Možné mená úradníckej vlády. Dve z nich vyvolávajú otázniky: Čaputová sa stretne s lídrami strán

Slovensko bude mať prvý raz v histórii úradnícku vládu a o menách jej členov sa špekuluje od momentu, keď Eduard Heger vrátil dočasné poverenie viesť vládu. Prezidentka Zuzana Čaputová zatiaľ oficiálne potvrdila len meno nového premiéra, ktorým bude Ľudovít Ódor. Ďalším potvrdeným menom je minister vnútra Ivan Šimko. Denník Pravda kontaktoval niekoľko ďalších potenciálnych ministrov.

10.05.2023 08:00
odor Foto: ,
Jediné meno, ktoré prezidentka vo svojej úradníckej vláde potvrdila, je post premiéra. Bude ním ekonóm Ľudovít Ódor.
debata (33)

Pätnástich členov úradníckej vlády oficiálne vymenujú zrejme v pondelok 15. mája. Pod taktovkou Ódora by v nej mali byť nepolitici, úradníci či štátni tajomníci. Taká vláda však zatiaľ nemá podporu lídrov jednotlivých politických strán. Prezidentka sa s lídrami stretne v stredu.

VIDEO Čaputovej vyhlásenie o novej vláde: Povedie ju Ódor

Video

Posledné rokovanie vlády sa presunulo

Podľa informácií denníka Pravda by mala Čaputová mená oznámiť už dnes, kedy sa malo konať aj zasadnutie vlády. To však Heger presunul. „Dali sme to na piatok, keďže je to posledný deň, keď vláda ešte bude pracovať, plus víkend,“ povedal Heger. „Chceme, aby to bolo čo najplynulejšie odovzdanie,“ dodal.

bíreš Čítajte viac Ďalšie mená Ódorovej vlády: Vlčana má nahradiť známe meno, Naďa na obrane Sklenár

K menám sa ešte stále dočasne poverený premiér vyjadrovať nechcel, no zrejme s nimi bol oboznámený. „Budem sa k nej (úradníckej vláde, pozn. red.) vyjadrovať až po tom, čo ich prezidentka zverejní,“ zopakoval niekoľkokrát s tým, že čaká, kým Čaputová o menách informuje aj lídrov strán.

Tých by si mala postupne volať na stretnutie tento týždeň. Lídri však kritizovali, že prezidentka s nimi o menách nerokovala vopred, ale rovno oznámila, že zoznam je hotový. Nie je preto vylúčené, že sa po stretnutiach s lídrami niektoré nominácie zmenia.

Jediné meno, ktoré prezidentka vo svojej...
Ivan Šimko bude ministrom vnútra.
+11Michal Horváth bude ministrom financií.

Líder OĽaNO Igor Matovič uviedol, že debatu s prezidentkou považuje za prejav úcty voči ľuďom, ktorí volili jeho hnutie a to dostalo mandát na vymenovanie ministrov. Ak by mali možnosť nominovať do nej ľudí mimo politiky, podporu by zvážili.

„Ak nebude predtým rokovať s naším hnutím, nemusí počítať s podporou pre svoju úradnícku progresívnu vládu,“ odkázal Čaputovej líder OĽaNO. Nespokojná bola aj šéfka Za ľudí Veronika Remišová. „Ja to nepovažujem za správne, lebo máme parlamentnú demokraciu a toto je jej popretie,“ povedala.

SaS si vie predstaviť podporu úradníckej vlády, no nečaká, že by získala podporu v parlamente. Považuje to však za lepšie riešenie než súčasný stav sprevádzaný chaosom a chýbajúcimi ministrami.

Prví traja potvrdení

Prvým potvrdeným menom úradníckej vlády je jej budúci premiér Ľudovít Ódor, súčasný viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS). Čaputová o tom informovala v nedeľu počas svojho prejavu. Ódor oficiálne ponuku akceptoval v utorok a k 14. máju sa vzdá svojej funkcie. K obsahovým prioritám sa vyjadrí na budúci týždeň.

VIDEO Dočasne poverený premiér Eduard Heger končí na svojom poste

Video

„Rozhodnutie pani prezidentky vymenovať ma za predsedu vlády odborníkov je pre mňa cťou a zároveň veľkou zodpovednosťou. Slovensko sa dnes nachádza v neľahkej situácii a so svojím tímom urobím všetko pre to, aby sme krajinu priviedli k predčasným voľbám do Národnej rady SR a priniesli želaný pokoj, stabilitu, ale zároveň aj konštruktívnu odbornú diskusiu v témach, ktoré sú pre ľudí a krajinu dôležité,“ reagoval.

Ódora zatiaľ lídri bývalej štvorkoalície vidia v pozitívnom svetle a považujú ho za odborníka. Svoju nomináciu na ministra vnútra potvrdil na sociálnej sieti aj Ivan Šimko, ktorý by mal na poste vystriedať najčastejšie odvolávaného a kritizovaného Romana Mikulca, nominanta OĽaNO.

„Som pripravený prijať službu, ktorá vyžaduje nezávislosť a zmysel pre spravodlivosť voči všetkým. Preto som sa rozhodol prerušiť svoje členstvo v Kresťanskode­mokratickom hnutí po dobu výkonu tejto služby,“ napísal na sociálnej sieti.

Nevyžaduje to podľa neho ani ústava, ani zákon. „Ale vyplýva to z politického kontextu situácie, v ktorej sa naša vlasť nachádza. Nebudem sa preto do konania volieb ani verejne vyjadrovať k politike jednotlivých politických strán,“ uviedol Šimko.

Dve sporné mená

Nástupcom Natálie Milanovej a novým ministrom kultúry by sa mal stať Július Barczi. „Bol som oslovený,“ povedal pre Sme. V minulosti viedol múzeum Betliar a bol zástupcom múzea pre Úsek hradov, zámkov a kaštieľov. Dnes je riaditeľom aukčnej spoločnosti Soga. Aj podľa zdroja z prostredia galérie Soga je meno Júliusa Barcziho isté.

Po Jánovi Horeckom by mala rezortu školstva... Foto: SITA, Alexandra Čunderlíková
Hapalová Po Jánovi Horeckom by mala rezortu školstva šéfovať Miroslava Hapalová.

Odchádzajúca ministerka túto voľbu skritizovala. Poukázala aj na to, že jej nástupca bol zapojený do kauzy predaja vzácnej busty za zlomkovú cenu. Barczi momentálne pôsobí ako riaditeľ aukčnej spoločnosti Soga. Práve na tomto mieste malo dôjsť aj ku kritickému omylu.

„Je veľké umenie nájsť spomedzi desiatok tisíc ľudí zamestnaných v kultúrno-kreatívnom priemysle človeka, ktorý je spojený s dvoma najväčšími škodami moderného Slovenska, a to s kauzami Bernini a Kráska Hôrka,“ povedala ministerka kultúry.

Podcenená busta

Škandál so sochou pápeža Pavla V. od talianskeho barokového sochára Giana Lorenza Berniniho vypukol v roku 2015. Vzácne umelecké dielo bolo na Slovensku desiatky rokov ukryté v súkromnej zbierke výtvarníka Ernesta Zmetáka.

Natáliu Milanovú má na poste šéfky kultúry... Foto: TASR, František Iván
Barczi Natáliu Milanovú má na poste šéfky kultúry nahradiť jej štátny tajomník a bývalý riaditeľ Múzea v Betliari Július Barczi.

Pozostalí sa rozhodli dať sochu do dražby mysliac si, že ide o dielo neznámeho talianskeho sochára vytvorené podľa Berniniho. Po dvoch neúspešných dražbách sa o bustu zaujímal zahraničný obchodník Clément Guenebeaud, ktorý ju kúpil za 24-tisíc eur.

Keď žiadal o vývoz busty do zahraničia na ministerstve kultúry, uviedol, že ide o Berniniho sochu s možnou hodnotou vo výške sedem miliónov eur. Tak vyšlo najavo, že aukčná spoločnosť predala za zlomkovú cenu pravdepodobne originálne dielo talianskeho majstra, ktoré považovala za kópiu.

Po medializácii prípadu odvolali z funkcie generálneho riaditeľa sekcie kultúrneho dedičstva na ministerstve Pavla Šimuniča aj členov komisie, ktorí odporučili vývoz busty bez vykonania znaleckého posudku. O miesto prišla i štátna radkyňa, ktorej náplňou práce bolo spracúvať žiadosti o povolenie na vývoz predmetov kultúrnej hodnoty.

Barczi v kauze vystupoval ako historik, ktorý v aukčnej spoločnosti SOGA katalogizoval zbierku Ernesta Zmetáka po jeho smrti. Bustu pápeža vyhodnotil ako dielo podľa Berniniho a navrhol ju predať za cenu 8 000 eur. Chybu mal spraviť najmä tým, že nepreveril možnú originalitu busty talianskeho majstra. Historik v tom čase obvinenia poprel s tým, že nikdy bustu Pavla V. odborne neposudzoval.

Podľa informácií denníka Pravda by sa mal novým ministrom zahraničných vecí stať Miroslav Wlachovský, ministrom zdravotníctva štátny tajomník Michal Palkovič, ktorý rezort po odchode Vladimíra Lengvarského spravoval, a ministerkou školstva Miroslava Hapalová. Zatiaľ to však potvrdiť nemôže.

Barczi Čítajte viac Prvá kauza úradníckej vlády. Budúci minister kultúry ocenil sochu Berniniho v hodnote 7 miliónov eur na pár tisíc

„Žiaľ, nemôžem sa k tomu vyjadrovať. Ako zamestnankyňa medzinárodnej organizácie UNICEF nemôžem momentálne poskytovať vyjadrenia médiám,“ reagovala pre Pravdu.

Meno Hapalovej ako náhradníčky pre rezort školstva sa spomínalo už po odchode Branislava Gröhlinga, ktorého napokon nahradil Ján Horecký. V čase, keď sa o Hapalovej ako ministerke uvažovalo prvýkrát, však prenikli na verejnosť informácie o sťažnostiach na jej osobu.

Topky vtedy priniesli informáciu, že v prípade jej príchodu do rezortu hrozí vyše desať zamestnancov výpoveďou. Malo ísť o generálnych riaditeľov sekcií a riaditeľov odborov, ktorí sú kľúčovými postavami v príprave obsahovej reformy i v ďalších projektoch. Bývalá šéfka Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ) Hapalová údajne mala konflikty najmä s ľuďmi, ktorí s ňou pracovali ešte počas jej pôsobenia v ŠPÚ.

„Problémom bol spôsob, akým ŠPÚ viedla a ako pristupovala k zamestnancom a ako sa k nim správala,“ citovali Topky zdroj, ktorý si želal zostať v anonymite. „Mnohí z ŠPÚ už kvôli nej odišli,“ dodal.

Hapalová však poprela, že by sa na ňu zamestnanci sťažovali. „Nikdy ma kolegovia neobvinili z neadekvátneho správania. Naopak, ku všetkým som sa správala a správam kolegiálne,“ reagovala.

Ďalšie mená

Ani jedno z mien nebolo prezidentskou kanceláriou zatiaľ potvrdené, podľa kancelárie prezidentky sú medzi aj mená, o ktorých sa neuvažuje. Podľa doterajších informácií by Remišovú by na ministerstve investícií mala nahradiť Lívia Vašáková, zatiaľ však nič potvrdiť nechcela.

VIDEO Matovič: Za pád vlády môže slabošstvo Hegera a Čaputovej

Video

„Ja by som sa k tomu nevyjadrila až do oficiálneho oznámenia pani prezidentky,“ povedala pre Pravdu. Horúcim kandidátom na ministra pôdohospodárstva je aktuálne šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Podľa informácií denníka Pravda mal už včera v Prezidentskom paláci rokovať s Čaputovou. Už pred niekoľkými dňami sa do médií dostalo meno potenciálnej šéfky spravodlivosti Jany Dubovcovej. Na ministerstvo hospodárstva by sa mal zasa dostať súčasný štátny tajomník rezortu Peter Švec.

Video
Richard Sulík: Meno úradníckeho premiéra je veľmi dobrá voľba

Milana Krajniaka by na poste ministra práce mala vystriedať štátna tajomníčka rezortu Soňa Gáborčáková, ktorá v minulosti kandidovala za OĽaNO a v roku 2019 hnutie spolu s Remišovou opustila. Vo voľbách v roku 2020 kandidovala za KDH a do parlamentu sa nedostala. Rezort financií by mal viesť hlavný ekonóm NBS Michal Horváth.

Video
Pellegrini: Ódor bude určite lepší premiér ako Heger a Matovič dokopy

Denník N informoval, že ministrom obrany by sa mal nakoniec stať Martin Sklenár, vojenský expert, ktorý na ministerstve obrany pôsobí dlhé roky, pod Jaroslavom Naďom pôsobil vo funkcii generálneho riaditeľa obrannej politiky.

Jána Budaja zrejme na čele rezortu životného prostredia nahradí Martin Chrenko. Zatiaľ otázne je meno nástupcu ministra dopravy Andreja Doležala a vicepremiéra pre legislatívu Štefana Holého.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #úradnícka vláda #predčasné voľby 2023 #Čaputovej úradnícka vláda