SaS kritizuje projekty ministerstva práce a investícií. Sú podľa nich nevýhodné

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR koncom minulého roka vypísalo výzvu z plánu obnovy na výstavbu a obnovu domovov sociálnych služieb (DSS) za 200 miliónov eur, ktorú však samosprávne kraje ako prevádzkovatelia týchto domovov nevedia využiť. Museli by pri tom porušiť zákon, tvrdí opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Cmorej (SaS).

04.04.2023 11:55
Peter Cmorej Foto: ,
Peter Cmorej (SaS)
debata (1)

„Dôvodom je, že ministerstvo od nich v rámci výzvy vyžaduje podpísanie tzv. zmluvy o partnerstve. Je to predpripravený formulár, 13-stranová zmluva. Ak by župa podpísala takúto dohodu, poruší zákon o rozpočtových pravidlách,“ vyhlásil v utorok na tlačovej konferencii Cmorej.

Na takúto výzvu pritom podľa neho kraje čakali. DSS na Slovensku sú totiž často v katastrofálnom stave a je ich málo. S vyhlásenou výzvou však majú problémy. Ako príklad uviedol Prešovský kraj, ktorý mal pripravených viacero projektov a podal si už aj niekoľko žiadostí. Zatiaľ však boli všetky zamietnuté.

Cmorej upozornil, že ak táto výzva z plánu obnovy nebude úspešná, príde SR o 200 miliónov eur v oblasti, ktorá je veľmi dôležitá a na ktorú štát dlhodobo nevie vyčleniť peniaze. Druhou možnosťou je, že sa o tieto prostriedky prihlásia iba súkromníci. „Potom by mal pán minister (Milan Krajniak) vysvetliť, prečo to nastavil práve pre súkromný sektor. Či je to omyl, alebo je to naschvál,“ konštatoval poslanec. Podľa neho by to nebolo prvýkrát, čo by na ministerstve práce preferovali súkromníkov.

Remišová Čítajte viac Hlas vystavil Remišovej faktúru na 600 miliónov. Prihodil aj predražené vešiaky

Jeho stranícky kolega a predseda parlamentného sociálneho výboru Vladimír Ledecký zase upozornil na podľa neho zbytočný a predražený projekt Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. Rezort, ktorého šéfkou je Veronika Remišová (Za ľudí), opäť dokazujú, že transparentnosť a efektívnosť využívania financií nepatrí k ich silným stránkam. Tentoraz to ukázala na zbytočnom a predraženom projekte, ktorý počíta Rómov, uviedol na tlačovej besede Ledecký.

„Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity dostane od MIRRI takmer 900-tisíc eur. Zmluva medzi ministerstvom a úradom bola podpísaná vo februári tohto roku. Suma pod jeden milión eur bola pripravená preto, aby Úrad hodnoty za peniaze do toho nemohol vstupovať," informoval Ledecký.

Ďalej tvrdí, že cieľom projektu je napĺňať atlas rómskych komunít údajmi, ktoré máme a ktoré si každý vie dohľadať. Zároveň dodal, že na Slovensku je len 300 rómskych obcí, kde je potrebné robiť veľa zásahov. „Je úplne zbytočné vyhodiť milión eur akože na Rómov," myslí si Ledecký. Zároveň sa pýta, kto má alebo bude mať z tohto programu úžitok okrem firmy, ktorá ho takmer za milión eur vytvorí.

Dodal, že Rómovia to určite nebudú. „Kto bude program napĺňať údajmi? Údaje z atlasu rómskych komunít sa pretransformujú, ale kto bude novými údajmi napĺňať program a koľko nás to bude stáť? A koľko štát zaplatí za realizáciu prevádzky a servis tohto nezmyselného programu? Teraz, keď to mám urobené v exceli, žiadny servis k tomu nepotrebujem," tvrdí predseda sociálneho výboru.

Veronika Remišová Čítajte viac Remišovej sa bude na úrade dobre sedieť. Kupuje sedačku za 8-tisíc eur
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #domovy sociálnych služieb #vladimír ledecký #Peter Cmorej #SASKA