Firmy vyzývajú štát na zlepšenie práv LGBTI+ ľudí. Saska, PS a Demokrati sa obrátia na Ústavný súd

Poslankyne Mária Kolíková (Saska), Monika Kozelová (OĽaNO) a podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková sa pri príležitosti Medzinárodneho dňa boja proti homofóbii a transfóbii spojili s iniciatívou Inakosť. Chcú rozhýbať Ústavný súd k tomu, aby dotlačiť parlament k uznaniu práva dôstojne žiť párom rovnakého pohlavia. „Viacnásobné snahy a návrhy k životným partnerstvám v Národnej rade zlyhali,“ povedala Kolíková.

17.05.2023 15:35
duhovy pride autor: Robert Huttner Foto: ,
Dúhový Pride Bratislava 2022.
debata (73)

Od Ústavného súdu žiadajú, aby vyslal odkaz parlamentu na zmenu právnej úpravy, ktorá uzná zväzky párov rovnakého pohlavia a zaručí im práva, vďaka ktorým by dokázali zvládnuť bežné životné situácie.

Dedenie, vdovské a vdovecké dôchodky

Ústavný súd by mohol podľa poslancov skonštatovať, že nečinnosť NR SR v tejto oblasti nie je v súlade s Ústavou SR. Cez podanie na ÚS poslanci žiadajú, aby naplnil ľudskoprávne štandardy uznania a ochrany vzťahov párov rovnakého pohlavia.

VIDEO: ÚS má vyzvať parlament uznať práva párov rovnakého pohlavia, žiada skupina poslancov
Video

„Sme presvedčení, že Ústavný súd je tá inštitúcia, ktorá môže vyslať jasný odkaz Národnej rade, aby prijala právnu úpravu, ktorá bude v súlade s ústavou, zaručí týmto ľuďom uznanie a prizná im práva, ktoré im patria, aby sa porátali s bežnými životnými situáciami, ako napríklad dedenie, vdovské a vdovecké dôchodky, pokračovanie v živnosti po smrti partnera alebo partnerky, úrazové dávky, ošetrovanie chorého partnera a chorej partnerky, peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia či informovanosť o zdravotnom stave partnera,“ uviedla Kolíková.

slovenska-teplaren-zverejnenie5 Čítajte viac Vlani pribudli nenávistné vyjadrenia politikov voči LGBTI+ ľuďom i novinárom

Skupina vyše 30 poslancov Národnej rady podanie zdôvodnila tým, že sa doteraz nepodarilo v parlamente presadiť legislatívne návrhy na uznanie párov rovnakého pohlavia. V niektorých krajinách, kde podľa nich politici neboli schopní sa posunúť ďalej na ceste k rešpektovaniu práv menšín, pomohol práve súd. Pod návrh sa podpísal celý klub Sasky, ako aj poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Demokrati či odídenci z OĽaNO, ktorí sa stali súčasťou Občiansko-demokratickej platformy.

Poslanci argumentujú aj tým, že Slovensko dlhodobo nedokáže právne uznať páry rovnakého pohlavia, pričom väčšina štátov Rady Európy, ako aj prevažná väčšina štátov Európskej únie a demokratického sveta poskytuje určitú formu právneho uznania párom rovnakého pohlavia. Manželstvá párov rovnakého pohlavia sú podľa poslancov legalizované vo viac ako tridsiatke krajín sveta.

VIDEO: Námestie SNP zaplnili davy, aby odsúdili nenávisť voči LGBTI komunite
Video
Zhromaždenie a pochod na podporu LGBTI+ komunity Čítajte viac Poslanci kritizovali uznesenie europarlamentu v súvislosti s LGBTI+ osobami

Pamiatka zavraždeným

17. marec pripadá Medzinárodnemu dňu boja proti homofóbii a transfóbii. Pripomenula si ho aj prezidentka Zuzana Čaputová.

“Minulý rok na Slovensku zabíjala nenávisť. Zobrala nám dva mladé životy a jeden vážne zranila. Dnes si pripomíname Medzinárodný deň boja proti homofóbii a transfóbii. Stretla som sa s mamou a s bratom Juraja. Stretla som sa aj s Radkou a jej mamou. Krásne milujúce rodiny zažívajú bolesť, ktorú si žiadna rodina neželá,“ uviedla prezidentka na sociálnej sieti.

Dodala, že ich obdivuje za ich silu a to, ako „bojujú aj za ostatné rodiny a ľudí, aby mohli žiť v prijatí a bez strachu.“

„Mrzí ma, že aj po tom všetkom, čo sa stalo, stále mnoho ľudí zažíva ponižovanie a útoky pre svoju sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu, a zažívajú to aj ich rodiny. Obávajú sa, že v predvolebnej kampani budú ešte väčším terčom. Nedopusťme, aby naše deti žili v spoločnosti, kde sa predsudky prelievajú do nenávisti. Kde nenávisť zabíja. Prosím, snažme sa rozširovať priestor dobra a prijatia medzi nami navzájom. Len takto máme šancu nenávisť spoločne vytlačiť,“ zdôraznila prezidentka.

Angažované korporácie

Negatívne dopady diskriminácie a narastajúcej intenzity násilia voči LGBTI+ ľuďom vnímajú aj zamestnávatelia, pre ktorých je podpora hodnôt rovnosti a inklúzie na pracovisku dlhodobou prioritou. Ich právomoci v oblasti ochrany a podpory LGBTI+ ľudí sú však obmedzené a k výraznejšej zmene môže dôjsť len na základe predstavenia komplexných zákonov.

Súkromný sektor sa preto rozhodol vyzvať na zlepšenie práv a životných podmienok LGBTI+ ľudí na Slovensku. Výzva, pod ktorú sa podpísalo už 25 firiem, vrátane najväčších zamestnávateľov, poukazuje na to, prečo je inklúzia ekonomicky a spoločensky výhodná a zároveň upozorňuje na možné riziká v prípade, že sa právna akceptácia a postavenie LGBTI+ ľudí nezmení.

Do výzvy sa zapojili Accenture, Amazon, Dopravný podnik Bratislava, Curaprox, Henkel, IKEA, Komerční banka, Lenovo, Martinus, Milk, Monitora, NN, OLO Bratislava, Orange, Panta Rhei, Pixel Federation, Pohoda, Profesia, Protos Production, PwC, Sadovsky Architects, SAP, Shell, Volkswagen či Vacuumlabs.

Firmy pôsobiace na Slovensku sa dlhodobo snažia vytvárať inkluzívne prostredie na pracovisku, ich snahy sa však nestretávajú s realitou slovenskej spoločnosti. Spoločenská akceptácia a právne postavenie LGBTI+ ľudí v našej krajine patrí medzi najhoršie v Európskej únii. Slovensko je jednou z posledných krajín EÚ, kde nie sú partnerstvá ľudí rovnakého pohlavia a dúhové rodiny zastrešené právnym rámcom.

VIDEO: Krajniak o pápežovej podpore LGBTI+ komunity
Video

Zamestnávatelia poukazujú na negatívne následky diskriminácie na svojich zamestnancov a ekonomiku. Podľa prieskumu Profesie z roku 2022 sa 6,6 percent zamestnancov stretlo s diskrimináciou na základe sexuálnej orientácie a 4,3 percenta na základe rodovej identity.

Tieto skutočnosti vytvárajú nepriaznivé prostredie pre inakosť a rovnosť. Súkromný sektor sa tak rozhodol spojiť a poukázať na diskrimináciu a nedostatok právnej ochrany v porovnaní s heterosexuálnou väčšinou. 25 firiem, vrátane najväčších zamestnávateľov, spoločne vyzvalo na zlepšenie práv a životných podmienok LGBTI+ ľudí na Slovensku. Výzvu adresovali vedeniu krajiny.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #demokrati #Zuzana Čaputová #LGBTI+ #PS #SASKA #strana Demokrati