Vláda schválila zákon pre páry rovnakého pohlavia. Či ju podporí parlament je otázne

Vládny návrh zákona, ktorý má za cieľ zjednodušiť život párov rovnakého pohlavia, smeruje do Národnej rady. Pred polrokom parlament odmietol legislatívu s podobným zámerom, autori zákona však veria v úspech. Ten nie je garantovaný.

16.04.2023 06:00
demonštrácia protest bratislava LGBTI Foto: ,
Zákon o fiduciárnom vyhlásení má pomôcť párom rovnakého pohlavia
debata (126)

Návrh zákona o fiduciárnom (zmocnenecké, pozn. red.) vyhlásení z dielne ministerstva spravodlivosti v piatok bol schválený vládou. Zavedenie tohto právneho inštitútu má pomôcť pri riešení rôznych životných situácii navzájom blízkych osobám vrátane nezosobášených párov rovnakého pohlavia.

Ako to bude fungovať

Autori legislatívy totiž navrhujú riešiť viaceré životné situácie pomocou fiduciárneho vyhlásenia. Ide o právny úkon u notára, ktorým človek poverí inú osobu určitými právomocami. Napríklad umožni blízkej osobe sa oboznamovať so zdravotnými informáciami, poveriť ju správou dedičstva či určiť ako opatrovníka detí zosnulého.

VIDEO: Karas: Register párov bude bezpečný a „blbuvzdorný“.

Video

Nová právna úprava bude zároveň predpokladom pre priznanie nároku na ošetrovné pre dôverníka a takýto partneri si tiež budú môcť uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane. Overené tzv. fiduciárne vyhlásenia sa majú ukladať do špeciálneho registra, ktorý by mal byť prístupný od 1. januára 2024.

Zákon podľa dočasne povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa (nim. koalície) bude fungovať tak, že ktorýkoľvek človek bude môcť vyhlásiť o inom, že je jeho dôverníkom. „Takéto vyhlásenie bude môcť byť udelené len jedinej osobe a môže byť aj opätované, teda vzájomné, ale nemusí byť,“ priblížil.

Rumunsko referendum homosexuálne manželstvo vlajka dúhová Čítajte viac Karas: Riešenie pre nezosobášené páry je významným krokom vpred

Podľa neho ide o jednoduchý, ale praktický nástroj pre konkrétne životné situácie. Zdôraznil, že úlohou štátu nie je skúmať súkromie ľudí, ale rešpektovať ich autonómiu pri nastavovaní si vzájomných vzťahov. „Týmto spôsobom pomáhame nezosobášeným párom i párom rovnakého pohlavia bez rozdielu,“ podotkol.

Iniciatíva Inakosť návrh rezortu spravodlivosti skritizovala najmä preto, že vôbec sa netýka základnej požiadavky na právne uznanie párov rovnakého pohlavia a ich rodín. „Na splnenie tejto požiadavky by legislatíva musela spĺňať dve základné podmienky: uznanie existencie partnerského vzťahu a jeho overenie vzájomným vyhlásením a ochrana takto uznaného vzťahu, pričom by bol definovaný vzájomný okruh práv a povinností partnerov, ktoré štát garantuje,“ zdôraznila iniciatíva.

Deklarujú podporu ex-koalície

Ak by legislatívna zmena získala podporu poslancov Národnej rady, nadobudla by účinnosť od 1. januára 2024. Podľa Karasa, návrh zákona už získal širokú podporu zákonodarcov. Hlasy za schválenie návrhu bývalých koaličných klubov avizoval aj premiér Eduard Heger. „Zaznievajú jasné hlasy, že to ani zďaleka nie je to, čo by malo byť, ale je to realistický návrh, ktorý vie v parlamente prejsť,“ poznamenal šéf vládneho kabinetu s tým, že má deklarovanú podporu bývalých koaličných klubov.

Momentálne má „torzo“ bývalej koalície 73 zákonodarcov. Ak by o Karasovom zákone hlasovali všetci poslanci, na schválenie zmeny to by nestačilo.

slovenska-teplaren-zverejnenie5 Čítajte viac Vlani pribudli nenávistné vyjadrenia politikov voči LGBTI+ ľuďom i novinárom

Predošlá zmena prepadla

Vlani v októbri Národná rada už rokovala o podobnej legislatíve, ktorá mala zjednodušiť život nezosobášených párov a párov rovnakého pohlavia. Niekoľko týždňov po teroristickom útoku voči LGBTI+ komunite na Zámockej ulici strana SaS predložila návrh zákona, podľa ktorého sa mal vzniknúť takzvaný inštitút partnerského spolužitia.

Navrhovaná zmena takisto umožňovala uzatvorenie partnerského vzťahu u notára a tento nástroj mohli by využívať aj heterosexuálne páry, ktoré nechcú vstúpiť do manželstva. Vstup do tohto inštitútu by umožnil ľudom žijúcim v spoločnej domácnosti bezpodielové spoluvlastníctvo či zaradenie partnerov medzi blízke osoby a sprístupnenie zdravotnej dokumentácie.

Polícia na mieste, kde našli mŕtveho strelca zo...
Polícia na mieste, kde našli mŕtveho strelca zo...
+19Polícia na mieste, kde našli mŕtveho strelca zo...

Hlasovanie v parlamente však skončilo fiaskom. Za návrh hlasovalo len 50 z 133 prítomných poslancov. Proti boli 37 zákonodarcovia, zdržali sa 15 a nehlasovalo 31 poslancov. Zákon nepodporil žiadny poslanec hnutia Sme rodina, proti boli aj piati členovia konzervatívneho krídla OĽANO pôsobiaci v strane Kresťanská únia. Zmenu tiež nepodporili poslanci pravicových strán ĽSNS, Republika a Život. Členovia Smer-SD o návrhu nehlasovali.

Útok na Zámockej

Nenávisťou motivovaný teroristický útok, ktorý skončil smrťou dvoch mladých ľudí, sa stal večer 12. októbra 2022 na Zámockej ulice v bratislavskom Staro meste. Spáchal ho 19-ročný neonacista Juraj K., ktorý si za cieľ vybral bar Tepláreň, kde sa schádzala LGBTI+ komunita.

Približne päť hodín pred streľbou zverejnil 65-stranový dokument s názvom Volanie do zbrane, ktorý sa začína slovami „za všetko môžu Židia“. Tento jeho manifest je plný antisemitských, rasistických, homofóbnych a celkovo nenávistných odkazov. Autor v ňom tiež priamo vyzýva k ďalšiemu násiliu voči týmto komunitám. Niekoľko hodín po čine svoj život sám ukončil.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Viliam Karas #Hegerova vláda #páry rovnakého pohlavia