Omikronová vlna stúpa, na Slovensku aj u susedov

Desaťtisíce nakazených denne. Na vysoké počty ľudí pozitívne testovaných na koronavírus sa musia pripraviť štáty v regióne strednej Európy.

30.01.2022 08:30 , aktualizované: 21:36
koronavírus, Japonsko Foto: ,
V japonskom Tokiu upozorňujú tabule na nutnosť dodržať sociálne odstupy.
debata (39)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:35 Takmer 800 pacientov po strednom až ťažkom ochorení COVID-19 doposiaľ doliečovali v Sanatóriu Dr. Guhra v Tatranskej Polianke. TASR o tom za sanatórium informovala Adriana Saturyová s tým, že štúdia, ktorú zrealizovali na vzorke 200 pacientov s postcovidovým syndrómom, potvrdila úspešnosť liečby.

Slováci absolvovali liečbu v tunajšom zariadení v časovom rozmedzí od dvoch do šiestich mesiacov po prekonaní ochorenia COVID-19. Priemerný vek sledovaných pacientov bol 56 rokov. „Percentuálne tvorili o niečo väčšiu skupinu ženy. Väčšina pacientov, ktorých špecialisti na respiračnú fyzioterapiu sledovali, mala nadváhu alebo ľahšiu obezitu,“ spresnila s tým, že štvrtina zo sledovaných pacientov zároveň trpela úzkostnými stavmi. Najväčším problémom po poškodených pľúcach bola najmä pretrvávajúca únava a dýchavičnosť už pri miernej námahe.

Špecializovaná liečba postcovidových pacientov v klimatických kúpeľoch vo vysokohorskom prostredí sa podľa Saturyovej ukázala ako efektná aj na rozboroch krvi, ktoré po troch týždňoch pobytu v sanatóriu vykazovali výrazne kvalitnejšie okysličenie tkanív. „Najdôležitejším výsledkom však bolo pozitívne sebahodnotenie pacientov po absolvovaní liečby a vedomie, že komplikovaný (ťažký) priebeh ochorenia COVID-19 nemusí zanechať trvalé následky na zdraví človeka, pokiaľ sa venuje dostatočná pozornosť aj následnej zdravotnej starostlivosti,“ dodala Saturyová.

Sanatórium v Tatranskej Polianke je jediným špecializovaným Strediskom respiračnej fyzioterapie na Slovensku, navštevujú ho napríklad pacienti s bronchiálnou astmou, chronickou obštrukčnou chorobou pľúc a podobne. Od roku 2021 toto zariadenie rozšírilo svoju ústavnú a kúpeľnú liečbu aj o liečbu pacientov s postcovidovým syndrómom. Jeho špecialisti sú zároveň autormi odporúčaní liečebných postupov pre starostlivosť o postcovidových pacientov, ktoré schválilo Ministerstvo zdravotníctva.

21:06 Spojené kráľovstvo potvrdilo 62 399 nových denných prípadov nákazy koronavírusom a 85 ďalších úmrtí. Večer o tom informovala britská stanica Sky News s odvolaním sa na údaje vlády. Ide o najnižší počet prípadov infekcie od 14. decembra, keď ich bolo 59 610.

Pre porovnanie, v sobotu bolo hlásených 72 727 prípadov nákazy a 296 úmrtí. Pred týždňom hlásili 78 317 nových denných infekcií a 75 úmrtí.

Najnovšie údaje vlády nezahŕňajú úmrtia a prípady nákazy zo Severného Írska, pretože neboli poskytnuté včas.

Nové údaje o očkovaní ukazujú, že tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu dostalo ďalších 52 295 ľudí, takže celkovo ju už má 37 263 317 oby­vateľov ostrovnej krajiny.

Ďalších 37 477 ľudí dostalo druhú dávku vakcíny, ich celkový počet tak stúpol na 48 385 074. Prvú dávku aplikovali zdravotníci ďalším 17 652 ľuďom, celkovo ju dostalo 52 331 601 osôb.

Prvú dávku už môžu teraz dostávať aj najviac ohrozené deti vo veku od päť do 11 rokov.

Týchto detí, ktoré sú najohrozenejšie koronavírusom alebo ktoré žijú s niekým zraniteľným voči nákaze, je približne 500 000, píše stanica Sky News.

20:03 Približne 1 600 ľudí pochodovalo Bruselom, odhadla tamojšia polícia. Išlo o najnovší protest proti pandemickým obmedzeniam v belgickom hlavnom meste, uviedla tlačová agentúra DPA.

Podobná demonštrácia minulý týždeň viedla k násilnostiam, ale polícia hlásila, že tento protest prebehol bez incidentov.

Účastníci pochodovali k známemu monumentu Atomium na severe Bruselu a žiadali odstúpenie belgickej vlády za to, ako rieši pandémiu koronavírusu.

Minulý týždeň protestovalo v Bruseli podľa polície okolo 50 000 ľudí. Ku koncu tejto demonštrácie vypukli nepokoje. Médiá uvádzali, že demonštranti hádzali do policajtov predmety a poškodzovali budovy. Polícia proti nim použila slzotvorný plyn a vodné delo. Do väzby odviedla vyše 200 ľudí.

17:43 Na Václavskom námestí v Prahe sa koná demonštrácia namierená proti pandemickým opatreniam. Podľa organizátorov sa tam zišlo viac ako 6000 ľudí. Informovali o tom televízia CNN Prima News a spravodajský server Novinky.cz.

Účastníci sa začali schádzať krátko pred 15.00 h. Polícia odhad ich počtu neuviedla; podľa organizátorov ich však má byť viac ako 6 000.

Demonštrácia je namierená najmä proti povinnému očkovaniu a novému pandemickému zákonu, píše CNN Prima News. Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR má o tejto legislatíve rokovať v utorok 1. februára. Iniciatíva Chcípl PES na tento deň pred budovou snemovne zvolala ďalšiu demonštráciu.

Na pražskej demonštrácii za slobodu a občianske práva sa majú zúčastniť hnutie Chcípl PES, spevák Daniel Landa, členovia koalície Piráti a Starostovia – ktorá je súčasťou vlády – či členovia opozičnej strany SPD. Hnutie Chcípl PES v nedeľu demonštráciu proti pandemickému zákonu organizuje aj v meste Břeclav na východe ČR.

Hovorca českého ministerstva zdravotníctva Ondřej Jakob pripomenul, že opatrenia platné v ČR sú „jedny z najmiernejších v Európe“ a vláda sa ich v najbližšej dobe chystá ešte viac uvoľniť.

„Zastávame názor, že je lepšie mať pandemický zákon, než vyhlasovať núdzový stav,“ povedal a dodal, že návrh zákona je v súlade s ústavou a použil by sa len v prípade výrazne zhoršenej situácie.

16:39 Predstavitelia Pekingu uzatvorili niekoľko obytných komunít na severe mesta po tom, čo tam zistili dva prípady ochorenia COVID-19. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Čínske hlavné mesto je vo vysokom stave pohotovosti, pretože sa pripravuje na zimné olympijské hry, ktoré sa začínajú už v piatok 4. februára.

Medzi športovcami a inými ľuďmi, ktorí pricestovali na olympiádu, zistili ďalších 34 prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo malo pozitívny test 211 osôb spomedzi vyše 8 000 ľudí, ktorí dorazili do Pekingu do konca soboty. Išlo napríklad o švédskeho bežca na lyžiach a snowboardistu zo Slovinska.

Peking Čítajte viac Covid zistili aj u viacerých v bubline. Pozitívny test mala i šéfka komisie športovcov

Každý, kto príde na olympijské hry, je izolovaný od verejnosti počas celého svojho pobytu v Číne, ktorá sa takto snaží zabrániť prenosu nákazy.

Obyvateľom vo štvrti An-čen-li v pekinskom okrese Čchao-jang nariadili lockdown v sobotu a nemajú dovolené zo svojich obytných komplexov odísť, dodali v nedeľu predstavitelia metropoly na brífingu o pandémii.

Mesto zriaďuje v uvedenej oblasti 19 stanovísk, kde sa obyvatelia musia testovať každý deň až do piatka, citoval ďalej predstaviteľov štátom podporovaný portál Beijing News.

Hoci počet prípadov infekcie je nízky v porovnaní s inými krajinami v regióne, Čína znásobila svoju politiku „nulovej tolerancie“ voči nákaze – takto sa pokúša prerušiť reťaz prenosu koronavírusu hneď, ako sa prípady zistia.

Čínske hlavné mesto hlásilo od soboty 16.00 h do nedele 16.00 h celkovo 12 prípadov covidu. Všetky tieto prípady sú ľudia, pre ktorých už platili určité protipandemické opatrenia.

Metropola podnikla tento týždeň niekoľko kôl testovania miliónov obyvateľov v okrese Feng-tchaj, kde uzatvorili viacero obytných komplexov.

Účastníci olympijských hier sú ubytovaní v hoteloch, ktoré sú obkolesené dočasnými múrmi. Môžu sa pohybovať len v špeciálnych vozidlách, ktoré ich odvezú priamo na športoviská alebo na iné miesta patriace k olympijským hrám. Verejnosť nesmie vstúpiť do hotelových areálov ani na športoviská, hoci úrady pustia na súťaže obmedzený počet divákov.

Každý, kto má vo vnútri olympijskej bubliny pozitívny test, je izolovaný v nemocnici alebo v karanténnom hoteli, aby sa tak zabránilo prenosu koronavírusu na iných účastníkov zimných olympijských hier.

15:48 Konvoj stoviek nákladných vozidiel dorazil v priebehu víkendu po niekoľkodňovej ceste naprieč Kanadou do hlavného mesta Ottawa na demonštrácie proti obmedzeniam v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA.

Takzvaný Konvoj slobody (Freedom Convoy) privítali demonštranti, ktorí sa napriek teplotám pod bodom mrazu medzitým zhromaždili pred budovou tamojšieho parlamentu, informovali miestne médiá. Na demonštráciách sa podľa nich dovedna zúčastnili tisícky ľudí.

Demonštranti mávali kanadskými vlajkami a skandovali „Sloboda“. Na plagátoch odsudzovali premiéra Justina Trudeaua a obmedzenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu, píše DPA.

Kanadská polícia sa nachádzala v stave núdzovej pohotovosti. Premiéra Trudeaua a jeho rodinu preventívne previezli na utajené miesto v kanadskej metropole.

Nasadenie polície zostáva vysoké počas celého víkendu. V sobotu podľa informácií médií zablokovali demonštranti centrum metropoly. Účasť na sobotňajších zhromaždeniach nebola bezprostredne známa, očakávalo sa však zhruba 10 000 ľudí. Niektorí demonštranti avizovali, že plánujú na mieste zostať aj niekoľko dní. Protesty boli podľa DPA hlučné, z veľkej časti však pokojné.

Konvoj slobody vyštartoval ešte minulú nedeľu z Britskej Kolumbie na západnom pobreží Kanady. Ide najmä o reakciu na opatrenie, ktoré vstúpilo do platnosti tento mesiac a nariaďuje vodičom nákladných vozidiel, vracajúcich sa zo Spojených štátov, aby predložili doklad o očkovaní proti koronavírusu. V uplynulých dňoch sa však protesty zamerali všeobecne na vládne obmedzenia súvisiace s pandémiou, uvádzajú kanadské médiá.

Kanadská únia vodičov nákladných vozidiel protesty medzičasom odsúdila a uviedla, že väčšina vodičov je proti koronavírusu zaočkovaných, pripomína DPA.

Podľa nedávno zverejneného prieskumu väčšina obyvateľov Kanady podporuje opatrenia tamojšej vlády na boj proti koronavírusu. V Kanade je plne zaočkovaných viac než 77 percent obyvateľstva.

**14:43 Strana Za ľudí viac nepodporí zavádzanie núdzového stavu ani ďalšie zatváranie. Uviedla to vicepremiérka Veronika Remišová..

remišová, korčok Čítajte viac Remišová: Ďalšie zatváranie už nepodporíme. Kamenický víta kratšiu karanténu

13:28 Austrália vyslala tím špecialistov urgentnej medicíny na Šalamúnove ostrovy po tom, ako tamojší predstavitelia požiadali o pomoc v súvislosti so zhoršujúcou sa covidovou epidémiou.

Austrálski predstavitelia uviedli, že tím ôsmich expertov pristál v hlavnom meste Honiara spolu s dodávkou viac než 37 000 dávok vakcíny proti koronavírusu.

„Súčasťou multidiscipli­nárneho tímu sú špecialisti na urgentnú medicínu, kontrolu infekčných chorôb, logistiku a pracovnú terapiu,“ uviedlo vo vyhlásení austrálske ministerstvo zahraničných vecí. „Austrálska vláda je odhodlaná stáť pri obyvateľoch Šalamúnových ostrovov v ich reakcii a zotavovaní sa z ochorenia COVID-19,“ dodalo ministerstvo.

Šalamúnove ostrovy so 700 000 obyvateľmi až do minulého týždňa nezaznamenali žiadne úmrtie v súvislosti s koronavírusom a len 31 prípadov infekcie. V piatok však informovali o piatich úmrtiach a počet potvrdených prípadov nákazy stúpol na 900, pričom aktuálne počty sú vzhľadom na obmedzené testovacie kapacity v súčasnosti už zrejme omnoho vyššie, píše AFP.

Lockdown v hlavnom meste Honiara by mali zrušiť už v sobotu večer, miestni predstavitelia sa však stále snažia epidémiu zvládnuť, kým miera zaočkovanosti zostáva nízka. Na základe údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z 22. januára na Šalamúnových ostrovoch bolo podaných len približne 270 000 dávok vakcíny proti koronavírusu.

Austrálsky tím je najnovšou formou pomoci, ktorú na Šalamúnove ostrovy vyslala Canberra po dodávke zdravotníckeho materiálu vrátane kyslíkových koncentrátorov a ochranných prostriedkov.

Ide už o druhú austrálsku intervenciu na Šalamúnových ostrovoch za uplynulé mesiace po nasadení vojakov a polície koncom minulého roka v dôsledku nepokojov súvisiacich s vládou premiéra Manasseha Sogavareho.

12:21 Motiváciou Slovákov k očkovaniu proti COVID-19 je aj možnosť jednoduchšieho cestovania do zahraničia. Potvrdzuje to najnovší prieskum spoločnosti Kiwi.com, podľa ktorého 47 % Slovákov motivovala k očkovaniu možnosť voľnejšieho pohybu a cestovania. Očkovaní Slováci boli v minulom roku tiež otvorenejší cestovaniu do zahraničia (58 %) než neočkovaní (32 %). Podľa prieskumu vlani 52 % Slovákov vycestovalo do zahraničia.

Z prieskumu vyplynulo, že okrem cestovania sa 66 % Slovákov očkovalo pre ochranu zdravia, 20 % tak urobilo zo solidarity s ostatnými, 11 % z dôvodu práce alebo školy a 8 % na základe tlaku okolia. „Možnosť chrániť svoje zdravie a cestovať do zahraničia sú najväčšou motiváciou, nielen pre očkovaných cestovateľov, ale aj pre tých, ktorí sa ešte rozhodujú. Možnosť vycestovať za hranice krajiny je pre nich najväčšou motiváciou,“ skonštatovala Eliška Řezníček Dočkalová z Kiwi.com, podľa ktorej tento rok plánuje vycestovať do zahraničia 77 % Slovákov.

Ak by sa respondenti mohli rozhodnúť, či by sa vakcína proti ochoreniu COVID-19 mala zaradiť k cestovným vakcínam proti chorobám, ako malária, žltá zimnica alebo týfus, 40 % Slovákov by bolo za, 31 % by bolo kategoricky proti a 29 % by túto možnosť v budúcnosti zvážilo. „Napriek tomu, že slovenskí cestovatelia nie sú jednotní v názore na zaradenie očkovania proti COVID-19 do skupiny preventívnych cestovných vakcín, viac ako polovica z nich sa nebráni štandardným cestovným vakcínam, ktoré sa vyžadujú alebo odporúčajú pri návšteve rizikových oblastí,“ dodala Řezníček Dočkalová.

Takmer tri štvrtiny respondentov, medzi ktorými dominujú najmä neočkovaní, by preferovali zrušenie aktuálnych obmedzení. Len 8 % neočkovaných a 25 % očkovaných by zachovalo existujúce cestovné obmedzenia. Celkovo však 43 % Slovákov aktuálne považuje cestovanie za bezpečné, opačný názor má tretina účastníkov prieskumu.

Prieskum uskutočnila spoločnosť spolu s výskumnou agentúrou Stem/Mark v januári 2022, počet respondentov predstavoval 1010.

11:08 V Rusku v sobotu už desiatykrát v rade stúpol najvyšší denný prírastok nákaz koronavírusom. Testy potvrdili ďalších 121 228 nakaze­ných. Informoval o tom vládny operatívny štáb, ktorý tiež zaznamenal pokles počtu úmrtí spojených s koronavírusom.

Údaje o ďalších infekciách zaregistrované počas soboty prekonali predchádzajúci piatkový rekord o viac ako 8 000 nakazených. Už to bol pomerne výrazný nárast oproti štvrtkovým 98 040. V krajine so 146 miliónmi obyvateľov sa od začiatku pandémie nakazilo cez 11,7 milióna ľudí.

V súvislosti s chorobou covid-19 v Rusku za posledných 24 hodín zomrelo ďalších 617 pacientov, čo je pokles proti piatkovým 668 zosnulých. Podľa agentúry TASS je to najnižšia smutná bilancia od 28. júla.

Celkový počet týchto úmrtí podľa údajov operatívneho štábu k dnešku v krajine stúpol na 330 728. Ruský štatistický úrad Rosstat však uvádza zhruba dvojnásobné množstvo obetí pandémie, pretože eviduje aj osoby, u ktorých sa choroba zistila až po smrti.

10:15 Počet pacientov s ťažkým priebehom covidu v Izraeli prvýkrát po takmer roku stúpol nad 1 000, oznámilo v sobotu večer tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Informovala o tom agentúra DPA.

Hospitalizovaných je podľa neho dovedna 1 010 pacientov infikovaných koronavírusom s ťažkým priebehom. Doterajší rekord zaznamenali v januári 2021, kedy počet ťažko chorých pacientov s covidom predstavoval 1200.

Izraelské nemocnice sa v súčasnosti sťažujú na vysokú mieru zaťaženia, a to aj v dôsledku výrazného nárastu počtu pacientov s chrípkou v porovnaní s minulým rokom.

Súčasne však zaznamenali prvý náznak toho, že vlna vysoko nákazlivého koronavírusového variantu omikron by v Izraeli mohla postupne utíchať. V piatok zaznamenali dovedna 53 000 nových prípadov nákazy, pričom pred týždňom sa počet nových infekcií v krajine pohyboval okolo viac než 85 000, čo bol vrchol od začiatku pandémie, píše DPA.

Ako uviedol expert v oblasti bioinformatiky Eran Segal z Weizmannovho vedeckého inštitútu v Rechovote, existujú predpoklady, že Izrael má vrchol vlny šírenia omikronu už za sebou, uviedli izraelské médiá.

10:01 Za sobotu na Slovensku PCR testy odhalili najviac nakazených za ktorúkoľvek sobotu od začiatku pandémie.

škola Čítajte viac Covid na Slovensku prekonal hranicu milión nakazených, pozitivita atakuje 50 %

9:17 Organizátori ZOH 2022 v Pekingu odhalili ďalších 34 koronavírusových prípadov u účastníkov Hier.

Peking Čítajte viac Covid zistili aj u viacerých v bubline. Pozitívny test mala i šéfka komisie športovcov

8:30 Denné prírastky počtu nakazených koronavírusom v Maďarsku by v budúcom týždni či dvoch mohli vyskočiť až na zhruba 30 000 odhalených infekcií denne. S odvolaním sa na maďarského ministra ľudských zdrojov o tom informovala agentúra Reuters. Tento týždeň desaťmiliónová krajina registrovala okolo 20-tisíc preukázaných prípadov koronavírusu denne.

V sobotu pribudlo v Česku 18 268 novo nakazených covidom, o 77 menej ako pred týždňom, uviedol server idnes.cz. Je to prvý medzitýždenný pokles od 10. januára. Výrazne nižší však bol aj počet vykonaných testov. Počet hospitalizovaných s koronavírusom sa v sobotu podľa serveru po dvoch dňoch vrátil pod 2 000, aj tak je ale o takmer 450 prípadov vyšší ako pred týždňom.

Poľsko očakáva v nasledujúcom období vysoké denné prírastky. Odhady sa pohybujú od 60-tisíc do 140-tisíc nakazených denne. Rakúsko v sobotu ohlásilo 34 748 nových prípadov COVIDU-19, najviac za tento deň od začiatku pandémie.

Na Slovensku v piatok PCR testy zachytili 15 118 nakazených koronavírusom.

divadlo Čítajte viac Vyše 15-tisíc nakazených, pozitivita dosiahla takmer 45 %

Minister Miklós Kásler za nárastom počtu infikovaných v Maďarsku vidí šírenie vysoko nákazlivej varianty omikron. Tá spôsobuje menej závažný priebeh ochorenia, ale zhruba tretina neočkovaných Maďarov je vystavená vyššiemu riziku, uviedol.

Dve dávky očkovacích preparátov proti COVIDU-19 dostalo vyše šesť miliónov Maďarov a približne 3,6 milióna obyvateľov krajiny zdravotníci aplikovali aj posilňujúcu dávku, poznamenala agentúra Reuters, podľa ktorej krajina v zaočkovanosti obyvateľstva zaostáva za západoeurópskymi štátmi.

Vakcinácia je v Maďarsku povinná pre učiteľov a zdravotníci sa musia tiež nechať preočkovať. Od konca novembra sú vo väčšine vnútorných priestorov vyžadované rúška. U niektorých aktivít obyvatelia krajiny musia preukázať imunitu proti COVIDU-19.

V piatok Maďarsko oznámilo 17 869 prípadov koronaviru za deň, o deň skôr hlásilo 19 213 a v stredu informovalo o doterajšom dennom maxime 20 174 infiko­vaných. V zhruba rovnako ľudnatom Česku testy v piatok odhalili 47 220 nových prípadov koronaviru.

Maďarsko od začiatku šírenia koronaviru eviduje viac ako 1,5 milióna infekcií, v súvislosti s COVIDOM-19 v krajine zomrelo spolu 41 229 osôb, uviedla agentúra MTI. V piatok Budapešť oznámila 78 úmrtí pre COVID-19. Počet pacientov s covidom v maďarských nemocniciach zostáva na relatívne nízkej úrovni, informovala v stredu agentúra Reuters. V nemocniciach ležalo 3 463 pacientov, z ktorých 145 potrebovalo pľúcne ventilátory.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus