Čaputová: Island je inšpiráciou vo využívaní geotermálnej energie

Island je pre Slovensko veľkou inšpiráciou vo využívaní geotermálnej energie. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla pri štvrtkovom stretnutí s islandským prezidentom Gudnim Thorlaciusom Jóhannessonom. Poznamenala, že Slovensko v tejto oblasti nevyužíva naplno svoj potenciál. Príležitosť na výmenu skúseností a nadviazanie spolupráce krajín má priniesť aj spoločné štvrtkové biznis fórum, na ktorom sa stretnú slovenskí a islandskí podnikatelia.

27.10.2022 12:42
SR Island Čaputová prezident Jóhannesson... Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová a islandský prezident Gudni Thorlacius Jóhannesson počas tlačovej konferencie 27. októbra 2022 v Bratislave. Islandský prezident Gudni Thorlacius Jóhannesson je na dvojdňovej oficiálnej návšteve Slovenska.
debata (12)

„Považujem za veľmi dôležité, aby sme v dlhodobom horizonte zvýšili podiel obnoviteľných zdrojov energie na Slovensku v rámci nášho energetického mixu, a to predovšetkým geotermálnej energie, kde podľa expertov máme nevyužitý potenciál,“ vyhlásila prezidentka. Island využíva geotermálnu energiu na výrobu 30 percent elektrickej energie a takmer na 100 percent vo vykurovaní. SR využíva geotermálnu energiu v dvoch percentách.

Eduard Heger a Vladimír Lengvarský v pléne NR SR Čítajte viac Island dokázal s alkoholom nemožné, Slovensko má problém: Štát zatiaľ nezakročí, aj keď len nedávno chcel

Jóhannesson je presvedčený, že ďalšia spolupráca v oblasti geotermálnej energie bude v záujme oboch strán. „Práve v dôsledku klimatickej a energetickej krízy je kľúčové pre nás všetkých, aby sme pracovali čo najrýchlejšie a najlepšie na tom, aby sme znižovali našu závislosť od fosílnych palív, znižovali emisie oxidu uhličitého, zároveň zvyšovali využitie zelenej energie,“ skonštatoval. Myslí si, že nejde len o otázku bezpečnostnej či klimatickej politiky, ale aj otázku zdravia.

NATO, Nórsko Čítajte viac NATO sa rozšíri v Arktíde. Jeho šéf tam vidí Rusko a Čínu

Island je podľa Čaputovej pre Slovensko inšpiráciou aj v oblasti rovnosti a rovnoprávnosti nielen medzi mužmi a ženami, ale aj sexuálnych menšín. Poukázala, že na Islande je od roku 2006 zrovnoprávnená LGTBI komunita v prístupe k manželstvu. „K žiadnemu ohrozeniu majority nedošlo,“ uviedla na základe rozhovoru s Jóhannessonom. Ocenila, že si prezident spolu s manželkou počas návštevy uctia pamiatku obetí útoku na Zámockej ulici. „Ak má každý v spoločnosti možnosť naplno prejaviť svoju hodnotu bez ohľadu na to, akého je pohlavia, farby pleti, pôvodu, má to významný presah pre každého,“ uviedol prezident Islandu.

VIDEO: Čaputová: Prepáčte, patríte sem. Spojme sily, ako pred štyrmi rokmi
Video

Obaja prezidenti vyzdvihli dobré vzťahy Slovenska a Islandu. Ako pripomenula Čaputová, na Islande žije komunita vyše 500 Slovákov. Naopak, v Martine a Košiciach študuje vyše 200 islandských študentov. Ocenila aj postoj Islandu, ktorý pristúpil k rovnakým sankciám voči Rusku ako členské krajiny EÚ, hoci nie je členom.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová