Variant vírusu mí z Kolumbie môže obchádzať očkovanie

Variant mí (kolumbijský) disponuje súborom mutácií, ktoré môžu viesť k tomu, že vírus unikne imunitnému systému, podotýka WHO.

01.09.2021 07:30 , aktualizované: 22:04
koronavírus, Izrael Foto: ,
Koronavírusové odelenie v nemocnici v izraelskom Jeruzaleme.
debata (100)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:04 Rakúske úrady vyšetrujú únik osobných údajov zhruba 24-tisíc ľudí, ktorých tento rok v spolkovej krajine Tirolsko pozitívne testovali na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2. Rakúsky Úrad na ochranu údajov (DSB) uviedol, že k dokumentu s údajmi obsahujúcimi mená, dátumy narodenia či adresy osôb sa dostali novinári z verejnoprávnej televízie ORF i denníka Der Standards.

Podľa Matthiasa Schmidla z DSB vyšetrovanie iba začalo a je tak veľmi skoro na to povedať, čo sa stalo a aké budú následky. Ako uviedol denník Der Standard, bývalý riaditeľ laboratória, ktoré pre tirolskú krajinskú vládu vykonávalo testovanie pomocou metódy PCR, poslal 11. augusta osobné údaje testovaných ľudí emailom IT pracovníkovi inej spoločnosti poverenému ich analýzou.

Krajinská vláda v Tirolsku uviedla, že „vo vzťahu k údajom o zdravotnom stave osôb implementuje vysoké bezpečnostné štandardy“, pričom odsudzuje akýkoľvek únik a „upozorňuje na právne kroky, ak sa potvrdí, že údaje o zdravotnom stave boli poskytnuté tretím stranám v rozpore s predošlými dohodami“. Exriaditeľ HG Lab Truck však údajne akékoľvek pochybenie poprel a tvrdí, že sa stal obeťou útoku hackerov.

Tirolská obec Ischgl, ktorá je obľúbeným lyžiarskym strediskom, sa vlani stala ohniskom nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vírus sa odtiaľ rozšíril do viacerých európskych krajín.

Prvých infikovaných zistili v tomto stredisku už začiatkom marca 2020. K jeho uzavretiu však došlo až 13. marca, čiže niekoľko dní po tom, ako sa vyskytli prvé prípady – tie sa objavili najmä v tamojších pohostinstvách. Nezávislá vyšetrovacia komisia neskôr zistila, že regionálni predstavitelia konali príliš pomaly a nezaviedli dostatočné protiopatrenia. (afp, tasr)

19:43 Nemecká kancelárka Angela Merkelová a generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus spoločne v stredu otvorili v Berlíne medzinárodné centrum pre včasné varovanie pred pandémiou. Cieľom tohto centra je pripraviť svet na ďalšie pandémie prostredníctvom zberu a analýzy veľkého množstva dát.

„Centrum spojí partnerov z celého sveta, aby mohli spolupracovať na vytvorení nástrojov a zbieraní dát, ktoré krajiny potrebujú na to, aby sa dokázali pripraviť, detegovať a reagovať na pandemické a epidemické riziká,“ uvádza WHO.

„Svet musí byť schopný si všimnúť nové udalosti, ktoré majú pandemický potenciál, a monitorovať opatrenia na kontrolu chorôb v reálnom čase, aby mohol vzniknúť efektívny manažment pandemických a epidemických rizík… Toto centrum tomuto pomôže,“ uviedol riaditeľ WHO.

Nemecká kancelárka počas otvorenia zdôraznila potrebu medzinárodnej výmeny informácií a uviedla, že pandémia koronavírusu ukázala, ako veľmi je organizácia ako WHO potrebná.

Prvým riaditeľom tohto centra sa stane nigérijský epidemiológ narodený v Nemecku Chikwe Ihekweazu, ktorý v súčasnosti riadi hlavný zdravotnícky úrad v Nigérii. S centrom by mal úzko spolupracovať aj nemecký Inštitút Roberta Kocha ako aj berlínska klinika Charité, v ktorej centrum bude zo začiatku sídliť. Nemecko do centra pritom vložilo približne 30 miliónov eur. (dpa, tasr, who.int)

18:21 Francúzsko v stredu začalo podávať tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu ľudom starším ako 65 rokov a ohrozeným skupinám. Treťou dávkou vakcíny sa vo Francúzsku budú môcť dať zaočkovať ľudia, ktorým podali druhú dávku vakcíny od spoločnosti Pfizer alebo Moderna pred najmenej šiestimi mesiacmi.

V prípade jednodávkovej vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson si ľudia budú môcť nechať aplikovať „posilňujúcu dávku“ už štyri týždne po očkovaní, pričom im bude podaná iba vakcína od spoločnosti Pfizer alebo Moderna.

V domovoch dôchodcov sa 12. septembra začne celonárodná očkovacia kampaň zameraná na tretiu posilňujúcu dávku vakcíny. Francúzske ministerstvo zdravotníctva pritom odhaduje, že v krajine je až 18 miliónov ľudí, ktorí spĺňajú podmienky na preočkovanie treťou dávkou.

Francúzska vláda sa drží odporúčaní francúzskeho Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten minulý mesiac uviedol, že „podľa najnovších štúdií zrejme účinnosť vakcíny klesá, a to najmä pri variante delta“. Koncom augusta preto úrad odporučil očkovanie treťou dávkou vakcíny pre ľudí starších ako 65 rokov a ohrozené skupiny obyvateľov. Preočkovať treťou dávkou vakcíny sa pritom doteraz mohli už obzvlášť ohrození ľudia ako napríklad tí, ktorí podstúpili transplantáciu nejakého orgánu, alebo ľudia s oslabenou imunitou.

Vo Francúzsku denne evidujú vysoké počty nových prípadov nákazy koronavírusom už od júla. V polovici augusta prišlo k miernemu poklesu nových prípadov a v krajine tak v súčasnosti denne zaznamenávajú približne 17-tisíc prípadov. V krajine je plne zaočkovaných takmer 44 miliónov ľudí, čo predstavuje 65,6 percenta francúzskej populácie. (ap, tasr)

18:14 Tretina populácie Slovenska si po skúsenosti s pandémiou váži prácu učiteľov viac, ako to bolo pred ňou. Viac ako polovica rodičov školopovinných detí si myslí, že niektoré predmety by sa dali učiť online spôsobom aj v budúcnosti. Najviac by to z pohľadu rodičov bolo vhodné v prípade predmetov ako občianska náuka, dejepis a zemepis. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Go4insight pri príležitosti začiatku školského roka 2021/2022.

Skúsenosť spôsobená učením „na diaľku“ priniesla aj niečo pozitívne. U ľudí na Slovensku sa zmenilo vnímanie dôležitosti práce učiteľov k lepšiemu. Z prieskumu vyplýva, že 19 percent populácie vníma prácu učiteľov ako oveľa dôležitejšiu oproti minulosti a ďalších 14 percent ako trochu dôležitejšiu ako v minulosti.

„Celkovo si prácu učiteľov váži viac oproti obdobiu pred pandémiou až tretina populácie. Približne dve pätiny obyvateľov na Slovensku oproti minulosti názor na túto oblasť nezmenilo a vníma, že práca učiteľov je rovnako dôležitá ako predtým,“ vyplýva z prieskumu. Ako menej dôležitú oproti minulosti vníma prácu učiteľov dokopy 11 percent Slovákov. Na túto tému nemá názor 13 percent ľudí.

Skúsenosť s online vyučovaním v predchádzajúcom školskom roku však ukázala, že online vyučovanie môže mať miesto aj v bežnom vyučovacom procese. Celkovo si viac ako polovica (54 percent) rodičov školopovinných detí myslí, že aspoň niektoré predmety v škole by sa dali učiť online spôsobom aj počas bežného „nepandemického“ obdobia. Veľká časť rodičov (46 percent) však nepreferuje online formu vyučovania pri žiadnom z vyučovacích predmetov.

Vhodným predmetom na online výučbu do budúcnosti je podľa rodičov najmä občianska náuka. Tento názor má až tretina rodičov. Takmer tretina si myslí, že na online výučbu by bol vhodný aj dejepis a o trochu viac ako štvrtina si to myslí o zemepise či geografii. Naopak, najmenej vhodnými predmetmi na online formu vyučovania sú podľa názoru rodičov najmä fyzika a chémia. Prieskum realizovala agentúra Go4insight na vzorke 1000 respondentov vo veku 15 – 79 rokov na prelome júla a augusta. (tasr)

16:11 Zamestnanci gréckych štátnych nemocníc v stredu po celej krajine protestovali proti povinnému očkovaniu zdravotníkov proti koronavírusu. Zdravotníkom, ktorí nebudú v stanovenom termíne zaočkovaní, hrozí pozastavenie pracovného pomeru bez vyplácania miezd.

Grécka vláda tvrdí, že toto opatrenie je nutné s cieľom chrániť nemocnice počas tretej veľkej vlny covidu. Zdravotnícke odbory však hovoria, že povinné očkovanie nie je potrebné, keďže podľa odhadov 95 percent lekárov a 90 percent ďalších zamestnancov najväčších nemocníc krajiny je úplne zaočkovaných.

Grécke zdravotnícke odbory sa ďalej vyjadrili, že vládnu vakcinačnú kampaň podporujú, ale odmietajú povinné očkovanie. Stredajšie protesty boli malé a pokojné a neboli hlásené nijaké zatknutia. Na štvrtok však grécki zdravotníci plánujú trojhodinové prerušenie práce v štátnych nemocniciach. (sita, ap)

13:33 V nemeckom hlavnom meste začali očkovať zraniteľné skupiny obyvateľstva treťou posilňujúcou dávkou vakcíny proti covidu. Desiatky mobilných tímov v stredu začali v Berlíne navštevovať domovy dôchodcov, aby ich klientom podali tretiu dávku vakcíny.

Niekoľko iných nemeckých spolkových krajín už posilňujúcu dávku očkovacej látky poskytuje starším ľuďom a tým, ktorí majú oslabený imunitný systém. Prvú dávku vakcíny tieto skupiny obyvateľstva dostali pred šiestimi mesiacmi.

V Nemecku doteraz úplne zaočkovali približne 60 percent obyvateľstva, ale dopyt po očkovaní v klesol. Nemecká kancelárka Angela Merkelová preto minulý týždeň oznámila, že krajina plánuje viac ako zdvojnásobiť počet vakcín, ktoré v tomto roku daruje chudobným krajinám, a to na 70 miliónov dávok. (sita, ap)

12:29 Podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga už nemôže prísť k tomu, že by sme mali kompletne zatvorené všetky školy v krajine. „Veľmi dôležitá zmena, ktorá sa podarila oproti predchádzajúcej vlne, je, že bol upravený covid automat. Nastavený je tak, že všetky školy, všetky deti a okresy budú stále otvorené, a takéto uvoľnenie máme len v školstve,“ uviedol minister.

Zároveň je veľmi rád, že zo strany vlády, ministerstva zdravotníctva aj epidemiológov si uvedomujú, že už nemôže prísť k tomu, aby boli zatvorené školy kompletne. Minister školstva poznamenal, že v rámci pozitivity žiakov sa budú zatvárať len jednotlivé triedy, nie celé školy.

„Som veľmi rád, že sme dokázali vyčleniť finančné prostriedky na pomoc školám. V predchádzajúcom období sme distribuovali rúška a iné pomocné materiály a mali sme spätnú väzbu, že nie všetky školy potrebovali tieto veci,“ priblížil Gröhling s tým, že preto sa rozhodli radšej poslať školám finančné prostriedky. Následne ich školy môžu využiť na to, čo chcú.

Branislav Gröhling Čítajte viac Gröhling: Plošné uzatváranie škôl už nebude, test nebude potrebný

Rozdiel oproti septembru 2020 a septembru 2021 vidí minister aj v možnosti očkovania. „Máme za sebou výraznú kampaň Za otvorené školy, kde sme sa stretávali s jednotlivými zriaďovateľmi, mali sme spoločné výzvy s predstaviteľmi cirkví či mládežníkov,“ povedal.

Ako dodal, na rezorte školstva fungovalo aj call centrum, aby podporili váhajúcich či nerozhodných ľudí v rámci očkovania. Minister poznamenal, že v septembri navštívi ešte Banskobystrický kraj, kde plánujú spustiť očkovanie priamo na školách. (tasr)

12:12 V stredu sa začal v Maďarsku nový školský rok, ktorého úvod bude v porovnaní s predchádzajúcim školským rokom z hľadiska epidemiologických opatrení podstatne miernejší. Podľa spravodajského servera vg.hu vláda sa pripravila na prezenčnú výučbu na školách, kde nebude povinné nosenie rúšok ani meranie teploty, ako tomu bolo pred rokom.

Do nového školského roka nastúpilo 323-tisíc škôlkárov, 719-tisíc žiakov základných škôl a 407-tisíc žiakov stredných škôl. Na vysokoškolskom vzdelávaní sa zúčastňuje vyše 200-tisíc študentov.

Šéf rezortu ľudských zdrojov Miklós Kásler v liste z 25. augusta adresovanom riaditeľom škôl napísal, že vzhľadom na úspešné spoločné úsilie v boji proti koronavírusovej pandémii sa nový školský rok začne prezenčnou výučbou. Minister zdôraznil, že epidemiologické opatrenia budú podstatne miernejšie než druhý polrok predchádzajúceho školského roka.

Napríklad nosenie rúšok nie je povinné, ale nemožno ho ani zakázať. Ráno pri príchode do školy nebudú deťom merať telesnú teplotu a Kásler zrušil aj pravidlo dodržiavania väčších vzdialeností medzi lavicami v učebniach a zachovanie ochrannej poldruhametrovej vzdialenosti žiakov v spoločných priestoroch škôl.

Podľa spravodajského servera telex.hu však bola posilnená samostatnosť škôl, ktoré tak môžu vytvoriť vlastné epidemiologické opatrenia, pričom podobné pravidlá platia aj pre materské školy. (vg.hu, telex.hu, tasr)

11:32 Izrael otvoril školský rok v riadnom termíne napriek prudkému prírastku nových prípadov nákazy koronavírusom a obavám, že žiaci budú infekcie šíriť. Do škôl sa v stredu vrátilo približne 2,4 milióna žiakov základných a stredných škôl, ale zhruba štvrť milióna žiakov v komunitách s vysokou mierou infekcií zostalo doma a budú sa učiť dištančne. V triedach sú povinné rúška a učitelia musia byť zaočkovaní alebo mať negatívny výsledok testu.

Izraelské ministerstvo zdravotníctva za utorok nahlásilo takmer 11-tisíc prípadov infekcie, čo je nový rekord. V nemocniciach krajiny je viac ako 700 pacientov s covidom vo vážnom stave.

Izrael zažíva nový prudký rast počtu infekcií napriek tomu, že takmer 60 percent jeho populácie dostalo aspoň jednu dávku očkovacej látky konzorcia Pfizer/BioNTech. Minulý mesiac začali v krajine očkovať posilňujúcou treťou dávkou vakcíny. (sita, ap)

11:25 Za posledný deň potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 194 ľuďom a v súvislosti s covidom zomrel jeden človek, informoval v stredu operačný štáb na svojej stránke koronavirus.gov­.hu.

Z údajov vyplýva, že počty infikovaných v porovnaní s predchádzajúcim týždňom priebežne stúpajú. Kým pred týždňom evidovali 134 nakazených, teraz ich je 194, čo je najviac od začiatku leta. Počet ťažko chorých a obetí však nestúpa rovnako vysokým tempom.

Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie je 812 531 nakazených osôb a 30 059 úmrtí. Aktuálne je nakazených 4 826 ľudí. V nemocniciach ošetrujú 132 pacientov s covidom, z nich 13 musí byť napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Zaočkovaných prvou dávkou vakcíny je takmer 5,8 milióna Maďarov, z ktorých dve dávky dostalo už vyše 5,5 milióna. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

10:57 Čoraz menej obyvateľov Spojených štátov sa nechce dať zaočkovať proti covidu, aj keď túto hlasnú menšinu stavajúcu sa na odpor vakcinácii je stále počuť, hovoria výsledky najnovšieho prieskumu verejnej mienky Axios-Ipsos, zverejnené v utorok.

Vakcíne proti covidu ešte stále hovorí „nie“ jeden z piatich Američanov, teda 20 percent. Ide však zároveň o najnižší počet odmietačov protikoronaví­rusovej očkovacej látky od začiatku apríla, keď sa prieskumná agentúra Ipsos začala pýtať na túto tému ľudí.

Percentuálny pokles môže byť spôsobený mnohými faktormi. Napríklad čoraz väčší dôraz zamestnávateľov na preočkovanie svojich zamestnancov, zvyšovanie počtu prípadov covidu spôsobovaných variantom delta, ale aj úplné schválenie vakcíny Pfizer americkým Úradom na kontrolu potravín a liečív.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb uvádza, že najmenej jednu dávku proticovidovej vakcíny dostalo zatiaľ zhruba 72 percent obyvateľov USA, ktorým to umožňuje ich celkový zdravotný stav. K podobnému číslu dospel aj prieskumný inštitút Ipsos. (ipsos.com, dpa, tasr)

10:05 Za utorok odhalilo PCR testovanie na Slovensku 199 nových prípadov koronavírusu pri 6 546 odobratých vzorkách (pozitivita 3 percentá). Nepribudlo žiadne úmrtie na covid, počet hospitalizácií stúpol o štyroch na 97. Proti covidu zaočkovali ďalších 2 555 osôb.

Testovanie / Koronavírus / PCR / Čítajte viac Pribudlo takmer dvesto prípadov, počet hospitalizácií sa blíži k stovke

9:17 Dovedna 287 nových prípadov ochorenia koronavírusom odhalili laboratóriá v utorok v Českej republike, čo je o 40 viac než v utorok pred týždňom. Reprodukčné číslo sa stále drží nad hodnotou jeden, šírenie epidémie sa teda zrýchľuje – za utorok je na hodnote 1,05. Zdravotníci v utorok použili 22 391 vakcín a aktuálne je v nemocniciach 51 ľudí, z toho deväť v kritickom stave.

Laboratóriá vykonali 35 451 PCR testov a 49 893 testov antigénnych. Incidencia – počet pozitívne testovaných na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní – je stále na hodnote 13. Toto číslo od minulého týždňa mierne stúplo. Z regiónov sú na tom najhoršie České Budějovice. Za nimi nasledujú Karlove vary a Praha. Nákaza sa rýchle šírim aj v Třebíči, Havlíčkovom Brode a Jablonci nad Nisou.

Žiaci základných a stredných škôl, ktorí nebudú mať očkovanie, sa musia v Česku na začiatku septembra trikrát otestovať antigénnymi testami na covid. Minister školstva Robert Plaga je však presvedčený, že k ďalšiemu plošnému uzavretiu škôl už nedôjde.

Od septembra sa tiež sprísňujú kontroly na letiskách. Minister zdravotníctva Adam Vojtěch uviedol, že epidemická situácia v okolitých štátoch sa stále zhoršuje, aj preto sa posilňujú kontroly aktuálne platných podmienok po príletoch. (idnes.cz, mzcr.cz, tasr)

7:30 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok oznámila, že monitoruje nový variant koronavírusu, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný v januári v Kolumbii. Existujú totiž obavy, že by mohol byť odolný voči vakcínam, informovala agentúra AFP.

Variant, odborne označovaný ako B.1.621, nazýva zdravotnícka agentúra OSN vo svojej klasifikácií písmenom gréckej abecedy „mí“. WHO ho v súčasnosti považuje za tzv. variant záujmu, ktorý je potrebné ďalej monitorovať.

Tento variant SARS-CoV-2 má totiž viacero mutácií, ktoré indikujú riziko resistencie voči očkovacím látkam. Podľa WHO je preto potrebné vykonať ďalšie štúdie, ktoré by prispeli k jeho lepšiemu poznaniu.

„Variant mí disponuje súborom mutácií, ktoré poukazujú na vlastnosti, ktoré by mohli potenciálne viesť k tomu, že vírus unikne imunitnému systému,“ uvádza sa v pandemickom bulletine, ktorý WHO vydáva pravidelne každý týždeň.

SARS-CoV-2, rovnako ako ostatné vírusy, postupne mutujú, väčšina takýchto mutácií však nemá žiadny, alebo len nepatrný vplyv na vlastnosti vírusu. Určité mutácie však môžu zvýšiť nákazlivosť vírusu, závažnosť ním spôsobovaného ochorenia či jeho odolnosť voči vakcínam či liekom.

Podľa WHO v súčasnosti existujú štyri varianty nového koronavírusu, ktoré vyvolávajú obavy, vrátane „alfy“, rozšírenej v minimálne 193 krajinách a „delty“, ktorá bola potvrdená už v 170 štátoch a teritóriách.

Predmetom monitoringu je aktuálne päť variantov vrátane variantu mí, ktorý už bol okrem Kolumbie detegovaný aj v ďalších krajinách Južnej Ameriky, ale aj vo viacerých štátoch Európy vrátane Slovenska.

V globálnom meradle je rozšírenosť variantu mí zatiaľ len nízka: aktuálne predstavuje 0,1 percenta zo sekvenovaných vzoriek. V Kolumbii je však toto číslo výrazne vyššie, až 39 percent, uvádza AFP.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus