Mikulec prežil aj siedme odvolávanie. Štyria Kollárovi poslanci hlasovali za

Za odvolanie Romana Mikulca (OĽANO) z postu ministra vnútra v parlamente hlasovalo len 58 poslancov. Potrebných bolo však 76 hlasov.

20.09.2022 11:18 , aktualizované: 13:16
mikulec Foto:
Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).
debata (10)

Minister Mikulec tak prežil v poradí už siedme hlasovanie o vyslovení nedôvery. Proti jeho odvolaniu bolo v utorok 48 zákonodarcov a zo 145 prítomných sa zdržalo 39.

Video

Mikulec sa po hlasovaní poďakoval poslancom za podporu s tým, že jeho rezort ešte čakajú viaceré výzvy. Poukázal aj na rastúcu dôveru občanov v políciu. Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš podotkol, že opozícii sa ani po siedmy raz nepodarilo Mikulca odvolať. „Napriek tomu polícia stále koná, má rozviazané ruky. Spravodlivosť na Slovensku funguje," uviedol. Tvrdí tiež, že rešpektuje slobodné hlasovanie a to, že sa poslanci z klubu OĽANO Peter Kremský a Kristián Čekovský pri odvolávaní Mikulca zdržali. Rešpektujú podľa jeho slov aj to, že štyria poslanci Sme rodina hlasovali za odvolanie ministra.

Mikulec Čítajte viac Rodinkárstvo u Mikulca? Nemocnicu v Bratislave bude strážiť firma blízka ministrovmu bratovi

Líder hnutia Igor Matovič povedal, že Romanovi Mikulcovi úprimne závidí. Zároveň ministra označil za bariéru, ktorá je podľa jeho slov medzi mafiou a spravodlivosťou. „Predstavte si, že ste ministrom vnútra v krajine, ktorá bola unesená. V krajine, v ktorej orgány činné v trestnom konaní boli sprivatizované do rúk šéfa nitrianskej mafie. Zrazu vám dajú ľudia dôveru vo voľbách, aby ste ju od mafie vyčistili a potom vás tá mafia odvoláva z postu," povedal Matovič, ktorý takto vníma snahu Smeru a Hlasu.

Nie skorumpovaní, ale mimoriadne skorumpovaní zlodeji

Líder OĽaNO uviedol, že keby sa poslancom podarilo odvolať Mikulca z postu ministra vnútra, opäť by tam hnutie obsadilo človeka, ktorý by garantoval slobodu orgánom činným v trestnom konaní. Matovič sa zároveň ospravedlnil Robertovi Ficovi a predsedovi Hlas-SD Petrovi Pellegrinimu, že ich dnes v rozprave počas 72. schôdze Národnej rady SR (NR SR) nazval skorumpovanými zlodejmi a taktiež uviedol „pomýlil som sa, oni sú mimoriadne skorumpovaní zlodeji."

parlament národná rada nrsr Čítajte viac Parlament odblokovali, Sulík bude hlasovať za zmenu ústavy. Matovič: Neublížte krajine ešte viac

Zvolanie mimoriadnej schôdze k Mikulcovi inicioval opozičný Smer, ktorý zdôvodňoval svoj návrh vyvodením politickej zodpovednosti voči Mikulcovi pre podozrenie z korupcie, zneužívanie právomoci verejného činiteľa a nezvládnutia riadenia prideleného rezortu. Minister podľa nich manipuluje vyšetrovanie veľkých káuz. Vyčítajú mu klientelizmus a rodinkárstvo, ktoré má podľa nich „zakódované vo svojej DNA“.

Ako konkrétny príklad uvádzajú, že Nemocnicu sv. Michala riadenú ministerstvom vnútra stráži od augusta tohto roku firma Joseba, ktorej konateľom bol do jesene 2020 brat ministra. Odkedy je Mikulec vo funkcii, dostala firma podľa poslancov Smeru tri štátne zákazky a za rok stráženia nemocnice si Joseba prilepší o 220-tisíc eur.

Mikulec argumenty opozície odmietol. Vláda s návrhom na jeho odvolanie už skôr nesúhlasila.

ministerstvo vnutra, auto, policajti, hybrid, elektromobil Čítajte viac Mikulec: Obnova vozového parku je pre mňa jednou z priorít
10 debata chyba
Viac na túto tému: #hlasovanie o nedôvere #parlament #Roman Mikulec