Rakušan: Nemyslím si, že výsledkom rokovania so Slovenskom bude zrušenie kontrol

Nemyslím si, že výsledkom zajtrajšieho rokovania so slovenskou stranou o nelegálnej migrácii bude akútne zrušenie znovuzavedených kontrol. Povedal to český minister vnútra Vít Rakušan na zasadnutí Združenia miestnych samospráv v Českom Krumlove, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

09.11.2022 10:31 , aktualizované: 15:35
Kúty / Migrant / Migrácia / Foto: ,
Migranti v stanovom mestečku v Kútoch.
debata (7)

„Mali sme niekoľko rokovaní, nepodarilo sa nám dohodnúť žiadne kompromisné riešenie. Zajtra budeme rokovať so slovenskou stranou, ale ja si skutočne nemyslím, že tým výsledkom bude nejaké akútne zrušenie znovuzavedených kontrol,“ avizoval možný výsledok stretnutia slovenského a českého premiéra, ministrov vnútra a policajných prezidentov.

Rakušan predstaviteľom samospráv zdôraznil, že v období zavedenia kontrol denne evidovalo približne 350 migrantov na svojom území. Slovensko malo podľa Rakušana v tom čase 150 ilegálnych migrantov týždenne.

"Táto disproporcia ukazuje, akým spôsobom sa k tomu stavala česká strana a akým slovenská strana a že, bohužiaľ, migračné prúdy zo Slovenska do Českej republiky prúdili bez nejakých väčších zásahov na slovenskej strane,“ dodal Rakušan.

VIDEO: Migranti na česko-slovenskej zelenej hranici na konci októbra
Video
Migranti na česko-slovenskej zelenej hranici na konci októbra.

Slovenský minister vnútra Roman Mikulec minulý týždeň uviedol, že na Slovensko aktuálne prichádza viac migrantov z Česka ako z Maďarska. Český rezort vnútra na to reagoval slovami, že nemá poznatky o tom, že by sa zvýšil príchod nelegálnych migrantov z Rakúska, čo je druhá cesta, ktorú by mohli utečenci využiť.

„Z vyjadrení samotných migrantov aj z faktického stavu pozdĺž česko-slovenskej hranice jednoznačne vyplýva, že cudzinci do ČR pricestovali zo Slovenska,“ uviedla pre TASR Hana Malá z ministerstva vnútra ČR.

VIDEO: Migranti v stanovom mestečku v Kútoch
Video

Ak nesplnia podmienky vstupu, nemôžu podľa jej slov do Českej republiky cestovať. "Z dôvodu vyššej aktivity bezpečnostných zložiek na českej strane odchádzajú od hraníc migranti späť na Slovensko, kde aj napriek nelegálnemu postaveniu nie sú zadržiavaní,“ dodala Malá.

Napriek tomu, že kontroly stoja podľa Rakušana veľké finančné aj personálne prostriedky, nedokáže si predstaviť ich zrušenie. Podľa neho to bude možné až vtedy, keď sa zníži počet tranzitujúcich migrantov. Za jedno z riešení označil rokovanie s Tureckom.

krčméry Čítajte viac Krčméry: Medzi migrantmi sú aj vzdelaní ľudia, mnohí chcú na Slovensku zostať

Kontroly na česko-slovenskej hranici česká vláda zatiaľ schválila do 12. decembra.

Heger sa stretne s Fialom

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) sa vo štvrtok stretne so svojím českým náprotivkom Petrom Fialom, aby diskutovali o situácii s nelegálnou migráciou na spoločnej hranici. Slovenský premiér o tom informoval po stredajšom rokovaní Bezpečnostnej rady SR.

„Na stretnutí predstavíme návrhy riešení, verím, že nájdeme dohodu, lebo to, čo sa deje na slovensko-českej hranici rozhodne nie je štandard a nemožno takto pokračovať ďalej,“ uviedol premiér.

Po rokovaní bezpečnostnej rady a scenároch ďalšieho vývoja, ktoré predstavilo na zasadnutí ministerstvo vnútra, sa podľa premiéra ukazuje ako nevyhnutné posilnenie ochrany vonkajšej schengenskej hranice. Podľa Hegera ide o posilnenie zmiešaných medzinárodných hliadok a zvýšenú prítomnosť Frontexu na srbsko-maďarskej hranici.

„V tomto zmysle je potrebné posilniť zmiešané medzinárodné hliadky a tiež jednotky Frontexu na srbsko-maďarských hraniciach,“ dodal premiér. V dôsledku nárastu prevádzačstva a nelegálnej migrácie zaviedla ČR na hranici so SR dočasné kontroly.

Hraničné kontroly na vnútorných hraniciach sú podľa Hamrana neopodstatnené

Hraničné kontroly na vnútorných hraniciach sú neopodstatnené. Je to v rozpore s kódexom schengenských hraníc. Migrácia a zvýšený pohyb na vonkajších hraniciach nie sú v zmysle kódexu považované za bezpečnostné riziko. V stredu to po rokovaní bezpečnostnej rady uviedol policajný prezident Štefan Hamran.

„Som rád, že Slovenská republika sa vybrala cestou, že bude dodržiavať dohodnuté medzinárodné pravidlá hry. Pretože v kódexe je pomerne jasne a zrozumiteľne napísané, kedy je možné zaviesť hraničné kontroly na vnútorných hraniciach, kedy sú opodstatnené,“ povedal Hamran. Také prípady podľa neho neboli naplnené.

Migrant / Migrácia / Ahmed / Čítajte viac Sýrčan Ahmed, ktorý uviazol v Kútoch: Bulhari na nás štvali psov, Česi nás bijú

Hamran sa zúčastnil na rokovaní s policajnými prezidentmi Česka, Maďarska a Rakúska. Stanovili si tam tri priority, ktoré sa prenesú na politickú úroveň. Ide o výrazne posilnenie vonkajšej hranice schengenského priestoru na maďarsko-srbských hraniciach. Posilniť sa majú aj spoločné hliadky slovenskej polície, ktoré zaviedla v Maďarsku. „Všetky záchyty ľudí, ktoré tam máme spoločne s maďarskými kolegami, sme schopní eskortovať späť na územie Srbskej republiky,“ poznamenal šéf policajtov.

„V súčasnosti nie je možné silami a prostriedkami slovenskej polície hermeticky uzavrieť slovensko-maďarskú štátnu hranicu. Je to nemožná misia,“ povedal. Kontroly by podľa Hamrana aj tak nič neriešili, lebo nelegálnymi migrantmi sú vo väčšine Sýrčania.

Migrácia / Migrant / Čítajte viac Auto s migrantmi skončilo v Hrone, 11 ľudí ošetrili v nemocnici

Pre nich platí uznesenie Európskeho parlamentu o sýrskom konflikte, ktorý hovorí, že sýrski migranti sa nevracajú. „Nie je ich možné administratívne vyhostiť, tým pádom ich nie je možné obmedziť na osobnej slobode,“ podotkol. Polícia podľa neho neeviduje trestné činy, ktoré by spáchali nelegálni migranti zo Sýrie. Zvyšuje svoje hliadky najmä na západe Slovenska, kde sa objavujú.

Nelegálna migrácia po balkánskej trase je podľa neho komplexný problém, ktorý sa týka celej Európskej únie. Nepovažuje za správne porovnávať migračnú vlnu v roku 2015, keď Nemecko bralo všetkých migrantov. „Dnes ich Nemecko masívne vracia Rakúšanom aj Českej republike, pretože je zrejme trh nasýtený,“ poznamenal Hamran. Zároveň dodal, že české kontroly na hraniciach sú „deravé ako rešeto“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #nelegálna migrácia