Ústavní činitelia ocenili statočnosť účastníkov SNP, oslavy narušila skupinka ľudí piskotom

Prezidentka Zuzana Čaputová v príhovore na oslavách 77. výročia Slovenského národného povstania uviedla, že v zápase s absolútnym historickým zlom – akým boli nacizmus a fašizmus - sa rozhodujúca časť národa v auguste 1944 postavila na obranu ľudskosti a civilizácie. Riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev kritizoval pískanie a hukot skupinky demonštrantov. Podľa Mičeva sú tieto prejavy absolútne neslušné voči ľuďom, ktorí boli v Povstaní.

29.08.2021 11:33 , aktualizované: 17:24
SNP Foto:
Priamy účastník SNP (v popredí) počas pietneho aktu kladenia vencov v rámci osláv 77. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici 29. augusta 2021
debata (1093)

Prezidentka poukázala v príhovore aj na aktuálnu zložitú situáciu, odsúdila podnecovanie k nenávisti a vyzvala k spájaniu sa. Účastníkov SNP dala za príklad boja za spoločné vyššie ciele.

Vyzdvihla, že podstúpili obrovské osobné riziko a postavili sa na správnu stranu dejín. „Na stranu humanity, demokracie a ľudskej dôstojnosti. Za svoj odvážny postoj ste mohli zaplatiť najvyššiu cenu nielen vy, ale aj vaši najbližší. Napriek tomu ste našli v sebe silu a odhodlanie a zapojili sa do ozbrojeného boja proti nacizmu a fašizmu,“ odkázala im.

Video: Oslavy SNP v Banskej Bystrici.

Video

Hlava štátu podotkla, že rozhodujúca časť národa sa v auguste 1944 postavila proti nacizmu a fašizmu na obranu ľudskosti a civilizácie. „Povstanie bránilo hodnoty, na ktorých stál a stojí demokratický a humánny svet, oslavujeme ho ako jeden z našich najvýznamnejších štátnych sviatkov, lebo ním nielen sami sebe, ale aj svetu hovoríme, čím sme a čím chceme byť, k čomu sa bytostne hlásime,“ doplnila.

Skonštatovala, že aj v súčasnosti čelíme ťažkého obdobiu. „Posledný rok priniesol veľa obetí, veľa smútku, ale aj hnevu a sklamania. Všetky tieto emócie sú ľudské, a teda sú aj prirodzené. To, čo ale považujem za nebezpečné a čo nemá mať medzi týmito emóciami miesto, je nenávisť a podnecovanie k nej,“ dodala s tým, že nenávisť nikdy nič nevyriešila a napokon viedla k hrôzam vojny.

„Nedopusťme, aby nenávisť ovládla našu krajinu, aby nám diktovala, čo si máme myslieť o našich blížnych, nenechajme sa ako spoločnosť rozdeľovať. Vezmime si príklad od našich povstaleckých hrdinov, ktorí bok po boku bojovali za spoločné vyššie ciele,“ vyhlásila. Ako ďalej uviedla, v súčasnosti máme všetky možnosti, aby sme dejinám nedovolili ich opakovanie.

„Máme aj všetky predpoklady, aby naše snaženie nevyšlo nazmar a malo zmysel. Tak ako muži a ženy Povstania, aj my máme povinnosť, aby sme zodpovednosť za Slovensko niesli rovnako statočne, odhodlane a obetavo, ako to dokázala povstalecká generácia,“ zdôraznila prezidentka. V tejto súvislosti vyzvala na vzájomný rešpekt, úctu, spoluprácu a pamäť.

SNP Čítajte viac Koalícia: Slováci v SNP ukázali svoju odvahu postaviť sa extrémizmu

Predseda parlamentu Boris Kollár v príhovore počas osláv výročia SNP vyhlásil, že máme byť na čo hrdí. Slovenské národné povstanie nebolo podľa neho porazené vojensky ani politicky. Upozornil, že neznalosť vlastných dejín môže prispievať k podliehaniu falošným interpretáciám významu povstania.

Vyzdvihol hrdinstvo jeho účastníkov a hovorí o príklade hodnom nasledovania aj pre mladú generáciu. Poučenie z vývoja situácie po SNP by si podľa neho mohla vziať aj politická scéna.

„Hrdinstvo vojakov povstaleckej armády nás dodnes napĺňa pozitívnou energiou a malo by byť príkladom hodným nasledovania aj pre dnešnú našu mladú generáciu. Mala by si byť vedomá, že aj jej dnešný pokojný a mierový život bol v minulosti vykúpený krvou a utrpením tých, ktorí sa odhodlali brániť vlasť a jej slobodu,“ uviedol Kollár.

SNP označil za unikát medzi odbojovými hnutiami v okupovanej Európe. „Máme byť na čo hrdí, máme sa čím pýšiť pred vlastným obyvateľstvom i pred Európou. Len si to akosi nevážime,“ poznamenal. Občania podľa neho o svojich národných dejinách a SNP veľa nevedia, čo prispieva k podliehaniu falošným interpretáciám jeho významu.

Video : Stanislav Mičev o oslavách SNP.

Video

Poukázal na to, že jedni SNP vnímajú ako povstanie proti vlastnému štátu, iní ako komunistický puč, či boj za obnovenie „československého“ štátu bez spojovníka. Tieto interpretácie odmieta. Vyhlásil, že SNP bolo najmä slovenské a národné, a od roku 1945 sa pravidelne oslavovalo.

Dodal, že koncepcia porážky SNP obsahuje snahu demotivovať Slovákov v zápase za slobodu a národnú rovnoprávnosť. „Aj posledné udalosti v Afganistane svedčia o tom, že zánik politického vedenia a rozprášenie organizovanej armády, neznamená porážku. Pokiaľ sa nezlomí vôľa odporovať, pokiaľ posledný bojovník nezloží zbraň, nemožno hovoriť o porážke! A nič také sa na Slovensku na konci roku 1944 a začiatkom roku 1945 nestalo!“ zdôraznil s tým, že politické ani vojenské vedenie kapituláciu nepodpísalo a po oslobodení sa začali plniť jeho ciele.

To, že sa tieto ciele nenaplnili počas existencie obnovenej republiky, nie je podľa Kollára vinou účastníkov povstania, ale daň za večne rozbitú slovenskú politickú scénu, ktorá v opozícii nevidí oponenta, ale nepriateľa. „Aj z tohto by sme si dnes mali vziať poučenie. Nič pozitívne nedosiahneme, ak sa budeme večne hádať, a nepotiahneme našu spoločnú káru osudov jedným smerom,“ apeloval.

Predseda parlamentu zároveň vyjadril úctu účastníkom protifašistického odboja a SNP. Ocenil, že neváhali vziať zbraň a bojovať za slobodu, suverenitu a demokraciu v našej krajine. „Rovnako chcem vyjadriť úctu a poďakovanie dnešného dňa sa doživších veteránov Slovenského národného povstania. Ďakujem vám. Zaslúžite si náš rešpekt a vďaku,“ uzavrel.

SNP / Slovenské národné povstanie / Čítajte viac Hlas a Smer si pripomenuli výročie SNP, nie však na oficiálnom programe

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) na oslavách 77. výročia SNP vyhlásil, že boj za slobodu má vždy zmysel, i keď to neznamená, že je aj posledný. Mier, sloboda a demokracia nie sú podľa slov premiéra samozrejmosťou. Pripomenul hrôzy vojny. Vyzdvihol úlohu účastníkov SNP a poďakoval sa im. Verí, že sme na Slovensku raz a navždy povedali nie fašizmu a nacizmu.

Poznamenal, že v súčasnosti sa pozeráme na obdobie vojny s vedomím výsledku. „Hrdinovia SNP ten výsledok v lete 1944 nepoznali, ale spojili sily a verili. Verili, že ich boj za slobodu sa vydarí. Na týchto ľudí môžeme byť právom hrdí,“ uviedol Heger.

Vďaku vojnovým veteránom podľa neho nemožno vzdávať len počas štátnych sviatkov a pamätných dní. „Verím, že ak je táto vďaka úprimná, má presah aj na náš každodenný život,“ zdôraznil.

Podotkol, že väčšina z nás nezažila vojnu na vlastnej koži. „Nezažili sme na vlastnej koži krutosť a bezcitnosť, ktorá spôsobila, že mnohí ľudia boli zotročovaní, boli posielaní do koncentračných táborov, mučení a nakoniec masovo vyvražďovaní,“ povedal. Aj v tejto súvislosti si spomenul na padlých, ale i žijúcich hrdinov SNP.

„Navždy ovplyvnili našu históriu a postavili náš národ na správnu stranu. Ukázali, že si na Slovensku ctíme hodnotu slobody, spravodlivosti, ľudskej dôstojnosti a demokracie. Raz, a verím, že navždy, sme sa postavili proti fašizmu a nacizmu a jasne sme povedali, že ho na Slovensku nechceme,“ zdôraznil Heger.

75. výročie SNP, veteráni, Múzeum SNP Čítajte viac SNP a boj o charakter štátu

Niekoľko desiatok ľudí dávalo najavo nespokojnosť pred vstupom do areálu Múzea SNP vykrikujúc rôzne heslá. Najviac ich bolo počuť, keď prichádzali najvyššie postavení politici.

Múzeum tento rok „zabarikádovali“ kovovými zátarasami, aby sa do jeho areálu dostali len pozvaní. To sa však viacerým ľuďom nepáčilo a dávali to patrične najavo. „Fašisti, hanba, slobodu, pustite nás dnu,“ zneli hromadné výkriky sprevádzané pískaním.

Celé to gradovalo počas príchodu našich troch najvyšších ústavných činiteľov, no úplne najviac počas ich prejavov na tribúne. Na situáciu dohliadali policajti a vojaci. Tí si tiež vypočuli svoje. „Komu máte slúžiť? Kto je podľa Ústavy pánom na Slovensku? Fuuuj, hanbite sa,“ kričal na nich dav.

Video : Demonštranti pred areálom Pamätníka SNP.

Video

Riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev reagoval, že protestujúcim nezáleží na priamych účastníkoch. „Tí ľudia vonku jednoducho potrebujú pískať na vládu a nejakých ďalších predstaviteľov,“ vraví Mičev. „Neuvedomujú si, že oslavy tu nie sú kvôli politikom, ale pre hrdinov, ktorí tu dnes boli na pódiu,“ povedal.

Podľa Mičeva sú tieto prejavy absolútne neslušné voči ľuďom, ktorí boli v Povstaní. Uviedol, že piskot sa objavil aj počas prejavu Vladimíra Strmeňa, jedného z posledných žijúcich účastníkov SNP.

„Je to neslušné voči organizátorom, je to absolútne neslušné voči ľuďom, ktorí boli v Povstaní. Považujem to za neprijateľné a nedôstojné,“ uviedol Mičev na adresu demonštrantov.

Nepáči sa mu, že skupina ľudí zneužila oslavy SNP na takéto prejavy. „Nech si prídu vyskúšať organizáciu, a potom nech si ‚vyhvizdujú‘, koľko uznajú za vhodné,“ dodal riaditeľ múzea.

Video: Demonštranti piskotom odprevadili vládne limuzíny.

Premiér Eduard Heger hovorí, že je to súčasť demokracie, no na takéto miesto to nepatrí. „Výročie Povstania je jedným z našich najväčších sviatkov. Je dôležité, aby si každý občan uvedomoval silu odkazu ľudí, ktorí tu dnes boli aj na tribúne. Išli do tých najťažších bojov za našu slobodu. Toto je miesto, kde im máme vzdať úctu a dať tomu aj patričnú vážnosť,“ povedal Heger.

Rezort kultúry prispel vojnovým veteránom a hrdinom povstania sumou 250-tisíc eur

Ministerstvo kultúry tento rok prispelo vojnovým veteránom a hrdinom povstania sumou 250-tisíc eur. Uviedla to šéfka rezortu Natália Milanová (OĽaNO) vo svojom profile na sociálnej sieti.

Pri príležitosti 77. výročia Slovenského národného povstania sa poďakovala všetkým, ktorí neváhali riskovať či obetovať svoj život pre slobodu, ľudskosť a demokraciu.

Milanová označila SNP za priamy odpor proti neľudským praktikám nacistického režimu. Podotkla, že toto povstanie posunulo Slovensko na stranu víťazných krajín druhej svetovej vojny.

„Nič z toho by nebolo možné bez ľudí – mužov a žien – ktorí bez ohľadu na riziko straty života seba a svojich blízkych povstali proti zvrátenému režimu, lebo to považovali za správne a jediné riešenie. V dnes už takmer nepredstaviteľne ťažkých podmienkach, bez jedla, či spánku bojovali, aby sme sa dnes mohli mať lepšie,“ napísala. Podľa nej sa Slovensko má neporovnateľne lepšie aj vďaka hrdinom SNP.

Oficiálny program osláv 77. výročia Slovenského národného povstania odštartoval v nedeľu predpoludním preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym aktom kladenia vencov. Po príhovoroch ústavných činiteľov nasledoval krátky kultúrny program a zoskok výsadkárov.

Na oficiálnej časti dvojdňových osláv SNP sa z dôvodu pandémie covidu tento rok v areáli Pamätníka SNP môžu zúčastniť len pozvaní hostia. Sú to najmä priami účastníci Povstania, členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, najvyšší ústavní činitelia, predstavitelia diplomatických zastúpení v SR a zástupcovia politických strán. Pred areálom Pamätníka SNP sa pred začiatkom podujatia zhromaždilo aj niekoľko desiatok demonštrantov.

Areál Pamätníka SNP bude pre verejnosť otvorený po skončení oficiálnej časti programu, teda približne od 13.00 h. Kapacita je pre pandemickú situáciu obmedzená na tisíc návštevníkov, vstúpiť je doň možné iba z Kapitulskej u­lice.

SNP, múzeum Čítajte viac Na oslavy SNP pustia do areálu pamätníka tisíc ľudí

Pre návštevníkov areálu je pripravených aj niekoľko sprievodných akcií, medzi nimi prezentácia OZ SR, beseda s účastníkmi protifašistického odboja a premietanie dokumentárnych filmov v Múzeu SNP, či dobový vojenský tábor klubov vojenskej histórie.

V partizánskej zemľanke bude k dispozícii i dotykový vojenský terminál, ktorý okrem informácií o partizánskych bunkroch ponúkne možnosť vytlačiť si vlastný vojenský preukaz. Do 18.00 h je tiež možné bezplatne navštíviť stálu expozíciu a výstavné priestory Múzea SNP.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné povstanie #Zuzana Čaputová