Na festivale v Holandsku sa nakazilo covidom tisíc ľudí

Organizátori hudobného podujatia v holandskom Utrechte oznámili, že sú "šokovaní" z prepuknutia nákazy na festivale, a zároveň zdôraznili, že dodržiavali všetky platné hygienické opatrenia. Všetci účastníci museli údajne pred vstupom predložiť doklad o očkovaní alebo negatívny test.

13.07.2021 06:00 , aktualizované: 14.07.2021 23:07
Španielsko, koronavírus, koncert Foto: ,
Špeciálny koncert v Barcelone, ilustračná snímka.
debata (105)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:07 Britská bilancia nákaz koronavírusom v stredu narástla o 42 302 prípadov, čo je najvyšší prírastok od polovice januára. Pokračoval tiež rast ďalších kľúčových ukazovateľov, pričom počet hospitalizovaných pacientov s covidom sa dostal na najvyššiu hodnotu od konca marca.

Počty nových nákaz v Británii rastú už od konca mája a aktuálne sú vyššie ako vlani na jeseň, čísla o hospitalizáciách a úmrtiach ale zatiaľ zďaleka nie sú tak vysoké ako pri predchádzajúcich vlnách epidémie v krajine. Dve tretiny dospelých obyvateľov Británie už majú ukončené očkovanie proti covidu, aspoň jednu dávku vakcíny dostalo skoro 90 percent dospelej populácie.

Aj hlásených obetí covidu ale pribúda a utorkové informácie o 50 nových mŕtvych znamenali najhorší denný súčet od prvej polovice apríla. V stredu vláda oznámila ďalších 49 úmrtí, čím celkový počet narástol na 128 530. Úmrtných listov, na ktorých je medzi príčinami smrti uvedený covid, Británia eviduje takmer 153-tisíc.

Po tradičnej aktualizácii oficiálnych štatistík, ktorú dnes zdržal bližšie nešpecifikovaný problém, tiež stúpol na 3 615 počet nemocničných lôžok obsadených pacientmi s covidom. To je stále menej ako desatina maxima z uplynulej zimy, už teraz sa ale začínajú objavovať správy o tom, že niektoré britské nemocnice odkladajú plánované zákroky. Britská vláda počíta s tým, že situácia v súvislosti s epidémiou sa bude zhoršovať. (čtk)

21:55 Indonézia hlásila v stredu po prvý raz viac ako 54-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom a stala sa tak novým ohniskom infekcie v Ázii. Prekonala totiž najnovšie denné prírastky infikovaných v Indii, ktoré po prudkom vzostupe začali klesať.

Ešte pred mesiacom pribúdalo v Indonézii denne zhruba 8-tisíc nakazených. V Indii, dosiaľ najhoršie zasiahnutej ázijskej krajine, zaznamenali v stredu 39-tisíc nových prípadov. Najviac infikovaných hlásili v Indii v máji, keď ich počet denne stúpal o vyše 400-tisíc. K zlepšeniu situácie prispel lockdown v najviac postihnutých oblastiach, ako aj pokrok v očkovaní.

Indonézski predstavitelia sa obávajú, že z ostrovov Jáva a Bali sa šíri nákazlivejší variant delta, pre ktorý zaviedli čiastočný lockdown a zatvorili náboženské objekty, nákupné centrá, parky i reštaurácie.

Indonézsky minister zdravotníctva Budi Gunadi Sadikin poslancom v utorok oznámil, že viac ako 90-tisíc z celkovo 120-tisíc nemocničných lôžok pre covidových pacientov je už obsadených. Málo lôžok je k dispozícii predovšetkým v provinciách, ktoré sú ohniskom výskytu variantu delta.

„Predpokladám, že epidémia sa v júli ešte viac rozšíri,“ varoval v stredu epidemiológ Pandu Riono z Indonézskej univerzity. Dodal, že protipandemické obmedzenia považuje za nedostatočné – vzhľadom na variant delta by mali byť podľa jeho slov dvakrát prísnejšie, než sú.

V stredu hlásilo indonézske ministerstvo zdravotníctva 54 517 novoin­fikovaných a 991 úmrtí na covid. Počet potvrdených prípadov od začiatku pandémie sa tak vyšplhal na vyše 2,6 milióna. Celkovo evidujú viac ako 69-tisíc obetí.

Cieľom indonézskej vlády je do marca 2022 zaočkovať viac ako 181 miliónov ľudí z 270-miliónovej populácie krajiny. Zatiaľ je však oboma dávkami zaočkovaných len 15,6 milióna obyvateľov. Tamojšia vláda doteraz zaistila 137,6 milióna dávok vakcín od spoločností Sinovac, AstraZeneca a Moderna, ktoré postačujú pre zhruba 69 miliónov ľudí. (ap, tasr)

20:56 Francúzska polícia použila v stredu v Paríži slzotvorný plyn na rozohnanie protestu proti plánom prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý v pondelok ohlásil, že od augusta bude v reštauráciách, baroch a ďalších verejných miestach povinné preukázanie sa tzv. covidpasom.

Súčasťou prísnych opatrení v boji proti prudkému nárastu nových prípadov nákazy má byť od septembra i povinné očkovanie zdravotníkov, zamestnancov domovov dôchodcov a ďalších, ktorí pracujú s rizikovými skupinami ľudí.

Niektorí z účastníkov nepovoleného protestu mali na sebe odznaky s nápisom „Nie zdravotnému pasu“. Ako opísal situáciu z protestu pre agentúru Reuters očitý svedok, kolóna policajných dodávok a členovia poriadkových síl zablokovali jednu z ulíc v centre francúzskeho hlavného mesta.

Kritici Macronovho plánu, na základe ktorého sa ľudia od budúceho mesiaca budú musieť pri návšteve pohostinstiev, kín či divadiel preukazovať potvrdením o očkovaní alebo negatívnym testom, tvrdia, že ide o diskrimináciu a obmedzovanie slobôd neočkovaných osôb.

Vo vládnom návrhu sa podľa francúzskych médií hovorí i o povinnej desaťdňovej izolácii pre pozitívne testované osoby, pričom polícia má vykonávať náhodné kontroly dodržiavania tohto nariadenia. Macron tvrdí, že vakcinácia je najlepším spôsobom, ako sa môže krajina dostať späť do normálneho stavu, a preto vyzýva všetkých občanov, aby sa dali zaočkovať. Stredajší protest sa konal v deň výročia dobytia stredovekej pevnosti a väzenia Bastila zo 14. júla 1789. (reuters, tasr)

19:12 Španielska vláda konala protiústavne, keď minulý rok počas núdzového stavu zakázala ľuďom opúšťať svoje domovy. Oznámil to v stredu španielsky ústavný súd na základe sťažnosti, ktorú podala krajne pravicová strana Vox. Podľa stručného vyhlásenia súdu bolo rozhodovanie tesné. Štátna televízia TVE informovala, že na stranu sťažovateľov sa postavilo šesť sudcov, proti ich bolo päť. V rozhodnutí sa podľa TVE uvádza, že samotné vyhlásenie núdzového stavu nepostačovalo na to, aby mohla vláda v súlade s ústavou obmedziť základné občianske práva.

Španielska vláda vyhlásila núdzový stav 14. marca 2020. Súčasťou opatrenia bol niekoľkotýždňový zákaz pohybu na verejnosti s výnimkou ciest za nákupom základných životných potrieb. Zatiaľ nie je jasné, či rozhodnutie ústavného súdu otvorí cestu žalobám proti vláde.

18:30 Počas uplynulého týždňa vo svete pribudli dovedna 3 milióny nových prípadov ochorenia COVID-19. Ako uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), po deväťtýždňovom klesajúcom trende to predstavuje 10-percentný nárast infekcií. Vo vyšších číslach sa ocitla taktiež úmrtnosť, ktorá stúpla o 3 %.

Vo svojej týždennej správe zverejnenej v stredu WHO informovala, že najviac nových prípadov evidujú v Brazílii, Indii, Indonézii a Spojenom kráľovstve.

WHO ďalej tvrdí, že infekčnejší delta variant koronavírusu pochádzajúci z Indie dosiaľ identifikovali v 111 krajinách a predpokladá, že táto mutácia sa v nasledujúcich mesiacoch stane celosvetovo dominantnou.

17:50 Európska agentúra pre lieky (EMA) v stredu vyhlásila, že na zaistenie dostatočnej ochrany voči vysoko nákazlivému variantu delta sú potrebné obe dávky vakcíny proti koronavírusu.

COVID 19 coronavirus Delta variant Sars ncov 2 2021. Delta plus Strain. Idia Coronavirus delta variant. B.1.617.2 Čítajte viac EMA: Na ochranu pred deltou sú potrebné obe dávky vakcíny

16:58 Dve tretiny dospelého obyvateľstva Spojeného kráľovstva už dostali obe dávky vakcíny proti covidu. Oznámil to v stredu britský minister zdravotníctva Sajid Javid. „Náš cieľ sme dosiahli o týždeň skôr, je to veľkolepý výsledok. Ďakujem každému, kto k tomu prispel. Vakcína je naším obranným valom voči vírusu,“ uviedol Javid v tvíte, z ktorého citovala spravodajská stanica Sky News.

Ide o kľúčový medzník pred drastickým uvoľnením pandemických opatrení, ktoré začne v krajine platiť na budúci týždeň v pondelok.

15:34 Zhruba tisíc ľudí sa nakazilo novým typom koronavírusu na festivale v holandskom Utrechte. Podľa tamojších úradov môže počet infikovaných ešte stúpať. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Na dvojdňovom festivale Verknipt (3. – 4. júla) sa zúčastnilo celkovo 20 000 ľudí. Podľa holandskej tlačovej agentúry ANP sa už počas prvého dňa podujatia nakazilo 448 návštevníkov. V druhý deň konania festivalu pribudlo ďalších 516 prípadov.

Organizátori hudobného podujatia oznámili, že sú „šokovaní“, a zároveň zdôraznili, že dodržiavali všetky platné hygienické opatrenia. Všetci účastníci museli údajne pred vstupom predložiť doklad o očkovaní alebo negatívny test. Vedenie festivalu tvrdí, že to poctivo kontrolovali.

Podľa holandských expertov sú za nové prípady nákazy v krajine zodpovední najmä mladí ľudia. Medzi hlavné ohniská nákazy patria v ostatných dňoch hudobné festivaly, diskotéky a reštaurácie, uvádza DPA.

14:20 Očkovanie zamestnancov v nemocniciach alebo domovoch dôchodcov nebude v Belgicku povinné. Podľa televíznej stanice RTBF o tom v stredu rozhodli ministri zdravotníctva na federálnej a regionálnej úrovni. Takzvaná medzirezortná konferencia, združujúca ministrov zdravotníctva na rôznych úrovniach štátnej správy, sa však chce zasadiť za zvýšenie informovanosti zdravotníckeho personálu o potrebách a výhodách očkovania proti ochoreniu COVID-19. Zámerom ministrov je zvýšiť povedomie zdravotného personálu a osloviť v tomto duchu aj sociálnych partnerov a profesijné organizácie aktívne v oblasti zdravotníctva.

Zároveň s tým však vláda preskúma, aké sú právne možnosti povinného očkovania zdravotníckych pracovníkov, čo znamená, že povinné očkovanie nie je celkom vylúčené. Toto objasnenie prichádza po tom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron nariadil vo Francúzsku povinné očkovanie zdravotníckeho personálu a podobné opatrenia už hlásia aj iné členské krajiny EÚ.

12:37 Z obáv pred rozšírením nákazlivejších variantov koronavírusu sprísňuje Slovinsko pravidlá pre vstup na svoje územie, informovala v stredu agentúra DPA. Od štvrtka sa musia cestujúci pri vstupe do Slovinska preukázať, že sú buď zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, uzdravení z tejto choroby, alebo musia predložiť doklad o negatívnym teste na koronavírus.

Doklady o týchto skutočnostiach musia predložiť aj cestujúci, ktorí iba prechádzajú cez Slovinsko napríklad do turistických destinácií v Chorvátsku. Doteraz mali cestujúci z krajín považovaných za nízkorizikové povolený vstup do Slovinska bez akýchkoľvek podmienok. Na internetovej stránke slovinského ministerstva vnútra sa uvádza, že cestujúci môžu predložiť aj digitálny certifikát EÚ o covide a digitálne certifikáty tretích krajín.

Ministerstvo taktiež uvádza, že pre vstup do Slovinska budú existovať iba dve výnimky, na ktoré sa nebude vzťahovať karanténa a testy: ide o majiteľov nehnuteľností na oboch stranách hranice a na deti do 15 rokov cestujúce so svojimi rodičmi alebo opatrovníkmi.

11:58 Starosta britskej metropoly Londýn Sadiq Khan požiadal dopravnú spoločnosť Transport for London (TfL), aby nariadila používanie rúšok v autobusoch a vlakoch ako „podmienku prepravy“ aj po zrušení obmedzení 19. júla. Informujú o tom v stredu agentúry DPA a PA Media. Khan uviedol, že „nie je pripravený“ vystaviť cestujúcich v metre, električkách a inde „riziku“ odstránením pravidiel prekrytia tváre po tzv. „dni slobody“, keď sa majú opatrenia a obmedzenia súvisiace s pandémiou koronavírusu v Británii zrušiť.

Na základe týchto podmienok by predstavitelia dopravnej spoločnosti mohli odoprieť prístup alebo požiadať o vystúpenie pasažierov, ktorí sa nebudú správať v súlade s predpismi pre využívanie dopravnej siete. Požiadavka londýnskeho starostu prišla po tom, čo britský premiér Boris Johnson v pondelok oznámil, že väčšina protipandemických opatrení vrátane povinnosti nosiť rúško vo viacerých verejných uzavretých priestoroch sa na budúci týždeň skončí ako súčasť finálnej fázy uvoľňovania lockdownu.

10:10 Na palube vlajkovej lode britského námorníctva Queen Elizabeth ochorela stovka námorníkov na covid, niekoľko prípadov sa vyskytlo aj na ďalších plavidlách vo flotile, ktorá loď sprevádza. Na palube Queen Elizabeth slúži asi 3 700 ľudí. Podľa ministra obrany Bena Wallace bola celá posádka očkované dvoma dávkami a situácia je pod kontrolou, napísal dnes server BBC News.

Loď Queen Elizabeth sa vydala na prvú služobnú plavbu tento rok v máji, teraz je zhruba v štvrtine sedemmesačnej plavby. Loď pláva Indickým oceánom, podľa vedenia námorníctva smeruje do Japonska. Podľa hovorkyne armády sú vo flotile zavedené opatrenia pre zamedzenie šírenia choroby a flotila bude pokračovať v misii, ktorú choroba nijako neohrozí.

Loď Queen Elizabeth začala testovaciu plavbu v júni 2017, do služby bola zaradená v decembri toho istého roku. Queen Elizabeth je najväčšia loď, aká kedy bola pre britské námorníctvo postavená. Je dlhá 280 metrov a pojme až 40 lietadiel. Jej stavba vyšla na tri miliardy libier.

Covid sa už skôr preukázal aj na iných lodiach britského námorníctva. Loď Northumberland sa musela vlani v decembri vrátiť do prístavu kvôli niekoľkým podozrením na nákazu.

10:02 PCR testy odhalili za utorok ďalších 18 nakazených koronavírusom. Laboratóriá celkovo ukončili 4 697 takýchto vyšetrení. Pribudla jedna obeť ochorenia COVID-19.

očkovanie Čítajte viac Pribudlo 18 nakazených a jedna obeť. Plne zaočkovaných je 1,8 milióna ľudí

9:42 V uplynulých 24 hodinách v Maďarsku potvrdili nákazu koronavírusom 56 osobám, v súvislosti s ochorením COVID-19 zomreli traja ľudia, informoval operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je infikovaných 36 703 osôb. V nemocničnom ošetrení je 84 covidových pacientov, z ktorých 11 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Zaočkovaných je vyše 5,54 milióna ľudí, z nich vyše 5,22 dostalo už obe dávky vakcíny.

Celkový počet nakazených od vypuknutia koronavírusovej pandémie stúpol v Maďarsku na 808 612 a s covidom zomrelo 30 013 chorých.

9:16 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 547 na celkovo 2 242 245. Vyplýva to zo stredajších údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Chorobe COVID-19 podľahlo za tento čas ďalších 25 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie stúpol v krajine na 52 665. Pred týždňom Ukrajina evidovala 610 novo nakazených a 33 obetí covidu.

Z ochorenia sa uzdravilo ďalších 797 ľudí; od začiatku pandémie už 2 179 076 ľudí.

8:23 V Nemecku už viac ako týždeň každodenne rastie sedemdňová incidencia, ktorá udáva, koľko ľudí sa v priemere nakazilo na 100 000 obyva­teľov. Podľa Inštitútu Roberta Kocha (RKI) sa dnes ráno nachádzala na hodnote 7,1, ešte 6. júla pritom bola na hodnote 4,9. Úrady ohlásili za posledný deň 1 548 nových infekcií, zatiaľ čo pred týždňom ich registrovali 985. V krajine sa tiež už cez týždeň drží reprodukčné číslo nad hranicou hodnoty jedna.

Sedemdňová incidencia bola v minulosti jedným z hlavných ukazovateľov, podľa ktorých nemecká vláda riadila svoje reštrikcie. V budúcnosti sa však úrady chcú riadiť viac i inými hodnotami, napríklad počtom ľudí hospitalizovaných kvôli ťažkému priebehu covidu.

Podľa nových dát mierne klesol počet zomretých po nákaze koronavírusom, za posledný deň ich v Nemecku zaregistrovali 28, pred týždňom to bolo 48 mŕtvych.

Na vzostupe je aj reprodukčné číslo. Za utorok odhadoval RKI jeho hodnotu na 1,11, už dlhšie ako týždeň sa tak drží nad hranicou jednej, čo je známkou toho, že sa nákaza v Nemecku rozmáha. Predtým bolo toto číslo asi dva mesiace nižšie ako jedna.

6:00 V najväčšom austrálskom meste Sydney predĺžia lockdown o „najmenej“ ďalšie dva týždne. V stredu to uviedla premiérka Nového Južného Walesu Gladys Berejiklianová, informovala agentúra AFP a spravodajská stanica Sky News. Lockdown sa mal v Sydney skončiť už tento piatok 16. júla. Berejiklianová však uviedla, že je ho potrebné predĺžiť „najmenej o ďalšie dva týždne“, a to až do 30. júla. Podľa premiérky je nutné dostať počet nakazených čo najbližšie k číslu nula, aby bolo možné zmierniť opatrenia a pretrvávajúci lockdown.

Obyvatelia Sydney tak môžu svoje domovy opustiť v prípade, ak idú do práce alebo k lekárovi, ako aj za účelom cvičenia či nevyhnutných nákupov. Školy v meste sú zatvorené a ľudom sa odporúča, aby ostali doma. V niektorých oblastiach platia aj špeciálne opatrenia. Miestne úrady napríklad v utorok zaviedli prísny lockdown pre obyvateľov jedného bytového domu v štvrti Bondi, kde testy preukázali ochorenie COVID-19 u deviatich obyvateľov.

V Sydney, v ktorom žije viac ako päť miliónov obyvateľov, sa nedarí dostať pod kontrolu nový koronovírusový variant delta. Napriek tri týždne pretrvávajúcemu lockdownu tam v priebehu posledných 24 hodín zaznamenali 97 nových prípadov nákazy.

Austrálii sa doteraz vo veľkej miere darilo vyhnúť pandémii tým, že uzavrela svoje hranice, rýchlo zaviedla miestne lockdowny a intenzívne trasovala kontakty. Miera zaočkovanosti obyvateľov krajiny je však nízka.

V celej Austrálii, ktorá má približne 25 miliónov obyvateľov, zaregistrovali od vypuknutia pandémie vyše 31 000 prípadov nákazy a 911 úmrtí.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus