Žilinka prehovoril o údajnej kandidatúre za prezidenta a ruskej propagande

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta obvinenia zo šírenia ruskej propagandy v súvislosti s cintorínom v Ladomirovej. Takéto obvinenia považuje za čisto politické a neobjektívne. "Vyprosujem si, aby ma ktokoľvek obviňoval zo šírenia akejkoľvek propagandy, vyhlásil Žilinka. Komentoval aj šíriace sa reči o jeho kandidatúre na prezidenta.

17.10.2022 11:29 , aktualizované: 17:56
maroš žilinka, Jozef Kandera Foto: ,
Generálny prokurátor Maroš Žilinka (vpravo) a prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera.
debata (379)

Generálny prokurátor uviedol, že na sociálnej sieti nezdieľal žiaden hoax, teda nepravdivú informáciu. Na tlačovom brífingu vysvetlil, že vďaka svojmu predošlému pôsobeniu má citlivejší radar na hanobenie cintorínov. Preto sa rozhodol reagovať aj na informácie o situácii na východe Slovenska.

Podľa jeho slov bolo potrebné dať verejnosti odkaz, že vec sa riadne prešetrí. Vyhlásil, že z dvoch fotografií je jasné, že k zásahu došlo a cintorín bol necitlivo poškodený. „Buď mám v očiach tmu ja, alebo tí, ktorí tvrdia, že tam k ničomu nedošlo,“ vyhlásil.

VIDEO: Žilinka o obvineniach, že šíri hoaxy a ruskú propagandu.

Video

V prebiehajúcom trestnom stíhaní by podľa neho mali orgány činné v trestnom konaní určiť, kto je za toto poškodenie zodpovedný a či napĺňa znaky len priestupku alebo trestného činu hanobenia miesta posledného odpočinku, za ktorý páchateľovi hrozí trest odňatia slobody až do dvoch rokov. Starosta obce totiž nemal na úpravy cintorínu súhlas ministerstva vnútra.

Žilinka kritizoval zámer prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá zvažuje možnosť disciplinárneho konania pre šírenie správy o cintoríne v Ladomirovej. Poznamenal, že hneď po vypuknutí vojny na Ukrajine „akt agresie odsúdil a deklaroval podporu ukrajinskej generálnej prokuratúre“.

Prezidentskej kancelárie sme sa opýtali, či prezidentka už návrh na disciplinárne stíhanie Žilinku podala, prípadne kedy tak urobí, a či svoje rozhodnutie neprehodnotila. „Platí, čo pani prezidentka povedala minulý týždeň, teda, že takéto podanie zvažuje,“ reagoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

cintorín Ladomirová Čítajte viac Na ladomirskom vojenskom cintoríne neboli ani kríže

Žilinka poukázal na to, že osoba generálneho prokurátora je dlhodobo očierňovaná a v posledných dňoch situácia graduje. „Pomerne dlhú dobu čelím atakom ako generálny prokurátor a tie v posledných dňoch gradujú a je do toho, žiaľ, zaťahovaná aj pani prezidentka. Som obviňovaný z toho, že som zdieľal nejaký hoax, že som šíriteľ nejakej ruskej propagandy,“ povedal Žilinka.

Kritizoval aj slová premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), ktorý naznačil, že generálny prokurátor je pod vplyvom ruskej ambasády. „Dôrazne si vyprosujem tvrdenia, že konám pod vplyvom akéhokoľvek veľvyslanca. Predseda vlády má milión vecí, ktoré by mal riešiť, než spochybňovať nezávislosť generálneho prokurátora," ohradil sa Žilinka.

„Neviem, pod vplyvom koho alebo čoho sa rozhodujete vy, ale pre mňa to vždy bol len a len zákon. Myslím si, že v súčasnej dobe má predseda vlády milión iných dôvodov, nad čím sa má zamýšľať ako to, či som ja nezávislý, alebo nestranný,“ skonštatoval generálny prokurátor.

Maroš Žilinka Čítajte aj Žilinka karhá Lipšica. Skutočne treba útočiť za každú cenu, pýta sa

Nerozumie vraj ani slovám prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorej sa nepáčila nedostatočná reakcia Žilinku na stredajší teroristický útok voči LGBTI komunite. Generálny prokurátor upozornil, že odsúdil akékoľvek formy neznášanlivosti a situáciu riešil v rámci svojich kompetencií.

„Ubezpečujem každého, že ja nerozlišujem medzi ľuďmi,“ doplnil. Obvinenia vníma ako pokračujúcu diskreditáciu jeho osoby. Poukázal na to, že pred Generálnou prokuratúrou sú v blízkom čase rozhodnutia v citlivých celospoločenských kauzách a ak má ísť o nátlak, tak nefunguje. O aké prípady ide, už nepriblížil.

Generálny prokurátor čelil včera aj otázkam poslancov na branno-bezpečnostnom výbore. Týkali sa cintorínu v Ladomirovej či pripravenosti prokuratúry na novú súdnu mapu.

V reakcii na tragickú autonehodu opitého šoféra, ktorý zabil piatich ľudí tiež Žilinka poslancov a policajný prezident Štefan Hamran informovali o stave a trendoch v oblasti trestných činov spáchaných pod vplyvom alkoholu.

Na tomto výbore Žilinka poznamenal, že súčasťou útokov proti nemu sú aj falošné správy o jeho ambícii kandidovať za prezidenta. Zdôraznil, že kandidovať určite neplánuje, takéto informácie sú podľa neho šírené účelovo a že hodlá dokončiť svoj sedemročný mandát generálneho prokurátora.

Maroš Žilinka Čítajte viac Žilinka naletel na klamstvo ruského veľvyslanca: Chce prešetrovať hoax o zničenom cintoríne v Ladomirovej

Heger: Disciplinárny návrh podať nemôžem

Premiér prostredníctvom svojej hovorkyne Ľubice Janíkovej reagoval, že štandardne konanie orgánov činných v trestnom konaní nekomentuje a ich rozhodnutia rešpektuje.

„Je však úlohou predsedu vlády vyjadriť sa a zareagovať v prípadoch, keď akýkoľvek orgán štátu nekoná v záujme Slovenska. Pán generálny prokurátor má pravdu v tom, že mám mnoho iných problémov, nad ktorými sa musím zamýšľať. To ale neznamená, že môžem brať na ľahkú váhu niektoré jeho vyjadrenia a postoje," uviedol v stanovisku a spomína napríklad situáciu s paragrafom 363 Trestného poriadku.

Pripomenul tiež obrannú dohodu s USA, „ktorú pán generálny prokurátor prirovnal k okupačnej zmluve z roku 1968“, či šírenie propagandistických dezinformácií, ako bol prípad cintorína v obci Ladomirová. „Všetky zmienené prípady som považoval za oprávnené na reakciu,“ uviedol premiér.

Maroš Žilinka Čítajte viac Zemanová zo SaS: Žilinka by sa mal za svoje vyjadrenia k obrannej dohode s USA zodpovedať

Generálna prokuratúra musí byť podľa Hegera nestranný a slobodný orgán, ktorý zastupuje práva občanov. „Právo na podanie disciplinárneho návrhu voči generálnemu prokurátorovi na základe relevantných právnych dôvodov však má iba pani prezidentka alebo poslanci NR SR,“ doplnil.

© Autorské práva vyhradené

379 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Žilinka #Ladomírová #streľba na Zámockej