Európa je novým ohniskom pandémie, čísla trhajú rekordy

Na európskom kontinente prudko rastie počet nakazených koronavírusom. V časti Európy je zaočkovanosť stále relatívne nízka, prudký rast prípadov sa však nevyhýba ani krajinám, kde je naočkovaná už veľká časť populácie.

18.11.2021 06:10 , aktualizované: 23:45
očkovanie, Illinois Foto: ,
Očkovanie vakcínou Pfizer/BioNTech v USA.
debata (187)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:44 Francúzsko nemusí postupovať podľa vzoru iných európskych krajín, ktoré zavádzajú reštrikcie voči ľuďom, ktorí neboli očkovaní proti covidu-19. V rozhovore s regionálnym denníkom La Voix du Nord to uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron. Poznamenal pritom, že sa Francúzsku podarilo šírenie nákazy vďaka covidpasu spomaliť.

Prísnejšie pravidlá už obnovili Rakúsko či Nemecko.

„Tie štáty, ktoré zavádzajú uzávery pre neočkovaných, nezaviedli (zdravotnícky) pas. Preto takýto krok nebude vo Francúzsku nutný,“ uviedol Macron.

Vo Francúzsku je vyžadované potvrdenie o očkovaní proti covidu-19 či čerstvý negatívny test na koronavírus napríklad pri návšteve reštaurácií, kaviarní, kín či pri diaľkových cestách vlakom.

Macron poznamenal, že stále čaká na odporúčanie odborníkov ohľadom toho, či by tretia posilňujúca dávka vakcíny proti covidu-19 mala byť ponúkaná všetkým, ktorí dostali dve dávky. Teraz môžu posilňujúci dávku vo Francúzsku dostať ľudia starší ako 65 a rizikové skupiny. Od decembra bude v krajine tretia posilňujúca dávka vakcíny predpokladom pre udržanie platnosti covidových pasov u ľudí starších ako 65 rokov.

„Ak sa ukáže, že tretia dávka je účinná a potrebná pre širšiu verejnosť, tak to samozrejme zahrnieme do zdravotníckeho pasu,“ povedal Macron.

23:05 Grécko sa pridalo k európskym krajinám, ktoré sa rozhodli v dôsledku nárastu počtu nakazených v ostatných týždňoch zaviesť ďalšie obmedzenia pre ľudí nezaočkovaných proti ochoreniu COVID-19.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v televíznom príhovore oznámil, že od budúceho pondelka budú mať nezaočkovaní bez ohľadu na prípadný negatívny výsledok testu zákaz vstupu do interiérov vrátane reštaurácií, kín, múzeí či posilňovní. Mitsotakis zároveň Grékov dôrazne vyzval, aby „sa dali zaočkovať“, uviedla agentúra Reuters.

V 11-miliónovom Grécku je dosiaľ plne zaočkovaných približne 62 percent populácie, pričom tamojšie úrady dúfajú, že do konca jesene sa tento ukazovateľ zvýši na zhruba 70 percent.

„Toto je vskutku pandémia nezaočkovaných,“ uviedol Mitsotakis. Dodal, že „Grécko smúti nad zbytočnými stratami“ na životoch, ku ktorým došlo preto, že v krajine nie je taká vysoká zaočkovanosť, ako v iných európskych krajinách.

Podľa nových pravidiel budú ľudia nad 60 rokov musieť dostať aj tretiu dávku proticovidovej vakcíny, a to do siedmich mesiacov od podania druhej dávky. V opačnom prípade im prestanú platiť očkovacie certifikáty. Veriaci však budú môcť do kostolov naďalej vstúpiť aj po predložení negatívneho výsledku testu na koronavírus.

V Grécku za posledných 24 hodín pribudlo 7 317 nových prípadov infekcie a 63 súvisiacich úmrtí. Od začiatku pandémie tam zaznamenali 861 117 prípadov nákazy a 17 075 úmrtí.

22:10 Nemeckí lídri sa dohodli na zavedení nových opatrení, ktoré obmedzia mobilitu obyvateľov nezaočkovaných proti COVID-19. Rozhodli sa tiež zaviesť povinné očkovanie pre všetkých zamestnancov nemocníc a domovov dôchodcov, informovala agentúra AFP.

Na nových opatreniach sa zhodli na krízovom virtuálnom zasadnutí premiéri 16 spolkových krajín s dosluhujúcou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou s cieľom zastaviť rýchly nárast počtu nových prípadov nákazy.

Plne zaočkovaných je zatiaľ len necelých 68 percent Nemcov. Podľa odborníkov sa situácia zlepší, keď úroveň zaočkovanosti výrazne presiahne hranicu 75 percent.

V spolkových krajinách, kde budú hospitalizovaní s covidom viac než traja ľudia na 100 000 obyvateľov, bude platiť tzv. pravidlo 2G. To znamená, že na hromadné podujatia, ako sú kultúrne, športové či iné voľnočasové podujatia, tam budú mať prístup len ľudia, ktorí sú zaočkovaní alebo už prekonali covid. V regiónoch, kde počet pacientov presiahne šesť na 100 000 obyvateľov, bude platiť ešte prísnejšie pravidlo 2G plus. Na hromadných podujatiach sa tam budú môcť zúčastňovať len zaočkovaní ľudia s negatívnym testom na koronavírus.

Ak počet hospitalizovaných presiahne deväť na 100 000 obyvateľov, budú sa zavádzať ešte prísnejšie opatrenia, napríklad obmedzovanie sociálnych kontaktov.

Spolkový snem , dolná komora nemeckého parlamentu, vo štvrtok po emotívnej rozprave schválila návrh zákona, ktorý by mal vytvoriť nový právny rámec pre zavádzanie ďalších obmedzení proti šíreniu koronavírusu. Návrh počíta so zavedením pravidla 3G, na základe ktorého by sa zamestnanci pri vstupe na pracoviská museli preukazovať potvrdením o úplnom zaočkovaní, prekonaní covidu alebo negatívnym výsledkom testu. To isté pravidlo by sa malo uplatňovať aj vo verejnej doprave. Návrh zakotvuje i pravidlá pre prácu z domu, ako aj povinné každodenné testovanie pre všetkých zamestnancov a návštevníkov domovov sociálnych služieb, zaočkovaných aj nezaočkovaných.

22:00 „Vyčerpaní zdravotníci nás prosia, aby sme zasiahli, lebo nechcú viac rozhodovať o tom, koho napoja na pľúcnu ventiláciu a koho vystavia riziku smrti. Už máme na stole aj požiadavku na chladiarenský box pre mŕtvych,“ napísal premiér Eduard Heger na sociálnej sieti.

Eduard Heger Čítajte viac Premiér: Nemocnice sú pred kolapsom, už nemáme žiadnu voľnú ventiláciu

21:26 Európska agentúra pre lieky (EMA) začala posudzovať žiadosť o schválenie predaja lieku Xevudy (sotrovimab) proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra AP.

Tento liek, vyvinutý britskou firmou GlaxoSmithKline a americkou spoločnosťou Vir BioTechnology, je určený pre tých nakazených, ktorí nepotrebujú kyslíkovú podporu, avšak sú vystavení zvýšenému riziku závažného priebehu ochorenia.

Xuvedy funguje na báze monoklonálnych protilátok – laboratórne vyrobených protilátok, ktoré majú schopnosť rozpoznať a prichytiť sa k špecifickej štruktúre, v tomto prípade k tzv. hrotovej bielkovine, ktorá pokrýva vírus SARS-CoV-2, a zabrániť tak preniknutiu vírusu do buniek ľudského tela.

AP uvádza, že liečba takýmito protilátkami je jedinou možnosťou, po ktorej by mohli siahnuť ľudia s miernymi až stredne ťažkými príznakmi covidu skôr, než skončia v nemocnici.

EMA vo štvrtok uviedla, že stanovisko ohľadom žiadosti o odobrenie predaja lieku Xevudy by mohla vydať do dvoch mesiacov v prípade, že budú dáta predložené spoločnosťami dostatočne presvedčivé. Výbor tejto agentúry pre lieky na humánne použitie (CHMP) už nejaké dáta k tomuto lieku posudzoval v rámci tzv. priebežného hodnotenia, pripomína AP.

K oznámeniu o posudzovaní lieku Xevudy došlo týždeň po tom, ako EMA odporučila autorizáciu iných dvoch proticovidových prípravkov založených taktiež na báze monoklonálnych protilátok, a to liekov Ronapreve a Regkirona. EMA pritom uviedla, že oba zmienené lieky preukázateľne výrazne znižujú riziko hospitalizácie aj úmrtia u nakazených ohrozených závažným priebehom ochorenia COVID-19.

17:53 Americká spoločnosť Pfizer vo štvrtok oznámila, že za 5,3 miliardy dolárov dodá americkej vláde svoj experimentálny liek proti ochoreniu COVID-19 Paxlovid v množstve použiteľnom na 10 miliónov liečebných cyklov. Použitie lieku ešte musia schváliť príslušné úrady, informovala agentúra AFP.

Pfizer v utorok požiadal americký Úrad pre kontrolu liečiv (FDA) o schválenie Paxlovidu na núdzové použitie.

Predbežné výsledky klinických testov potvrdili, že tento liek môže u pacientov z vysokorizikových skupín znížiť pravdepodobnosť hospitalizácie alebo úmrtia o takmer 90 percent v prípade, že je podaný v priebehu troch dní od nástupu príznakov ochorenia COVID-19.

Generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla vyjadril nadšenie z nedávnych výsledkov testov účinnosti Paxlovidu. Pfizer by mal začať dodávať tento liek americkej vláde ešte v priebehu tohto roka. Dodávky sú zazmluvnené do konca budúceho roka.

16:52 V uzatvorených priestoroch v Maďarsku bude od soboty opäť povinné nosenie rúška a masové podujatia nad 500 osôb budú môcť navštevovať iba osoby s očkovacím preukazom, prípadne s potvrdením o prekonaní nákazy novým druhom koronavírusu. Oznámil to vo štvrtok v Budapešti vedúci úradu vlády Gergely Gulyás, podľa ktorého dôvodom tohto opatrenia je dynamický rast počtu nakazených.

„Štvrtá vlna koronavírusovej pandémie môže kulminovať koncom novembra a začiatkom decembra. Každému odporúčame, aby sa dal zaočkovať,“ citoval Gulyása spravodajský server napi.hu.

V zmysle rozhodnutia vlády zdravotníci budú mať povinné tretie očkovanie vakcínou proti covidu a kabinet plánuje rovnaké opatrenie aj v prípade pracovníkov štátnej správy.

Šéf úradu vlády pripomenul, že na budúci týždeň bude v krajine akčný týždeň očkovania, kedy na očkovacích miestach budú podávať vakcíny bez registrácie od 07.00 do 19.00 h.

16:08 V Rakúsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 15 145 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je najviac od začiatku pandémie. Počet nových prípadov zároveň prvýkrát prekročil hranicu 15-tisíc. Na vrchole minuloročnej vlny pandémie dosiahol najvyšší denný prírastok 9586 prípadov, uviedla agentúra Reuters.

Nový míľnik prekročil celkový počet testami zachytených prípadov nákazy. Po 633 dňoch od začiatku pandémie ich je viac ako milión, konkrétne 1 011 465. Skutočný počet je však vyšší, keďže testy neodhalia každého nakazeného. Prvé dva prípady infekcie koronavírusom SARS-CoV-2 boli v Rakúsku hlásené 25. februára 2020, pripomína denník Kurier.

Počet úmrtí v súvislosti s nákazou stúpol o 55 na 11 903. Počet aktívnych prípadov sa zvýšil na 131 961. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží 498 pacientov s ochorením COVID-19, čo je o 12 viac ako deň predtým. V nemocniciach je hospitalizovaných 2787 ľudí.

V krajine sa preto pripravuje na budúci týždeň zavedenie lockdownu v najviac zasiahnutých spolkových krajinách Horné Rakúsko a Salzbursko. Hornorakúsky premiér Thomas Stelzer vo štvrtok na zasadaní krajinského parlamentu vyhlásil, že ak vláda nezavedie celoštátny lockdown, jeho spolková krajina ho na svojom území vyhlási sama.

15:56 Česká vláda vo štvrtok rozhodla o nových opatreniach, na základe ktorých už od pondelka 22. novembra na vstup do reštaurácií a iných prevádzok nebude stačiť negatívny test na ochorenie COVID-19. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch po štvrtkovom rokovaní vlády povedal, že ľudia sa pred vstupom do reštaurácií alebo kaderníctiev budú musieť preukázať potvrdením o očkovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19 v období posledných 180 dní. Tie budú potrebné na vstup na kultúrne i športové podujatia. Podobné opatrenia platia aj v Rakúsku či nemeckej spolkovej krajine Bavorsko, píšu Novinky.cz.

PCR test nie starší ako 72 hodín umožní vstup do prevádzok a na hromadné podujatia deťom vo veku od 12 do 18 rokov, ľuďom zaočkovaným prvou dávkou vakcíny a osobám, ktorým lekári potvrdia, že nemôžu byť zaočkovaní.

Plne zaočkovaným osobám budú zo zdravotného poistenia preplácané dva PCR testy mesačne. To podľa Vojtěcha môžu využiť najmä pri cestovaní do krajín, kde na vstup samotné potvrdenie o očkovaní nestačí.

Český premiér Andrej Babiš vo štvrtkovom vysielaní Českého rozhlasu avizoval obnovenie testovania vo firmách. Rozhodnúť o tom má podľa premiéra v piatok vláda.

14:58 Bielorusko hlásilo vo štvrtok prvý prípad ochorenia COVID-19 vo svojom núdzovom útočisku pre migrantov neďaleko poľskej hranice.

Podľa bieloruskej štátnej tlačovej agentúry Belta sa osoba koronavírusom nakazila v skladovacom zariadení logistickej spoločnosti, ktoré bolo premenené na tábor pre migrantov.

Chorú osobu previezli do nemocnice. Posledné dve noci spalo na dlážke vo veľmi stiesnenom priestore útočiska približne 1000 ľudí, napísala agentúra DPA.

V skladovacom zariadení teraz otvoria očkovacie centrum a budú tam podávať vakcínu od čínskej spoločnosti Sinopharm, oznámili bieloruské úrady.

Tisíce migrantov z Blízkeho východu zhromaždených na bieloruskej hranici sa pokúšajú dostať Poľska, členskej krajiny Európskej únie.

14:18 Poľsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 24 882 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a ďalších 370 úmrtí. Vo štvrtok o tom informovalo tamojšie ministerstvo zdravotníctva prostredníctvom sociálnej siete Twitter. Správu priniesla agentúra PAP.

V stredu úrady hlásili 24 239 nových prípadov. Oproti predchádzajúcemu dňu mierne stúpol aj počet hospitalizovaných. Zatiaľ čo v stredu rezort zdravotníctva evidoval 15 316 pacientov s covidom, do štvrtkového rána ich bolo už 15 713. Počet ľudí napojených na umelú pľúcnu ventiláciu je 1345. Ministerstvo zdravotníctva pripomenulo, že tamojší systém zdravotnej starostlivosti má k dispozícii 1991 ventilátorov.

Varšava zároveň informovala o tom, že v povinnej karanténe je v súčasnosti vyše pol milióna Poliakov.

13:35 Virológovia v Holandsku navrhli predĺženie prázdnin aj po Vianociach, aby sa spomalila vlna prípadov ochorenia COVID-19 medzi deťmi, ktorá donútila polovicu škôl v krajine prejsť na vzdelávanie z domu. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

Národný ústav zdravia (RIVM) hlásil za obdobie týždňa do 16. novembra rekordných vyše 110-tisíc prípadov, čo je oproti predchádzajúcemu týždňu zvýšenie o 44 percent. Najväčší nárast bol medzi deťmi vo veku 4–12 rokov.

Prípady infekcie medzi deťmi navštevujúcimi základnú školu, vo veku 5–9 rokov, skočili o takmer 85 percent, a medzi deťmi vo veku 10–14 rokov skočili o 76 percent.

„Ponechať základné školy dlhšie zatvorené je účinný spôsob, ako udržať koronavírus pod kontrolou,“ povedal pre denník Algemeen Dagblad imunológ Ger Rijkers. „Deti sú továrne na vírusy a šíria ich na dospelých, ako aj medzi sebou,“ dodal.

Nie všetci odborníci tvrdia, že zatvorenie škôl je najlepšia možnosť, ale virologička a členka popredného holandského poradného výboru pre covid Marion Koopmansová pre denník povedala: „Musíme uvažovať nad ďalšími opatreniami, ak miera nákazy neklesne.“

12:25 Stála komisia pre očkovanie v Nemecku (STIKO) vo štvrtok odporučila preočkovať treťou dávkou vakcíny proti chorobe COVID-19 všetkých ľudí starších než 18 rokov. Informuje o tom agentúra Reuters.

Nemecký poradný výbor pre očkovanie ďalej uviedol, že posilňovacie tretie dávky by mali byť aplikované päť mesiacov po druhej dávke vakcíny. V individuálnych prípadoch – alebo pri dostatočnej kapacite očkovacích miest – možno zvážiť aj skrátenie intervalu očkovania na päť mesiacov.

Komisia zároveň odporučila, aby boli osoby preočkované vakcínou na báze mRNA.

12:09 Holandsko spustilo vo štvrtok očkovaciu kampaň s treťou posilňujúcou dávkou protikoronaví­rusovej vakcíny. Prvou kategóriu osôb s nárokom na doplnkovú vakcínu sú ľudia vo veku nad 80 rokov a nemocničný personál, uviedol spravodajský server Dutchnews.nl.

Holandská vláda plánovala spustiť doplňujúcu očkovaciu kampaň až v decembri, ale pod tlakom poslancov parlamentu a zdravotníckych odborníkov ju o dva týždne urýchlila.

Podľa súčasnej vládnej stratégie bude každý občan krajiny vo veku nad 60 rokov pozvaný na poskytnutie tretj alebo druhej posilňovacej očkovacej dávky – podľa druhu vakcíny –, čo platí aj pre všetkých zamestnancov v oblasti zdravotníctva a v domovoch sociálnej starostlivosti.

Holandská vláda sa rozhodla podporiť preočkovanie obyvateľstva na základe správ, ktoré ukazujú, že účinnosť proticovidových vakcín medzi staršími ľuďmi časom klesá. Približne 44 percent súčasných pacientov internovaných v holandských nemocniciach v spojitosti s covidom je zaočkovaných, väčšina z nich vo veku nad 70 rokov.

11:54 Poľsko môže očakávať na vrchole pandémie podľa najhoršieho scenára 35-tisíc – 40-tisíc nových denných prípadov nákazy koronavírusom. V interview pre tlačovú agentúru PAP to povedal poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski.

Táto pesimistickejšia verzia udalostí môže podľa ministra nastať v prvej polovici decembra, uviedla vo štvrtok PAP.

Miernejší scenár ministerstva zdravotníctva zasa predpokladá, že do dvoch týždňov bude denný počet infekcií dosahovať číslo 25-tisíc – 30-tisíc.

Niedzielski tiež povedal, že 35-tisíc – 40-tisíc denných prípadov je pre účinné fungovanie systému zdravotnej starostlivosti kritickou hodnotou a môže signalizovať príchod nových obmedzení.

Minister však pripustil, že vláda pokladá za nepravdepodobné, že by nové obmedzenia zaviedla už počas vianočného obdobia. „V tejto chvíli nie sú na to nijaké dôvody,“ dodal pre PAP.

11:26 ČR plánuje obnoviť testovanie vo firmách, uviedol vo štvrtok odchádzajúci český premiér Andrej Babiš. Zatiaľ však nie je jasné, či by sa týkalo všetkých zamestnancov alebo len nezaočkovaných, píše spravodajský server Novinky.cz.

Babiš ešte v stredu povedal, že Česká republika od pondelka 22. novembra plánuje zaviesť tzv. bavorský model. Pre služby či hromadné udalosti bude uznávané iba očkovanie a človek, ktorý už prekonal covid.

„Okrem týchto obmedzení sa pravdepodobne vraciame k testovaniu vo firmách,“ povedal Babiš vo štvrtkovom vysielaní Českého rozhlasu. Štát na to podľa odchádzajúceho premiéra firmám poskytne prostriedky. Vláda však ešte rozhodne, či sa toto testovanie bude týkať len nezaočkovaných osôb alebo všetkých zamestnancov.

Vláda chce firmy takisto vyzvať, aby zásadne obmedzili hromadné podujatia a zaviedli pre zamestnancov prácu z domu (tzv. home office) v prípadoch, keď je to možné.

11:21 Vo Fakultnej nemocnici (FN) Trenčín zomrelo na ochorenie COVID-19 od začiatku novembra 23 pacientov, 18 z nich bolo nezaočkovaných, piati zaočkovaní trpeli množstvom pridružených ochorení. TASR o tom informovala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová.

Vo FN Trenčín je momentálne hospitalizovaných 93 pacientov s novým koronavírusom, 76 z nich nie je zaočkovaných. Desať pacientov je na umelej pľúcnej ventilácii, osem z nich nie je zaočkovaných. Dvaja zaočkovaní pacienti na umelej ventilácii trpia viacerými pridruženými ochoreniami.

„Pre pacientov s novým koronavírusom máme aktuálne k dispozícii 19 lôžok s napojením na kyslík, kapacita lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou na COVID oddelení anestézie a intenzívnej medicíny je naplnená. Pre práceneschopnosť, ošetrovanie člena rodiny a karanténu je momentálne mimo pracovného procesu 98 zamestnancov nemocnice,“ doplnila Holecová.

11:15 Nemecké zdravotnícke úrady zaznamenali vo štvrtok za posledných 24 hodín nový rekord v prípadoch nákazy koronavírusom a šéf Inštitútu Roberta Kocha (RKI) varoval, že spolková republika čelí „vážnej kríze“. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Inštitút oznámil vo štvrtok 65 371 nových infikovaných, pričom tento počet prvýkrát presiahol hranicu 60-tisíc.

Sedemdňová incidencia, teda počet prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov za týždeň, je 336,9, čo je nárast oproti 249,1 prípadu spred týždňa a aj oproti 74,4 prípadu spred mesiaca.

„Smerujeme do vážnej krízy. Budeme mať mimoriadne zlé Vianoce, ak nezakročíme a nezastavíme to,“ povedal v stredu večer šéf RKI Lothar Wieler počas on-line diskusie so saským krajinským premiérom Michaelom Kretschmerom. Práve Sasko má v súčasnosti najvyššiu mieru nakazených z celého Nemecka, sedemdňová incidencia je tam 742,2 prípadu na 100-tisíc obyvateľov.

10:23 Za uplynulých 24 hodín zaznamenali v Maďarsku 10 767 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je o 502 viac než deň predtým. V súvislosti s ochorením zomrelo ďalších 131 pacientov, čo je o 47 menej než v predchádzajúci deň. Vyplýva to z údajov operačného štábu zverejnených vo štvrtok na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

Počet hospitalizovaných za deň stúpol o 117 na 5 969. O 41 stúpol aj počet ľudí napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, ktorých je 606. Aktuálne je v Maďarsku infikovaných celkovo 121 138 osôb.

Zaočkovaných vakcínou proti covidu je už 6 013 007 ľudí, z ktorých takmer 5,8 milióna dostalo dve dávky a vyše 1,7 milióna aj tretiu dávku očkovacej látky. Od začiatku pandémie potvrdili v Maďarsku už 987 199 prípadov koronavírusu. Ochorenie si vyžiadalo 32 645 obetí. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

10:16 Slovenská lekárska komora žiada z dôvodu stupňujúcej sa agresivity ľudí, minimálne do skončenia pandémie koronavírusu, urýchlené prijatie zákona o trestnej zodpovednosti za psychické a fyzické napadnutie lekára, sestry, záchranára a každého zdravotníka. Komora zároveň dodala, že aktuálne sú zdravotnícki pracovníci vystavení verbálnym útokom počas svojej práce, no aj vo svojom mimopracovnom čase.

Slovenská lekárska komora Čítajte viac SLK žiada prijatie zákona o trestnej zodpovednosti za napadnutie zdravotníkov

10:09 Laboratóriá prostredníctvom 22 206 vykonaných RT-PCR testov odhalili v stredu na Slovensku 7 616 prípadov nákazy koronavírusom. Je to druhé najvyššie číslo od začiatku pandémie. Počet obetí stúpol o 38, s ochorením je hospitalizovaných 2 904 osôb.

koronavírus očkovanie mobilné autobus Čítajte viac Pribudli desiatky obetí koronavírusu. Testovanie odhalilo viac ako 7600 nakazených

9:47 Počas nadchádzajúceho víkendu sa v Trnavskom kraji bude opäť očkovať vo všetkých siedmich okresných mestách. Prvé, druhé i tretie dávky vakcín od Pfizer/BioNTech a Moderny budú dostupné v dvoch veľkokapacitných očkovacích centrách (VOC) v Dunajskej Strede a Trnave, jednodávková vakcína Janssen bude dostupná v dočasných očkovacích centrách. Na všetkých miestach budú mať registrovaní záujemcovia prednosť pred neregistrovanými. Informoval o tom odbor komunikácie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

Registrácia prebieha na vakcinacia.nczis­k.sk. Je potrebné priniesť si so sebou platný doklad totožnosti, preukaz poistenca a vyplnené dotazníky, ktoré sú dostupné na tejto webovej stránke. Neplnoletí záujemcovia musia prísť v sprievode svojho zákonného zástupcu, a to aj pri podaní druhej alebo tretej dávky vakcíny. Informácie o očkovaní, ako aj mapy očkovacích centier TTSK sú dostupné na webovej stránke zdravazupa.sk.

9:16 Podozrivý z júlovej vraždy haitského prezidenta Jovenela Moisa, Gilbert Dragon, zomrel pri prevoze z vyšetrovacej väzby do nemocnice, kam ho prepravovali pre príznaky nákazy koronavírusom. V stredu o tom informovala mužova manželka, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Dragon (52), bývalý policajný komisár, zomrel na zástavu srdca, spresnila jeho manželka Marie Leslie Noelová. Dodala, že sa dva týždne snažila o jeho prevoz do nemocnice a bojovala aj o to, aby manželovi včas urobili test na koronavírus. „Nakoniec som získala povolenie na jeho prevoz do nemocnice dnes popoludní a zomrel cestou do nej. Dva týždne som bojovala o to, aby som ho tam dostala,“ uviedla Noelová v stredu.

Haitský minister vnútra Liszt Quitel neodpovedal na žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie. Haitská štátna polícia v auguste informovala, že Dragon bol v noc zavraždenia prezidenta Moisa 7. júla v kontakte s ďalšími podozrivými a zúčastňoval sa na stretnutiach, na ktorých sa atentát plánoval.

Noelová uviedla, že jej manžel bol uväznený nespravodlivo a že v noc vraždy doma spal. Dodala, že Dragon išiel dobrovoľne za vyšetrovateľmi vypovedať, keď sa dozvedel, že ho polícia hľadá. „Nevedela som sa dočkať súdneho procesu, pretože som chcela poznať dôkazy, ktoré proti nemu majú,“ doplnila manželka.

Na Haiti zatkli v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Moisa vyše 30 osôb, vrátane skupiny bývalých kolumbijských vojakov. Turecké úrady zatkli v Istanbule ďalšieho podozrivého, haitského podnikateľa Samira Handala, oznámil v pondelok haitský minister zahraničných vecí Claude Joseph. (reuters, tasr)

Haiti / Jovenel Moise / Čítajte viac Ozbrojené komando zavraždilo haitského prezidenta

7:55 Belgický Poradný výbor pre koronavírus (CODECO), ktorý zahŕňa aj najvyšších politických predstaviteľov, v stredu večer rozhodol o sprísnení protipandemických opatrení s platnosťou od 20. novembra. Podľa televíznej stanice RTBF k sprísneniu opatrení dochádza po tom, ako sa epidemická situácia v krajine v posledných týždňoch zhoršila, vláda však neplánuje nový lockdown. Posilnia preto ochranné opatrenia, ako je nosenie rúšok a dodržiavanie rozstupov. Nové opatrenia by mali platiť do 28. januára 2022.

Konzultačný výbor odobril povinnosť nosiť rúška v uzavretých priestoroch pre osoby od desať rokov, čo sa však netýka interiéru škôl. Každý z regiónov má možnosť rozhodnúť o sprísnení pravidiel, čo sa týka aj nariadenia nosiť rúška aj v triedach počas vyučovania.

Povinnosť nosenia rúška sa od 20. novembra rozšíri aj na vnútorné priestory reštaurácií a kaviarní, kde nebudú povinné len pri konzumácii jedla a nápojov, ako aj na spoločenské a kultúrne podujatia v interiéroch a v konkrétnych prípadoch aj v exteriéroch.

CODECO zároveň rozhodol o návrate k práci na diaľku pre všetkých zamestnancov, ktorých práca to umožňuje – najmenej štyri dni v týždni by mali pracovať z domu, čo zatiaľ platí do 13. decembra. Cieľom je čo najviac obmedziť prítomnosť pracovníkov vo firmách a znížiť aj počet cestujúcich v MHD. Firmy budú mať povinnosť viesť elektronický mesačný register zamestnancov a sprístupniť ho cez portál sociálneho zabezpečenia.

K sprísneniu opatrení dochádza na základe dohody ministrov zdravotníctva všetkých subjektov federácie, že celá belgická populácia by mala mať možnosť dostať posilňovaciu dávku vakcíny (tretej alebo druhej dávky v závislosti od typu vakcín), aby sa posilnila kolektívna imunita. Vakcíny budú k dispozícii všetkým kategóriám obyvateľstva už v priebehu marca alebo apríla. Čo najskôr by mala byť v Belgicku spustená aj očkovacia kampaň pre deti vo veku od päť do 11 rokov.

Poradný výbor pre koronavírus sa rozhodoval aj na základe pandemických údajov z posledných dní, keď sa medzi 7. a 13. novembrom nakazilo denne vyše 10-tisíc ľudí. V stredu bolo hospitalizovaných 2 693 pacientov s covidom, z toho 557 pacientov sa nachádza na jednotkách intenzívnej starostlivosti­. (tasr)

7:22 Pri novom subvariante koronavírusu delta AY.4.2 je zjavne menej pravdepodobné, že povedie k príznakovej nákaze. Vyplýva to zo štúdie REACT-1 Imperial college v Londýne. V Británii už tento subvariant tvorí takmer 12 percent sekvenovaných vzoriek.

Podľa zverejnenej štúdie len tretina infekcií subvariantom AY.4.2 vyvolala „klasické“ covidové príznaky, zatiaľ čo u teraz stále dominantnej línie AY.4 je to takmer polovica. Nejaké symptómy majú dve tretiny ľudí so subvariantom AY.4.2, zatiaľ čo pri variante AY.4 sú to viac ako tri štvrtiny.

Experti sa domnievajú, že AY.4.2 je trochu nákazlivejší, ale neukázalo sa, že by spôsoboval ťažší priebeh ochorenia alebo bol odolnejší voči vakcínam ako dominantná delta. (čtk)

7:08 Karikatúra 18.11.2021 (Danglár)

18. 11. 2021

6:58 Protipandemické opatrenia sa majú sprísniť. Nové pravidlá má schváliť vláda na štvrtkovom rokovaní. Po utorkovom zasadnutí kabinetu predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) oznámil, že na nasledujúce tri týždne bude potrebné výrazne sprísniť opatrenia, aby sa zlomila negatívna krivka a stabilizovala situácia v nemocniciach.

Predstavil tiež návrhy konzília na riešenie neustále zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie. Odborníci navrhujú prácu v režime OTP, hromadné podujatia chcú obmedziť len pre zaočkovaných a do prevádzok, ktoré neposkytujú sortiment na zabezpečenie základných životných potrieb a do nákupných centier navrhujú umožniť vstup len očkovaným či po prekonaní ochorenia.

Amatérske športové súťaže majú byť v režime očkovaný, prekonaný. V režime OTP bude len profesionálny šport. Wellness a akvaparky budú môcť navštevovať len hostia, ktorí prekonali covid, alebo sú zaočkovaní. Výnimkou budú čierne okresy, kde takéto prevádzky zostanú zatvorené pre všetkých. Hotely a penzióny budú otvorené len pre prekonaných a očkovaných, v čiernych okresoch budú zatvorené aj pre nich.

O presnej podobe opatrení má rozhodnúť vláda. Heger deklaroval, že so všetkými návrhmi konzília súhlasí, zároveň avizoval, že ak sa situácia ani po zmene pravidiel nezlepší, budú potrebné ešte tvrdšie kroky. (tasr)

Eduard Heger Čítajte viac Vláda pritvrdzuje: Podujatia len pre zaočkovaných, práca v režime OTP

6:10 Zhruba dve tretiny prípadov koronavírusu, ktoré boli minulý týždeň potvrdené vo svete, pripadali na Európu. Minulý týždeň bolo vo svete diagnostikovaných 3,3 milióna nových prípadov koronavírusovej nákazy, z ktorých 2,1 milióna v európskom regióne. Do neho WHO zahŕňa európske štáty, Rusko a niektoré stredoázijské krajiny, ktoré bývali súčasťou Sovietskeho zväzu. Najviac epidémia silnela podľa WHO v Rusku, Nemecku a Británii. Nárast úmrtí bol najvyšší v Nórsku a na Slovensku.

WHO už skôr varovala, že Európa sa môže stať novým ohniskom koronavírusovej nákazy vo svete. V časti kontinentu je zaočkovanosť stále relatívne nízka, prudký rast prípadov sa však nevyhýba ani krajinám, kde je proti COVIDU-19 naočkovaná už veľká časť populácie, ako ukazujú prípady Nemecka a Británie.

Nemecko eviduje za posledných 24 hodín rekordných 65 371 nových prípadov koronavírusovej nákazy a 264 úmrtí súvisiacich s COVIDOM-19. Pred týždňom úrady nahlásili 235 úmrtí. Kvôli zhoršujúcej sa epidemickej situácii jednotlivé spolkové krajiny sprísňujú protikoronavírové opatrenia. O ďalšom sprísňovaní podmienok neočkovaným na celonemeckej úrovni bude vo štvrtok hlasovať Spolkový snem.

„Smerujeme teraz do vážnej núdze. Budeme mať naozaj veľmi zlé vianočné sviatky, pokiaľ teraz neprijmeme protiopatrenia,“ upozornil v stredu večer šéf RKI Lothar Wieler pri online debate so saským premiérom Michael Kretschmerom.

Holandsko v stredu druhý deň v rade zaznamenalo vyše 20-tisíc nových prípadov koronavírusovej nákazy, čo je doteraz najvyššia denná bilancia od začiatku pandémie. Vyše 20 000 nových infekcií hlásilo aj Francúzsko, ktoré tento míľnik prekonalo prvýkrát od konca augusta.

Posledná vlna epidémie v Holandsku sa začala krátko po tom, čo tamojší kabinet v septembri zrušil potrebné rozostupy a ďalšie opatrenia. Premiér Mark Rutte na konci minulého týždňa zaviedol čiastočnú uzáveru, ďalšie opatrenia kabinet sprísnil už na začiatku mesiaca.

Takzvaná sedemdňová incidencia, ktorá určuje počet nových infekcií na 100 000 ľudí za posledný týždeň, je vo Francúzsku 129. Agentúra Reuters pripomína, že je to niekoľkonásobne menej ako v susedných krajinách ako je Belgicko, Británia či Nemecko.

Hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal uviedol, že krajinu zasiahla piata vlna epidémie. Kabinet podľa neho však zatiaľ neplánuje žiadne nové opatrenia proti šíreniu vírusu. Hlavný zdravotný poradca francúzskej vlády Jean-François Delfraissy ale povedal, že úrady by mali opäť firmy požiadať, aby svojich zamestnancov nechali pracovať z domu.

Od začiatku epidémie WHO zaznamenala vyše 252 miliónov potvrdených prípadov koronavírusovej infekcie. Zhruba 95 miliónov pripadá na americký kontinent a 81,5 milióna na Európu. Afrika vykazuje iba šesť miliónov potvrdených prípadov, čo je ale zrejme ovplyvnené aj nízkym testovaním. V súvislosti s chorobou COVID-19 zomrelo vyše päť miliónov ľudí.

187 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus