Matovič napriek vetu SaS opäť predloží návrh na zvyšovanie platov v školstve

Napriek sľubom učitelia vyššie výplaty nemajú isté. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) tvrdí, že na rokovanie vlády priniesol návrh na zvýšenie daní z liehu, hazardu a bohatých firiem. Koaličná SaS zasa hovorí, že návrh ani nikomu neukázal, ale aj tak liberáli vyslovili veto.

08.06.2022 14:37 , aktualizované: 18:37
Igor Matovič Foto: ,
Minister financií Igor Matovič
debata (56)

„Výsledok je nulový,“ konštatuje predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. A to im Matovič ešte skraja týždňa sľuboval, že už od 1. júla pridá všetkým zamestnancom v školstve desať percent.

Jana ako učiteľka ešte iba začína. Hovorí, že už ako malá túžila byť učiteľkou. Pracuje druhý rok a na ruku dostáva len čosi vyše 600 eur v čistom. „Chodím na brigády. Najskôr som sa hanbila, že dokladám tovar v obchode, ale teraz mi už na tom ani nezáleží,“ vysvetľuje.

Napriek tomu chce zostať v anonymite, meno mladej pedagogičky má však redakcia k dispozícii. „Je to hanba, čo sa teraz deje okolo platov učiteľov. Ale nízke platy nemáme iba my, ktorí začíname, nízke platy sú v školstve všeobecne,“ pokračuje s tým, že svoje vytúžené povolanie musí takto „sponzorovať“. „Ak si budem chcieť založiť rodinu, je veľmi pravdepodobné, že zo školstva odídem,“ dodáva.

Ondek konštatuje, že mnohí učitelia musia mať dve práce. „Ale to bolo aj v minulosti. Ja týmto mladým ľuďom nezávidím, ale nie je tu politická vôľa,“ krčí plecami šéf odborárov.

„Mrzí ma, že učitelia a školstvo boli vzatí za rukojemníkov,“ povedal po rokovaní vlády, na ktorom SaS vetovala Matovičov návrh, minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

„Dnes sa stalo niečo, čo sa ešte vo svete nestalo,“ reagoval Matovič s tým, že Gröhlingovo veto sa zapíše do svetových dejín. „Ale ja budem vytrvalý, budem tento návrh predkladať na každé zasadnutie vlády, raz sa to veto SaS zlomiť musí,“ sľubuje opäť minister financií.

Matovič Čítajte viac Matovič bez Sulíka má návrh na vyššie platy učiteľov, zatiaľ ho nikto nevidel

Ministri sa o učiteľských platoch doťahujú už mesiace. Minister financií totiž ministrovi školstva vyčíta, že ani raz nenadhodil tému zvyšovania platov pedagógov na koaličnej rade. No už pred pol rokom Ondek oznamoval, že ak chcú učitelia dostávať viac, musia tlačiť na Gröhlinga, aby hľadal zdroje.

Situácia sa vyostrila, keď odborári oznámili, že 15. júna bude štrajk. Gröhling verejne deklaroval, že sa postaví do prvého radu štrajkujúcich. Na to mu Matovič odkázal, že tam bude aj on a štrajkujúcich povedie pred ministerstvo školstva.

Ondek uviedol, že v tejto otázke nemení svoj postoj. „Trváme na tom, aby sa od 1. júla zvýšili platy všetkých zamestnancov v školstve o desať percent,“ upozorňuje s tým, že v školstve je zamestnaných vyše 150-tisíc ľudí. Pracujú v materských, základných, stredných i na vysokých školách, v neštátnych školách, ale aj v internátoch, školských jedálňach, školských kluboch detí, centrách voľného času, pedagogicko-psychologických poradniach, metodických centrách a pod.

Kde na to vziať?

Kým líder SaS Richard Sulík spomenul, že nakoniec sa na vláde ani nehovorilo o konkrétnom návrhu, Matovič trvá na tom, že ho predložil. Ale ani ministerka investícií a šéfka najmenšej koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová povedala, že nič konkrétne nevidela.

Matovič neskôr vysvetľoval, že návrh na zvýšenie dane z liehu, hazardu extrémne bohatých firiem predkladal už pri návrhu na pomoc rodinám v rámci protiinflačného balíčka. „SaS to vetovala, tak tie peniaze dajme učiteľom, zdravotným sestrám, lekárom,“ podotkol Matovič.

Strana Za ľudí navrhuje použiť na zvýšenie platov peniaze z nadvýberu daní. Remišová spresnila, že učiteľom by sa mali výplaty zvyšovať po dva roky o desať percent, potom by mali prejsť na mzdový automat.

Matovič síce priznáva, že by sa malo vybrať o 327 miliónov eur viac na daniach. Priznáva, že je to viac, ako sa ráta v štátnom rozpočte. Má to však svoje ale – hovorí, že tieto peniaze sa použijú na pomoc Ukrajine, na obranu, ale aj zvýšenie základného imania v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni či ministerstvo hospodárstva na projekt Valaliky. Takže nakoniec bude štátu chýbať vyše 1 600 miliónov eur.

„Tu vyššie platy nie sú,“ ukazoval minister financií svoju tabuľku výdavkov. Preto, ako zdôraznil, potrebuje na vyššie platy vyššie zdaniť alkohol, asi sedemdesiat firiem a hazard.

Na to mu však SaS jasne odkazuje, že zvyšovanie daní bez toho, aby sa iné dane znížili, a vymýšľanie nových daní je pre liberálov červenou čiarou. Na druhej strane tak Matovič, ako aj premiér Eduard Heger (OĽaNO) pripomínajú, že v programovom vyhlásení vlády sa nepíše o tom, že by sa dane nemohli zvyšovať.

Tri až desať percent

Začiatkom týždňa Matovič sľuboval, že hneď na budúci mesiac by si mohli zamestnanci v školstve polepšiť o desať percent. Podľa vyššej kolektívnej zmluvy by však všetci zamestnanci vo verejnej správe mali mať od júla platy vyššie o tri percentá.

Ondek pripomína, že pre školstvo by chceli tri percentá navýšiť o ďalších sedem. Podotýka, že nejde len o učiteľov. „Ak by ochorel učiteľ, pedagogický zamestnanec, odborný zamestnanec, majster odborného výcviku, vychovávateľ, môže ho zaskočiť kolega. Ak ochorie upratovačka, kuchárka, školník, nemá ich kto nahradiť,“ upozorňuje Ondek s tým, že nepedagogických zamestnancov je vyše 50-tisíc.

V súčasnosti však nie je celkom jasné, či zamestnanci verejnej správy budú mať aj sľubované tri percentá. „Bolo medzirezortné pripomienkové konanie ohľadom nariadenia vlády poda kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa od 1. júla o tri percentá. Keď som si pozrel pripomienky, nielen ministerstvo školstva, ale ani ďalšie rezorty nemajú navýšenie vykryté,“ varuje Ondek.

Už teraz v školstve chýba približne 1 300 učiteľov. Podľa stránok určených špeciálne pedagógom školy hľadajú učiteľov matematiky, fyziky, informačných technológií. Teda predmetov, ktoré sa v súčasnosti považujú za potrebné.

Hoci Ondek hovorí, že nevidí budúcnosť až tak čierne a nakoniec bude mať v škole kto učiť, učiteľka Jana nie je taká optimistka. „Z mojich spolužiakov sa deťom a učeniu nevenuje ani tretina. Spolužiakov mužov, sme mali dvoch. Tí sa o učenie ani nezaujímali. Neviem, či vydržíme chodiť do školy, venovať sa deťom a tváriť sa, že je všetko v poriadku. Už dnes mnohé vedia, že učiteľ nie je povolanie, ktoré by zabezpečilo rodinu. A niektoré deti nám to dávajú aj pocítiť,“ dodala.

Opozičná strana Hlas už oznámila, že do parlamentu predloží návrh na desaťpercentné zvýšenie platov učiteľov. No na najbližšiu schôdzu, ktorá sa začne na budúci týždeň, to nestihne.

sulík Čítajte viac Sulík: Situácia v koalícii je extrémne napätá, SaS však chce, aby vláda pokračovala

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #Igor Matovič #zvyšovanie platov #SASKA