Rakúsky kancelár: Pre zaočkovaných sa pandémia skončila

V Rakúsku sa rozbieha ďalšia vlna pandémie, ale krajina nebude zavádzať plošné opatrenia proti koronavírusu. V prípade výrazného zhoršenia situácie v nemocniciach sa sprísnia opatrenia pre nezaočkovaných. Pre zaočkovaných ľudí sa pandémia skončila, uviedol rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

07.09.2021 06:06 , aktualizované: 22:34
debata (102)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:34 V belgickom regióne Brusel-hlavné mesto by s účinnosť od 1. októbra mali byť povinné covidpasy pre všetky osoby staršie ako 16 rokov pri návšteve barov, reštaurácií či nočných klubov. Uviedla to v utorok večer televízna stanica RTBF.

Preukazy so špeciálnym QR kódom potvrdzujúce zaočkovanosť proti covidu alebo prekonanie choroby budú povinné pre všetky osoby od 12 rokov na hromadných podujatiach, ale aj pri návšteve pacientov v nemocniciach či opatrovateľských domovoch.

Dohoda, ktorú ešte musí odobriť bruselský poradný výbor pre covid, stanovuje, že metropolitný región bude mať možnosť uložiť povinnosť preukázať sa covidpasmi v konkrétnych oblastiach: v stravovaní a reštauračných službách, na športových podujatiach a v posilňovniach, na diskotékach a v nočných kluboch a v kultúrnych zariadeniach. Podľa RTBF toto opatrenie nebude platiť v ostatných regiónoch krajiny – Valónsku a Flámsku -, keďže tie dosahujú uspokojivú mieru zaočkovanosti.

Podľa najnovších údajov prvú dávku proticovidovej vakcíny dostalo iba 65 percent dospelých obyvateľov Bruselu a druhú dávku iba 62 percent. Belgicko ako celok pritom vykazuje zaočkovanosť osôb nad 18 rokov na úrovni 85,4 percenta, respektíve 83,5 percenta.

V súčasnosti je v Bruseli plne zaočkovaných 38 percent osôb vo veku 18 až 24 rokov a 27 percent vo veku 16 až 17 rokov. Kategória 25– až 34-ročných je plne zaočkovaná na 50 percent, zatiaľ čo vakcinácia u starších vekových skupín dosahuje 60 až 80 percent.

Televízia RTBF upozornila, že covidpasy, ktoré sú v rozšírenej miere vyžadované napríklad vo Francúzsku, možno získať iba po dvoch dávkach proticovidových vakcín a dvojtýždňovej čakacej lehote. V súčasnosti sú v Belgicku požadované len pri účasti na hromadných podujatiach s viac ako 200 účastníkmi v interiéri alebo 400 ľuďmi vonku. (tasr)

22:10 Celosvetový rast nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 sa stabilizoval, avšak na vysokej úrovni. Niektoré časti sveta sú omnoho viac zasiahnuté ako iné, povedala v utorok technická riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre covid Maria Van Kerkhoveová.

„Dosiahli sme plató (stabilizovaný stav) v celosvetovom počte prípadov, ale krivka je na skutočne vysokej úrovni. Týždenne je hlásených asi 4,4 až 4,5 milióna prípadov, avšak to je určite podhodnotenie skutočného počtu prípadov. Zároveň máme 67-tisíc až 68-tisíc úmrtí za týždeň,“ povedala Kerkhoveová počas videokonferencie.

WHO eviduje na americkom svetadiele takmer 20-percentný nárast prípadov nákazy a 17-percentný nárast súvisiacich úmrtí, dodala Kerkhoveová. V Európe síce došlo k štvorpercentnému poklesu v počte prípadov, avšak aj tak pribudol milión nakazených, pričom počet úmrtí stúpol o 20 percent.

V Juhovýchodnej Ázii zas nové prípady klesli o 9 percent a úmrtia o 21 percent. Trojpercentný pokles novoinfikovaných a osempercentné zníženie úmrtí zaznamenali v regióne západného Tichomoria. V Afrike došlo k 34-percentnému zníženiu počtu nových infekcií a 26-percentnému poklesu úmrtí. (tass, tasr)

21:21 Spojené štáty zaznamenali od začiatku pandémie vyše 40 miliónov potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je v absolútnych i relatívnych číslach najviac zo všetkých krajín sveta. Spojené štáty, kde žije zhruba 330 miliónov obyvateľov, zároveň majú najvyššiu oficiálnu bilanciu obetí covidu, ktorá sa v utorok priblížila k 650-tisíc úmrtiam. Vyplýva to zo štatistík, ktoré zostavuje denník The New York Times.

Krajina teraz zažíva ďalšiu vlnu epidémie a zdravotníctvo sa opäť vo viacerých štátoch dostáva na hranicu svojich možností. Spojené štáty v minulých dňoch registrovali najvyššie počty nových infekcií a úmrtí od zimy. Tempo rastu nakazených sa prvýkrát od januára dostalo nad 160-tisíc prípadov za deň, priemerný prírastok obetí na životoch sa takmer po pol roku dostal nad 1 500.

Hospitalizácie pacientov s covidom stabilne stúpajú od začiatku júla, pričom minulý týždeň ležalo v nemocniciach asi 103-tisíc pacientov s covidom. V Spojených štátoch zatiaľ nemá dokončené očkovanie asi 47 percent obyvateľstva. Podľa zdravotníckych predstaviteľov je úplná väčšina nových hospitalizácií a úmrtí s covidom medzi nezaočkovanými. (čtk, nytimes.com)

19:15 Švédsko zruší koncom septembra väčšinu protipandemických opatrení. Podľa tamojšej vlády je šírenie ochorenia COVID-19 v krajine pod kontrolou a uspokojivá je aj miera zaočkovanosti obyvateľstva. Informovala o tom v utorok agentúra AFP. So zmierňovaním protipandemických opatrení začala vláda už v máji, keď zverejnila päťbodový plán ich uvoľňovania. Do jeho predposlednej fázy vstúpi krajina koncom septembra, píše AFP.

Podľa úradov sa však na verejnosti naďalej bude vyžadovať dodržiavanie hygienických opatrení vrátanie bezpečného odstupu. Plne zaočkovaných je vo Švédsku zhruba 70 percent obyvateľov starších ako 16 rokov, pripomína Reuters.

18:00 Možnosť tretej dávky očkovania proti covidu bude k dispozícii aj pre občanov Slovenska, o detailoch bude v najbližších dňoch informovať minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Vyhlásil to premiér Eduard Heger po rokovaní s českým premiérom Andrejom Babišom a rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom na Štátnom zámku Lednice v Českej republike. Premiéri sa na stretnutí zhodli aj na tom, že hranice sa už určite zatvárať nebudú ako v marci 2020.

Vakcína / Očkovanie / Covid / Koronavírus / Čítajte viac Na Slovensku sa bude očkovať treťou dávkou vakcíny proti covidu

17:40 Česká vláda očakáva rast počtu nakazených koronavírusom. Pre Českú televíziu to v utorok povedal premiér ČR Andrej Babiš s tým, že ak budú prijaté ďalšie protipandemické opatrenia, pôjde len o lokálne, nie celoplošné reštrikcie. Vláda podľa slov Babiša najpozornejšie sleduje situáciu v Karlovarskom kraji, kde evidujú za posledný týždeň 33 nových prípadov nákazy na 100 000 obyvateľov.

Hygienici čakajú podľa predsedu českej vlády na výsledky testovania na školách, na základe čoho majú následne rozhodnúť o prípadných obmedzeniach. Babiš uviedol, že aktuálna situácia v nemocniciach je v porovnaní s vlaňajškom lepšia. Podľa neho je dôležité, aby sa dali zaočkovať hlavne ľudia nad 65 rokov, pretože mnohí z nich ešte vakcínu nedostali.

16:42 Austrálsky premiér Scott Morrison čelí kritike za to, že počas víkendu pri príležitosti Dňa otcov navštívil svoje deti, hoci pre väčšinu krajiny platí lockdown. Informovala o tom v utorok na svojej webovej stránke stanica BBC.

Morrison povedal, že počas víkendu dostal výnimku, ktorá mu umožnila odletieť súkromným lietadlom z hlavného mesta Canberra do Sydney. Zdravotnícke úrady uviedli, že tento výlet schválili, keďže Morrison patrí medzi kľúčových pracovníkov. Kritici však tvrdia, že ide o príklad dvojakých štandardov. Premiéra kritizovala aj labouristická opozícia.

„Nemôžete mať jedno pravidlo pre pána Morrisona a ďalšie pre všetkých ostatných,“ povedal labouristický poslanec Bill Shorten. Viac ako polovica obyvateľov Austrálie v súčasnosti žije v lockdowne

15:26 Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa verejne ohradila proti výrokom svojho vicekancelára, ktorý označil ľudí zaočkovaných proti koronavírusu za „pokusné králiky“. Politička v utorok uviedla, že pokiaľ ide o očkovanie, nikto v žiadnom prípade nebol a nie je pokusným králikom.

Vicekancelár a minister financií Olaf Scholz nedávno vyhlásil, že plne zaočkovaní ľudia boli „pokusnými králikmi pre tých, ktorí zatiaľ vyčkávajú“. Ako dodal, on sám sa dal zaočkovať a ostatným odporúča, aby ho nasledovali. „Ani Olaf Scholz, ani ja, ani nikto iný“, kto sa dal v Nemecku zaočkovať riadne otestovanými a schválenými vakcínami, nebol „pokusným králikom“, povedala Merkelová v parlamente.

14:30 Českí vedci vyvinuli nový test, ktorý dokáže účinne určiť prítomnosť ochranných protilátok proti ochoreniu COVID-19. Informoval o tom v utorok na svojej webovej stránke Ústav organickej chémie a biochémie (ÚOCHB) Akadémie vied ČR (AV ČR). Nový typ testu dokáže rýchlo určiť množstvo ochranných protilátok a odlíšiť ich od tých, ktoré priamu ochranu neposkytujú. Testovanie protilátok sa tým podľa správy časovo a finančné výrazne zjednoduší.

Súčasné diagnostické testy dokážu určiť len celkovú hladinu protilátok, ktoré sa po kontakte s koronavírusom vytvárajú, píše ÚOCHB. Tieto testy nie sú schopné zistiť, akú skutočnú ochranu proti koronavírusu protilátky poskytujú. Vedci doteraz museli nielen merať celkové množstvo protilátok, ale aj overovať ich účinnosť na infekčných vírusoch. To obvykle trvá niekoľko dní a je to finančne náročné. Nový test vyvinutý vedcami z ÚOCHB a z Biotechnolo­gického ústavu AV ČR meria hladinu vírus neutralizujúcich protilátok a ostatné protilátky ignoruje. Nový typ testu by sa v blízkom čase mal dostať na medzinárodný trh.

13:27 Čilská vláda schválila vakcínu proti koronavírusu od čínskej spoločnosti Sinovac Biotech na použitie pre šesťročné a staršie deti. Táto juhoamerická krajina tak napreduje v očkovacom programe, ktorý patrí k najpokročilejším na svete. V pondelok o tom informovala agentúra Bloomberg. Čilský minister zdravotníctva Enrique Paris oznámil, že komisia odborníkov z čilského inštitútu pre verejné zdravie (Instituto de Salud Pública – ISP) v pondelok u detí od šesť rokov schválila podávanie tejto vakcíny na núdzové použitie.

Čile podalo okolo 29,4 milióna vakcín, teda dostatok na plné zaočkovanie 71,9 percenta svojich obyvateľov, uvádza web Bloombergu s názvom Vaccine Tracker monitorujúci očkovanie vo svete. Čile patrí v celosvetovom rebríčku zaočkovanosti medzi 15. najlepších krajín. Počet aktívnych prípadov v tejto krajine klesol na 3235 z júnového vrcholu približne 79 000.

12:14 Belgický región Brusel-hlavné mesto sa pripravuje na možnosť rozšíreného používania covidpasov. Tie by už nemuseli byť vyžadované len počas väčších spoločenských či športových podujatí, ale aj pri návšteve barov či reštaurácií. Informoval o tom v utorok denník The Brussels Times. Hlavným dôvodom je, že Brusel a oblasť okolo hlavného mesta v miere zaočkovanosti zaostáva za zvyškom krajiny.

Podľa najnovších údajov prvú dávku proticovidovej vakcíny dostalo iba 65 percent dospelých obyvateľov Bruselu a druhú dávku iba 62 percent. Pre Belgicko ako celok pritom pri zaočkovanosti osôb nad 18 rokov platia údaje 85,4 percent a 83,5 percent. Ministerka vnútra priznala, že zámerom vlády je za každú cenu predísť ďalším celoplošným obmedzeniam (lockdown).

11:17 V Maďarsku za týždeň stúpol počet hospitalizovaných s ochorením COVID-19 zo 119 na 210. Na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených 24 pacientov, pred týždňom ich bolo 13. Podľa údajov operačného štábu zverejnených v utorok na webovej stránke koronavirus.gov.hu v uplynulých 24 hodinách pribudlo 130 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, pričom pred týždňom ich bolo 110. Uplynulý deň zomreli štyria pacienti na komplikácie spôsobené covidom.

Za týždeň stúpol počet aktuálne infikovaných vírusom SARS-CoV-2 zo 4834 na terajších 5486. Prvou dávkou vakcíny proti covidu zaočkovali vyše 5,8 milióna ľudí, z nich vyše 5,5 dostalo aj druhú dávku. Tretiu dávku podali 418 000 osobám.

10:09 Za pondelok pribudlo na Slovensku 306 prípadov nákazy koronavírusom. Za uplynulý deň zároveň výrazne stúpol počet hospitalizácií. V nemocniciach je o 44 pacientov vi­ac.

Testovanie / Covid / Čítajte viac Pribudlo vyše 300 nakazených, výrazne stúpol počet hospitalizovaných

10:01 Kuba sa stala prvou krajinou na svete, ktorá očkuje proti ochoreniu COVID-19 deti vo veku od dvoch rokov. Používa pri tom vakcíny domácej výroby, neuznané Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Informácie priniesla v utorok tlačová agentúra AFP.

Komunistická ostrovná krajina s 11,2 milióna obyvateľov má cieľ zaočkovať všetky deti ešte pred znovuotvorením škôl, ktoré sú od marca 2020 väčšinou zatvorené.

Nový školský rok sa začal v pondelok, ale z domu prostredníctvom televíznych programov, keďže väčšina kubánskych domácností nemá prístup k internetu.

Kuba, ktorá dokončila klinické skúšky svojich vakcín Abdala a Soberana na maloletých, spustila v piatok 3. septembra očkovanie detí, pričom začala 12-ročnými a staršími.

V pondelok začala podávať vakcíny aj vo vekovej skupine dva až 11 rokov v centrálnej provincii Cienfuegos.

Deti vo veku od 12 rokov očkuje aj niekoľko ďalších krajín sveta a niektoré štáty robia skúšky na mladších deťoch. Viacero krajín ako napríklad Čína, Spojené arabské emiráty (SAE) a Venezuela oznámili, že plánujú očkovať menšie deti, ale Kuba je prvá, ktorá to už robí.

9:51 Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) v Košiciach prijíma pacientov na hospitalizáciu len s platným PCR testom alebo rýchlym PCR testom nie starším ako 72 hodín. Ústav o tom v utorok informoval v rámci aktuálnych protiepidemických opatrení.

Pri návšteve ambulancií a diagnostických pracovísk VÚSCH platí, že zaočkovaní pacienti sa nemusia preukazovať testom, pokiaľ nemajú klinické príznaky ochorenia COVID-19 alebo pozitívnu epidemiologickú anamnézu. Ostatní pacienti sú povinní preukázať sa RT-PCR testom, rýchlym PCR testom alebo antigénovým testom.

Návštevy pacientov VÚSCH sú povolené iba za určených podmienok. Pre očkovaných návštevníkov s potvrdením sa testy nevyžadujú, ostatní musia mať RT-PCR alebo antigénový test. Zároveň platí, že ak návštevník nemá zvýšenú teplotu a klinické príznaky COVID-19, vyplní čestné vyhlásenie a negatívny epidemiologický dotazník a používa ochranné pomôcky podľa platného COVID automatu a usmernení personálu.

Návštevné hodiny sú v stredu, sobotu a nedeľu od 14.30 do 16.30 h, mimo toho len vo výnimočných prípadoch so súhlasom príslušného vedúceho pracovníka.

8:58 V Česku pribudlo za pondelok 391 nových nakazených koronavírusom. Minulý pondelok ich bolo o 151 menej, teda 240, a v nedeľu 139. Číslo R rastie, teraz je na hodnote 1,4. Informácie priniesol v utorok ráno český spravodajský portál Novinky.cz.

Reprodukčné číslo R ukazuje, koľko ďalších ľudí v priemere nakazí každý pozitívne otestovaný človek.

Priemerná týždenná incidencia na 100 000 ľudí narástla zo 16 na 18 potvrdených prípadov nákazy.

V nemocniciach je s covidom 82 pacientov, vo vážnom stave sa nachádza 12 z nich.

Počet úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 vzrástol v Česku podľa údajov ministerstva zdravotníctva na 30 408.

V pondelok bolo zaočkovaných 15 819 osôb. Od začiatku vakcinácie lekári hlásili podanie 11 564 358 dávok vakcín.

7:59 Súd vo Vietname poslal na päť rokov do väzenia dvadsaťosemročného muža usvedčeného zo sírenia koronavírusu. Sudcovia dospeli k záveru, že Le Van Tri júlovou návštevou svojej rodnej provincie Ca Mau porušil protiepidemické nariadenia. Informáciu o verdikte dnes súd zverejnil na svojej internetovej stránke, informovala agentúra AFP. Vietnam sa od mája potýka s nárastom počtu nakazených aj úmrtí, v júli bola situácia mimoriadne zlá.

Tri sa vydal na juh do provincie Ca Mau z Ho Či Minovho Mesta a na súde bol obvinený, že nedodržal povinnú 21-dňovú karanténu. Provincia Ca Mau bola epidémiu relatívne ušetrená, Tri mal pozitívny test na koronavírus 7. júla.

„Porušením nariadenia o domácej karanténe nakazil covidom niekoľko ľudí a spôsobil smrť jednému človeku, ktorý zomrel 7. augusta,“ stojí v odôvodnení rozsudku. Podľa médií sa od Tria nakazilo osem ľudí.

28-miliónovému Vietname sa darilo vlani držať nákazu na veľmi nízkych číslach, od tej doby sa tam ale infekcia potvrdila u 540 000 ľudí a zomrelo viac ako 13 000 pacientov. Najviac prípadov tamojšie úrady zaznamenali od konca apríla, Hanoj ​​a Ho či minovo Mesto vyhlásili uzáveru v snahe šírenie vírusu spomaliť.

Tri nie je vo Vietname prvý, kto tam bol potrestaný za šírenie koronavírusu väzením. V júli za to dostal 18-mesačný trest tridsaťdvaročný Hai Duong a v marci bol potrestaný dvojročnou podmienkou zamestnanec vietnamských aerolínií.

6:52 Nemecko hlási za posledných 24 hodín cez 6700 nových prípadov nákazy koronavírusom. Údaj zverejnil Inštitút Roberta Kocha (RKI). Pred týždňom bol počet nových prípadov o zhruba 1000 nižší. V súvislosti s chorobou covid-19 zomrelo za posledný deň v Nemecku 59 ľudí.

Na 100 000 obyvateľov pripadá 83,8 nových prípadov diagnostikovaných za posledný týždeň. Údaj, ktorý v Nemecku patrí medzi hlavné indikátory vývoja epidémie, v porovnaní s pondelkom mierne klesol. V porovnaní s rovnakým dňom z minulého týždňa indikátor ukazuje výrazné zvýšenie o bezmála deväť prípadov.

Vedľa tohto údaja ale nemecké úrady prihliadajú aj na počet nakazených pacientov, ktorí už potrebovali hospitalizáciu. V pondelok ich bolo 1,64 pacienta za sedem dní na 100 000 obyvateľov, čo je menej ako pred víkendom.

V Nemecku, kde žije približne 83 miliónov ľudí, sa nákaza od začiatku epidémie preukázala u 4,02 milióna ľudí. Na covid ich zomrelo cez 92 400.

6:21 Druhý test na COVID-19, ktorý v pondelok absolvoval belgický kráľ Filip a jeho manželka kráľovná Mathilde, bol negatívny, čo kráľovskému páru umožní pokračovať vo svojej činnosti už od utorku. Uviedla tlačová agentúra Belga s odkazom na zdroje z Prezidentského paláca.

Belga pripomenula, že minulý týždeň v stredu (1.9) bola zverejnená informácia, že jeden z členov kráľovskej rodiny bol pozitívne testovaný na koronavírus. Kráľ a kráľovná majú spolu štyri deti. Agentúra s odkazom na dobre informované zdroje uviedla, že infikované bolo jedno z mladších detí, čo kráľovský pár viedlo k tomu, aby si dali okamžite urobiť test.

Aj napriek tomu, že výsledky prvého testu boli negatívne, kráľovský pár musel obmedziť svoje kontakty a zrušiť všetky naplánované činnosti a verejné vystúpenia. Stretnúť sa mali s členmi občianskej iniciatívy „Buďme hrdinami“, ktorá sa snaží každoročne odmeňovať 50 bežných občanov za rôzne prejavy hrdinskosti. Zúčastniť sa mali aj na tradičnom atletickom podujatí Memoriál Van Damme a kráľovná bola očakávaná v Múzeu módy (MoMu) v Antverpách.

Kráľovský palác po uskutočnení druhého testu na COVID-19 potvrdil, že od utorka kráľ a kráľovná pokračujú vo svojich aktivitách. V utorok kráľovná Mathilde navštívi školu vo flámskom mestečku Zottegem a kráľ v stredu zavíta do mládežníckeho centra v bruselskej štvrti Marolles. Niektoré vynechané minulotýždňové aktivity boli presunuté na iný dátum.

6:05 V Rakúsku pribudlo za pondelok 1 429 infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2. Podľa agentúry APA je to najvyššie pondelkové číslo od konca apríla. Pribudlo tiež osem úmrtí, čo je najviac od konca júna, a 31 hospitalizo­vaných s chorobou COVID-19. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v pondelok večer uviedol, že jeho vláda sa nechystá zavádzať plošné pandemické opatrenia.

Aktuálne čísla opätovne potvrdzujú posilňovanie vývoja, ktorý býva v krajine s necelými deviatimi miliónmi obyvateľov označovaný za štvrtú vlnu pandémie COVIDU-19. V alpskej republike od jej začiatku zomrelo 10 801 nakazených. Aktuálne je v rakúskych nemocniciach hospitalizovaných 579 ľudí, z toho 170 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti, čo je o 15 viac ako v nedeľu.

Pondelkový údaj o počte novo nakazených je síce pod priemerom z predchádzajúcich siedmich dní (1 491), ide ale o najvyššiu pondelkové hodnotu od konca apríla. Vtedy, 26. apríla, rakúske úrady evidovali 1 566 novo infikovaných. Sedemdňová incidencia, teda počet novo nakazených na 100 000 obyvateľov za posledných sedem dní, je teraz na hodnote 116,8.

Kancelár Sebastian Kurz pre stanicu ÖRF povedal, že jeho vláda nemieni znovu zavádzať plošné opatrenia proti COVIDU-19. Ak by sa ale situácia v nemocniciach výrazne zhoršila, vláda by mohla zaviesť niektoré obmedzenia, ale len pre osoby, ktoré nie sú naočkované proti COVIDU-19. Uviedol, že pre zaočkovaných ľudí sa pandémia skončila.

U ľudí, ktorí sa zaočkovať nenechali, je podľa neho jasné, že sa skôr alebo neskôr koronavírusom nakazia. Medzi hlavnými indikátormi vývoja epidémie COVIDU-19 bude v Rakúsku poo novom obsadenosť lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti, oznámil Kurz.

V Rakúsku podľa APA viazne očkovaciu kampaň. Počas nedele bolo podaných 1 945 imunizačných dávok a napríklad v najzápadnejšej spolkovej krajine Vorarlbersku sa nechal zaočkovať iba jeden človek a v Salzbursku dvaja. Podľa APA išlo o najslabší deň z hľadiska očkovania od nedele 31. januára, kedy bolo aplikované 1 428 dávok vakcíny.

Dohromady má v Rakúsku aspoň jednu dávku vakcíny 5 540 156 ľudí, čo predstavuje 62 percent populácie. Dokončené očkovanie má 58,7 percenta obyvateľov.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus