Heger Milanovej dôveruje. Matovič: Je to nefér

Ministerka kultúry Natália Milanová má dôveru premiéra Eduarda Hegera (obaja OĽANO).

13.01.2022 17:45 , aktualizované: 18:04
Natália Milanová Foto: ,
Ministerka kultúry Natália Milanová
debata (54)

Predseda vlády to potvrdil v reakcii na otázku novinárov, či má šéfka rezortu kultúry jeho dôveru aj po medializovaných informáciách o jej spolupráci a komunikácii s bývalým príslušníkom Slovenskej informačnej služby (SIS) Petrom Tóthom.

Podľa ministra financií Igora Matoviča je nefér, že sa niekto „vyžíva v hrabaní sa v súkromnej komunikácii súkromných osôb ďaleko pred ich vstupom do politiky“. Podľa lídra OĽaNO komunikácia medzi Milanovou a Tóthom prebehla v čase, keď ešte nikto nevedel, že Tóth pracuje pre odsúdeného Mariana Kočnera.

VIDEO: Matovič sa zastal Milanovej: Som zhrozený z toho, že sa niekto vyžíva v súkromnej komunikácií.
Video

Ministerka si mala v rokoch 2012 až 2016 nechávať upravovať blogy Tóthom. Upozornil na to Nový Čas, odvolávajúci sa na uniknutú komunikáciu medzi dvojicou. V kontakte s exnovinárom a exsiskárom mala byť Milanová aj v čase, keď začala spolupracovať s OĽANO.

Milanová kontakt s Tóthom potvrdila, bol jej kolegom. Zdôraznila, že o jeho prepojeniach na odsúdeného Mariana Kočnera netušila.

milanova Čítajte viac Milanová o Tóthovi: Bol to môj pracovný kolega

Dohodli sa na stretnutiach

Zástupcovia kultúrnej obce budú pravidelne rokovať s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR v súvislosti s pandemickými opatreniami. Dohodli sa na tom na spoločnom štvrtkovom rokovaní s Hegerom a Milanovou. Premiér deklaroval záujem hľadať možnosti finančnej podpory kultúry aj v budúcnosti. Ocenil, že na rokovaní si vymenili argumenty zástupcovia kultúry i konzília odborníkov aj s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO).

„Kultúru nemožno otvoriť za jeden deň a zavrieť za jeden deň a máme vybavené. Preto bude mať zástupca kultúry svoje stále miesto na stretnutiach s MZ, kde budú preberať aktuálnu situáciu,“ podčiarkla ministerka Milanová. Rokovanie označila za konštruktívne. Považuje za dôležité, že diskutovali aj o udalostiach posledných týždňov v súvislosti s variantom omikron. Zdôraznila, že dôsledky pandémie bude treba riešiť aj naďalej a že doteraz poskytnutá pomoc nebola posledná.

Pavol Smolka z Hudobnej únie Slovenska verí, že otvorené dvere priamo k ministrovi zdravotníctva umožnia, aby sa kultúra už nezatvárala a aby mohli s ohľadom na konkrétne situácie pracovať. Priblížil, že na rokovaní otvorili dve podstatné témy, a to možnosť pracovať a nezatvárať kultúru a tiež sanačné a rozvojové opatrenia. Bez nich podľa jeho slov nebude možné pokračovanie a reštart kultúry ani jej rozvoj.

Laššáková: Odstúpenie Milanovej pomôže kultúre sa nadýchnuť

Na otázky o návrate ku kultúrnemu semaforu odpovedal minister Lengvarský tým, že aktuálne prijaté opatrenia budú platiť, dokým opadne súčasná vlna, a ďalšími možnosťami sa budú zaoberať priebežne. Deklaroval záujem pripravovať a konzultovať zmeny v predstihu, aby bolo jednotlivým segmentom jasné, aké ich čakajú pravidlá.

Natália Milanová Čítajte viac Mimoparlamentná strana Spolu vyzýva ministerku Milanovú, aby odstúpila

Exministerka kultúry a poslankyňa pôsobiaca v mimoparlamentnom Hlase-SD Ľubica Laššáková reagovala, že aj po stretnutí Hegera s predstaviteľmi kultúry je naďalej presvedčená, že ak sa chce slovenská kultúra nadýchnuť, pomôže jej v prvom rade odstúpenie Milanovej, ktorú považuje za nekompetentnú. „Tá má však napriek morálnym a profesijným prešľapom stále dôveru zo strany predsedu vlády, čo neveští nič dobré,“ dodala Laššáková v stanovisku. „Kvitujem aspoň, že sa prebrali a začali konečne komunikovať s kultúrnou obcou a že budú jej predstavitelia priamo komunikovať s ministerstvom zdravotníctva. Nezdieľam však optimizmus zástupcov kultúrnej obce, som skôr realistická, pretože som už počula veľa slov a viet, ako vláde záleží na kultúre, ale reálny život vždy ukázal opak,“ uzavrela.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Tóth #Eduard Heger #Natália Milanová