky znázorňujúcej počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti bol zrejme prekonaný pred štyrmi dňami (utorok 10. novembra). Podľa RTBF tento stav naznačujú aj celoeurópske zdravotné štatistiky, podľa ktorých najväčší prepad nárastu nových infekcií možno pozorovať v Belgicku (pokles o 53 percent pri dennom priemere 6700 nových prípadov), potom v Holandsku (-32 percent / 6200) a v Českej republike (-29 percent / 8300). Teda v krajinách, ktoré v posledných týždňoch zaviedli prísne obmedzenia každodenného života.

Belgický virológ privítal správu, že spoločnosti Pfizer a BioNTech majú pripravenú účinnú vakcínu proti Covid-19, a pripomenul, že Belgicko so svojim hustým zaľudnením a tretinou populácie v seniorskom veku by bez plošného očkovania získalo kolektívnu imunitu za cenu veľkých ľudských obetí a záťaže pre národný zdravotnícky systém. „Ak by sme sa rozhodli pre kolektívnu imunite prirodzenou cestou, došlo by k 60.000 úmrtiam,“ opísal situáciu Van Laethem. Upozornil, že existujú silné predpoklady na to, že po súčasnej druhej vlne pandémie má belgická populácia 10– až 20-percentný podiel ľudí s protilátkami na COVID-19. Čo je stále málo, lebo na „skutočné zablokovanie vírusu“ treba mať 60 až 70 percent populácie s protilátkami.

„Kolektívna imunita príde pomocou vakcíny, odkázal virológ, zároveň však dodal, že nová vakcína "všetko nevyrieši“ a vírus SARS-CoV-2 ako taký nezmizne. Masové očkovanie však obyvateľstvu umožní rýchlejšie si vybudovať potrebnú kolektívnu imunitu a úspešne čeliť tomuto novému typu ochorenia. (tasr)

15:35 V Rakúsku pribudlo za 24 hodín 9 568 nových prípadov nákazy koronavírusom. Tento údaj však vzhľadom na nedávne technické problémy evidenčného systému zahŕňa aj prípady z predchádzajúcich dní, uviedla agentúra APA. Za rovnaké obdobie pribudlo aj 53 úmrtí, ich celkový počet sa tak zvýšil na 1 661. V nemoc­niciach je aktuálne hospitalizovaných viac ako 3900 pacientov, z toho je 567 na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Týždňová incidencia predstavuje v súčasnosti 532 nakazených na 100 000 obyvateľov.

Denník Kurier píše, že vláda plánuje zaviesť tzv. tvrdý lockdown, a to od 17. novembra do 8. decembra. Očakáva sa, že dôjde k zatvoreniu všetkých obchodov okrem potravín. Obchody by sa mali následne opäť otvoriť, ak to dovolí epidemiologická situácia. Možné je i to, že sa zatvoria aj školy a žiaci prejdú na dištančnú výučbu. Takisto sa uvažuje o zatvorení kozmetických a masážnych salónov. Tieto informácie, ktoré priniesli viaceré rakúske médiá, však zatiaľ nie sú potvrdené.

13:33 Vo štvrtok pribudlo v Poľsku 24 051 prípadov potvrdenej nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 1 368 viac ako v bilancii za stredu, a 419 súvisiacich úmrtí. Vykonaných bolo viac ako 57 500 testov, z toho vyše 4 000 bolo antigénových. To znamená, že takmer 42 percent testov malo pozitívny výsledok, informoval v piatok spravodajský portál TVN24.pl s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva. Zo 419 obetí s diagnostikovaným ochorením COVID-19 nemalo 88 žiadne pridružené choroby, takže príčinou ich smrti bola infekcia vírusom SARS-CoV-2. (tasr)

10:50 Rusko dnes oznámilo 21 983 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie, a 411 úmrtí, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na operatívny štáb. O deň skôr to bolo 21 608 nových prípadov a rekordných 439 úmrtí. Už tretí deň za sebou počet úmrtí v krajine prekračuje 400, dodal TASS.

Od začiatku pandémie sa v krajine nakazilo takmer 1,9 milióna ľudí, z ktorých 32 443 nákaze podľahlo. Najhoršia zostáva situácia v Moskve, kde pribudlo 5974 novo potvrdených prípadov nákazy, ktorých celkový počet sa blíži k pol miliónu. (čtk)

10:32 Zákaz nočného vychádzania zavedený v rámci prísnych opatrení v boji proti novému druhu koronavírusu bude kritický zhruba okolo 14. dňa, povedal v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Zdôraznil, že takéto nepopulárne opatrenie je nutné prijať vtedy, keď hrozí kolaps zdravotníctva.

Od polnoci z utorka na stredu začali v Maďarsku platiť viaceré sprísnené protiepidemio­logické opatrenia. Ich súčasťou je aj zákaz vychádzania od 20.00 do 05.00 h a úplný zákaz zhromažďovania. Od stredy je povinné nosenie rúšok aj v exteriéri. Podľa Orbána vláda v rámci opatrení na ochranu ekonomiky na návrh Maďarskej obchodnej a priemyselnej komory zníži daň z pridanej hodnoty pre jedlá na donášku z reštaurácií na päť percent. Premiér dodal, že kabinet je odhodlaný na budúci rok citeľne zmierniť daňové zaťaženie, aby nezanikali pracovné miesta.

10:06 Na Slovensku za štvrtok pribudlo 2 024 nových prípadov koronavírusu, celkovo sa tak počet pozitívne testovaných osôb zvýšil na 83 796. Počas uplynulého dňa urobili laboratóriá 10 736 testov. Potvrdili ďalších 27 úmrtí pacientov s Covidom-19, celkový počet obetí tak stúpol na 491. (Viac tu)

8:40 Ukrajina dnes oznámila rekordných 11 787 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulý deň. O deň skôr to bolo 11 057 prípadov, čo bol doterajší rekord. Medzi novo potvrdenými prípadmi je 388 detí a 555 zdravotníkov, uviedol minister zdravotníctva Maksym Stepanov.

Počas posledných 24 hodín zomrelo 172 pacientov s Covidom-19, o deň skôr to bolo 198 úmrtí. Rekordný denný prírastok úmrtí pacientov s Covidom-19 zaznamenala Ukrajina 6. novembra, kedy zomrelo 201 ľudí, pripomenula agentúra Interfax-Ukrajina. Na Ukrajine, ktorá má približne 42 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie nakazilo 512 652 osôb, z ktorých 9317 nákaze podľahlo. (čtk)

8:07 Rumunská polícia využíva korona karantény a zatýka hľadaných zločincov, ktorí sú nútení tráviť čas vo svojich domovoch. S odvolaním sa na rumunskú prokuratúru o tom informoval server Balkan Insight. V dôsledku reštrikcií prijatých vo väčšine štátov Európy s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu sa mnoho hľadaných rumunských kriminálnych živlov dočasne vrátilo domov z krajín, kde žili a vykonávali trestnú činnosť.

Rumunská polícia preto využíva príležitosť a vykonáva rozsiahle razie, počas ktorých sa snaží pochytať veľkú časť z tých, ktorí doteraz boli mimo jej dosahu, povedal zdroj zo špeciálnej prokuratúry pre závažnú trestnú činnosť (DIICOT). Zahájené boli v stredu, teda v deň, kedy v krajine začal platiť nočný zákaz vychádzania.

Rumunské médiá píšu o stovkách záťahov, ktoré sa zamerali najmä na pašerákov drog, obchodníkov s ľuďmi alebo bielym mäsom, ale i ľudí zaoberajúcich sa praním peňazí a vydieraním, neplatičov daní či kybernetických zločincov. Rumunský minister vnútra Macel Vela označil stredajšie razie za „najväčšiu akciu (…) proti zločinu“ v dejinách krajiny. (čtk, balkaninsight)

7:27 Británia hlásila vo štvrtok rekordných 33 470 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. V súvislosti s nákazou tam zaznamenali aj 563 nových úmrtí, informovala agentúra Reuters. Británia zaznamenáva vyšší počet takýchto úmrtí než iné pandémiou najzasiahnutejšie európske krajiny, pričom jediné krajiny na svete, ktoré ju v tomto smere predstihujú, sú USA, Brazília, India a Mexiko.

Británia úmrtia na ochorenie Covid-19 uvádza v prípade, že sa týkajú osôb, ktoré mali v posledných 28 dňoch pozitívny test na nový koronavírus spôsobujúci toto ochorenie. Touto metódou dosiaľ celkovo zaznamenala v súvislosti s nákazou už vyše 50-tisíc úmrtí.

6:41 Viac ako 15 hotelov v Ríme poskytlo svoje priestory pacientom, ktorí sa liečia na ochorenie Covid-19. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP. Hotely v Ríme celkovo pre pacientov uvoľnili 800 izieb, pričom polovica z nich je už obsadená, tvrdí správa talianskeho administratívneho regiónu Lazio.

„V uplynulých dňoch sme zaznamenali nedostatok nemocničných lôžok, čo viedlo až k blokáde sanitiek pred vchodom na pohotovosť,“ uviedla Simona Amatoová, šéfka jednej z zdravotníckych inštitúcií v Ríme. Talianske zdravotníctvo je pod veľkým tlakom, pričom veľa hotelov je zase z dôvodu nedostatku turistov prázdnych, uviedol taliansky minister pre regionálne záležitosti Francesco Boccia. Vláda podľa jeho slov zabezpečila pre pacientov s Covid-19 v celej krajine až 15-tisíc hotelových lôžok.

Nie každý región ich však využíva, uviedol Boccia a sľúbil, že vo veci podnikne ďalšie kroky v záujme zmiernenia tlaku vyvíjaného na pohotovostné služby i praktických lekárov. V Taliansku dosiaľ zaznamenali už takmer 1 070 000 prípadov ochorenia Covid-19, v súvislosti s ktorým tam zároveň dosiaľ zomrelo 43 589 osôb.

5:30 V Českej republike zaznamenali za štvrtok 7 874 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a prinajmenšom 91 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v piatok nadránom na webe českého ministerstva zdravotníctva. Od začiatku pandémie tak v ČR celkovo zaznamenali už 446 675 potvrdených prípadov nákazy a 5 755 súvisiacich úmrtí. Z ochorenia COVID-19 sa tam dosiaľ vyliečilo 300 719 pacientov. V súčasnosti je v ČR 140 201 aktívnych prípadov nákazy, z čoho je 7564 osôb hospitalizovaných.

Šírenie infekcie v ČR sa v ostatnom čase zrejme spomaľuje, uviedol a ohľadom na čiastkovú bilanciu i v porovnaní s údajmi z minulého týždňa ešte vo štvrtok večer portál Novinky.cz. Český minister zdravotníctva Jan Blatný vo štvrtok v Poslaneckej snemovni parlamentu avizoval, že v pondelok navrhne vláde, aby parlament požiadala o predĺženie núdzového stavu o 30 dní. Núdzový stav aktuálne platí do 20. novembra, pričom jeho predĺženie musia schváliť poslanci. Bez núdzového stavu by vláda nemohla obmedzovať napríklad zhromažďovanie osôb. Blatný v tejto súvislosti varoval, že ak by išlo iba o odporúčania, ktorých dodržiavanie by bolo dobrovoľné, ich účinnosť by významne klesla a o dva či tri týždne by mohol v krajine nastať zásadný zlom k horšiemu.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus