Heger poprosil lekárov, aby stiahli výpovede: Rozumiem vašej vyčerpanosti

Premiér Eduard Heger (OĽANO) poprosil lekárov, aby vyšli v ústrety vláde, ktorá rieši zdravotníctvo ako prioritu, a stiahli svoje výpovede. Rozumie ich vyčerpanosti a požiadavkám, deklaroval pripravenosť podpísať s nimi memorandum na riešenie situácie v zdravotníctve. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike. Kolaps zdravotníctva označil za najhorší možný scenár.

13.11.2022 12:18 , aktualizované: 13:38
heger Foto: ,
Premiér Eduard Heger.
debata (101)

„Nechcem vyvíjať tlak na lekárov. Práve, naopak, odo mňa išla prosba. Prosím, vidíte, že táto vláda pracuje pre zdravotníctvo tak, ako žiadne iné za posledných 17 rokov. Dajte nám šancu, stiahnite výpovede, poďme zdravotníctvo spoločne budovať ďalej," vyhlásil premiér.

Video

Vyjadreniam lekárov rozumie tak, že ich platy už nie sú problém, a treba pracovať na ďalších veciach pre zlepšenie zdravotníctva na Slovensku. Deklaroval pripravenosť dohodnúť sa a poukázal na plán obnovy. Zdravotníctvo a školstvo sú podľa jeho slov prioritou. „Neviem z roka na rok urobiť všetko,“ podotkol a poukázal na jednotlivé míľniky, napríklad na výstavbu nemocníc.

Peter Visolajský, LOZ Čítajte viac Odborár Visolajský: Výpovede nestiahneme. Sám mám päť iných pracovných ponúk

„Partnerská“ legislatíva začiatkom roka

Heger v diskusii tiež uviedol, že v úvode ďalšieho roka by na vládu mohla prísť legislatíva týkajúca sa zlepšenia podmienok párov žijúcich v spoločnej domácnosti a doplnil, že vláda situáciu nepodceňuje a rieši ju na viacerých úrovniach. Jednou je podľa jeho slov zlepšovanie bezpečnosti a druhou riešenie radikalizácie na školách.

„Legislatívu minister spravodlivosti pripravuje, je to otázka týždňov, kedy príde s návrhom,“ povedal premiér a poukázal na legislatívny proces a lehoty. Avizuje dohodu v koalícii upraviť majetkové práva práva osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Dôležité je podľa neho pozrieť sa aj na jednotlivé životné situácie, aby sa táto otázka dala lepšie pochopiť. Poukázal i na potrebu celospoločenskej, nielen politickej diskusie.

tepláreň Čítajte viac Mesiac od vraždy na Zámockej: Začala sa séria koncertov pre Matúša a Juraja

Deklaroval, že vláda situáciu nepodceňuje. „Aj na strane polície sa robia kroky, zobrali sme to s plnou vážnosťou, aby sa každý občan cítil bezpečne,“ povedal. Poukázal na radikalizáciu spoločnosti a potrebu prevencie. Skonštatoval, že po vražde na Zámockej ulici v Bratislave komunikoval aj s partnermi v zahraničí. Myslí si, že Európska únia (EÚ) ako celok dokáže dosahovať lepšie výsledky aj pri rokovaniach s globálnymi sociálnymi sieťami.

Apeloval na váženie slov

Dodal, že v otázke škôl a vzdelávania sa prijali opatrenia z hľadiska metodiky k extrémizmu a šikane. Hovorí o potrebe implementácie metodiky do praxe. Zdôraznil význam zlepšenia komunikácie aj na úrovni žiak a učiteľ, ale aj s rodičmi detí. Minister školstva Ján Horecký sa podľa slov premiéra snaží do kurikulárnej reformy tieto veci ešte viac implementovať.

Libor Sladký Čítajte viac Riešením nie sú skenery. Nechcem zo škôl väznice, hovorí odborník na bezpečnosť

Čo sa týka vyjadrení politikov, opätovne apeloval na váženie slov. „Emócie sú z objektívnych príčin vybičované,“ povedal a poukázal na dlhotrvajúcu pandémiu ochorenia COVID-19 či vojnu na Ukrajine a s tým súvisiacu krízu. „Je to emočne náročné,“ dodal. Zdôraznil, že aj preto je dôležité, aby verejní činitelia išli príkladom vo vyjadreniach.

Odmietol vládnutie s Tarabom a Kuffom

Premiér sa vyjadril aj k opozičnému návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) v súvislosti s migráciou. Verí, že ministra Národná rada neodvolá. Za návrhom na odvolávanie Mikulca vidí obavu opozície o beztrestnosť jej predstaviteľov. Trvá na tom, že polícia zvláda situáciu a že problém treba riešiť na vonkajších hraniciach Schengenu. Hovorí o potrebe pomôcť a posilniť maďarsko-srbskú hranicu, nie zaviesť kontroly na našej hranici s Maďarskom. Tvrdí, že sa na tom zhodli aj s ČR.

Roman Mikulec Čítajte viac Odvolanie Bittó Cigánikovej rozvírilo vody. Mikulec sedí na vratkej stoličke, postoj SaS bude kľúčový

Čo sa týka menšinovej vlády a jej fungovania, odmieta, že by jeho kabinet vládol spolu s nezaradenými poslancami okolo Tomáša Tarabu a Štefana Kuffu. Skonštatoval, že ak by to bola pravda, nedochádzalo by k blokovaniam parlamentu. Ocenil pritom aj postoj nezaradených poslancov Miroslava Kollára, Tomáša Valáška a Martina Klusa, ktorí podporili niektoré vládne návrhy. Za najbližšieho partnera na parlamentnej scéne naďalej považuje SaS, s ktorou chce mať dobré vzťahy. Verí, že takto spoločne ako menšinová vláda dovládnu do konca volebného obdobia. Rovnako verí, že aj najbližšie parlamentné voľby dopadnú v prospech demokratických strán.

Igor Matovič, rokovanie vlády Čítajte viac Politológ: Za rast Republiky môže Matovič aj Kollár. Politická kultúra je v suteréne
101 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #Inštitút partnerského spolužitia #Ján Horecký