Čaputová: Zoznam nových ministrov úradníckej vlády je takmer kompletný. Ódor mal pri menách právo veta

Prezidentka Zuzana Čaputová a budúci premiér úradníckej vlády Ľudovít Ódor boli exkluzívnymi hosťami v relácii Tak takto?! spravodajskej televízie ta3.

11.05.2023 10:39 , aktualizované: 16:45
debata (154)

VIDEO: Debata v ta3: Čaputová vysvetľuje, prečo otáľala s úradníckou vládou.

Video

Prezidentka Čaputová v úvode relácie uviedla, že mená nových ministrov vlády odborníkov predstaví dnes, najneskôr zajtra. „Jedno meno na zozname novej vlády zostáva otvorené,“ uviedla. Kľúčové rezorty ako zdravotníctvo, školstvo či podpredseda vlády sú už podľa nej uzavreté.

Aktualizované 16:45: Ako popoludní informoval riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej, mená kandidátov na posty vo vláde odborníkov predstaví prezidentka Čaputová v piatok.

Na možnosť úradníckej vlády sa prezidentka pripravovala už od januára. Budúci predseda vlády odborníkov Ľudovít Ódor uviedol, že s väčšinou nominantov kandidátky sa rozprával on a mal právo veta, pokiaľ by s nejakou nomináciou nesúhlasil. „Keď má zodpovednosť za vládu, musí sa namixovať tím ľudí,“ povedala prezidentka.

Prezidentka po páde Hegerovej vlády žiadala, aby do konca januára bolo rozhodnuté o predčasných voľbách. Kým pôvodne žiadala voľby do konca júna, nakoniec súhlasila so septembrovým termínom.

VIDEO: Debata v ta3: Prečo Ódor zobral funkciu premiéra?
Video

„Čelili sme energetickej kríze, bola zima, Hegerova vláda mala rozbehnuté viaceré projekty. Návrhy zákonov ktoré sa týkali energetiky, plánu obnovy, pomoci ľuďom ktorých zasiahla chudoba,“ obhajovala sa prezidentka.

Podotkla, že parlamentné strany dali vtedy dali jasne najavo, že by úradníckej vláde materiály neschvaľovali. „Na zachytenie najkritickejších momentov som považovala za vhodné, správne a rozumné tam ponechať zatiaľ vládu Eduarda Hegera,“ spresnila.

VIDEO: Prezidentka Čaputová a budúci premiér Ódor prišli debatovať do ta3.
Video

Poslednou kvapkou bola pre ňu dotačná kauza exministra pôdohospodárstva Samuel Vlčana a následný odchod šéfa diplomacie Rastislava Káčera. Popiera však, že pri Vlčanovi nekonala. „Všetko sme preverovali,“ uviedla s tým, že sedení bolo viacero a nielen v kauze Vlčana.

„Príslušného ministra a premiéra sme sa pýtali permanentne. Jednou z nich bola aj vec pána Vlčana. Pár dní predtým, ako to bolo zverejnené požiadala premiéra o vykonanie kontroly,“ dodala na margo Vlčana. Čaputová je presvedčená, že niektoré zákony, ktoré Slovensku pomohli, prešli vďaka dočasne poverenej vláde Hegera.

V tom prípade stálo za to počkať. O necelých päť mesiacov sa konajú predčasné voľby, takže Ódorov kabinet bude pri moci minimálne pol roka. „Stále má zmysel úradnícku vládu postaviť,“ skonštatovala Čaputová. „„Ak ma nezrazí električka by som veľmi rád túto funkciu zastával aj stými ľuďmi, ktorých sme si vybrali. Slovensko si to zaslúži a dá sa to aj inak,“ dodal Ódor.

Reláciu s prezidentkou a budúcim premiérom vysielala televízia ta3 v relácii Tak takto?!.

Ódor je dlhoročný ekonóm a vyučoval na vysokej škole. Nový premiér bude musieť čeliť energetickej kríze, zdražovaniu a politickej nenávisti. Poslednou kvapkou pri rozhodovaní prijať ponuku na post premiéra pre neho bola politická atmosféra.

heger Čítajte viac Štát po prvýkrát povedie úradnícka vláda. Heger odovzdá 15 odborníkom moc aj chaos

„Nebola to len odrážka v životopise, ale ide mi o obraz krajiny. Každý na každého útočí. Hovoríme o problémoch, ktoré sú tu teraz, ale málo kedy berieme do úvahy, že táto krajina musí prosperovať do budúcnosti,“ zdôraznil.

Úlohou úradníckeho kabinetu podľa neho majú byť akútne problémy, plán obnovy, krízy. „Pre mňa je priorita, aby sme pripravili štátny rozpočet ktorý bude v rámci možností najlepší,“ vyhlásil Ódor. Postarať sa však budú musieť nie len o to, aby mladí neodchádzali do zahraničia, ale aj o enormné zdražovanie.

„Otázniky sú, ako to bude vyzerať od nového roka. Mojou prioritou bude sa postarať, snažiť sa vymyslieť spôsoby ako pomôcť zraniteľným skupinám. Nie som zástanca plošných megalomanských riešení. Preferujem pomáhať tam, kde je treba,“ vyhlásil.

šimko Čítajte viac Zaznievajú mená ministrov Ódorovej vlády: Remišovú by mala nahradiť šéfka Plánu obnovy, Mikulca dvojnásobný exminister

Prioritou pre neho bude taktiež vyrovnaný rozpočet. Podotkol, že sám bol autorom dlhovej brzdy. „Čo som si navaril, to si môžem aj zjesť,“ dodal s tým, že sa teší.

Ódor v nedeľu končí na pozícii viceguvernéra NBS. Od pondelka bude riadiť krajinu, no je otázne, či mu parlamentné strany vyslovia dôveru.

„Stretnem sa so všetkými politickými stranami, ktoré sú ochotné konštruktívne diskutovať o problémoch a o budúcnosti Slovenska,“ ozrejmil s tým, že urobí všetko preto, aby získal podporu pre vládny program. Prezidentka môže Ódorov kabinet ich môže poveriť vládnutím aj napriek nedôvery.

Video

Vláda odborníkov nahradí dočasne poverený kabinet Eduarda Hegera, ktorý koncom minulého týždňa požiadal prezidentku o zbavenie poverenia viesť vládu. Rozhodol sa tak po tom, ako ohlásili odchod z vlády ministri Samuel Vlčan i Rastislav Káčer a prezidentka neprijala ani jeden z jeho návrhov, ktoré považoval za stabilnejšie než vymenovanie úradníckej vlády.

© Autorské práva vyhradené

154 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Ódor #Zuzana Čaputová #úradnícka vláda