Smer sa k druhému odvolávaniu Mikulca počas leta zatiaľ nedostal

Parlament ani na druhý pokus nebol uznášaniaschopný a nemôže tak rokovať o návrhu na odvolanie Romana Mikulca (OĽaNO) z funkcie ministra vnútra. Pri prvom a aj druhom pokuse sa prezentovalo iba 67 poslancov, prítomná teda nebola nadpolovičná väčšina zákonodarcov. Rokovanie sa pokúsia otvoriť opäť v utorok o 9.00 h.

30.08.2021 11:22 , aktualizované: 14:39
smer Foto:
Poslanci za Smer zľava Ľuboš Blaha, Ladislav Kamenický a Robert Fico sa fotia počas rokovania parlamentu.
debata (85)

VIDEO: Fico: Keby nebola na Slovensku dvojaká spravodlivosť, Mikulec by už bol vo väzbe.

Video

Pod zvolanie mimoriadnej schôdze sa podpísalo 31 poslancov strany Smer a nezaradených poslancov. Smer aj v júli inicioval schôdzu na odvolanie Mikulca. Odložila sa však na september, pretože parlament nebol ani vtedy uznášaniaschopný.

VIDEO: Druhý pokus o otvorenie schôdze na o odvolanie ministra Mikulca.
Video

„Nemôžeme čakať do septembra, kým sa uráči vládnej koalícii rokovať o Mikulcovi,“ vyhlásil Fico minulý týždeň. Podľa neho je minister Mikulec podozrivý z korupcie, zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a „ je otcom myšlienky“ prerušiť zásah policajnej inšpekcie proti trom zločinom. „Je to on, kto kontroluje a riadi tú skupinu policajtov, o ktorých hovorí správa SIS, že sa manipulujú trestné konania,“ vyjadril sa šéf Smeru na adresu Mikulca.

OĽANO hovorí o trápnom divadle

Sám minister vyhlásil, že sa nebojí návrhu na svoje odvolanie z funkcie, lebo si už zvykol, že agendou Fica je odvolávanie len na základe nepodložených faktov a konšpirácií.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš uviedol že „dnes sme boli opäť svedkami trápneho divadla v podaní Roberta Fica“. Podľa Šipoša prichádza jeseň a opozícia potrebuje robiť cirkus. Ako poznamenal, o Mikulcovom odvolávaní sa bude hovoriť na riadnej septembrovej schôdzi parlamentu. Šéf klubu OĽaNO tiež tvrdí, že stopy vyšetrovania najväčších káuz vedú čoraz bližšie k Ficovi a ten preto zvoláva schôdze parlamentu, chodí na súdne pojednávania, aby „dal jasný odkaz svojim kamarátom, ktorí začali vypovedať – držte huby“.

Roman Mikulec Čítajte viac Odstúpi Kovařík sám? Mikulec pripustil, že ho postaví mimo služby

Minister Mikulec pripomenul, že podal na Fica trestné oznámenie za ohováranie v rámci diskreditácie jeho osoby.

Pellegrini kritizuje koalíciu

Nezaradený poslanec Peter Pellegrini vyzval koalíciu, aby prestala robiť obštrukcie pri odvolávaní Mikulca a vyzval predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby nezvolal žiadnu inú schôdzu, kým sa ministrovo odvolanie neprerokuje. Na Mikulca apeloval, aby sám z funkcie odišiel.

VIDEO: Tlačová konferencia nezaradených poslancov zo strany Hlas k odvolávaniu Mikulca.
Video

Pellegrini chápe parlamentnú obštrukciu. Podčiarkol však, že ide o kľúčového ministra. Vyzval preto kolegov z koalície, aby „prestali slúžiť hnutiu OĽANO na obranu Mikulca, prestali obštruovať a aby umožnili rokovať o návrhu na odvolanie ministra vnútra“. Mikulec už mal podľa neho dávno odísť z funkcie dobrovoľne.

Poukázal pritom na situáciu v rezorte vnútra a bezpečnostných zložkách. Nevie si predstaviť, že by sa niečo také dialo za jeho vlády. V tejto súvislosti poukázal aj na obvinenie policajného prezidenta Petra Kovaříka. Namieta, že úniky zo spisov šéfa polície začali zaujímať až teraz, keď sa týkajú jeho prípadu, pričom pri iných kauzách doteraz to neriešil.

Parlament rokoval o odvolaní ministra Mikulca aj v júni, ale z funkcie ho neodvolal. Za návrh Smeru hlasovalo 53 zo 135 prítomných poslancov. Na odvolanie ministra z funkcie je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých členov zákonodarného orgánu, teda za sa musí vysloviť minimálne 76 z nich.

Roman Mikulec Čítajte viac Mikulec podáva trestné oznámenie na Fica za ohováranie

Poslanci už skôr rozhodli, že o cenách energií v pondelok rokovať nebudú. Plénum totiž neschválilo program 37. schôdze, ktorú k tejto téme inicioval opozičný Smer.

Skupina poslancov chcela na mimoriadnej schôdzi prerokovať a prijať návrh uznesenia k výraznému rastu cien elektriny, plynu a tepla pre slovenské domácnosti a malé a stredné podniky v roku 2022. Venovať sa chceli aj rizikám pre príjmy štátneho rozpočtu po sprevádzkovaní plynovodu Nord Stream 2.

Plánovali zároveň požiadať exekutívu o predloženie vecného a časového harmonogramu krokov, ktoré musí vláda okamžite podniknúť, aby sa eliminovali ťažké finančné, hospodárske a sociálne dosahy zvyšovania cien energií v roku 2022.

Sulík Čítajte viac Ceny elektriny rapídne rastú. Sulík prezradil, o koľko si priplatíme, mimoriadnu schôdzu nepodporí

SaS hovorí o divadle

Koaličná SaS nevidí zmysel v mimoriadnych schôdzach iniciovaných opozičným Smerom. Považuje ich za divadlo. Preto poslanci strany nepodporili program rokovania o cenách energií a nezúčastnili sa ani odvolávania Mikulca. Informovala o tom šéfka klubu SaS Anna Zemanová. Vyhlásila, že stoja za vládou Eduarda Hegera (OĽANO) a jeho ministrami.

„Ak je záujem o odbornú diskusiu, poslanec Robert Fico (Smer-SD) ako člen hospodárskeho výboru môže dať návrh na prerokovanie tohto bodu na výbore a určite by sme takýto bod podporili,“ uviedla Zemanová. Na výbor by podľa nej mohol prísť aj štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek, ktorý by mohol odbornú diskusiu viesť. Deklarovala, že rezort hľadá riešenia, ktoré by minimalizovali dosah zvýšených cien energií na domácnosti a podnikateľov. „Súvisí to s opatreniami, ktoré ministerstvo zrealizovalo, aby sa znížila paušálna čiastka poplatku za ceny energií. Trhovú cenu ovplyvniť nevieme,“ ozrejmila.

Za divadlo označila SaS aj opätovnú snahu o odvolanie Mikulca. „Nevidíme dôvod na otvorenie schôdze, ktorej identický program je zaradený do programu septembrovej riadnej schôdze,“ poznamenala Zemanová. Doplnila, že opozícia má právo navrhovať odvolávanie ministra a keby boli v opozícii, zrejme by toto právo využívali aj oni. Podstatný rozdiel vidí v tom, že súčasná vláda „je protikorupčná, má úplne iné nastavenie pravidiel“.

V súvislosti s obvinením policajného prezidenta Petra Kovaříka z manipulácie vyšetrovania a zneužitia právomocí podotkla, že to majú riešiť orgány činné v trestnom konaní. Za znepokojujúce považuje úniky informácií z vyšetrovaní. Nepovažuje to za správne a hovorí o narúšaní vyšetrovania.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #mimoriadna schôdza #ceny energií #Roman Mikulec