Nemecko je opatrné pri očkovaní detí, nebude plošné

Nemeckí odbornící neodporučili plošné očkovanie detí, zatiaľ zostane na dobrovoľnej báze a po konzultácii s lekárom.

11.06.2021 06:15 , aktualizované: 22:58
debata (58)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:58 Variant koronavírusu prvýkrát objavený v Indii a označovaný gréckym písmenom delta je v Británii o 60 percent nákazlivejší než takzvaný britský variant. S odvolaním na dnes zverejnené výsledky štúdie britskej vládnej zdravotné agentúry Public Health England (PHE) o tom informovala agentúra AFP.

Celkový počet nákaz variantom delta za posledný týždeň vzrástol z takmer 30 000 prípadov na viac ako 42 000. Podľa zdravotníckych úradov k tejto variante náleží 90 percent všetkých nových prípadov v krajine. Je však povzbudivé, uvádza agentúra, že nárast prípadov sa neprejavil na počte nových pacientov, ktorí by vyžadovali hospitalizáciu. V britských zdravotníckych zariadeniach sa teraz s covidom liečia tisíce ľudí.

„Dáta naznačujú, že vakcinačný program naďalej zmierňuje dopad tohto variantu,“ a to u populácií, kde je vysoké percento ľudí očkovaných dvoma dávkami, uvádza RP.

Aj napriek terajšej úspešnej vakcinačnej kampani, pri ktorej sa za posledných šesť mesiacov podarilo zaočkovať aspoň prvou dávkou cez 77 percent všetkých dospelých, je Británia z hľadiska pandémie jedným z najhoršie zasiahnutých európskych štátov. V krajine so 67 miliónmi obyvateľov v súvislosti s covidom zomrelo takmer 128 000 pacientov.

22:12 Spojené kráľovstvo hlási 8125 nových prípadov ochorenia COVID-19 za posledných 24 hodín – je to najvyšší denný počet od 26. februára, keď krajina zaznamenala 8 523 prípadov nákazy. Informovala o tom britská stanica Sky News.

Pre porovnanie, vo štvrtok vláda hlásila 7 393 infikovaných a minulý piatok 6238 nakazených.

Najnovšie denné údaje takisto ukazujú 17 obetí, ktoré zomreli do 28 dní od pozitívneho testu na koronavírus.

Prvú dávku vakcíny dostalo za posledných 24 hodín 201 607 ľudí a druhú dávku vpichli 308 038 ľuďom. Celkovo je teraz v Spojenom kráľovstve zaočkovaných jednou dávkou 41 088 485 osôb a oboma dávkami 29 165 140 osôb.

20:33 Región španielskeho hlavného mesta Madrid oznámil, že zrýchli vakcináciu druhou dávkou očkovacej látky firmy AstraZeneca proti koronavírusu vo vekovej skupiny od 60 do 69 rokov. Dôvodom je rast počtu prípadov nákazy takzvaným delta variantom vírusu, ktorý prvýkrát identifikovali v Indii. Podľa zástupcu šéfa úradu zdravotníctva regiónu Antonia Zapateru v oblasti Madridu je už komunitný prenos indického variantu, ktorý je nákazlivejší. Informuje o tom portál elpais.com.

Zapatero v piatok uviedol, že v Madride zistili 18 nových prípadov indického variantu koronavírusu „okrem štyroch, ktoré odhalili minulý týždeň". „O šesť až sedem týždňov" by tento variant „mohol byť dominantný" nielen v Madride ale aj v celom Španielsku, dodal Zapatero.

20:20 Taliansko odporúča vakcínu proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca len pre ľudí vo veku nad 60 rokov – s tým, že mladším ľuďom, ktorí dostali prvú dávku od AstraZenecy, by mali podať druhú dávku od firiem Pfizer alebo Moderna. V piatok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Vedecká komisia talianskej vlády prehodnotila svoju stratégiu očkovania, keď preverila najnovšie údaje o prípadoch zriedkavých krvných zrazenín u ľudí, ktorým podali vakcínu od AstraZenecy.

Komisia teraz takto koná preto, že šírenie koronavírusu dramaticky zoslablo, a to vďaka niekoľkomesačným obmedzeniam a očkovacej kampani, počas ktorej zaočkovali najmenej jednou dávkou vakcíny 45 percent obyvateľstva.

Hoci prípady krvných zrazenín po druhej dávke sú „mimoriadne zriedkavé“, komisia odporúča podať ľuďom vo veku do 60 rokov druhú dávku inej vakcíny. Oznámil to šéf vedeckej komisie doktor Franco Locatelli.

Podobné odporúčania vydali aj ďalšie krajiny, napríklad Francúzsko a Kanada.

Európska agentúra pre lieky (EMA), teda regulačný úrad Európskej únie, stále odporúča ľuďom, ktorí dostali prvú dávku vakcíny od AstraZenecy, aby si dali vpichnúť druhú dávku rovnakej očkovacej látky.

19:46 Asociácia britských lekárov (BMA) vyzvala na odloženie uvoľnenia lockdownu, ktoré je vo Veľkej Británii naplánované na 21. júna. Dôvodom je rast počtu prípadov infekcií koronavírusom. Za uplynulých 24 hodín v krajine nahlásili 8 125 nákaz, čo bol najvyšší počet od 26. februára. Pred týždňom v Británii pribudlo len 6 238 nových infekcií. Informuje o tom portál news.sky.com.

„Vzhľadom na to, že len 54,2 percenta dospelej populácie je v súčasnosti úplne zaočkovaných a mnohí mladší ľudia ešte na očkovanie nemajú nárok, existuje vysoké riziko, že predčasné uvoľnenie všetkých reštrikcií poškodí výbornú prácu v rámci vakcinačného programu a povedie k zvýšeniu počtu infekcií," povedal predseda Rady BMA Chaand Nagpaul.

19:22 Európska agentúra pre lieky (EMA) schválila novú továreň na výrobu vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od americkej spoločnosti Moderna, ktorá sa bude nachádzať vo Francúzsku. Tento krok zásadne zvýši výrobu očkovacích látok pre Európsku úniu. V piatok o tom informovala EMA na svojej webovej stránke.

Regulačný úrad EÚ v oznámení napísal, že schválil výrobný podnik v obci Monts vo Francúzsku, ktorý prevádzkuje farmaceutická spoločnosť Recipharm so sídlom vo Švédsku. Okrem tejto novej továrne schválila EMA aj viacero ďalších prevádzok, kde sa budú vykonávať kontroly šarží a testovanie.

Tento mesiac boli v USA schválené dve nové lokality na výrobu vakcín od Moderny určených pre 27-člennú EÚ. Akékoľvek lieky či očkovacie látky schválené pre trh EÚ musia mať najprv regulačným úradom EMA schválené výrobné podniky.

EMA uvádza, že tieto nové schválené výrobné podniky budú podľa očakávania prinášať ďalší jeden až dva milióny ampuliek s vakcínou proti covidu od Moderny každý mesiac.

18:52 Ďalší vývoj epidémie koronavírusu v Česku môže prebiehať podľa štyroch scenárov, myslí si epidemiológ Rastislav Maďar. Osobne očakáva zhoršenie situácie, ale nie natoľko zásadné, aby zaťažilo nemocnice. Tento vývoj by umožnil ponechať iba mäkké opatrenia, povedal v piatok v diskusii zástupcov odboru hotelierstva a gastronómie (HoReCa) a vládnych predstaviteľov. Informácie priniesol portál Novinky.cz.

Podľa Maďara je málo pravdepodobný scenár, že nastane útlm epidémie. „Tomu neverím, takí naivní nemôžeme byť,“ povedal epidemiológ pochádzajúci zo Slovenska.

Ďalším scenárom je, že infekcia bude postihovať lokálne ohniská a kolektívy nezaočkovaných ľudí. Za predpokladu dobrej zaočkovanosti sa však koronavírus nebude šíriť plošne.

Za pomerne pravdepodobný označil Maďar scenár, že na jeseň sa zhorší epidemiologická situácia a bude stúpať reprodukčné číslo – teda údaj, koľko ďalších ľudí priemerne nakazí jeden pozitívne testovaný. V súčasnosti je v Česku dlhodobo pod hodnotou jeden, čo znamená, že epidémia slabne.

Maďar pripomenul, že epidémia je rizikovejšia v zimných obdobiach o desiatky percent.

Tento scenár počíta s tým, že by sa zhoršenie situácie neprejavovalo v nemocniciach, čiže by neboli preplnené ľuďmi s ťažkým priebehom covidu. Potom by podľa Maďara bolo možné udržať epidémiu na uzde pomocou mäkkých opatrení.

Najhorším scenárom by bolo, že by silnela epidémia a zároveň by sa to prejavilo v nemocniciach. Podľa Maďara je riziko v tom, že časť najstaršieho obyvateľstva stále nie je zaočkovaná. Ako ďalej povedal, je potrebné presvedčiť aj mladších ľudí, ktorí nevnímajú covid ako riziko, aby sa dali zaočkovať. Upozornil totiž, že napríklad v Británii klesá priemerný vek hospitalizovaných, v nemocniciach tam končia pre covid aj deti.

Ako ďalšie riziko pre vývoj epidémie označil Maďar indický variant koronavírusu, označovaný aj ako variant delta. „Od momentu zavlečenia do krajiny… má tendenciu za mesiac až dva vytlačiť britský variant,“ vyhlásil.

Pred týmto variantom sú podľa neho chránení len ľudia zaočkovaní oboma dávkami vakcíny, citovali ho Novinky.cz.

17:26 Členské krajiny Európskej únie sa v piatok dohodli na zmiernení cestovných obmedzení počas leta. Upravené pravidlá umožnia plne zaočkovaným turistom cestovať bez potreby podstúpenia testov alebo karantény.

Zmeny na piatkovom zasadnutí v Bruseli odsúhlasili veľvyslanci 27 členských štátov EÚ, ktorí podporili príslušný návrh Európskej komisie, uviedlo portugalské predsedníctvo Rady EÚ. Na jeho základe budú môcť počas leta slobodne cestovať z jednej krajiny do druhej turisti kompletne zaočkovaní proti koronavírusu, u ktorých od poslednej dávky vakcíny uplynulo minimálne 14 dní.

Pravidlá pre ostatných cestujúcich sa budú odvíjať od aktuálnej epidemiologickej situácie v krajinách, z ktorých budú prichádzať. Prvou dávkou vakcíny proti covidu zaočkovali v Európskej únii už polovicu dospelej populácie. Obe dávky dostala viac než štvrtina ľudí žijúcich v EÚ, vyplýva z aktuálnych údajov Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC).

K zmierneniu cestovných reštrikcií dochádza v čase, keď Európska únia zavádza tzv. covid pasy, ktoré majú od 1. júla uľahčiť cestovanie v rámci EÚ a prispieť k hospodárskemu oživeniu po koronakríze. Tieto certifikáty budú potvrdzovať, že ich držiteľ je zaočkovaný proti covidu, že toto ochorenie prekonal, alebo že má aktuálny negatívny test.

Veľvyslanci na piatkovom zasadnutí rozšírili aj zoznam regiónov EÚ, ktoré sú považované za relatívne bezpečné, keď znížili limity, na základe ktorých sú rozdeľované do farieb tzv. epidemiologického semaforu EÚ.

Bezpečné, zelené krajiny budú musieť mať 14-dňovú incidenciu nákazy menšiu než 25 prípadov na 100-tisíc obyvateľov a menej než 4 percentá pozitívnych testov. V prípade poklesu pozitivity pod jedno percento sa uvedená hranica počtu prípadov zvýši na 50–75.

Pri cestovaní zo zelených krajín nebudú platiť nijaké obmedzenia. V prípade oranžových krajín bude možné požadovať cestovanie a v prípade červených aj karanténu. Z tmavočervených krajín sa bude povoľovať cestovanie len v nevyhnutných prípadoch.

Schválený návrh počíta aj so zatiahnutím „núdzovej brzdy“ v prípade, že sa v niektorej z oblastí EÚ rozšíri nákazlivejší variant koronavírusu, čo by v praxi znamenalo zákaz cestovania z takýchto regiónov. Návštevníci z krajín mimo EÚ a jej partnerských štátov sa budú musieť preukázať potvrdením o zaočkovaní proti covidu. (tasr)

15:46 Prvou dávkou vakcíny proti covidu zaočkovali v Európskej únii už polovicu dospelej populácie. Obe dávky dostala viac ako štvrtina ľudí žijúcich v EÚ. Vyplýva to z údajov Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC).

V súčasnosti má v EÚ prvú dávku 185 miliónov dospelých a obe dávky 95,7 milióna ľudí. Najviac občanov majú zaočkovaných na Malte a v Maďarsku, kde prvú dávku dostalo vyše 63 percent dospelého obyvateľstva a druhú dávku takmer polovica populácie. Na Slovensku dostalo aspoň jednu dávku 41,4 percenta dospelých a oboma dávkami zaočkovali vyše 22 percent dospelej populácie.

V členských štátoch distribuovali od konca vlaňajšieho decembra 324,1 milióna dávok vakcíny proti koronavírusu, pričom podaných ich bolo celkovo 276,1 milióna. V súčasnosti sú v celej EÚ schválené štyri preparáty. Najpoužívanejšou je vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech s 212 miliónmi dodaných dávok. Nasledujú očkovacie látky od AstraZenecy (63,3 milióna), Moderny (29,9 milióna) a Johnson & Johnson (10,4 milióna).

V celej EÚ zaočkovali vo vekovej kategórii 80 a viac rokov aspoň prvou dávkou protikoronaví­rusovej vakcíny 80,6 percenta ľudí. Obe dávky podali v tejto vekovej skupine 70,8 percentám občanov. V krajinách ako Dánsko, Španielsko a Írsko zaočkovali prvou dávkou 100 percent ľudí starších ako 80 rokov, označovaných za prioritnú populáciu. (tasr)

15:32 Takzvaný variant delta nového druhu koronavírusu, ktorý sa prvýkrát objavil v Indii, je zhruba o 60 percent nákazlivejší než variant alfa, predtým známy ako britská mutácia. Je tiež odolnejší voči existujúcim vakcínam, uviedol v piatok anglický úrad verejného zdravotníctva.

India / Covid / Koronavírus / Testovanie / Čítajte viac Delta variant covidu je o 60 percent nákazlivejší než britská mutácia. Je odolnejší i voči vakcínam

13:54 Na Slovensku sa laboratórne potvrdila prítomnosť nového, tzv. kolumbijského typu nového koronavírusu, potvrdil Úrad verejného zdravotníctva. Tento variant sa veľmi rýchlo rozšíril a začal dominovať vo viacerých regiónoch Kolumbie. Išlo aj o oblasti, kde už bola vysoká úroveň premorenia.

testovanie Covid-19, Šamorín, antigén, PCR, test Čítajte viac Na Slovensku sa potvrdil kolumbijský typ koronavírusu. Prevláda britský

12:46 Približne 60 percent Poliakov už má protilátky proti voči covidu. Ide o ľudí, ktorí ho už prekonali, alebo sa voči nemu dali zaočkovať. Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski to v piatok uviedol pre verejnoprávnu televíziu TVP Info.

„Musíme brať do úvahy obidva aspekty: proces očkovania a množstvo uzdravených. Jeden aj druhý vyvolávajú tvorbu protilátok a my sme sledovali, koľko ľudí zo skúmanej vzorky populácie tieto protilátky už má,“ povedal Niedzielski.

Minister opäť zdôraznil, že iba prítomnosť protilátok neznamená, že človek je automaticky imúnny voči nákaze. Na základe tohto kritéria podľa Niedzielského nadobudlo imunitu voči novému koronavírusu zhruba 60 percent Poliakov. Dodal, že poľské obyvateľstvo sa blíži k odhadovanej hranici pre vytvorenie kolektívnej imunity, ktorá predstavuje 70 – 80 percent.

V Poľsku sa postupne uvoľňujú protipandemické opatrenia. Počty nových prípadov sa koncom marca pohybovali na úrovni okolo 30-tisíc za deň, v súčasnosti je to len niekoľko sto. V piatok ministerstvo zdravotníctva oznámilo 341 nových prípadov infekcie koronavírusom a úmrtie 68 osôb v nemocniciach s diagnostikovaným covidom.

Hovorca vlády Piotr Müller v pondelok informoval, že Poľsko je pripravené zaočkovať do konca augusta proti koronavírusu všetkých občanov, ktorí o to prejavia záujem. (pap, tvp.info, tasr)

12:39 Predseda parlamentu Boris Kollár vyzdvihol počas piatkového rokovania predsedov parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky v Poľsku úlohu formátu V4. Na rokovaní s kolegami chce hovoriť aj o vakcíne Sputnik V a uznávaní dokladov o očkovaní ňou. Túto otázku podľa neho treba vyriešiť, aby aj občania Slovenska zaočkovaní ruskou vakcínou mohli cestovať aspoň do okolitých krajín.

Boris Kollár Čítajte viac Kollár chce na rokovaní v rámci V4 hovoriť i o uznávaní očkovania Sputnikom

11:33 Košický samosprávny kraj (KSK) začne očkovať ruskou vakcínou Sputnik V v sobotu vo veľkokapacitnom očkovacom centre v Michalovciach. „Zaočkovať by sme mali 800 ľudí, ktorým bol pridelený termín, pričom do dnešného dňa sa na očkovanie do Michaloviec prihlásilo 1300 záujemcov,“ informovala o tom v piatok hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Doplnila, že v rámci Slovenska je podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) najvyšší záujem o Sputnik práve v michalovskom očkovacom centre. K pondelku 7. júna sa tam prihlásilo zhruba 400 ľudí, k piatku je to viac ako trojnásobok.

9:45 Nemecko zaznamenalo za uplynulý deň ďalších 2440 prípadov koronavírusu a 102 úmrtí infikovaných ľudí. Vyplýva to z dnešných údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Presne pred týždňom krajina zaznamenala 3165 nových infekcií a 86 úmrtí, uviedla dnes agentúra DPA. Počet nakazených za posledných sedem dní na 100 000 obyvateľov sa znížil na 18,6. O deň skôr to bolo 19,3 a pred týždňom 29,7, podotkla DPA.

9:08 V súvislosti s očkovaním proti koronavírusu eviduje Štátny ústav pre kontrolu liečiv k štvrtku 5795 hlásených podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení je 447 závažných, čo predstavuje 7,7 percenta hlásení.

očkovanie Čítajte viac ŠÚKL eviduje takmer 5800 hlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín

7:58 Čile od soboty 12. júna opätovne zavedie karanténu v regióne hlavného mesta Santiago a ďalších siedmich oblastiach. Informovala o tom vo štvrtok na Twitteri čilská vláda. Dôvodom je nárast počtu prípadov koronavírusu SARS-CoV-2 v týchto oblastiach v posledných týždňoch, píše na svojej webovej stránke denník La Nación.

Ministerstvo zdravotníctva Čile vo štvrtok hlásilo 7716 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 198 súvisiacich úmrtí. Celkový počet obetí od začiatku sa tým zvýšil na 30 339. Čile zaznamenalo celkovo 1 453 478 prípadov nákazy. Čile spustilo očkovaciu kampaň vo februári. Plne zaočkovaných je podľa La Nación 57,8 percenta obyvateľov krajiny.

6:54 Britský premiér Boris Johnson oznámil, že Spojené kráľovstvo daruje chudobnejším krajinám viac ako 100 miliónov dávok nadbytočných vakcín proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC. Británia podľa Johnsona vakcíny počas nasledujúceho roka. Prvých päť miliónov dávok rozdá do konca septembra a ďalších 25 miliónov do konca tohto roka.

„Na základe výsledkov úspešného očkovacieho programu Spojeného kráľovstva sme dnes v pozícii, keď môžeme zdieľať časť z našich nadbytočných dávok s tými, ktorí ich potrebujú,“ povedal Johnson. „Týmto podnikneme obrovský krok smerom k tomu, aby sme túto pandémiu nadobro porazili,“ dodal.

V anglickom grófstve Cornwall sa v piatok začína summit skupiny krajín G7. Lídri hospodársky najvyspelejších krajín by na tomto summite mali podľa očakávaní dohodnúť na spoločnom postupe v súvislosti s poskytnutí vakcín chudobnejším krajinám, pripomína BBC. Americký prezident Joe Biden vo štvrtok sľúbil 500 miliónov dávok vakcíny od konzorcia BioNTech/Pfizer pre 92 krajín so strednými a nízkymi príjmami.

6:15 Nemecká Stála očkovacia komisia (Stiko) pre nedostatok vedeckých dát neodporúča plošnú vakcináciu detí a mládeže proti chorobe COVID-19, podporila ale očkovanie detí so zdravotnými problémami. Uvádza to Inštitút Roberta Kocha (RKI), ktorý je nemeckým úradom pre boj a prevenciu chorôb.

Stiko je súčasťou RKI ako nezávislý poradný orgán. Stanoviská komisie nie sú záväzné, vláda sa nimi ale v mnohých prípadoch riadi. V Európskej únii je zatiaľ ako jediná vakcína pre deti od 12 rokov schválená látka spoločností Pfizer/BioNTech, povolenie sa snaží získať aj spoločnosť Moderna.

Nesúhlasný posudok Stiko sa očakával, preto nie je v Nemecku prekvapením. Komisia už vopred avizovala, že nemá dostatok vedeckých podkladov na to, aby mohla všeobecné odporúčanie vydať. Rüdiger von Kries, ktorý je členom Stiko, na konci mája v rozhovore s televíziou RBB povedal, že nie sú jasné riziká, ktoré deťom pri imunizácii hrozia.

Postoj Stiko neznamená, že deti od 12 rokov sa teraz v Nemecku nebudú môcť očkovať. Rozhodnutie bude závisieť na rodičoch a na konzultáciu s lekárom. S týmto postupom počíta aj minister zdravotníctva Jens Spahn. Očkovanie detí proti COVIDU-19 je v Nemecku rovnako ako v prípade dospelých dobrovoľné.

Stiko sa k vakcínam proti COVIDU-19 nevyjadrila prvýkrát. Už skôr napríklad neodporučila používať látky od spoločností AstraZeneca a Johnson & Johnson pre mladších ako 60 rokov kvôli prípadom mozgovej žilovej trombózy. Nemecká vláda túto radu rešpektuje. Očkovanie od týchto firiem je síce v Nemecku dostupné aj pre mladších, ale len na vlastné nebezpečenstvo a po konzultácii s lekárom.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus