Najprv rozpočet, potom demisia. Matovič zopakoval svoju ponuku SaS. Opäť útočil na Sulíka

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) ponúkol strane SaS, že ak schváli „pomoc ľuďom s energiami cez štátny rozpočet“, odstúpi z funkcie. Uviedol to na sociálnej sieti. „Ponúkol som SaS, že v prípade, ak si prestane brať ľudí za rukojemníkov a schváli pomoc ľuďom s energiami cez štátny rozpočet, hrdo a spokojne odstúpim z postu ministra financií,“ napísal Matovič.

20.12.2022 14:20 , aktualizované: 18:20
Igor Matovič Foto: ,
Uprostred minister financií Igor Matovič.
debata (79)

Poukázal na náladu v spoločnosti a obavy občanov z nárastu cien elektriny či plynu. „Preto, ak len ja mám byť zámienkou na týranie ľudí, rád prepustím svoje miesto, hneď ako bude pomoc ľuďom schválená,“ dodal.

Svoje rozhodnutie potvrdil aj na tlačovej besede. „Sú štyri dni pred Vianocami a ja som ľuďom sľúbil, že pôjdem bojovať proti mafii a to, čo ušetrím bojom, dáme ľuďom,“ komentoval Matovič. „Ak ja mám byť tou zámienkou, čo som za posledné dni pochopil, že som. Mať takúto trápnu zámienku, aby niekto týral ľudí štyri dni pred Vianocami, je nemiestne,“ povedal dočasne poverený minister financií.

Verí, že SaS ponuku prijme a pomoc ľuďom bude doručená. „Najprv musí byť schválený rozpočet, potom odídem,“ dodal Matovič. Takáto situácia tu už bola, je otázne, ako bude reagovať SaS, keďže nedôvera panuje evidentne na oboch stranách. „Možno bude telefonát, uvidíme,“ odpovedal na otázku, či si demisiu opäť nerozmyslí. Zatiaľ nevie, či sa vráti do parlamentu. „Podľa telefonátu,“ dodal so smiechom.

Poslanci sa aktuálne nevedia zhodnúť na štátnom rozpočte ani na predčasných voľbách, na ktoré je potrebné 90 hlasov. Predseda parlamentu Boris Kollár nevylúčil, že sa bude predkladať nová verzia rozpočtu, všetko je ešte predmetom rokovaní, na ktorých majú hlavné slovo OĽaNO a SaS. V hre je aj nová koalícia 76 poslancov. V parlamente to potvrdil minister obrany Jaroslav Naď. Na rokovaniach sa zúčastnil aj premiér Eduard Heger. Naď za prioritu označil schválenie štátneho rozpočtu na budúci rok.

Richard Sulík, Igor Matovič Čítajte viac OĽaNO a SaS povalili vládu bez plánu. Lídri rokujú o ďalších krokoch, vylúčené nie je nič

„Pokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič. Rokujeme veľmi intenzívne do neskorej noci,“ povedal Naď s tým, že rokovania medzi OĽaNO a SaS prebiehali aj v pondelok. „Každý musí byť pripravený na ústupky, ak sa chce dohodnúť. Dohodnúť sa chceme,“ odpovedal na otázku, či OĽaNO urobí SaS ústupky v rámci rozpočtu. Poslanec Branislav Gröhling si chce počkať na doriešenie záležitostí a až potom sa vyjadriť k rokovaniam o možnej dohode. „Možné je všetko, z našej strany je iniciatíva veľmi výrazná, aby sa veci posúvali ďalej k tomu, aby sa Slovensko upokojilo,“ odpovedal na otázku, či by SaS schválila rozpočet, ak Matovič nebude ministrom financií.

Šéf Sme rodina Kollár v rádiu Expres povedal, že urobil maximum pre to, aby udržal vládu. Prioritou pre jeho hnutie sú predčasné voľby a ich hraničný termín je september. Nevylučuje však ani podporu novej sedemdesiatšestky, podmienka predčasných volieb však podľa neho platí. V otázke na jeho budúcnosť nevylúčil, že by išiel do koalície so Smerom alebo s Hlasom. Prioritou však podľa neho budú pravicové strany ako OĽaNO, SaS či KDH alebo maďarské strany.

Kristián Čekovský, Ján Budaj, OĽaNO, platforma Čítajte aj Nespokojní poslanci opustili OĽaNO. Rozvratu sme nezabránili: Heger pochopil, že stojíme nad priepasťou

Ešte cez víkend sa pritom jeho vyjadrenia líšili a vylúčil, že by si sadol do vlády so šéfom Smeru Robertom Ficom, ktorý vo víkendovej diskusii naznačil, že Heger, Kollár a Remišová si opäť potrasú rukami so Sulíkom. „Radšej si budem triasť rukou s Hegerom a so Sulíkom, ako ísť na opačnú stranu,“ reagoval Kollár. SaS sa do vlády zatiaľ vrátiť odmieta. Pokiaľ by sa rozpočet schválil až v prvej polovici januára, ľudia by podľa šéfa Sme rodina ani nepocítili, že bolo provizórium. Chcel by ho však do konca roka. Na adresu úradníckej vlády uviedol, že pokiaľ by prezidentka Zuzana Čaputová skladala úradnícku vládu v spolupráci so stranami, staval by sa k tomu konštruktívne. Ak by ju však poskladala „z cudzích ľudí“, nehlasoval by za jej dôveru.

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #NR SR #pád vlády #štátny rozpočet 2023 #SASKA