Vírus láme rekordy, 50-tisíc nakazených Nemcov. Česko zvažuje rakúsku cestu

V Európe viaceré krajiny dosahujú rekordy v počte nakazených, v Nemecku prekročil ich denný počet 50-tisíc. Počet ťažkých pacientov v nemocniciach je však stále podstatne nižší ako vlani počas Vianoc. Česko uvažuje nad zavedením „rakúskeho modelu“ proticovidových opatrení.

11.11.2021 06:10 , aktualizované: 19:46
Nemecko, koronavírus Foto: ,
Stará pani s rúškom na pohyblivých schodoch v metre v nemeckom Frankfurte.
debata (210)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:50 Stovky Chorvátov vo štvrtok už štvrtý deň v rade protestovali v hlavnom meste Záhreb a aj v niekoľkých ďalších mestách proti povinným covidpasom, ktorými sa od pondelka budú musieť preukazovať štátni zamestnanci. V Chorvátsku v poslednom čase evidujú rekordné počty nakazených, informovala agentúra AFP.

Začiatkom tohto mesiaca predstavila chorvátska vláda nové reštriktívne opatrenia zamerané na spomalenie prudkého šírenia vírusu. Chorvátsko je jednou z krajín Európy s veľmi nízkou mierou zaočkovanosti.

Od pondelka 15. novembra sa povinnosť preukázať sa potvrdením o očkovaní, prekonaní covidu či negatívnym testom bude vzťahovať na všetkých štátnych zamestnancov, vrátane tých, ktorí pracujú v školstve. Doteraz sa toto opatrenie vzťahovalo len sociálnych a zdravotníckych pracovníkov, píše AFP.

Vo štvrtok sa niekoľko stoviek ľudí zhromaždilo v centre Záhrebu pred vládnymi budovami. Niektorí z nich mali pri sebe lampáše a plagáty s nápismi: „Neočkovaní by nemali byť prepustení“ alebo „Sloboda voľby“.

22:10 Konzílium odborníkov nevylučuje prípadné sprísnenie opatrení. Hovorí o tom, že epidemiologická situácia na Slovensku je aktuálne kritická. Ako vo štvrtok večer informovali v stanovisku, Slovensko potrebuje ráznu zmenu opatrení a zlepšenie ich dodržiavania.

Konzílium odborníkov mišík Čítajte viac Konzílium odborníkov nevylučuje prípadné sprísnenie opatrení

21:50 Holandsko vo štvrtok zaznamenalo rekordný denný prírastok prípadov nákazy koronavírusom. Holandská vláda zvažuje zavedenie nových opatrení vrátane „mierneho lockdownu“, aby spomalila šírenie vírusu, informovala agentúra AFP.

Za uplynulých 24 hodín zaevidovali v Holandsku podľa údajov Ústavu verejného zdravotníctva (RIVM) 16 364 novona­kazených, čo je najviac od začiatku pandémie. Bol tak prekonaný rekord z 20. decembra minulého roka, keď v krajine za deň pribudlo 12 997 prípadov.

Holandské konzílium odborníkov vo štvrtok navrhlo vláde zaviesť vôbec prvý čiastočný lockdown v západnej Európe od tohtoročného leta.

19:46 Vyhláška k organizácii hromadných podujatí, kam sa zaraďujú aj vianočné trhy, prejde v najbližšom období zmenou. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. Úrad hovorí, že z vyhlášky bude explicitne jasné, že vianočné trhy sú hromadným podujatím (HP) a viažu sa na ne príslušné obmedzenia a povinnosti.

„Konzumácia a predaj nápojov a pokrmov v prípade vianočných trhov bude riešená obdobne ako v prípade prevádzok verejného stravovania,“ uviedla Račková s tým, že za kontrolu dodržiavania pravidiel bude zodpovedný organizátor hromadného podujatia.

Dodala, že v prípade organizovania akéhokoľvek hromadného podujatia, teda aj vianočných trhov, je nutné riadiť sa opatreniami zverejnenými vo vyhláške ÚVZ SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam hromadných podujatí.

18:55 Rakúska vláda oznámila, že podniká kroky smerom k zavedeniu lockdownu pre osoby, ktoré nie sú zaočkované proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra DPA. „Už teraz je jasné, že táto zima a Vianoce budú pre nezaočkovaných nepohodlné,“ povedal rakúsky kancelár Alexander Schallenberg. Zavedenie týchto obmedzení pre nezaočkovaných môže byť počas aktuálnej štvrtej vlny koronavírusu podľa jeho slov „otázkou dní“.

V Rakúsku je v súčasnosti plne zaočkovaných 65 percent obyvateľov, čo Schallenberg označil za „hanebne málo“ a Rakúšanov opätovne vyzval, aby sa dali zaočkovať.

Lockdown pre nezaočkované osoby od pondelka (15. novembra) ako prvá zavedie spolková krajina Horné Rakúsko. Oznámil to hornorakúsky hajtman Thomas Stelzer, ktorý situáciu v tejto spolkovej krajine označil za „dramatickú“. Toto opatrenie však musí odsúhlasiť rakúska vláda. Tá bude o tom spolu s regionálnymi vládami a expertmi o rokovať v piatok.

Rakúsko za posledných 24 hodín zaznamenalo 11 975 nových prípadov nákazy, píše DPA s odvolaním sa na úrady. Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu na 100 000 obyvateľov za týždeň dosiahol 751, čo je trikrát viac ako v Nemecku.

Situácia v rakúskych nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach sa zhoršuje a lekári a zdravotné sestry žiadajú prísnejšie opatrenia.

18:35 Poslanci Národnej rady SR ukončili 13. deň 48. schôdze NR SR hlasovaním o viacerých návrhoch zákonov. Zídu sa opäť v piatok. Od rána od 9.00 h by sa mali venovať vládnemu návrhu na novelizáciu zákonov v súvislosti s treťou vlnou pandémie.

Vládnemu návrhu sa poslanci venujú v skrátenom legislatívnom konaní. Vo štvrtok novelizáciu posunuli do druhého čítania. Počas piatka by mali o návrhu aj definitívne rozhodnúť.

Novelizácia hovorí o možnosti, že by sa mal zamestnanec pri vstupe do práce preukázať očkovaním proti ochoreniu COVID-19, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu. Vyžadovať by sa to mohlo aj v prevádzkach. Osobu, ktorá odmietne preukázať svoju totožnosť, by nemali vpustiť do prevádzok či na hromadné podujatie. Legislatívny návrh hovorí aj o ďalších zmenách, týkajú sa napríklad pandemickej PN, ale i pokút, ak niekto urazí zdravotníkov, sfalšuje COVID pass alebo ohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

18:02 Banská Bystrica opäť vyzýva ľudí, aby sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, odmeniť ich chce lístkom na hokejový zápas. Banskobystrický okres sa v súčasnosti nachádza v čiernej farbe a aby sa dostal späť do bordovej, chýba 0,4 percenta zaočkovaných ľudí. Na štvrtkovom brífingu v Banskej Bystrici o tom informoval primátor mesta Ján Nosko.

Výjazdové očkovacie jednotky Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) tak budú opäť v piatok a aj v sobotu (12. – 13. 11.) k dispozícii záujemcom o očkovanie priamo v obchodnom centre v Banskej Bystrici. Záujemcovia sa môžu dať zaočkovať jednodávkovou vakcínou Janssen v čase od 10.00 do 18.00 h. Prestávky budú od 13.00 do 13.45 h. Možnosť nechať sa zaočkovať v obchodnom centre využilo počas predchádzajúcich víkendových dní (6. – 7. 11.) celkovo 412 ľudí, z toho 106 ich bolo vo veku nad 50 rokov.

Túto výzvu podporuje aj hokejový klub hokejový klub HC'05 Banská Bystrica. „Náš klub sa rozhodol, že v rámci podpory venuje na sobotné očkovanie v obchodnom centre 200 voľných vstupeniek na domáci zápas. Vstupenku ľudia automaticky dostanú počas registrácie na očkovanie priamo na mieste,“ uzavrel generálny riaditeľ klubu Lukáš Opáth.

BBSK zároveň upozorňuje, že od budúceho týždňa sťahuje banskobystrické očkovacie centrum z priestorov polikliniky Novamed opäť do budovy bývalého krajského súdu na Komenského ulici, na tzv. Kačici.

17:33 Európska lieková agentúra odporučila registráciu dvoch liekov na liečbu COVID-19. Ide o tzv. monoklonálne protilátky. V prvom prípade je to liečivo regdanvimab, v druhom prípade ide o kombináciu liečiv kasirivimab/im­devimab. Informovala o tom hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Magdaléna Jurkemíková.

Monoklonálne protilátky sú proteíny, ktoré majú schopnosť rozpoznať a prichytiť sa k špecifickej štruktúre, v tomto prípade ku proteínu spike, ktorý vírus využíva na vstup do buniek ľudského tela. Úlohou monoklonálnych protilátok je prichytiť sa k spike proteínu a zabrániť tak vírusu preniknúť do buniek ľudského tela.

Klinické skúšania dvoch liekov ukázali, že významne znižujú riziko hospitalizácie a úmrtia v dôsledku ochorenia COVID-19. Do klinických skúšaní sa zapojili pacienti, ktorých stav si nevyžadoval liečbu doplnkovým kyslíkom a u ktorých existovalo riziko závažného priebehu ochorenia COVID-19. Liečivo sa podáva infúzne do žily. Bezpečnostný profil vyhodnotili ako priaznivý a v klinických skúšaniach bol malý počet nežiaducich reakcií týkajúcich sa najmä podania infúzie.

Rozhodnutie o registrácii liekov na základe odporučenia Európskej liekovej agentúry vydáva Európska komisia, pričom takéto rozhodnutie je automaticky platné vo všetkých členských štátoch EÚ. Európska lieková agentúra ešte pred vydaním odporučenia na registráciu liekov vydala odporučenie pre členské štáty na ich používanie pred registráciou. Na Slovensku je takéto použitie možné na základe povolenia na terapeutické použitie neregistrovaného lieku, ktoré vydáva Ministerstvo zdravotníctva.

16:50 Ruské úrady oznámili, že pripravujú nové reštrikcie s cieľom zabrzdiť prudký rast počtu infekcií koronavírusom, ktorý krajinu postihol v uplynulých týždňoch. Štátny úrad pre boj proti pandémii koronavírusu uviedol, že pripravuje legislatívu rozširujúcu systém QR kódov umožňujúcich vstup na určité verejné miesta len pre ľudí, ktorí sú zaočkovaní alebo sa z nákazy zotavili alebo pred menej ako 72 hodinami dostali negatívny výsledok testu. Hneď nebolo jasné, kedy toto nové opatrenie nadobudne účinnosť a či sa bude uplatňovať celoštátne.

Počet nových prípadov COVID-19 a úmrtí na toto ochorenie v Rusku zostáva na rekordných úrovniach. Vo štvrtok úrad pre boj proti pandémii nahlásil 40 759 nových potvrdených infekcií a 1 237 úmrtí. Obe tieto cifry sú len mierne nižšie ako tohtomesačné denné rekordy 41 335 nákaz a 1 239 úmrtí.

Vlna infekcií a úmrtí zasiahla Rusko vzhľadom na nízku zaočkovanosť v krajine, laxný prístup verejnosti voči preventívnym opatreniam a zdráhanie sa vlády sprísniť reštrikcie. Úplne je zaočkovaných menej ako 40 percent takmer 146-miliónovej populácie krajiny. Celkovo doteraz ruský úrad na boj proti pandémii nahlásil viac ako 8,9 milióna nákaz a viac ako 251-tisíc úmrtí.

16:20 Miera nákazy koronavírusom v Španielsku patrí medzi najnižšie v Európe. Krajina má pritom najvyššiu mieru zaočkovanosti proti covidu spomedzi veľkých európskych krajín. Odborníci však napriek tomu varujú, že Španielsko môže byť v súvislosti s pandémiou stále zraniteľné, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

Španielsko je jednou z krajín, ktoré pandémia koronavírusu zasiahla medzi prvými. V súčasnosti, keď mnohé európske krajiny hlásia rekordné počty nakazených, má však Španielsko jednu z najnižších mier nákazy.

Za uplynulých 14 dní tam zaznamenali 63 prípadov na 100 000 obyvateľov a za posledných 7 dní spolu 19 262 prípadov. Podľa AFP je táto hodnota približne dvakrát vyššia v Taliansku, šesťkrát v Nemecku a v Poľsku a 12-krát v Británii (235 453 prípadov).

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že vývoj pandémie sa uberá „pozitívnym“ smerom a „máme viac ako dosť dôvodov na to, aby sme boli hrdí na to, čo sme dosiahli“.

Približne 79 percent španielskej populácie je plne zaočkovaných proti koronavírusu. Pre porovnanie – v Británii a Nemecku je to iba 67 percent.

Miera zaočkovanosti je síce iba mierne vyššia ako vo Francúzsku alebo Taliansku, avšak v Španielsku je oveľa vyššie percento ľudí vyšších vekových kategórii, ktorí sú proti koronavírusu zaočkovaní. Až 99 percent obyvateľov Španielska starších ako 70 rokov totiž dostalo vakcínu proti covidu.

Podľa výskumného pracovníka z biomedicínskeho inštitútu vo Valencii Inakiho Comasa pomáha Španielsku pri boji s koronavírusom aj mierne podnebie, ktoré spomaľuje prenos vírusu pri hromadných podujatiach konajúcich sa vo vonkajších priestoroch.

Odborníci však varujú, že s príchodom chladnejšieho počasia, postupným oslabovaním ochrany, ktorú poskytujú vakcíny a s novými variantami možno očakávať, že počet prípadov bude časom rásť.

„Miera nákazy môže byť vysoká, ak sú však ľudia zaočkovaní a nevyvinie sa u nich ťažký priebeh ochorenia, nie je to problém,“ uviedol Comas.

15:59 Najviac plne zaočkovaných osôb proti ochoreniu COVID-19 je v Bratislavskom kraji. K štvrtku ide o 397 733 osôb, čo je 58,7 % všetkých obyvateľov. Naopak, najmenej ich evidujú v Trenčianskom kraji, kde ich je 259 471 (44 % zo všetkých obyvateľov). Pre TASR to uviedla hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá.

Na druhom mieste v počte plne zaočkovaných je Prešovský kraj s 333 509 zaoč­kovanými (40,3%). Po ňom nasledujú Košický kraj (319 068 plne zaočkovaných – 39, 7% ), Nitriansky kraj (305 764 plne zaočkovaných – 45,5 %), Žilinský kraj (302 618 plne zaočkovaných – 43,8 %), Trnavský kraj (278 271 plne zaočkovaných – 49,2 %), Banskobystrický kraj (259 471 plne zaočkovaných – 40,3 %) a na predposlednom mieste Trenčiansky kraj (259 471 plne zaočkovaných – 44,5 %).

Sivá doplnila, že najviac seniorov vo veku od 65 rokov je plne zaočkovaných v Bratislavskom kraji. Ide o 119 867 ľudí v tejto vekovej kategórii. Naopak, najmenej, a to 94 213 osôb v tejto vekovej kategórii, je v Trenčianskom kra­ji.

Bratislavský kraj vedie aj v počte najviac plne zaočkovaných detí vo veku do 14 rokov, ide o 6 402 mladých. Najmenej ich má Banskobystrický kraj, kde evidujú v tejto vekovej kategórii 2048 mladých.

**15:01 Česká vláda uvažuje nad zavedením tzv. rakúskeho modelu proticovidových opatrení, v rámci ktorého by mali prístup do reštaurácií, štadiónov a na iné verejné miesta iba zaočkovaní a tí, ktorí covid prekonali. Vo štvrtok to potvrdila námestníčka ministra zdravotníctva ČR Martina Koziar Vašáková, ktorú cituje spravodajský server Novinky.cz.

„Rakúsky model… je jedným z diskutovaných variantov,“ pripustila námestníčka s tým, že podrobnosti sa verejnosť dozvie v piatok.

„Zajtra rozhodneme, že od 29. novembra budú (platiť) zásadné opatrenia o prístupe očkovaných a neočkovaných na rôzne miesta,“ povedal dosluhujúci premiér Andrej Babiš pre český denník Blesk.

Vláda chce prislušné podrobnosti zverejniť až po rokovaní s odborníkmi budúcej vládnej koalície, na ktorej vytvorení v súčasnosti pracujú zoskupenia SPOLU (ODS, KDÚ-ČSL a TOP 09) a PirSTAN.

Neočkovaným by podľa týchto pravidiel zrejme nestačil na vstup do reštaurácie, na štadión či na kultúrnu akciu žiaden test. Výnimku by mali mať ubytovacie služby, kde by mala byť možnosť preukázať svoju bezinfekčnosť testom zachovaná.

V pondelok chce tieto opatrenia ministerstvo zdravotníctva ešte prerokovať so zástupcami zainteresovaných organizácií vrátane tých kultúrnych. Finálne ich tak zrejme bude schvaľovať až v utorok popoludní, píšu Novinky.cz.

Odchádzajúci premiér pre Blesk ďalej uviedol, že vláda plánuje na koniec novembra zorganizovať plošne testovanie žiakov antigénovými testami.

„Budeme plošne testovať v školách antigénovými testami, konkrétne 22. a 29. novembra,“ povedal Blesku Babiš.

**14:55 V Nemecku sa vo štvrtok o 11. hodine a 11. minúte začala nová karnevalová sezóna, v rámci ktorej sa vo viacerých mestách konali oslavy.

V Kolíne nad Rýnom, kde sa 11. november tradične oslavuje obzvlášť veľkolepo, sa pred vyhradenými karnevalovými zónami tvorili rady v dĺžke niekoľkých stoviek metrov.

Tohoročná sezóna sa začala v čase, keď v celom Nemecku výrazne pribúda počet nových prípadov nákazy koronavírusom. Táto skutočnosť znepokojuje úrady aj niektorých účastníkov karnevalov, uvádza DPA. Nemecká agentúra ďalej pripomína, že vlani boli karnevaly pre pandémiu zrušené. Tento rok je však situácia iná, keďže mnoho ľudí je už proti koronavírusu zaočkovaných.

Vstup do ohradených karnevalových zón v mestách ako Kolín nad Rýnom či Düsseldorf majú len zaočkovaní, alebo ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19.

V Nemecku je dosiaľ zaočkovaných zhruba 67 percent populácie. Za posledných 24 hodín tam zaznamenali rekordných 50 196 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 – najviac od začiatku pandémie. Denný prírastok infikovaných tak vôbec prvýkrát presiahol hranicu 50 000. Počet nakazených aj súvisiacich úmrtí v Nemecku prudko stúpa už od polovice októbra.

14:26 Európska agentúra pre lieky (EMA) odporučila pridať do zoznamu nežiaducich účinkov proticovidovej vakcíny od firmy Johnson & Johnson zriedkavý druh zápalu miechy – transverznú myelitídu, informovala agentúra Reuters.

Hlásenia o tomto závažnom neurologickom ochorení viedli aj k prerušeniu ranej fázy klinických skúšok vakcín od spoločností AstraZeneca aj Johnson & Johnson. Obe sú založené na podobnej technológii.

EMA taktiež oznámila, že vyhodnocuje hlásenia o syndróme kapilárneho presakovania v súvislosti s očkovaním vakcínou od Moderny. EMA zaznamenala šesť prípadov tohto ochorenia, avšak zatiaľ nie je potvrdený ich príčinný súvis s očkovaním. Toto ochorenie spôsobuje presakovanie tekutiny z malých krvných ciev (kapilár) a následne opuchy a pokles krvného tlaku. Tento jav skúma EMA aj v súvislosti s vakcínami od AstraZenecy a Johnson & Johnson.

Agentúra zatiaľ nemá dostatok dôkazov o možnej spojitosti zriedkavých prípadov multisystémového zápalového syndrómu s vakcínami na báze technológie mRNA od Moderny a konzorcia Pfizer/BioNTech. EMA prípady naďalej skúma. Pri tomto zriedkavom ochorení dochádza k zápalom viacerých orgánov naraz. Zápal môže postihnúť srdce, pľúca, obličky, mozog, oči či tráviace orgány.

13:38 Košický samosprávny kraj chce v čase zhoršujúcej sa pandemickej situácie pomôcť zmierniť dopady opatrení súvisiace s koronavírusom. Prostredníctvom pripravovaného benefitného systému chcú motivovať ľudí k očkovaniu. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

„Pomôcť k vyššej zaočkovanosti a podporiť producentov a poskytovateľov služieb v našom kraji chceme prostredníctvom pripravovaného benefitného systému. Vyzývame podnikateľské subjekty, ktoré pôsobia v Košickom kraji a majú záujem poskytnúť benefit, zľavu alebo inú výhodu zaočkovaným proti ochoreniu COVID-19, aby sa k nám pridali. V posledných týždňoch nás oslovili viacerí poskytovatelia produktov a služieb, že majú záujem takýmto spôsobom motivovať ľudí k očkovaniu. Chceme ich preto sústrediť pod jednou strechou tak, aby sa zaočkovaní východniari vedeli jednoducho pozrieť, na aký benefit majú nárok a kde si ho môžu uplatniť,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Výzvu na zapojenie sa do benefitného systému vyhlasuje kraj v zmysle zákona o ochrane hospodárskej súťaže tak, aby sa mohol zapojiť každý, kto o to má záujem. Benefitný systém pre očkovaných ponúkne výhody na nákup produktov a služieb napríklad z oblasti gastropriemyslu či rekreácie. Zapojiť sa však môžu akékoľvek prevádzky s ponukou tovarov a služieb pôsobiace v Košickom kraji. Získať bude možné zľavu z ceny alebo napríklad produkt navyše. Podnikatelia, ktorí majú záujem zapojiť sa do krajského benefitného systému, sa môžu prihlásiť zaslaním e-mailu na adresu info@preodmenu.sk, samotná výzva je zverejnená aj na web.vucke.sk.

Od pondelka 15. novembra budú v čiernej farbe covid automatu takmer všetky okresy v kraji, bordový zostáva už len okres Rožňava. V čiernych okresoch bude v reštauráciách platiť iba okienkový predaj a rozvoz jedál, zatvorené zostanú napríklad fitnescentrá, wellness, kúpele či akvaparky. Na hromadných podujatiach sa bude môcť zúčastniť obmedzený počet účastníkov, zakázané sú aj svadobné hostiny či kary. Farbu v covidovom automate si môžu okresy vylepšiť vyššou zaočkovanosťou obyvateľov nad 50 rokov. Ak sa v tejto vekovej kategórii zaočkuje aspoň 65 percent z nich, tento okres sa definitívne vyhne čiernej farbe a najprísnejším opatreniam.

**12:58 Holandsko by mohlo zaviesť vôbec prvý čiastočný lockdown v západnej Európe od tohtoročného leta. Vyplýva to zo štvrtkového odporúčania konzília expertov holandskej vlády. Kabinet by o tom mal rozhodnúť v piatok, informovala agentúra Reuters.

Konzílium odporúča zrušenie verejných podujatí, zatvorenie divadiel a kín a povinné skoršie zatváracie hodiny pre reštaurácie či kaviarne. Školy by mali zostať otvorené, uviedla televízia NOS, na ktorú sa odvoláva Reuters.

Vláda Marka Rutteho sa zvykne riadiť odporúčaniami konzília, i keď to nie je pravidlom, pripomína Reuters.

Podľa tejto agentúry bolo donedávna opätovné zavedenie lockdownov v mnohých vyspelých krajinách nemysliteľné, odkedy sa v nich začalo vo veľkom očkovať – a to ani po tom, čo počty prípadov nákazy dosiahli nové rekordy. Krajiny ako Británia sa v tejto situácii spoliehajú na podávanie posilňujúcich dávok vakcín, aby sa vyhli zahlteniu nemocníc v zimnom období.

V Holandsku zatiaľ podávajú tretiu dávku vakcín iba ľuďom s oslabenou imunitou. Aj keď je tam zaočkovaných takmer 85 percent dospelých, nemocnice v niektorých oblastiach Holandska už museli pristúpiť k obmedzeniu bežnej zdravotnej starostlivosti, aby sa mohli venovať čoraz väčšiemu počtu pacientov s covidom.

Minulý týždeň vláda rozhodla o opätovnom zavedení povinného nosenia rúšok a respirátorov v obchodoch i v určitých typoch zamestnaní, ako napríklad v kaderníctvach či masážnych salónoch. V hromadnej doprave bolo zakrývanie dýchacích ciest doteraz povinné, no netýkalo sa priestorov staníc ani nástupíšť. Vláda taktiež znovu zaviedla povinné 1,5-metrové rozstupy a rozšírila povinnosť preukazovať sa tzv. covidpasom pri vstupe na miesta, ako sú múzeá či terasy reštaurácií.

Holandské úrady v utorok oznámili, že počet nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 za týždeň stúpol o 45 percent na takmer 77 000, čo predstavovalo viac než 400 prípadov na 100 000 obyvateľov.

12:24 V Pekingu uzavreli pre výskyt nákazy koronavírusom nákupné stredisko v centre mesta, ako aj viacero štvrtí. Nákazu zaznamenali v dvoch štvrtiach v centre čínskej metropoly, kde sa práve končí trojdňový zjazd vládnucej komunistickej strany, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

Číne sa doposiaľ darilo šírenie vírusu do veľkej miery potláčať za pomoci lockdownov a ďalších obmedzení, ako aj prostredníctvom hromadného testovania. Za posledný mesiac však došlo v Číne k nárastu počtu lokálnych ohnísk nákazy, ktoré súviseli s vnútroštátnym cestovaním, v dôsledku čoho sú tamojšie úrady v stave zvýšenej pohotovosti.

Celkovo šesť nových prípadov infekcie zistili vo štvrtok ráno vo štvrtiach Čchao-jang a Chaj-tien v centre Pekingu. V prípade všetkých nakazených ide o blízke kontakty osôb z provincie Ťi-lin na severovýchode Číny, informovali miestne médiá.

Úrady ešte v stredu večer uzavreli nákupné centrum Raffles City v pekinskej štvrti Tung-čcheng po tom, ako vyšlo najavo, že jeden zo zákazníkov bol blízkym kontaktom nakazeného.

V obchodnom dome zablokovali východy a zákazníkom aj zamestnancom povolili odísť až po tom, ako ich otestovali na koronavírus. Centrum zostalo zatvorené aj vo štvrtok.

Lockdown nariadili vo štvrtok ráno v štyroch obytných oblastiach Pekingu, jednej základnej škole, ako aj jednom podniku. Desaťtisíce obyvateľov nemohli opustiť svoje domovy či kancelárie a zároveň sa museli podrobiť testom.

Štyri zistené prípady nákazy sa podľa miestnych zdravotníkov týkajú členov rovnakej domácnosti. Zvyšnými dvoma infikovanými sú obyvateľ provincie Ťi-lin, ktorý prišiel do Pekingu na služobnú cestu, a jeho blízky kontakt.

11:38 Vláda by mala protipandemické opatrenia vysvetľovať ľuďom jasne a pravdivo, mala by informovať aj o tom, na čo sa zameriavajú a aký majú mať účinok. Skonštatoval to líder Hlasu a expremiér Peter Pellegrini. Apeloval aj na ľudí, aby boli opatrní a dodržiavali opatrenia. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR by tiež malo podľa neho zverejňovať viac dát o hospitalizo­vaných, aby ľudia nepodliehali dezinformáciám. Pellegrini tiež informoval, že vládny návrh na zmenu legislatívy v súvislosti s treťou vlnou pandémie v pléne Národnej rady (NR) SR jeho poslanci nepodporia.

Vladimír Lengvarský a Mária Kolíková Čítajte viac Humanitárna kríza na obzore? Vírus majú poraziť kontroly a pokuty

„Je dôležité, aké opatrenia vláda prijme, ale aj to, ako bude komunikovať s ľuďmi,“ povedal Pellegrini a vyzval kabinet Eduarda Hegera (OĽANO), aby pri prijímaní opatrení všetky vysvetľovali ľuďom a zdôvodňovali. Myslí si, že ak ľudia budú počuť pravdu a logické zdôvodnenie krokov, napriek nízkej dôvere voči vláde by mohli opatreniam viac porozumieť a viac ich dodržiavať. Považuje za dobré, aby vláda úprimne občanom povedala, čo sa má konkrétnym opatrením dosiahnuť. Či už ide o zvýšenie motivácie na očkovanie, alebo napríklad o ochranu neočkovaných.

Expremiér poukázal na závažnú a zhoršujúcu sa situáciu na Slovensku. „Zaočkovanosť na Slovensku je veľmi nízka. To je holý fakt,“ podotkol s tým, že faktom je aj zlá situácia v nemocniciach. Zverejňovania viacerých dát o pomere očkovaných a neočkovaných v nemocniciach, na jednotkách intenzívnej starostlivosti a na umelej pľúcnej ventilácii, ako aj ich vek by podľa neho mohlo ukázať, ktoré skupiny sú viac ohrozené a treba sa na ne aj viac zamerať. „Pokiaľ nemáme tieto dáta, pokiaľ nemajú ľudia tieto čísla, žijú z rôznych ľudských príbehov, dezinformácií, príhod, ktoré sa ústne tradujú,“ upozornil.

K zodpovednosti vyzval Pellegrini aj ľudí. Hoci si môžu myslieť o prijatých opatreniach čokoľvek, ak už raz platia, mali by ich všetci podľa neho dodržiavať. Upozornil občanov, že nedodržiavaním nariadení a nenosením rúšok netrestajú vládu. „Dodržiavanie opatrení robíme preto, lebo si chránime zdravie a robíme to z úcty voči ostatným,“ dodal. Kritizoval pritom aj poslancov, ktorí pravidelne blokujú rokovanie parlamentu tým, že nemajú nasadené rúška.

11:30 Spojeným štátom sa po letnej vlne epidémie COVIDU-19 nedarí dostať počty novo evidovaných nákaz koronavírusom späť na nízke hodnoty z konca jari. Denné súčty tam po niekoľkotýždňovom poklese začali minulý týždeň opäť stúpať, zatiaľ čo bilancia úmrtí ďalej rastie tempom viac ako 1000 prípadov za deň. V posledných dňoch začalo očkovanie detí vo veku päť až 11 rokov, podľa Bieleho domu zatiaľ dostal vakcínu od firiem Pfizer a BioNTech takmer milión z nich.

Krajina s viac ako 330 miliónmi obyvateľov aktuálne hlási približne 77 000 infekcií za deň, zatiaľ čo pred týždňom bol priemerný prírastok z posledných siedmich dní zhruba o 5 000 nižší, ukazujú štatistiky denníka The New York Times (NYT). Aktuálne čísla sú menej ako polovičné oproti hodnotám z prelomu augusta a septembra, keď letná vlna v USA vrcholila, pred jej vypuknutím ale krajina registrovala menej ako 15 000 nákaz denne.

Štátom s najväčším výskytom prípadov je už dlhší čas Aljaška, kde vláda ku koncu septembra vyhlásila krízový režim v nemocniciach kvôli náporu pacientov s COVIDOM-19. Vysoký počet nákaz na 100 000 obyvateľov hlásia aj Severná Dakota, Colorado, Nové Mexiko a Minnesota. Štáty na juhovýchode USA ako Florida, Louisiana alebo Alabama, ktoré v lete hlásili rekordné štatistiky o vývoji epidémie, naopak, v týchto dňoch zažívajú relatívne pokojné obdobie.

Americká bilancia hospitalizácií sa dostala pod 50-tisíc a podľa NYT ďalej klesá, tento pokles sa ale znateľne spomalil. Celkový počet úmrtí pripisovaných COVIDU-19 minulý týždeň prekonal 750-tisíc a aktuálne stúpa v priemere asi o 1 200 úmrtí denne. To opäť predstavuje výrazné zlepšenie oproti stavu z konca leta, pred nástupom aktuálnej vlny epidémie však boli prírastky oproti tým súčasným menej ako štvrtinové.

11:12 Rakúske úrady zaznamenali za uplynulých 24 hodín takmer 12-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom, informovala vo štvrtok predpoludním stanica ORF.

V spojitosti s covidom od začiatku pandémie zomrelo v Rakúsku celkovo 11 601 ľudí. V nemocniciach je s týmto ochorením 2283 pacientov, z toho 432 na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Sedemdňová incidencia prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov v stredu popoludní predstavovala 710,8. Najvyššia bola v Hornom Rakúsku (1137,8), ale aj v Salzbursku (956,5). V druhom prípade sa však vyskytli problémy s testovaním, takže tieto údaje sa ešte môžu v ďalších dňoch meniť.

10:21 V uplynulých 24 hodinách potvrdili testy v Maďarsku 8394 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením COVID-19 pribudlo 132 úmrtí, informoval vo štvrtok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Podobne vysoký počet obetí covidu bolo evidovaných naposledy 4. mája. Aktuálne je infikovaných 83 818 osôb.

V nemocniciach za deň pribudlo 160 pacientov a 25 osôb napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Celkový počet hospitalizovaných je 4990 a pacientov s podporou umelej pľúcnej ventilácie je 488.

10:10 Prostredníctvom 22 967 vykonaných RT-PCR testov odhalili v stredu na Slovensku 6546 prípadov nákazy koronavírusom. Pribudlo 38 obetí. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) na internetovej stránke covid-19.nczisk.sk.

9:49 V Českej republike odhalili testy v stredu 13 502 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 4035 viac ako pred týždňom. Hodnota týždňovej incidencie prudko stúpla zo stredajších 557,8 na 596 na 100-tisíc obyvateľov. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský server iDNES.cz.

Počet hospitalizovaných síce klesol o 66 na 3452, o 18 na 524 sa však zvýšil počet pacientov vo vážnom stave. Podľa predbežných údajov ministerstva zdravotníctva pribudlo za posledných 24 hodín 30 úmrtí súvisiacich s covidom, celkovo od začiatku pandémie ich je 31 289.

Najhoršia je situácia v okrese Prostějov, kde za uplynulých sedem dní pribudlo 1110,56 nakazených na 100-tisíc obyvateľov. Ďalšími ťažko zasiahnutými okresmi sú Šumperk s (1045), Vyškov (964), Olomouc (936) a Strakonice (922).

Rastie aj počet použitých proticovidových vakcín, v stredu ich zdravotníci podali 43 267.

9:37 Pri požiari v nemocnici v Rumunsku prišli vo štvrtok o život dvaja covidoví pacienti vo veku 74 a 75 rokov. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AFP, ktorá dodala, že ide o štvrtý podobný prípad v tomto roku v Rumunsku.

Požiar zachvátil izbu pre pacientov s covidom na infekčnom oddelení nemocnice v meste Ploješť ležiacom na juhu krajiny vo štvrtok krátko po 04.00 h miestneho času.

„Požiar sa podarilo rýchlo uhasiť,“ povedal minister zdravotníctva Atilla Cseke miestnym médiám. Okrem dvoch obetí utrpela pri požiari popáleniny zdravotná sestra.

Riaditeľ nemocnice Bogdan Nica informoval, že minulý rok prešla rekonštrukciou. Jej elektrické rozvody a systémy na distribúciu kyslíka boli nedávno skontrolované. Budova však nezískala povolenie na prevádzku od hasičov – ako približne polovica rumunských nemocníc, dodala AFP.

6:52 Berlín sprísňuje protipandemické opatrenia pre neočkovaných, ktorí od pondelka – na rozdiel od zaočkovaných ľudí a osôb, ktoré ochorenie COVID-19 prekonali – nebudú môcť vstúpiť do reštaurácií, barov, kín, divadiel, múzeí či kaderníctiev. Stačiť im tak už nebude ani negatívny test na covid, informovala v stredu agentúra AFP.

Na základe nových opatrení, ktoré schválil Berlínsky senát, budú mať prístup do kultúrnych či voľnočasových zariadení a iných verejných interiérov len osoby, ktoré sa preukážu potvrdením o úplnom zaočkovaní proti covidu alebo o jeho prekonaní. Táto povinnosť sa nebude vzťahovať len na deti a osoby, ktorým nemôžu aplikovať vakcínu zo zdravotných dôvodov.

Neočkované dospelé osoby tak nebudú môcť vstúpiť do divadiel či múzeí, ani sa zúčastniť vonkajších podujatí s viac ako 2000 návštevníkmi, ako sú napríklad futbalové zápasy. Zamestnávateľom sa tiež odporúča, aby svojim zamestnancom umožnili pracovať z domu či obmedzili počet osôb v kanceláriách.

Nové opatrenia v nemeckej metropole sú podľa Berlínskeho senátu reakciou na „rastúci počet infikovaných a zvyšujúci sa nápor na jednotky intenzívnej starostlivosti“.

6:14 Izrael v stredu odsúhlasil, aby boli deti vo veku päť až jedenásť rokov očkované vakcínou proti koronavírusu od konzorcia Pfizer/BioNTech. Podľa tamojších odborníkov ale bude náročné presvedčiť časť rodičov, aby svojich potomkov dali zaočkovať. Informoval o tom denník The Times of Israel.

Izrael tak nasleduje Spojené štáty, v ktorých očkovanie tejto vekovej skupiny schválil Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Očkovanie uvedenej skupiny maloletých detí v tajnom hlasovaní odsúhlasilo 73 zo 75 izraelských odborníkov. „Je to veľmi dôležité rozhodnutie o veľmi bezpečnej vakcíne,“ povedal epidemiológ Nadav Davidovič, ktorý očakáva v tejto vekovej kategórii menší výskyt vedľajších účinkov, než aké pozorovali po očkovaní starších mladistvých. Zároveň dodal, že rodičia zhruba polovice detí v tejto vekovej skupine chcú dať svojich potomkov zaočkovať, avšak zvyšní váhajú. Obáva sa preto, že tento trend v Izraeli prehĺbi „koronavírusové rozdiely“, keďže v bohatších rodinách, ktoré sú viac naklonené prevencii, bude miera zaočkovaných detí oveľa vyššia, ako v tých chudobnejších.

6:10 V Nemecku pribudlo za posledných 24 hodín viac ako 50-tisíc novo nakazených koronavírusom, najviac od začiatku pandémie COVIDU-19 v krajine. Najvyššie hodnoty dosahuje aj takzvaná sedemdňová incidencia, vyplýva zo štatistiky Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

Denné maximum v počte novo infikovaných koronavírusom je 50 196, pred týždňom to bolo 33 949. Sedemdňová incidencia, teda údaj o počte nakazených na 100 000 obyvateľov za posledný týždeň, je momentálne na hodnote 249,1. Ešte pred týždňom to bolo 154,5. Najvyššiu hodnotu incidencie zaznamenal RKI už štvrtý deň za sebou.

V Nemecku, ktoré má asi 83 miliónov obyvateľov, zomrelo v stredu po nákaze koronavírusom 235 ľudí. Úhrnná bilancia úmrtí spojených s COVIDOM-19 tým vzrástla na 97 198. Nákazu sa podarilo preukázať celkovo u viac ako 4,89 milióna obyvateľov Nemecka.

Opäť tiež vzrástol priemerný týždenný počet osôb prijatých s ťažkým COVIDOM-19 do nemocníc, čo je ukazovateľ, ktorý nemecká vláda považuje za kľúčový pri rozhodovaní o prípadnom sprísňovaní koronavírusových reštrikcií. Teraz má hodnotu 4,61, predchádzajúci deň to bolo 4,31. Najvyššie bol tento indikátor vlani okolo Vianoc, keď stúpol na 15,5.

210 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus