Sulík nepovažuje za správne narýchlo a chaoticky meniť ústavu pre referendum

Minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík nepovažuje za správne narýchlo a chaoticky meniť Ústavu SR v súvislosti s referendom o predčasných voľbách. Jeho stanovisko poskytol hovorca SaS Ondrej Šprlák. Strana je podľa jeho slov proti takýmto chaotickým zmenám, ktoré chcú "narýchlo a bez odbornej diskusie" presadiť niektorí politici.

09.07.2021 16:56
Richard Sulík Foto:
Minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík
debata (20)

„Zmeny v Ústave SR aj v otázkach referenda sa majú robiť uvážlivo a odborne, ale určite nie zbrklo na júlovej mimoriadnej schôdzi,“ uviedol Sulík. Podčiarkol, že SaS podporuje priamu demokraciu a referendum vníma ako vhodný nástroj na presadenie vôle voličov.

Tvrdí, že liberáli boli pripravení považovať za záväzné referendum, ak by bolo úspešné a ak by sa väčšina voličov vyjadrila za predčasné voľby.

„SaS vždy zaujíma len záujem a blaho podnikateľov, na ľudí kašlú,“ reagovalo na vyjadrenie strany SaS hnutie Sme rodina. Dodalo, že reakcii liberálov sa nediví. „Kedy oni už len stáli na strane ľudí,“ podotklo hnutie.

Boris Kollár Čítajte viac Kollár predloží návrh na zmenu ústavy pre referendum až koncom roka

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vo štvrtok avizoval, že chce novelu Ústavy v súvislosti s referendom o skrátení volebného obdobia parlamentu predložiť na mimoriadnu schôdzu v júli. Viacerí politici však reagovali, že vzhľadom na rokovací poriadok a lehoty to nebude možné.

Kollár preto uviedol, že návrh predloží v najskoršom možnom termíne a aktuálne zvažuje legislatívne možnosti. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) podčiarkol, že o Kollárovom návrhu bude musieť rokovať koaličná rada.

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu informovala, že by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by NR SR rozhodla o zmene ústavy a následne prijala uznesenie, ktorým by požiadala o jeho konanie. Označila to za jedno z možných riešení po rozhodnutí Ústavného súdu SR, podľa ktorého je navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR protiústavná.

Referendum Čítajte viac Navrhované referendum o skrátení volebného obdobia nie je v súlade s ústavou
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #referendum o predčasných voľbách