Čaputová ukázala Lešť slovinskému prezidentovi, ocenila spoluprácu

Takmer stovku slovinských vojakov pôsobiacich v rámci viac ako tisícčlennej mnohonárodnej bojovej jednotky NATO v centre výcviku v Lešti navštívil vo štvrtok prezident Slovinska Borut Pahor. Návštevu absolvoval spolu so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

10.11.2022 15:31
SR Slovinsko Pahor Čaputová Lešť Foto: ,
Slovinský prezident Borut Pahor spolu s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou navštívili Centrum výcviku Lešť, kde pôsobí mnohonárodná bojová skupina NATO. Jej členmi sú spolu s českými, nemeckými a americkými vojakmi aj vojaci zo Slovinska, s ktorými sa Pahor stretol. Na snímke sprava prezidentka Čaputová a slovinský prezident Pahor sa poďakoval príslušníkom letectva z Prešova, ktorí pomáhali hasiť požiare v Slovinsku vo výcvikovom priestore Lešť v okrese Zvolen.
debata (6)

„Je to dôležitý signál spolupráce a najmä posilnenie našej odolnosti a bezpečnosti,“ povedala k návšteve na brífingu Čaputová. Poďakovala sa všetkým príslušníkom pôsobiacej skupiny NATO.

Ako ďalej uviedla, s prezidentom Slovinska mali po celý čas pôsobenia vo funkcii veľmi dobré vzťahy. „Myslím si, že dobrá spolupráca bola a je aj medzi oboma našimi štátmi, a dúfam, že takto bude pokračovať aj pod novou hlavou Slovinska,“ dodala. Návšteva v Lešti sa uskutočnila na záver funkčného obdobia slovinského prezidenta.

Cvičenie NATO na Slovensku Čítajte viac Americkí vojaci zachránili Slovensko pred agresorom. Zatiaľ na cvičení NATO na Lešti

Pahor sa počas návštevy poďakoval aj slovenským vojakom z Prešova, ktorí pomáhali v lete hasiť požiare v Slovinsku. „Požiar v Slovinsku bol najväčší, aký som doteraz videl,“ uviedol za ocenených major Štefan Okoš. Oheň v hornatom zalesnenom území hasili podľa jeho slov pomocou vrtuľníka, pričom na jeho likvidáciu použili 350 tzv. bambi vakov s vodou.

Lešť armáda vojaci NATO cvičenie Čítajte viac Na Lešti cvičia jednotky NATO, prišli i americkí či nemeckí vojaci

Prezidentka Čaputová zakončila cestu do regiónu návštevou veliteľstva Vzdušných síl Ozbrojených síl SR vo Zvolene.

VIDEO: Mohutné cvičenie na Lešti, vojaci NATO bránili Slovensko
Video
6 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Lešť #Zuzana Čaputová