Záborskej chýbal opäť jeden hlas. Interrupcie sa sprísňovať nebudú

Poslanci Národnej rady len tesne neschválili zákon „o pomoci tehotným ženám“, ktorý do parlamentu predložili poslanci OĽANO a Sme rodina okolo Anny Záborskej.

11.11.2021 17:04 , aktualizované: 21:02
Anna Záborská Foto: ,
Anna Záborská
debata (120)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Za návrh zákona hlasovalo zo 134 prítomných poslancov len 67, proti bolo 38 a zdržalo sa 28 poslancov. Záborskej návrh tak neprešiel o jeden hlas, keďže bola potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov.

Návrh podporili takmer všetci poslanci OĽANO okrem ôsmich. Klub SaS bol proti. Zo Sme rodina boli proti len Boris Kollár, Zuzana Šebová a Petra Krištúfková, ostatní hlasovali za. Návrh zákona tiež podporili extrémisti z ĽSNS a odídenci okolo Milana Mazureka. Za boli aj aj poslanci zo strany Za ľudí okrem Alexandry Pivkovej, ktorá bola proti. Poslanci Smeru sa väčšinou zdržali, návrh podporili Vladimír Faič, Marián Kéry a Juraj Blanár.

„Jeden hlas nám chýbal. Bolo by falošné, keby som povedala, že nevadí. Pomoc tehotným ženám je témou dňa. Napĺňa ma istým optimizmom, že keď budeme hovoriť o pomoci núdznym, tak do tej kategórie budú patriť aj tehotné ženy,“ uviedla po hlasovaní Záborská.

Nová legislatíva mala priniesť predĺženie lehoty na rozmyslenie o podstúpení umelého potratu zo 48 na 96 hodín. Poslanci to odôvodňovali tým, že žena by si mohla pokojne a bez časového tlaku premyslieť rozhodnutie umelo ukončiť tehotenstvo.

Poslankyňa chcela tiež zakázať reklamu „na potrebu alebo dostupnosť umelého ukončenia tehotenstva, na služby alebo tovary poskytované alebo ponúkané na účely výkonu umelého ukončenia tehotenstva”. Tento zámer pozmeňujúcim návrhom mienila upraviť tak, aby sa za reklamu nepovažovalo to, že poskytovateľ zdravotnej starostlivosti zverejní zoznam alebo cenník výkonov. Za reklamu by sa nepovažovalo ani to, že lekár informuje pacienta o účele, povahe, následkoch a rizikách poskytnutia zdravotnej starostlivosti, o možnostiach voľby navrhovaných postupov a o rizikách odmietnutia poskytnutia zdravotnej starostlivosti.

Druhýkrát o jeden hlas

Poslanci chceli zaviesť aj osobitný príspevok vo výške 3 170,14 eura pri narodení dieťaťa so zdravotným znevýhodnením. Zaviesť chceli tiež tzv. kočíkovné v plnej výške aj pre štvrté dieťa v rodine. Súčasťou zákona bolo aj premenovanie umelého prerušenia na umelé ukončenie tehotenstva, ako aj zákaz reklamy na umelé potraty.

Liberálna časť parlamentnej scény v predkladanej norme videla sťaženie prístupu žien k umelému ukončeniu tehotenstva. Naopak, konzervatívne spektrum tvrdilo, že zákon má sociálnymi opatreniami ženu motivovať k tomu, aby na potrat nešla. Agendu súvisiacu s interrupciami parlament riešil aj vlani v októbri. Vtedy zákonodarci neschválili Záborskej novelu zákona o zdravotnej starostlivosti. Chýbal jeden hlas, aby prešla.

heger lengvarský Čítajte aj Poslanci posunuli reformu nemocníc do druhého čítania. Premiér vyzval na jej podporu

Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová privítala rozhodnutie Národnej rady, informoval o tom tlačový odbor Rady Európy. „Vítam, že slovenský parlament dnes opätovne odmietol nové obmedzenia v prístupe k umelému potratu,“ uviedla Mijatovičová. Dodala, že je potrebné zabraňovať akémukoľvek obmedzovaniu v oblasti práv i sexuálneho a reprodukčného zdravia žien.

Mijatovičová už v októbri predsedovi NR SR Borisovi Kollárovi a šéfom piatich parlamentných výborov zaslala otvorený list, v ktorom vyjadrila obavy z návrhu zákona, ktorý by ženám na Slovensku sťažil prístup k interrupciám.

Cigániková neuspela

Poslanci počas hlasovania neschválili všetky pozmeňujúce návrhy predsedníčky zdravotníckeho výboru Národnej rady Jany Bittó Cigánikovej (SaS), ktorá napríklad navrhovala ponechať pôvodnú 48-hodinovú lehotu pred podstúpením potratu, či zaviesť interrupčnú tabletku.

„Predkladatelia zákona síce tvrdia, že ide o zákon pomoci ženám. V skutočnosti by sme ho však mohli nazvať pravým menom – zákon o ohrozovaní zdravia a života žien a o zastrašovaní lekárov,“ vyhlásila Bittó Cigániková ešte počas rozpravy. Tvrdí, že v zákone boli pasáže komplikujúce prístup k interrupciám či spôsobujúce psychické utrpenie ženám. Dodala, že predložený návrh porušoval aj ľudskoprávne medzinárodné záväzky.

Za obmedzenie považuje predĺženie lehoty pred podstúpením potratu. „Vraj čas na rozmyslenie. Veď ten žena má aj dnes a bez Záborskej návrhu. Môže rozmýšľať presne 12 týždňov,“ podotkla. Predĺžením lehoty sa podľa nej mohlo stať, že žena potrat nestihne. „A o to presne pani Záborskej ide,“ tvrdila Bittó Cigániková.

Jedným z pozmeňujúcich návrhov chcela doplniť do legislatívy tzv. interrupčnú tabletku. Tvrdí, že táto možnosť šetrí zdravie ženy. Ak to konzervatívni poslanci odmietajú, navrhovala umožniť využitie tohto spôsobu aspoň pre ženy po znásilnení či v prípadoch úmrtia plodu. Tieto návrhy poslankyni neprešli.

Jana Bittó Cigániková / Anna Záborská / Čítajte viac Bittó Cigániková: Potratový zákon ohrozuje zdravie žien a zastrašuje lekárov

Predĺžiť navrhovala aj núdzové bývanie pre ženy na pol roka po tom, ako jej dieťa prijmú do škôlky či jaslí. Mala by tak dostať čas nájsť si prácu a príjem. „Nemôžeme s trojročným deckom vyhodiť ženu na ulicu,“ povedala. Príspevok pri narodení dieťaťa so zdravotným postihnutím chcela Bittó Cigániková rozdeliť na 12 mesiacov. Okrem iného chcela tiež zmeniť názov „materská dovolenka“ na „rodičovská starostlivosť“.

Predkladateľke Anne Záborskej (klub OĽaNO) ešte v stredu Peter Cmorej (SaS) vytkol, že predniesla svoje pozmeňujúce návrhy s chybami. Zákon o rokovacom poriadku totiž stanovuje, že sa majú predniesť doslovne. Trvá preto na tom, aby sa dodržal zákon o rokovacom poriadku.

Záborská v záverečnom slove povedala, že ako žena, občianka a poslankyňa sa musí postaviť proti demagógii, ktorá v uplynulých dňoch odznela. „Nie som to ja, kto ubližuje ženám, sú to tí, ktorí mesiace blokujú legislatívu, ktorá im má pomôcť,“ uviedla.

Poslanci si v úvode popoludňajšieho zasadnutia minútou ticha uctili zosnulého speváka a skladateľa Miroslava Žbirku, ktorý zomrel v stredu 10. novembra vo veku 69 rokov.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #interrupcie #Anna Záborská #umelé prerušenie tehotenstva