Pokračovanie článku: Dúhový PRIDE 2022. Na Slovensku sa stále riešia ľudské práva menšín

Červené námestie

Na pochode Hrdí na rodinu sa okrem biskupa Jozefa Haľka, organizátorov, či ideálnej rodiny s deťmi, k prítomným prihovoril novozvolený komisár pre deti Jozef Mikloško.

„Mnoho vecí dieťa potrebuje, ale najviac potrebuje istotu vo vzťahoch. Všetkým vám fandím, aby ste dávali istotu deťom vo vzťahoch a ochránili ich pred všetkými zlobami,“ uzavrel svoj príhovor na pochode Hrdí na rodinu komisár pre deti Jozef Mikloško. Detský ombudsman pre denník Pravda spresnil, že najväčšiu istotu získa dieťa, "keď je v rodine pravá ruka otcova, a ľavá matkina“.

Na akcii „Hrdí na rodinu“ sa zúčastnil poslanec extrémistickej ĽS NS Martin Beluský, nový člen hnutia Republika Rafael Rafaj. Zvukára robil poslanec Martin Čepček (OĽaNO). Na pódiu s akustickou gitarou vítal „červené námestie“ a spieval o tom „ako druhé námestie ukradlo dúhu“ Peter Janků, neúspešný kandidát na riaditeľa RTVS.

SR Bratislava pochod zhromaždenie Hrdí na rodinu BAX Čítajte viac Politici majú zodpovednú úlohu chrániť rodiny, uviedol Chromík na pochode Hrdí na rodinu

Z vládnych predstaviteľov sa pochodu Hrdí na rodinu zúčastnil len minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). „Vždy keď môžem tento pochod navštívim,“ objasnil s tým dúhového pochodu sa nezúčastnil. Na to, prečo sa podujatia nezúčastnil predseda parlamentu a dvanásťnásobný otec Boris Kollár (Sme rodina) odpovedať nevedel.

Podľa ministra práce je však potrebné v čase demografickej krízy podporovať akcie, ktoré pomáhajú v rozvoji tradičnej rodiny. „Rodiny s deťmi,“ spresnil.

Na Rudnayovom námestí pod Dómom Sv. Martina sa na pochode organizovanom Antonom Chromíkom zišli desiatky ľudí v červených tričkách. Pochod Hrdí na rodinu podľa Chromíkových slov nebol, ani napriek tomu, že konal v tom istom meste v rovnaký deň, „protiprotest“ dúhovému pochodu.

„Každý z nás, ktorí tu sme, máme otca a mamu. Nikto z nás nepadol z kozmu,“ podotkol Chromík. Nechce, aby spoločnosť zraňovala deti, ktorým podľa neho patrí láska otca a mamy.

„Láska je dávanie, nie branie. To čo najviac ohrozuje rodinu, je sebectvo. Láska je kreatívna. Medzi mužom a ženou vzniká to najcennejšie – a to je dieťa,“ spresnil.

Na otázku, či rodinu ohrozuje dúhový pochod odpovedať nechcel. Tvrdí, že každé dieťa túži po otcovi a po mame.

Minister práce Krajniak bol pri témach o tolerancii menšín jasnejší. „Na registrované partnerstvá poznáte môj názor“ podotkol minister práce. Tvrdí, že podporuje odstránenie zákonných prekážok, aby „bol ich život ľahší“. Dodáva, že si nemyslí, že by Slovensko muselo prijímať nejaký nový inštitút.

„Napríklad, že ľudia žijúci v jednej domácnosti sa stretávajú s problémom pri nahliadaní do zdravotnej dokumentácie. No to majú v niektorých prípadoch aj manželia,“ skonštatoval minister Krajniak. Dodal, že ak je politická vôľa v to, že „osoby žijúce v spoločnej domácnosti, či sú to manželia, partneri – rovnakého pohlavia alebo nie“, tak to podporí.

Rovnako sa vraj chystá upraviť aj otázku dedičstva.

VIDEO: S Janou Mičekovou z OZ Dúhový PRIDE. Už šiesty rok pomáha organizovať podujatie Dúhový PRIDE, ktoré je oslavou inakosti a podporou queer komunity a menšín na Slovensku, sme sa zhovárali nielen o 12. ročníku, ktorý prebieha už v týchto dňoch a vyvrcholí v sobotu 23. júla v Bratislave.

Video

Podcastová verzia relácie Ide o nás od Dúhovom PRIDE tu:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Dúhový PRIDE Bratislava