Na protest pred parlament prišli stovky ľudí, Smer si pripomenul Dubčeka

Bratislava sa stala centrom pripomienok Novembra 1989. Od rána sa na rôznych miestach zapaľovali sviečky, robili pouličné výstavy či kládli vence.

17.11.2021 15:02 , aktualizované: 22:00
protest smer Foto: ,
Dav protestujúcich ľudí pred Národnou radou SR. 17. november 2021.
debata (823)

Predstavitelia strany Smer položili vence pod Dubčekovou bustou pred Národnou radou. Presne tak, ako pred rokom. Len tentoraz nebol medzi rečníkmi podpredseda Smeru Ľuboš Blaha. Ten je totiž v karanténe, čo sám ohlásil na sociálnej sieti. Približne poldruha tisícky prítomných mu aj tak zatlieskalo.

Líder strany Smer Robert Fico pripomenul snahy o referendum, vytkol súčasnej vláde jej prešľapy. A potom zopakoval, ako by chcel Smer bojovať s aktuálnou pandémiou. Keďže dopoludnia mala strana svoj pracovný snem v priestoroch Bratislavského hradu, v podstate len zopakoval v kratšej verzii svoj prejav.

VIDEO: Politici Smeru pred parlamentom, prizerali sa stovky ľudí.

Video

„Preto sme sem prišli, aby sme sa poklonili veľkému humanistovi, sociálnemu demokratovi Alexandrovi Dubčekovi,“ vyhlásil podpredseda strany Juraj Blanár. Dodal, že 17. novembra si pripomíname Deň boja za demokraciu a slobodu. Poukázal pritom na aktuálnu situáciu a kritizoval vládu, ktorá podľa neho zabudla na 100. výročie narodenia Dubčeka.

Medzi ľuďmi sa často ozývali slová ako „hanba“ a „fuj“ na adresu vládnej garnitúry či prezidentky Zuzany Čaputovej. Ľudia na námestí pred zhromaždením skandovali napríklad aj „rúška dole“. Na záver dav zaspieval pieseň Na Kráľovej holi. Potom sa časť rozišla na ďalšie podujatia, ktoré sa konajú najmä v centre Bratislavy.

prezidentka čaputová Čítajte aj Prezidentka a premiér si pri Bráne slobody pripomenuli Nežnú revolúciu. Vláda oslavy Novembra opäť odignorovala

Polícia monitorovala situáciu

Protesty pokračovali vo viacerých častiach Bratislavy, zúčastnili sa ich stovky ľudí. Bratislavská polícia situáciu naďalej monitoruje. V hlavnom meste sa malo konať počas stredy približne desať rôznych akcií, ktoré si mali pripomínať 32. výročie novembrových udalostí.

Krajský policajný hovorca Michal Szeiff informoval, že popoludní spred NR SR predviedli 59-ročného muža na príslušné policajné oddelenie. Dôvodom malo byť porušenie ustanovení priestupku proti verejnému poriadku zákona.

Ako informovala polícia večer po skončení zhromaždení, počas stredajších protestov v Bratislave obmedzila na osobnej slobode z viacerých dôvodov celkovo deväť osôb.

Už v utorok policajný prezident Štefan Hamran upozorňoval Bratislavčanov, ktorí sa nechcú zúčastniť týchto akcií, aby sa centru mesta radšej vyhli.

Protestovalo aj hnutie Republika

Na Šafárikovom námestí zas vystúpili okrem rôznych osobností aj poslanci NR SR pôsobiaci v hnutí Republika. Ľudí vyzývali, aby si nenechali vziať svoje práva a slobody súčasnou vládnou garnitúrou. Kritizovali predstaviteľov koalície a pripisovali im zodpovednosť za zlý stav na Slovensku. Dav tvorili rovnako stovky ľudí, skandovali heslá proti vláde i opatreniam.

protest úrad vlády polícia Čítajte viac Protestujúci pred úradom vlády použili pyrotechniku, zranili sa dvaja policajti

Dav ľudí protestoval aj na ohlásenom občianskom generálnom štrajku na bratislavskom Župnom námestí. Na pódiu sa vystriedali viacerí rečníci, kritizovali najmä pandemické opatrenia a kroky vlády, či prezidentky Čaputovej.

823 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #protest #Smer #NR SR #17. november 1989