Záchranárov a sestry vyhnali policajti. Pokuty im majú dať hygienici

„Dajte dole ten transparent a občiansky preukaz si prosím,“ obrátil sa policajt na protestujúcich záchranárov. Na transparentoch boli len výroky súčasných politikov, ktorí zdravotníkom sľubovali lepšie pracovné podmienky a aj lepšie platy. Práve nesplnené sľuby dohnali záchranárov a zdravotné sestry s pôrodnými asistentkami pred budovu Národnej rady.

15.12.2021 06:55
protest záchranári polícia Foto: ,
Záchranári a zdravotné sestry prišli pred parlament upozorniť na neriešenie ich postavenia a situácie zdravotníkov. 14. december 2021
debata (509)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Protest bol veľmi slušný. Zdravotníci si nakoniec zatlieskali a aby ich bolo lepšie počuť, v utorok presne o 14.14 spustili sanitky svoje majáky a sirény.

„Dva roky padáme totálne na huby. Ideme na dno svojich psychických a fyzických síl,“ hneval sa prezident Slovenskej komory záchranárov František Majerský. Povedal, že všetci zdravotníci sú vystavení enormnému tlaku. „V prvej vlne nám ľudia tlieskali, v druhej nám nadávali a v tretej nás napádajú,“ zhodnotil aktuálnu situáciu. Protest komory záchranárov, ku ktorému sa pridala Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, nebol oficiálne ohlásený. No obe organizácie už niekoľko dní upozorňovali, že chcú prísť pred sídlo Národnej rady práve v deň, keď poslanci schvaľujú rozpočet.

záchranári protest františek majerský Čítajte viac Trestné stíhanie záchranárov je podľa krajského prokurátora nezákonné

Policajti chceli sto eur, o pokute rozhodnú hygienici

Polícia protestujúcich legitimovala a upozorňovala, že protest nie je oficiálne ohlásený. Aj to záchranárov i sestry rozladilo. „Sme slušní ľudia, neprišli sme nič rozbíjať, iba vyjadriť názor,“ povedal Majerský. Policajti chceli na mieste udeľovať pokuty vo výške sto eur. Ako neskôr uviedla polícia v oficiálnom stanovisku, „hliadky PZ vyzývali osoby, aby sa z dôvodu núdzového stavu na území SR nezhromažďovali“.

„Opakované výzvy policajtov tieto osoby nerešpektovali, a nakoľko na mieste odmietli zaplatiť blokovú pokutu, budú osoby oznámené príslušnému Úradu verejného zdravotníctva. Na mieste boli na osobnej slobode obmedzené dve osoby, a to z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu. Tie boli následné eskortované na príslušné policajné oddelenie,“ dodalo ministerstvo vnútra v oficiálnej tlačovej správe.

Účastníci protestu tak môžu zaplatiť pokutu do výšky tisíc eur.

VIDEO: Majerský: Sme slušní ľudia, nič sme neprišli rozbíjať.

Video

Polícia zadržala Majerského. Po jeho stopách sa dokonca vydala skupina poslancov z opozičnej strany Smer. „Takto táto vláda ďakuje zdravotníkom,“ reagoval predseda Smeru Robert Fico. Ako vyplýva z jeho nahrávky na sociálnej sieti, policajti dvoch ľudí „obmedzili na slobode“.

Podľa Matoviča zákon platí pre všetkých. „Či je to kotlebovec alebo záchranár,“ reagoval na zadržanie prezidenta komory záchranárov.

VIDEO: Nahnevaní záchranári a sestry pred parlamentom.

Video

Záchranárom sa nepáči, že na budúci rok sa v rozpočte ráta iba s nárastom platov o 34 eur v hrubom. „Ale nie sme tu kvôli platom. Chcem v prvom rade povedať, že systém skolaboval, nefunguje a treba ho zmeniť,“ pokračoval Majerský. Pripomenul, že za dva roky sa s nimi nestretol žiaden predstaviteľ vlády, ani minister zdravotníctva.

Minister financií a líder najsilnejšieho politického subjektu v NR SR Igor Matovič (OĽaNO) neskôr po rokovaní vlády povedal, že záchranári majú mzdový automat a teda im platy rastú každý rok, ako stúpajú platy v národnom hospodárstve. „Takto je systém nastavený dlhé roky. Snažíme sa pomáhať zdravotníkom najmä na covidových oddeleniach, na čo ide 15 miliónov mesačne,“ tvrdil Matovič.

Majerský spresňuje, že záchranári dostávajú pandemický príplatok vo výške 3,50 eura v hrubom na hodinu, čo je v čistom 1,80 eura.

Prezident komory záchranárov aj prezidentka komory zdravotných sestier Iveta Lázorová sa zhodujú, že zlé pracovné podmienky i nízke platy vyháňajú zdravotníkov do zahraničia. Upozorňujú, že najmä v Českej republike nemajú jazykovú bariéru. Podľa Majerského nemajú problém zamestnať sa ani vo Veľkej Británii či Maďarsku, Poľsku alebo Rakúsku.

VIDEO: Matovič: Zákon platí rovnako pre záchranárov ako aj pre kotlebovcov. Kollár sa záchranárov zastal.

Video

Matovič: Zdravotníci nám pribúdajú

Matovič však tvrdí, že „minulý rok bol paradoxne najvyšší rast počtu zdravotníckych pracovníkov od roku 2015“. „Zatiaľ z údajov nevyplýva, že by odchádzali zdravotníci. Neplatí, že utekajú z covidových oddelení, pribúdajú a uvidíme, čo ukáže ešte tento rok,“ povedal minister financií.

„Iste, chceme lepšie platy. Ale chceme aj robiť v kvalitných podmienkach. Naši záchranári a naše sestry sú najkvalitnejšie na svete. Ale my sme ľudia, nie sme stroje. Máme svoje pocity a máme svoje rodiny. Vláde už dva roky ponúkame pomocnú ruku, ale nikto nás nepočúva,“ pokračoval Majerský.

Iveta Lazorová pripomenula, že nedostatok sestier na Slovensku je práve preto, že s nimi nikto nekomunikuje. Už pred časom upozorňovali na nízke ohodnotenie a zlé pracovné podmienky. Výsledkom je, že na Slovensku chýbajú tisícky zdravotných sestier.

© Autorské práva vyhradené

509 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #zdravotníctvo #protest