Čaputová podpísala voľnejšie krúžkovné, 60 eur na dieťa i odklad súdnej mapy

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona v súvislosti s novými sídlami a obvodmi súdov a odobrila tak posunutie súdnej mapy o päť mesiacov, a to na jún 2023. Podpísala aj novelu zákona o financovaní voľného času dieťaťa a pri tzv. krúžkovnom sa tak zvoľní režim pre rodičov, nastaví sa aj vhodnejší postup postihovania záškoláctva žiakov. Čaputová víta, že zákonodarcovia akceptovali i jednu z jej výhrad, pre ktorú sa obrátila aj na Ústavný súd.

24.11.2022 17:32 , aktualizované: 18:03
debata (1)

Vo štvrtok informoval Čaputovej riaditeľ odboru komunikácie Jozef Matej.

„Prezidentka víta, že zákonodarca akceptoval jednu z jej výhrad, ktorá bola predmetom jej podania tzv. protiinflačného balíčka na Ústavný súd a zrušil krátenie detského prídavku pre deti z dôvodu záškoláctva. Zákonodarca sa rozhodol tento problém riešiť sprísnením sankcií, v čom síce prezidentka nevidí ústavnú kolíziu, ale považuje za ďaleko dôležitejšie zamerať sa na prevenciu slabej školskej dochádzky chudobných detí riešením množstva príčin, ktoré ju spôsobujú," uviedol Matej.

Z novely vyplýva, že namiesto strhávania sumy z prídavkov na deti majú byť rodičia v prípade, že sa vyskytne u ich detí záškoláctvo nad určitú mieru, sankcionovaní nie priamo z prídavkov na deti, ale zo svojho príjmu tak, ako sú sankcionovaní v súčasnosti. Rozšíria sa dôvody, ktoré umožnia dávať pokutu za priestupky, ktoré sú porovnateľné alebo zodpovedajú tým istým dôvodom, za ktoré sa podľa platného zákona majú strhávať prídavky na deti.

Tomáš Hellebrandt, analytik Progresívneho Slovenska Čítajte viac Bývalý analytik ministerstva financií o svojom konci: Posledná kvapka bolo hlasovanie o rodinnom balíčku

Úpravy, týkajúce sa financovania voľného času dieťaťa, majú viesť k tomu, aby rodičia neboli tak prísne zviazaní pôvodne nastavenými kritériami a parametrami a aby mohli lepšie narábať s peniazmi na voľnočasové aktivity detí. Vecné riešenie sa nemení. Pri krúžkovnom po novom nebudú prostriedky na účte prepadávať každý mesiac, ale budú viazané na rok.

Prídavok na dieťa sa zvýši na 60 eur

Čaputová tiež odobrila zvýšenie prídavku na dieťa na 60 eur mesačne. Opätovne sa tiež zavedie jednorazové zvýšenie prídavku v sume 110 eur pre deti pri nástupe do prvého ročníka základnej školy.

Zvýšenie sumy prídavku na dieťa sa pôvodne navrhovalo na 50 eur. Na základe pozmeňujúceho návrhu jednej z predkladateliek novely zákona Petry Krištúfkovej (Sme rodina) však jeho suma bude 60 eur. Navrhla to v nadväznosti na posun účinnosti príspevku na financovanie voľnočasových aktivít dieťaťa. Zároveň skonštatovala, že sa touto novelou zákona zachráni vyplácanie príspevku na začiatku školského roka.

rodičia, dieťa, rodina, matka, otec, bábätko Čítajte viac Má vaše dieťa tri roky? Čo musíte urobiť, aby ste neprišli o prídavky?

Súčasne sa úplne zruší obmedzenie príjmu dieťaťa zvereného do náhradnej starostlivosti. Poslankyňa poukázala na to, že v súčasnosti si takéto dieťa môže počas 12 kalendárnych mesiacov kumulatívne zarobiť maximálne trojnásobok sumy životného minima. Príjmy zo zárobkovej činnosti nad túto sumu sa pritom dieťaťu započítajú do príjmu a o sumu týchto príjmov v jednotlivých mesiacoch je dieťaťu krátený opakovaný príspevok.

Získali čas

„V záujme riadneho zabezpečenia personálnych a organizačno-technických príprav sa javí ako nevyhnutné vytvorenie dodatočného časového priestoru na implementáciu reformy súdnej mapy v trvaní piatich mesiacov,“ uviedlo ministerstvo spravodlivosti v návrhu.

Novelou sa podľa rezortu vykonávajú aj korekcie schválenej právnej úpravy. Zameriavajú sa na vytvorenie lepších predpokladov na funkčnosť súdov dotknutých reformou súdnej mapy z hľadiska ich personálneho obsadenia, a to najmä vo vzťahu k správnym súdom.

kolíková Čítajte viac Kolíková kritizuje, že z novej súdnej mapy vypadnú sudcovské previerky

Ministerstvo tvrdí, že nová legislatíva bola podrobne prekonzultovaná aj v súvislosti so záväzkami Slovenska vo vzťahu k plánu obnovy. Dodalo, že vďaka dodatočnému časovému priestoru na implementáciu reformy budú môcť byť záväzky riadne a včas splnené.

Cieľom reformy súdnej mapy je okrem iného zvýšenie efektivity výkonu súdnej moci a zabezpečenie špecializácie sudcov na hlavné agendy. Reforma počíta so vznikom mestských súdov v Bratislave a Košiciach či s novými správnymi súdmi. Tiež s úpravou niektorých obvodov okresných súdov a agend, ktorými sa majú zaoberať krajské súdy.

Previerka až po preložení

V zákone bude aj ustanovenie, podľa ktorého u sudcu preloženého na správny súd vykoná Súdna rada SR dohľad nad spĺňaním predpokladov sudcovskej spôsobilosti, a to do troch mesiacov od preloženia. Dosiahnuť sa tak má funkčnosť správnych súdov i to, aby na nich pôsobili sudcovia spĺňajúci predpoklady sudcovskej spôsobilosti.

Viliam Karas, minister spravodlivosti Čítajte viac Karas: Novela Trestného zákona nie je o znižovaní trestov

Sudcovia, u ktorých obsah rozhodovacej agendy tvorí agenda správneho súdnictva a ktorí požiadajú o preloženie na správny súd do 28. februára 2023, budú preložení na správny súd bez predchádzajúceho preverenia spĺňania predpokladov sudcovskej spôsobilosti. U týchto sudcov teda Súdna rada preverí predpoklady až po ich preložení.

V súdnej mape sa tiež začlení pracovisko Okresného súdu Považská Bystrica do obvodu Krajského súdu v Trenčíne a nie do obvodu žilinského krajského súdu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Zuzana Čaputová #súdna mapa