Mikulec ostáva vo funkcii, plénum ho neodvolalo

Parlament neodvolal Romana Mikulca (OĽaNO) z funkcie ministra vnútra. Za jeho odchod z funkcie hlasovalo 46 poslancov, proti bolo 51 a 5 zákonodarcov zo strany Sloboda a Solidarita sa zdržalo hlasovania. Na hlasovaní bolo prítomných 102 poslancov. Poslanci koaličnej strany Sme rodina na hlasovaní neboli prítomní. Na odvolanie ministra bolo potrebných aspoň 76 hlasov zo 150-členného parlamentu.

30.03.2022 11:57 , aktualizované: 19:26
Roman Mikulec, Matovič Foto: ,
Roman Mikulec a Igor Matovič
debata (77)

Mimoriadnu schôdzu inicioval Smer. Podľa opozície minister nezvláda riadenie utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a zveril ho menším súkromným firmám.

Opozícia argumentovala, že Mikulec sa zbavuje zodpovednosti za krízu, hoci mal dostatočný čas na prípravu a koordináciu s ostatnými členmi vlády či samosprávami. Zazmluvnenie súkromných firiem na koordináciu aktivít na hraniciach považuje za pochybné, keďže spoločnosti získali štátne zákazky priamym zadaním bez transparentného verejného obstarávania.

Mikulec sa poďakoval poslancom za podporu. Trvá na tom, že štát neodovzdal riadenie krízy súkromným firmám, ale s nimi spolupracoval. Ospravedlnil sa, že nie všetko fungovalo ideálne od začiatku. Myslí si však, že zamestnanci rezortu vnútra konali najlepšie ako vedeli. Poukázal na zanedbanú prípravu štátu na obdobné krízy, na zlepšení podľa neho budú pracovať. Kritizoval opozíciu, že situáciu zneužíva na získavanie politických bodov. Vzhľadom na výsledky hlasovania v pléne dodal, že sebareflexia je normálna. Na otázku o potrebe zlepšenia komunikácie reagoval tým, že každý má svoj štýl. Deklaroval snahu o zlepšenie.

Igor Matovič Čítajte viac Pusipajtáš, buzerant, vagabund. Matovič bránil Mikulca svojim svojským štýlom

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) poznamenal, že sekciu krízového riadenia v rezorte vnútra vnímal aj pri pandémii nového koronavírusu. Očakával, že prevezme riadenie, no necítil to od nej. „Myslím si, že minister Mikulec mohol týchto ľudí prečistiť od tých, ktorým sa robiť nechce, omnoho skôr ako až teraz. Možno by sme tomuto problému neboli vystavení,“ dodal Matovič.

Fico vyzval Mikulca na dobrovoľný odchod

Poslanci Národnej rady začali rokovať o opozičnom návrhu na odvolanie ministra Mikulca z funkcie krátko predpoludním. Na rokovanie prišli okrem Mikulca aj viacerí členovia vlády vrátane premiéra Eduarda Hegera (OĽANO).

Odvolávanie Romana Mikulca v parlamente.

„Máte slabého premiéra, preto musíte trpieť člena vlády, ktorého nikto v tej vláde nechce,“ povedal Fico koaličným poslancom. Potom sa prihovoril priamo Mikulcovi. „Chcem vám pán minister Mikulec ponúknuť seriózny odchod. Na začiatku schôdze vás chcem vyzvať, aby ste zvážili, či je dobré pre Slovenskú republiky, aby ste zostali na mieste ministra vnútra,“ pokračoval. „Mali by ste odstúpiť kvôli Slovenskej republike, kvôli dobrému menu Slovenska v zahraničí,“ vyhlásil Fico s tým, že dobrovoľný odchod ministra by bolo „najlepšie riešenie“.

Mikulec Ficovi odkázal, že sa má hanbiť

Mikulec Ficovi v pléne parlamentu povedal, či mu nie je hanba. Mikulec sa tak vyjadril v reakcii na návrh Smeru-SD odvolať ho z funkcie ministra vnútra, pretože nezvláda riadenie krízy pri príchode utečencov z Ukrajiny. Mikulec vyhlásil, že štát utečeneckú krízu naďalej riadi. Zároveň poďakoval za pomoc aj dobrovoľníkom.

„Jediný, kto nielen pandémiu, ale celú utečeneckú krízu využíva na svoje obohatenie v zmysle lacných politických bodov, ste vy,“ vyhlásil Mikulec a dodal, že nepozná krajinu, kde by sa tak politicky zneužívalo utekanie ľudí pred vojnou. K Ficovým výčitkám na adresu vládneho hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Mikulec podotkol, že ide o legitímnu stranu a ľudí, ktorí majú v DNA boj proti korupcii, „čo sa o vás nedá povedať“.

Mikulec zdôraznil, že od začiatku krízy pôsobili na hraničných prechodoch a aj na hraniciach všetky zložky štátu. Zároveň monitorovali aj podozrenia, či nebude dochádzať k pašovaniu ľudí alebo možno aj zbraní. Slovenské štátne orgány podľa Mikulca veľmi dobre vedia, kto prechádza cez hranice a využíva na to vlastné databázy a schengenský systém.

mikulec Čítajte viac Mikulca z kresla nevyhodia, po sebakritike odchádza šéf krízového riadenia

Štát počas krízy podľa ministra vnútra narazil na limity a v tom momente sa použili aj služby súkromnej firmy, ktorá má bohaté skúsenosti s riadením obrovského množstva ľudí. Ako uviedol Mikulec, využila sa súkromná firma na zabezpečenie chodu veľkokapacitného utečeneckého centra v Michalovciach. Takéto centrum bolo potrebné podľa ministra zabezpečiť za jeden víkend a preto sa postupovalo priamym rokovacím konaním v časovej tiesni za mimoriadnej situácie, čo je legitímne.

Opozícia musí byť zúfalá, keď sa chytá slamky a z 2000 eur ide robiť najväčšiu korupčnú kauzu. Vyhlásil to líder OĽANO a minister financií Igor Matovič. Skonštatoval, že štát v krízovej situácii nemal dostatočné kapacity či zásoby a musel konať rýchlo. Mrzí ho, že štát nedokázal všetko zabezpečiť. Vyčíta to však súčasnej opozícii, ktorá podľa neho zanedbala prípravu v minulých volebných obdobiach.

Minister vnútra podľa Smeru niekoľkokrát opakoval, že Slovensko je na prípadnú migračnú vlnu z Ukrajiny pripravené a štát má situáciu pod kontrolou. Opozícia tiež tvrdí, že Mikulec sa zbavuje zodpovednosti za krízu, hoci mal dostatočný čas na prípravu a koordináciu s ostatnými členmi vlády či samosprávami. Zazmluvnenie súkromných firiem na koordináciu aktivít na hraniciach považuje za pochybné, keďže spoločnosti získali štátne zákazky priamym zadaním bez transparentného verejného obstarávania.

Minister by mal podľa opozície vyvodiť politickú zodpovednosť za podozrenie z korupcie, klientelizmu, pochybných postupov pri zadávaní verejnej súťaže, zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj nezvládnutie riadenia prideleného rezortu so závažnými nedostatkami v riadení utečeneckej krízy.

Vláda s odvolaním nesúhlasila

Vláda doobeda na svojom zasadnutí vyjadrila nesúhlas s odvolaním Mikulca. „Obsahová kvalita predkladaného návrhu poukazuje nanajvýš na nízku argumentačnú úroveň jej spracovateľa, ale, naopak, veľmi vysokú mieru populizmu. Od prvého dňa vypuknutia konfliktu boli na všetkých hraničných priechodoch prítomné útvary ministerstva vnútra – krízové riadenie a okresné úrady, spolu s Policajným zborom a Hasičským a záchranným zborom a postupne sa k nim pripájali aj zložky iných rezortov,“ uvádza vláda k návrhu Smeru.

Roman Mikulec Čítajte viac Sporné firmy uvažujú, že odídu z hraníc. Mikulec chce volať na pomoc poslancov

Kabinet poukazuje, že pri zabezpečovaní potrebných materiálno-technických komodít pre utečencov a operujúce zložky štátu v takejto krízovej situácii bola kľúčová okamžitá pomoc. „Ani v jednom z medializovaných prípadov nedošlo k zneužívaniu právomocí verejného činiteľa, korupcii či klientelizmu, aj keď vláda SR rozumie, že pre opozičných poslancov, ktorí roky tieto praktiky využívali vo svoj prospech, je to nepredstaviteľné,“ uvádza sa v materiáli.

Rozhodnutiu zazmluviť súkromné firmy na výpomoc s koordináciou utečencov na území SR, teda nie na prevzatie riadenia utečeneckej krízy, ale predchádzalo mu preverenie si všetkých možností, či je štát schopný tieto komodity a služby zabezpečiť vo vlastnej réžii. "Keďže štátne kapacity v danom čase a mieste dosiahli svoje limity, po starostlivom zvážení sa pristúpilo k takémuto kroku.

Vláda SR zastáva názor, že predkladatelia návrhu majú dostatočné skúsenosti s pojmami ako rámcová dohoda, a preto je oháňanie sa „zmluvou v hodnote 2.517.025,20 eura“ tak, ako je to uvedené v odôvodnení, mimoriadne zavádzajúce. Zároveň sa v materiáli dodalo, že všetky zmluvy vrátane tých rámcových sú okamžite zverejňované v Centrálnom registri zmlúv aj napriek tomu, že na základe vyhlásenia mimoriadnej situácie by sa toto zverejňovanie mohlo odsunúť na neskôr.

budaj Čítajte viac Budaj: Ak Mikulec nevysvetlí kauzu, OĽANO vyvodí dôsledky
77 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolávanie ministra #Roman Mikulec