Na cezhraničné projekty Česka a Slovenska pôjde 107 miliónov eur

Na projekty zvyšujúce kvalitu života v slovensko-českom pohraničí je v programe cezhraničnej spolupráce Interreg Slovensko - Česko vyčlenených 107 miliónov eur. Na tlačovom brífingu po dnešnom stretnutí v rámci spoločného zasadnutia slovenskej a českej vlády to oznámili slovenská ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová a český minister pre miestny rozvoj Ivan Bartoš.

03.04.2023 15:22
remišový, ivan bartoš Foto: ,
Podpredseda vlády ČR pre digitalizáciu a minister pre miestny rozvoj Ivan Bartoš a dočasne poverená podpredsedníčka vlády SR a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
debata (1)

Podľa Remišovej by už v priebehu apríla malo byť vyhlásených šesť výziev za 62 miliónov eur. „Eurofondy budeme v prvom rade smerovať do projektov, ktoré majú reálny a dlhodobý dopad na životy ľudí v pohraničí tak, aby to pomohlo miestnej ekonomike," poznamenala Remišová.

Spolu 26 miliónov eur z nového programu Interreg je vyčlenených pre oblasť životného prostredia a predovšetkým na zmierňovanie dopadov klimatických zmien. „Slovensko aj Česko čelia obrovským horúčavám, dlhodobým suchám, v niektorých lokalitách prichádzame o pitnú vodu, inde ničia našu krajinu extrémne nebezpečné prívalové dažde. To sú spoločné problémy a hovorili sme o tom, ako ich budeme riešiť," uviedla Remišová.

heger fiala Čítajte viac Slovenská a česká vláda rokovali v Trenčíne. Dohodli sa na ďalšej spolupráci vo viacerých oblastiach

Na ochranu prírody a krajiny budú v tomto roku určené dve výzvy za 15 miliónov eur a ďalších 32 miliónov eur pôjde na ochranu spoločného kultúrneho dedičstva, pamiatok a rozvoj cestovného ruchu.

„Nadväzujeme na úspešnú spoluprácu z minulých rokov. Program Interreg sa osvedčil ako obľúbený nástroj podpory rozvoja územia v pohraničí a v novom programovom období podporíme projekty s pozitívnym dopadom v Juhomoravskom, Zlínskom a Moravskosliezskom kraji a na slovenskej strane v Trnavskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji," doplnil český minister Ivan Bartoš.

šeliga, žitňanská Čítajte viac Z 12 poslancov zostala jedna. Šeliga a Žitňanská odchádzajú zo Za ľudí
1 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Česko #Veronika Remišová #Ivan Bartoš