Fico chce Záleskú vyzliecť z talára, tá o odchode zo súdu neuvažuje

Strana Smer a jej predseda Robert Fico avizujú podnet na disciplinárne stíhanie Pamely Záleskej, sudkyne Špecializovaného trestného súdu. Práve ona - zatiaľ neprávoplatne - poslala bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na 14 rokov za mreže. Ministerka Kolíková avizuje, že podnet preskúma.

13.04.2022 11:55 , aktualizované: 21:14
Robert Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico
debata (40)

Fico tvrdí, že Záleská „nepatrí na Špecializovaný trestný súd ani z hľadiska morálky, pracovitosti a ani odbornosti“. Podnet sa však má týkať kauzy Františka Doru staršieho. Ten bol najskôr spolu so synom Františkom Dorom mladším obvinený z objednávky vrážd a niekoľkých vrážd. Neskôr prípad Doru ml. súd vylúčili na samostatné konanie.

„Senát sudkyne Záleskej 13. decembra odsudzuje Doru na 25 rokov odňatia slobody. A v ten istý deň rozhodne aj o tom, že František Dora zostane vo výkone väzby. Voči tomuto rozhodnutiu podáva obžalovaný sťažnosť. Pani sudkyňa posiela celý spis vrátane tejto sťažnosti na najvyšší súd až 18. februára 2022, teda po viac ako dvoch mesiacoch,“ povedal Fico.

Podľa neho Najvyšší súd Doru prepustil z väzby s konštatovaním, že takýto postup „neakceptovateľný“ a Dorov výkon ďalší výkon väzby je „ústavnoprávne neudržateľný a obžalovaný bol preto prepustený na slobodu“.

Okrem toho Fico Záleskej vyčíta, že pri rozhodovaní v kauze Doru mladšieho bol odsúdený za účasť na dvoch vraždách, hoci on priznával tri. „To je predsa nemožné, nemôžeme mať navyše jednu mŕtvolu,“ povedal Fico.

františek dora Čítajte viac Starosta Dolného Chotára je vinný z objednávok vrážd, dostal 25-ročný trest

Sudkyňa Pamela Záleská sa na margo väzby Doru staršieho pre denník Pravda vyjadrila, že „ako predsedníčka senátu dala prednosť písomnému vyhotoveniu rozsudku a až po jeho vyhotovení predložila spis Najvyššiemu súdu na rozhodnutie o sťažnosti proti uzneseniu súdu o jeho väzbe“.

„Najvyšší súd SR tento môj postup označil za prieťah v konaní a obžalovanému, u ktorého stále súd dôvody väzby, väzbu nahradil. Dôvodmi môjho postupu sa Najvyšší súd SR nezaoberal. Za svoje rozhodnutia zodpovedám a keď som sa rozhodla uprednostniť napísanie rozsudku v takej náročnej a rozsiahlej trestnej veci, nepovažovala som to za chybu,“ dodala Záleská. Pohyb Doru staršieho kontroluje na slobode monitorovací náramok, čo je vlastne náhrada väzby.

Vysvetlila, že sa nezaoberá vyjadreniami politikov, a teda nemôže reagovať na Ficove slová v prípade Doru mladšieho. Sudkyňa však upozorňuje, že ide o tzv. živú vec, v ktorej ešte nepadol právoplatný rozsudok.

„K obsahu spisu, či k rozhodnutiu v trestnej veci obžalovaného F. D. a spol. sa nebudem vyjadrovať,“ povedala s tým, že možno požiadať o sprístupnenie anonymizovaného rozsudku Špecializovaného trestného súdu v tejto veci, kde súd podrobne a rozsiahlo všetky výroky rozsudku zdôvodnil.

Dušan Kováčik Čítajte viac Smer obvinil Záleskú z ohýbania práva pri Kováčikovi

Fico už dlhšie sudkyni Záleskej vyčíta, že volala s Matejom Zemanom, ktorý svedčil proti bývalému špeciálnemu prokurátorovi Kováčikovi. Záleská ospravedlnila Zemanovu neúčasť na pojednávaní a zavolala mu. To Fico považuje za absurdné, pretože v tom čase bol na Zemana vydaný zatykač.

„V čase uskutočnenia telefonického hovoru so svedkom Matejom Zemanom a rovnako tak aj dnes, s odstupom času, vnímam tento svoj krok ako štandardnú súčasť výkonu mojej funkcie, kedy otvorene a zákonne zabezpečujem realizáciu súdom nariadených úkonov, používam služobný telefón, služobný e-mail, robím o tom záznamy do spisu a nepremýšľam, či niekto tieto moje pracovné činnosti monitoruje,“ hovorí sudkyňa Záleská.

Na otázku, či to spätne hodnotí ako správny krok, odpovedala: „Vyhodnotila som to vtedy ako vhodný a nevyhnutný krok a aj dnes to považujem za vhodný a nevyhnutný krok a naďalej otvorene a zákonne používam služobný telefón a služobný e-mail.“

Záleská tvrdí, že nesleduje tlačové besedy, prejavy a výzvy jednotlivých politikov či politických strán. Ani vtedy, keď sa zameriavajú na ňu a jej rozhodovaciu činnosť. „Preto sa nad nimi nezamýšľam nehľadám pre sebe vysvetlenia,“ reagovala na otázku, čím si vysvetľuje ataky strany Smer.

Neuvažuje ani nad tým, že by sa vzdala miesta sudkyne Špecializovaného trestného súdu. „Pretože nemám na takéto úvahy žiadny dôvod,“ podčiarkuje. No na druhej strane Záleská ani neuvažuje nad „žiadnymi krokmi na svoju ochranu“ smerom k politickej strane. „Pretože si nie som vedomá žiadneho ohrozenia,“ dodala.

Fico pritom tvrdí, že podal podnet ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (nom. SaS), predsedovi Súdnej rady SR Jánovi Mazákovi, sudcovskej rade Špecializovaného trestného súdu a verejnej ochrankyni práv Márii Patakyovej.

Kolíková: Podnet preskúmam

„Akýkoľvek podnet na disciplinárne stíhanie sudcov vždy riadne vyhodnotím. Rovnako bude tomu aj v tomto prípade. Neviem sa však zbaviť dojmu, že Robert Fico nemá záujem o dobré fungovanie justície, ale o vyblokovanie sudcov v akomkoľvek trestnom konaní, ktoré je pre neho a pre jeho blízkych ľudí nepohodlné, ohrozujúce či zničujúce,“ reagovala ministerka spravodlivosti Kolíková.

„Nemyslela by som si to, keby sme tu nemali korupčné kauzy, ktoré sa priamo tykajú jeho vládnutia, a rovnako by som si to nemyslela, ak by sa zhodou okolností nejednalo o útoky práve na sudcov Špecializovaného trestného súdu, ktorý je osobitne oprávnený na rozhodovanie v korupčných trestných činoch,“ pokračuje ministerka na sociálnej sieti.

Tvrdí, že podľa informácií, ktoré má v súčasnosti, nevidí dôvod na vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti.

„Akonáhle mi ale bude podnet doručený, všetkými informáciami v ňom uvedenými sa budem zaoberať. Ak v ňom bude akákoľvek informácia pre mňa zatiaľ neznáma s ohľadom na všetky dôležité súvislosti, štandardne zvážim ďalšie kroky, ktoré súvisia s takýmto návrhom,“ dodáva Kolíková.

specialny sud, specializovany trestny sud, pezinok, Čítajte viac Kolíková nevidí dôvod na disciplinárku voči sudkyni Záleskej, podržali ju Mazák a Hrubala

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #disciplinárne stíhanie #Pamela Záleská