Sputnik V dosiahol účinnosť takmer 92%, ceny striekačiek stúpajú

Európska únia monitoruje stav očkovania v členských krajinách. Pri Slovensku uvádza pol percenta zaočkovanej populácie prvou vakcínou, pri Írsku 11,5 %.

02.02.2021 06:00 , aktualizované: 23:23
debata (152)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:23 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že všetci obyvatelia jeho krajiny, ktorí sa chcú zaočkovať proti koronavírusu, dostanú vakcínu „do konca leta“. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Macron pre televíziu TF1 tiež povedal, že do začiatku marca bude zaočkovaných 80 percent obyvateľov opatrovateľských domovov vo Francúzsku, čo je približne 500 000 ľudí.

22:09 Portugalsko požiadalo o medzinárodnú pomoc pre zdravotníckych pracovníkov vo svojich nemocniciach, ktoré sú preťažené v spojitosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v utorok agentúra AFP. Portugalský premiér António Costa uviedol, že nemocnice v krajine sú pod „obrovským tlakom“. Vláda v noci na utorok oznámila, že prijala ponuku na pomoc od Nemecka, ktoré do Portugalska pošle zdravotníkov, prenosné nemocničné lôžka a pľúcne ventilátory.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz počas víkendu povedal, že jeho krajina je ochotná prijať pacientov na jednotky intenzívnej starostlivosti, píše AFP. Pomoc ponúklo aj španielske autonómne spoločenstvo Extremadura, ktoré leží na západe krajiny na hraniciach s Portugalskom.

20:57 Poslanci Národnej rady a ďalší zamestnanci, ktorí boli na verejnom vypočutí v kontakte s kandidátom na špeciálneho prokurátora Jánom Šantom, nemusia ísť do karantény. TASR to potvrdil podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí). Šanta bol pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19 v utorok popoludní. „O tejto situácii sme informovali hlavného hygienika, ktorý vzhľadom na priestorové opatrenia a vzdialenosti vyhodnotil priestor ako vyhovujúci, a preto nie je povinnosťou ísť do karantény,“ spresnil Šeliga s tým, že všetci prítomní mali rúška a dodržiavali hygienické opatrenia. O pozitívnom výsledku Šantu informoval Denník N.

„Rovnako bol kontaktovaný doktor Šanta, ktorý označil osoby, s ktorými bol v kontakte bez rúška a v blízkej vzdialenosti. Vzdialenosť medzi kandidátom a poslancami bola cirka desať metrov,“ doplnil Šeliga. Podpredseda parlamentu uviedol, že sa dá preventívne otestovať a predpokladá, že tak spravia aj ostatní poslanci.

20:21 V troch maďarských nemocniciach začali vyberať pacientov s ochorením COVID-19, na ktorých by testovali antiparazitickú liečivú látku ivermektín. Informoval o tom v utorok spravodajský server Index.hu. Šéf rezortu ľudských zdrojov Miklós Kásler v tejto súvislosti uviedol, že dve budapeštianske a jedna debrecínska univerzitná nemocnica skúmajú účinnosť a vedľajšie účinky uvedeného lieku, pričom ich majú aplikovať stredne ťažkým pacientom s covidovým ochorením. Paralelne s týmto testovaním budú tieto nemocnice preverovať účinky ivermektínu aj v prípade pacientov s miernymi, prípadne žiadnymi príznakmi.

V Maďarsku od vypuknutia koronavírusovej pandémie evidujú celkom 369 288 nakazených osôb a 12 656 úmrtí súvisiacich s covidovou chorobou. Proti vírusu SARS-CoV-2 zaočkovali už 243 036 ľudí, pričom 68 526 dostalo aj druhú dávku vakcíny.

19:19 Vláda navrhla zaviesť nulovú sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na osobné ochranné prostriedky, ktoré slúžia na zabezpečenie vyššej ochrany dýchacích orgánov a ktoré sú filtračnou tvárovou polomaskou kategórie FFP2 a FFP3. Vyplýva to z materiálu z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorý v utorok večer odobrila vláda a poslala na prerokovanie parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní.

Vláda navrhla, aby toto opatrenie trvalo do 30. apríla tohto roka. Rezort predpokladá, že zavedenie nulovej sadzby bude mať na rozpočet verejnej správy negatívny vplyv a zo štátnej pokladnice v tomto roku ukrojí viac ako 15 miliónov eur. Nulovú sadzbu DPH na respirátory musia ešte odobriť zákonodarcovia v NR SR.

17:52 Vo veku 100 rokov zomrel britský veterán Tom Moore, ktorý na jar 2020 počas pandémie vyzbieral milióny libier pre britských zdravotníkov. V nedeľu ho prijali do nemocnice s koronavírusovým ochorením COVID-19. Informovala o tom v utorok Moorova rodina na Twitteri.

Moorova dcéra Hannah v nedeľu oznámila, že jej otec sa posledné týždne liečil na zápal pľúc a minulý týždeň mal pozitívny test na koronavírus. Do nemocnice v meste Bedford ho prijali, pretože potreboval „pomoc pri dýchaní“. Tom Moore sa stal celosvetovo známym na jar 2020, keď vyzbieral pre britskú Národnú zdravotnú službu (NHS) viac ako 32 miliónov libier (viac ako 36 miliónov eur). Svojou dobročinnou iniciatívou vyvolal sympatie britskej verejnosti a záujem médií po celom svete, ktoré mu dali prezývku kapitán Tom. Britská kráľovná Alžbeta II. ho v júli pasovala za rytiera.

17:29 Predstavitelia švédskeho zdravotníctva odporučili, aby sa novoschválená vakcína od spoločnosti AstraZeneca používala predovšetkým na zaočkovanie ľudí vo veku do 65 rokov. Dôvodom je, že nie je dostatok dôkazov o jej účinnosti u starších ľudí, informovala tlačová agentúra AFP. Naopak, predtým schválené vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna by sa mali v prvom rade používať na zaočkovanie ľudí vo veku 65 rokov a viac.

Toto odporúčanie vo Švédsku nasledovalo po podobných krokoch v iných krajinách, napríklad Nemecku či Taliansku. Tie takisto odporučili, aby pri očkovaní starších ľudí mali prednosť iné vakcíny – hoci vakcínu od AstraZenecy schválila minulý týždeň Európska agentúra pre lieky (EMA) pre všetky vekové skupiny.

17:12 Škótska premiérka Nicola Sturgeonová oznámila predĺženie platnosti lockdownu v krajine najmenej do konca februára, informovala na svojej webovej stránke stanica Sky News. Žiaci by sa do škôl mohli začať vracať od 22. februára. Lockdownové opatrenia mali v Škótsku pôvodne platiť do polovice februára. Premiérka však v utorok povedala, že ich postupné uvoľňovanie sa začne približne začiatkom marca. Sturgeonová podľa svojich slov o dva týždne poskytne novšie informácie.

16:58 Núdzový stav v Tokiu a deviatich japonských prefektúrach predlžujú do 7. marca. Oznámil to v utorok premiér Jošihide Suga. Správa prichádza v čase rastúcej neistoty súvisiacej s postupom vakcinačnej kampane a blížiacimi sa letnými olympijskými hrami. Núdzový stav, ktorý zasahuje viac ako polovicu obyvateľov krajiny, mal pôvodne trvať do 7. februára. Japonská vláda chce podľa premiéra urýchliť vakcináciu. Prvých zdravotníckych pracovníkov zaočkujú už v polovici tohto mesiaca a nie až koncom februára, ako pôvodne plánovali.

15:40 Účinnosť ruskej vakcíny Sputnik V proti COVIDU-19 v tretej a poslednej fáze klinických testov dosiahla 91,6 percenta. Uvádza to štúdia, ktorú vydal odborný časopis Lancet. Vakcína preukázala účinnosť aj u starších ľudí, uviedla agentúra Reuters. Počas klinických testov neboli zaznamenané smrteľné komplikácie.

zväčšiť Ruskú vakcínu Sputnik využívajú napríklad aj v... Foto: SITA/AP, Juan Karita
sputnik Ruskú vakcínu Sputnik využívajú napríklad aj v Bolívii.

Tretej fázy klinických testov sa zúčastnilo takmer 20-tisíc osôb, z ktorých tri štvrtiny dostali vakcínu. Od začiatku testov sa 16 naočkovaných ľudí nakazilo koronavírusom, v kontrolnej skupine, ktorá očkovanie nedostala, to bolo 62 osôb. Pri podaní dvoch dávok látky účinnosť dosiahla 91,6 percenta. V testoch sa tiež preukázalo, že látka zabránila rozvoju stredných a ťažkých prejavov choroby COVID-19.

Prípravok preukázal účinnosť 91,8 percenta aj u ľudí starších ako 60 rokov. Tí tvorili cez desať percent účastníkov tretej fázy testov. Počas tretej fázy zomreli štyria účastníci, žiadny z nich však na komplikácie v súvislosti s očkovaním. Podľa štúdie neboli zaznamenané ťažké vedľajšie účinky vakcíny.

Vedci v minulosti kritizovali malú transparentnosť vývoja a testovania vakcíny Sputnik V. Dnes vydaná štúdia to podľa agentúry Reuters čiastočne napravila. „Uvedené výsledky sú jasné a vedecký základ očkovania bol preukázaný,“ uviedli v komentári zverejnenom v časopise Lancet profesori Ian Jones a Polly Royová.

Vakcínu Sputnik V, pomenovanú po slávnej ruskej družici, vyvinul Ústav epidemiologického a mikrobiologického výskumu Nikolaja Gamaleja.

15:24 Situácia v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) v súvislosti s hospitalizovanými pacientmi je naďalej veľmi vážna. Uviedla hovorkyňa najväčšej slovenskej nemocnice Eva Kliská s tým, že v súčasnosti majú reprofilizované lôžka obsadené na 93 percent.

Priblížila, že je zreteľne vyšší počet pacientov s ťažkým priebehom zápalu pľúc, ktorí vyžadujú intenzívnu liečbu kyslíkom a pribúdajú im komplikácie. „Liečba týchto pacientov je, samozrejme, dlhšia a komplikovanejšia. Títo pacienti vyžadujú liečbu venóznými antibiotikami, vyžadujú vysoké prietoky kyslíkom, sú na kyslíku závislí,“ povedala.

Kliská ale ubezpečila, že UNB poskytuje neodkladnú zdravotnú starostlivosť pacientom s ochorením COVID-19, ako aj pacientom bez ochorenia COVID-19. Ako ďalej uviedla, UNB má v domácej izolácii pre ochorenie COVID-19 aktuálne 176 zdravotníkov, čo je oproti minulému mesiacu o 30 menej. V tomto smere sa podľa hovorkyne situácia zlepšila. Na ochorenie COVID-19 zomrel jeden zamestnanec univerzitnej nemocnice. Aktuálne má UNB zaočkovaných približne 60 percent zamestnancov. Naďalej sa očkovanie prihlasujú aj ďalší zdravotníci.

14:36 Čínski výrobcovia injekčných striekačiek nestíhajú pokrývať zvýšený dopyt spôsobený vysokou mierou očkovania v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Je možné, že niektoré zadané objednávky doručia až v júni.

Spoločnosti v reakcii na dopyt zvyšujú ceny a pokúšajú sa rozšíriť kapacity už aj tak preťažených výrobných liniek. Čína a India sú najväčšími svetovými výrobcami injekčných striekačiek, uviedli pre Reuters šéfovia týchto firiem.

Vlani v decembri začala firma Zhejiang KangKang Medical Devices dostávať zahraničné objednávky na 10–20 miliónov striekačiek, pričom obvykle prijíma objednávky na približne päť miliónov kusov, priblížil riaditeľ tejto spoločnosti Kuo Čchun. Ďalší výrobca, Wanbangde Pharmaceutical Holding, sa pokúša do mája štvornásobne zvýšiť svoju výrobnú kapacitu, dovtedy však dokáže dodať iba časť z veľkých objednávok.

Pri výrobných linkách ďalšej spoločnosti, firmy Shandong Qiaosen, ktoré sú v prevádzke 24 hodín denne, momentálne pracuje viac ako 1000 zamestnancov v troch smenách. Cena injekčných striekačiek sa takmer strojnásobila – z 0,1 jüanu (niečo nad jeden eurocent) na vyše 0,3 jüanu (približne štyri eurocenty), spresnil Kuo Čchun.

14:06 Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica sa dalo zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 už 1 200 zamestnancov zo všetkých 2 400, ktorí v nemocnici pracujú. Uviedla hovorkyňa Ružena Maťašeje, v nemocnici začali očkovať 27. decembra a v súčasnosti už očkujú aj druhou dávkou vakcíny. Podľa informácií zverejnených na stránke nemocnice už v ich vakcinačnom centre zaočkovali celkovo 9 365 ľudí.

Očkovanie je dobrovoľné a nemocnica rešpektuje rozhodnutie každého zamestnanca. „Očkovanie považujeme za najúčinnejší spôsob ochrany pred koronavírusovou infekciou a uvítali by sme, keby sa rozhodol zaočkovať čo najvyšší počet personálu,“ konštatovala hovorkyňa.

Aktuálne má Rooseveltova nemocnica od 7. decembra najmenej pozitívne testovaných zamestnancov, ktorých je 44 a v karanténe je ich len šesť. V nemocnici je aktuálne s ochorením COVID-19 hospitalizo­vaných 89 pacientov, z toho 13 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

13:38 Rakúsko hlási 1 241 novo nakazených COVIDOM-19 za posledných 24 hodín a 69 súvisiacich úmrtí. Denné nárasty sú dvakrát vyššie, než si vláda sľubovala od už tretieho lockdownu, upozorňuje agentúra APA. Opäť navyše rastie počet hospitalizovaných s covidem. Napriek tomu vláda na začiatku budúceho týždňa začne protiepidemické opatrenia uvoľňovať.

V priemere sa každý deň uplynulého týždňa vírusom SARS-CoV-2 nakazilo 1 375 ľudí. Tento sedemdňový priemer je stále dvakrát vyšší, než si vláda deväťmiliónového Rakúska pôvodne stanovila za cieľ pri zavádzaní terajšej uzávery. Cieľom bolo 700 novo infikovaných denne.

V rakúskych nemocniciach dnes bolo 1719 nakazených, čo je o 18 viac ako v pondelok. Výrazne sa zvýšil aj počet infikovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Dnes ich bolo 300, čo je o 14 viac ako v pondelok. Potvrdených aktívnych prípadov nákazy je aktuálne v Rakúsku 13 600.

Doposiaľ PCR testy v Rakúsku odhalili 416 763 prípadov nákazy, 395 316 ľudí nákazu prekonalo a 7847 jej podľahlo.

13:07 Slovensko tento rok v januári zaznamenalo viac úmrtí na ochorenia COVID-19 ako za celý rok 2020, kedy epidémia u nás prepukla. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií. V prvom mesiaci tohto roka na Slovensku covidu podľahlo 2 461 osôb. Za celý minulý rok to bolo 2250 ľudí. Ide o zosnulých, u ktorých bol COVID-19 hlavnou príčinou smrti. (VIAC TU)

12:16 Mnohí evanjelickí duchovní pomáhajú v týchto dňoch v nemocniciach. Informovala o tom tlačová tajomníčka evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Jana Nunvářová. Evanjelickí farári, ktorí v nemocniciach v týchto dňoch pracujú, tvrdia, že najväčšou túžbou pacientov je ísť čím skôr domov k svojej rodine.

Predsedníctvo ECAV na základe pokynov Ministerstva zdravotníctva zároveň odporučilo duchovným, ktorí poskytujú duchovnú službu pre pacientov s ochorením covid v nemocniciach alebo prijímateľov sociálnych služieb v zariadeniach sociálnych služieb, aby sa dali zaočkovať. A boli tak k dispozícii chorým v týchto zariadeniach.

Aj katolícki kňazi pôsobia prakticky vo všetkých slovenských nemocniciach. Okrem toho, že sú k dispozícii veriacim, mnohí z nich pomáhajú tiež ako dobrovoľníci pri riešení situácie s koronavírusom. Pre potreby Ministerstva zdravotníctva SR cirkev v prvej, ale aj počas druhej vlny pandémie pripravila zoznam duchovných, ktorí sú určení pre jednotlivé nemocnice i pre domovy sociálnych služieb. (tasr)

12:02 Vysoké Tatry vlani zaznamenali pokles zahraničných návštevníkov o viac ako 47 percent, pri slovenských návštevníkoch to bolo o takmer 29 percent. Informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lucia Blašková. Najnižšie poklesy zaznamenali pri hosťoch z Ukrajiny, Poľska a Česka. Najvyšší pokles v rámci návštevníkov v takzvanej Top 20 bol pri hosťoch z USA, v porovnaní s rokom 2019 to bolo až o 90 percent. Dôvodom je pandémia ochorenia COVID-19 a s ňou súvisiace opatrenia na Slovensku aj vo svete.

zväčšiť Svah v lyžiarskom stredisku na Štrbskom Plese... Foto: TASR, Roman Hanc
lockdown sprísnenia opatrenia Interski zatvorenie Svah v lyžiarskom stredisku na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 2. januára 2021.

Najsilnejším mesiacom sa predbežne podľa OOCR stal august, ktorý je tradične silným mesiacom aj za bežných okolností. „Keďže v septembri sa situácia začala zhoršovať a 15. októbra boli znovu ubytovacie zariadenia a atrakcie zatvorené, počty radikálne klesli v podstate ešte počas letnej sezóny, ktorá sa v Tatrách počíta až do polovice októbra,“ vysvetlila Blašková.

Aj predbežné hodnotenie začiatku zimnej sezóny ukazuje podľa riaditeľky OOCR pokles ubytovaných hostí a návštevnosť stredísk o minimálne 50 percent. „Vzhľadom na to, že prakticky počas celého januára sú v platnosti obmedzenia a lockdown, vo Vysokých Tatrách v týchto dňoch stretnete takmer výlučne obyvateľov okresu, výnimočne návštevníkov z iných okresov, ktorí sú držiteľmi výnimky, ako napríklad z dôvodu služobnej cesty,“ opísala Blašková a dodala, zimnú sezónu je ale ťažké označiť za sezónu, keďže sa skončila prakticky hneď, ako sa začala.

Rok 2019 OOCR hodnotila ako doteraz najúspešnejší rok pre cestovný ruch v danom regióne. Medziročný nárast počtu ubytovaných návštevníkov vtedy dosiahol 16 percent oproti roku 2018. Jednodenných návštevníkov tatranského regiónu bolo takmer 3,9 milióna.

11:50 Bývalý predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker skritizoval rozhodnutie svojej nástupkyne vo funkcii Ursuly von der Leyenovej zaviesť mechanizmus na kontrolu vývozu vakcín proti COVID-19 vyrobených v krajinách EÚ.

Európska komisia minulý týždeň v piatok aktivovala mechanizmus, ktorý európskym orgánom umožní do konca marca monitorovať a prípadne aj zakázať vývoz vakcín vyrobených v členských krajinách EÚ. Podľa eurokomisie ide o nevyhnutný krok, ako zabrániť nedostatku vakcín, čo ohrozuje priebeh a harmonogram očkovacích kampaní proti koronavírusu v krajinách Únie.

zväčšiť Ursula von der Leyenová a Jean-Claude Juncker... Foto: SITA/AP, Kenzo Tribouillard
juncker, leyenová Ursula von der Leyenová a Jean-Claude Juncker na zábere z decembra 2019.

„S obmedzeniami vývozu z Európy sme v skutočnosti nikdy nemali pozitívne skúsenosti,“ uviedol Juncker na pondelňajšej videokonferencii organizovanej nemeckou spolkovou krajinou Bádensko-Württembersko.

Podľa politico.eu Juncker upozornil, že niektoré krajiny EÚ vlani – po vypuknutí pandémie – prijali „nepochopiteľné rozhodnutie“ o zákaze vývozu zdravotníckeho materiálu, čo práve Európska komisia musela naprávať.

„Teraz sme sa vrátili k diskusii, v ktorej sa opäť navrhuje, aby sme nevyvážali z EÚ do nečlenských krajín. Sme však zodpovední nielen sami za seba. Ide o pandémiu, ktorá postihuje všetkých ľudí na tejto planéte. Som proti dojmu, ktorý teraz vyvoláva EÚ, že sa staráme len sami o seba a že utrpenie ďalších ľudí, najmä v chudobnejších krajinách a na chudobnejších kontinentoch, sa nás netýka,“ zhodnotil situáciu Juncker.

11:39 V januári zomrelo vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne v súvislosti s novým koronavírusom 56 pacientov. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Martina Holecová. „Aktuálne máme hospitalizovaných spolu 97 pacientov s ochorením covid-19, z uvedeného počtu je 12 pacientov na umelej pľúcnej ventilácii,“ uviedla hovorkyňa.

Ako dodala, vo FN Trenčín majú pre pacientov s ochorením covid-19 vyčlenený samostatný pavilón so 75 lôžkami, 24 lôžok je momentálne voľných. Ďalších 60 lôžok má nemocnica vyčlenených v dvoch pavilónoch, z nich je voľných 27. Na covidovom oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny sú voľné dve lôžka.

„Momentálne máme 84 zamestnancov vyradených z pracovného procesu, z toho je päť lekárov, 51 sestier a 28 ostatných zdravotníckych pracovníkov,“ doplnila Holecová. Zdravotníci z Fakultnej nemocnice v Trenčíne zaočkovali proti covidu doteraz 8017 osôb, z nich bolo 609 klientov zariadení sociálnych služieb. (tasr)

11:24 Minister školstva Branislav Gröhling verí, že sa deti od pondelka 8. februára vrátia do škôl. Uviedol to pred dnešným zasadaním Pandemickej komisie. Dodal, že do škôl by sa nemali vrátiť len žiaci prvých a druhých ročníkov základných škôl. (Viac tu)

11:05 Hlavný hygienik Ján Mikas si myslí, že súčasné protipandemické opatrenia sú dostatočne striktné. Skôr ako ich ďalšie sprísňovanie je podľa neho potrebné rešpektovať opatrenia, rovnako tak ich dodržiavanie dôslednejšie kontrolovať. Uviedol to pred utorkovým rokovaním pandemickej komisie. (Viac tu)

10:50 Česká republika okrem zelenej, oranžovej a červenej po novom, od 5. februára, zavedie aj štvrtú kategóriu tzv. veľmi vysoko rizikových krajín, kam zaradilo aj Slovensko. Na každého cestujúceho do Česka, ktorý počas uplynulých 14 dní strávil viac ako 12 hodín na Slovensku, čakajú preto sprísnené opatrenia. Na sociálnej sieti na to upozornil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS).

Cestujúci bude povinný pred vstupom na územie ČR vyplniť elektronický formulár na stránke https://plf.uzis.cz/. Maximálne 48 hodín pred vstupom do Česka bude potrebné si nechať urobiť PCR test v akreditovanom laboratóriu a mať písomné potvrdenie o negatívnom výsledku. „Po príchode do Česka je nutné potom absolvovať samoizoláciu, teda domácu karanténu až do predloženia druhého negatívneho výsledku PCR testu. Tento druhý test je možné absolvovať najskôr po piatich dňoch od príchodu do Česka,“ spresnil Klus.

Okrem toho platí po dobu desať dní od príchodu do Česka povinnosť všade okrem domova nosiť respirátor aspoň triedy FFP2, a to aj po negatívnom výsledku druhého RT-PCR testu. Výnimku majú pracovníci medzinárodnej dopravy, tranzit cez Česko do 12 hodín, odôvodnené cesty do Česka do 12 hodín, deti do päť rokov, ako aj tzv. pendleri, žiaci a študenti prekračujúci hranicu aspoň jedenkrát týždenne. (tasr)

10:48 Karikatúra 02.02.2021 (Gašparec)

GAŠPAREC, 2.2.2021

10:23 V Českej republike pribudlo za pondelok 7117 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o približne 100 viac než pred týždňom. Vyplýva to z údajov zverejnených v utorok ráno na webovej stránke Ministerstva zdravotníctva ČR.

Súhrnný index rizika podľa českého protiepidemického systému PES sa už druhý deň drží na úrovni 73 bodov, čo naďalej zodpovedá štvrtému stupňu pohotovosti. V krajine platia od soboty opatrenia, ktoré sú ešte prísnejšie než v piatom stupni.

Od začiatku pandémie potvrdili v ČR 994 514 prípadov infekcie a 16 545 súvisiacich úmrtí. Z ochorenia COVID-19 sa tam dosiaľ vyliečilo 885 279 osôb. Česko aktuálne eviduje 92 690 aktívnych prípadov nákazy. Zdravotníci aplikovali doteraz 280 066 dávok vakcíny proti koronavírusu.

10:09 Na Slovensku pribudlo za pondelok 1 737 prípadov koronavírusu, laboratóriá vyhodnotili ďalších 9 504 PCR testov (pozitivita 18,3 percenta). Celkový počet pozitívne testovaných osôb formou PCR stúpol na 252 094. Pribudlo 73 úmrtí na pľúcnu formu Covid-19, celkovo už ochoreniu podľahlo 4 784 osôb. (Viac tu)

8:26 Filipínsky prezident Rodrigo Duterte obvinil EÚ z toho, že blokuje export vakcín proti novému koronavírusu a niektorým krajinám tak znemožňuje prístup k týmto očkovacím látkam. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Duterte v prejave, ktorý bol odvysielaný v miestnej televízii v pondelok večer, uviedol, že jeho vláda robí všetko pre to, aby zabezpečila dostatok vakcín a začala očkovať obyvateľov krajiny. Poukázal však na to, že pri získavaní očkovacích látok naráža na ťažkosti.

„Nie sme takí vplyvní ako EÚ,“ povedal v súvislosti s kritikou, že Filipíny zaostávajú čo sa týka spustenia vakcinačného programu. „Máme peniaze, je to pripravené, sme v pohotovosti,“ dodal. „(Ale) EÚ si (firmu) AstraZeneca vzala za rukojemníka,“ povedal na margo aktuálneho sporu medzi predstaviteľmi EÚ a farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca, ktorá nedávno ohlásila výrazné zníženie dodávok vakcíny pre euroblok.

6:00 Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) zverejnilo stránku, na ktorej sleduje vývoj očkovania v jednotlivých európskych krajinách. Dáta zatiaľ nie sú úplné. Podľa tých, ktoré sú k dispozícii, je na tom ale s očkovaním najlepšie Írsko.

Členmi agentúry ECDC, ktorá sídli vo Švédsku, je tridsať krajín. Okrem členských štátov Európskej únie sú to tiež Island, Nórsko a Lichtenštajnsko. Žiadne dáta zatiaľ nie sú k dispozícii napríklad z Francúzska, Rakúska či Rumunska, chýbala aj časť dát zo Slovenska.

Podľa doterajších neúplných údajov dostalo v sledovaných krajinách, ktoré majú spolu vyše 450 miliónov obyvateľov, prvú dávku vakcíny už 8,23 miliónov ľudí. Najlepšie je na tom podľa dostupných údajov Írsko, kde prvý dávku dostalo 11,5 percenta obyvateľov. V Česku podľa prehľadu dostalo vakcínu 2,2 percenta obyvateľov, na Slovensku 0,5 percenta.

Dáta by sa na stránke ECDC mali aktualizovať dvakrát týždenne: každý utorok za predchádzajúci týždeň a každý piatok za aktuálny týždeň.

152 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus