Kauza „prefackania“ Kollárovej ex. Schôdzu zatiaľ neotvorili, bolo to tesné: Podľa Pellegriniho ho podržal Smer

Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár bude dnes čeliť odvolávaniu kvôli kauze spojenej s jeho expartnerkou Barborou Richterovou. Jeho priznanie, že jej dal „len pár faciek“ a v záujme ochrany jeho dieťaťa by to spravil znova, pobúrila najmä poslankyne v strane Demokrati. Nakoniec sa im podarilo zohnať 34 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze. Po dvoch neúspešných pokusoch však schôdze zatiaľ neotvorili.

04.07.2023 12:30 , aktualizované: 15:17
kollar Foto: ,
Predseda parlamentu Boris Kollár reaguje na obvinenia bývalej partnerky a matky jeho dvoch synov Barbory Richterovej. Odstúpiť z čela Národnej rady odmieta.
debata (233)
Celé vyjadrenie Borisa Kollára pred odvolávaním
Video
Zdroj: TV Pravda

Aktualizované 15:06 Bol to politický obchod, tvrdí OĽaNO

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš uviedol, že ide o výmennú dohodu. „Ak si pozrieme minulotýždňové zarezanie schôdze, kde sme hovorili o tom, že sa konal politický obchod, že sa Sme rodina pridala k Smeru, Hlasu a Republike a nedovolili poslancom hlasovať o zákonoch… dohoda z druhej strany bola, že tí poslanci neprídu a nebudú hlasovať za odvolanie Kollára,“ uviedol Šipoš na margo obvinení, že ak by prišli všetci poslanci OĽaNO na schôdzu, bola by otvorená.

„Matematicky neviete nikdy dodať všetkých,“ povedal. Poslanci OĽaNO zajtra prídu. Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič uviedol, že Kollár mu poslal pred schôdzou a po jeho tlačovke SMS v znení „splnil som tvoje požiadavky“. „Musím uznať, že áno, vyzval chlapov, aby nebili ženy, a síce kostrbato, ale ženám sa takisto ospravedlnil,“ povedal Matovič a ocenil to. Za otvorenie schôdze hlasoval, za jeho odvolanie by už nehlasoval. Kollár sa priamo neospravedlnil, povedal, že by to spravil znova, ale spôsob, akým byto spravil, by závisel od situácie.

Aktualizované 14:54 Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský uviedol, že sa neprezentovali a nebudú sa prezentovať ani zajtra. Ak by sa schôdza otvorila, poslanci Sme rodina by sa zapojili do rozpravy. Hlasovanie poslancov nebude mať podľa Pčolinského vplyv na skladanie možnej budúcej koalície. „Nie, my nie sme ješitní, my pristupujeme k rokovaniam o skladaní vlády či rôznych návrhoch zákonov konštruktívne a vecne. My oddeľujeme politiku a osobné vzťahy, čo sa nedá povedať o viacerých poslancoch alebo stranách,“ uviedol s tým, že ide o predvolebné „tanečky“ a že niektorí sa na kauze priživujú ako strana Demokrati, ktorá sa na kauze priživuje, lebo zatiaľ nepredstavila ani program.

Aktualizované 14:44 Hlasovanie bolo tesné, na otvorenie chýbalo len päť hlasov

Podľa šéfky poslaneckého klubu Sasky Anny Zemanovej to mal Kollár dobre spočítané, vedel, kto nepríde. „Keď si pozriete výpis hlasovania, črtá sa tu jednoznačná nová koalícia. Je tu stopercentná neúčasť Smeru a stopercentná neúčasť Republiky. Takže vidíte, ako dohoda funguje,“ uviedla. Niekoľko poslancov však chýbalo aj Saske. Niektorí sú v zahraničí, niektorí sú chorí. Zemanová neočakáva, že sa schôdza zajtra otvorí. „Vie, že tá 76 nebude. Mohli ste si všimnúť aj poslanecký klub Hlasu, kde sa zaprezentovali len dvaja, ale nebola tak ani ďalšia noha. Je to hanba,“ uviedla. Saska má bilboardy práve k tejto tematike, podľa Zemanovej prišli všetci poslanci Sasky, ktorí mohli.

Aktualizované 14:35 Schôdzu neotvorili ani na druhý pokus. Prítomných bolo len 71 poslancov, ďalší pokus o otvorenie bude zajtra ráno o deviatej. V stredu je na Slovensku sviatok, Kollár už poslal na ráno svoj program.

Aktualizované 14:17 Peter Pellegrini sa kvôli technickým problémom neprezentoval. Musel čakať na novú kartičku. Poslanci Hlasu sa budú prezentovať, líder Hlasu chce, aby sa schôdza otvorila. „Takéto konanie treba odsúdiť, lebo to znižuje už tak podkopanú dôveru v štátne inštitúcie a devastuje to politickú kultúru. Ak by sme to tolerovali mlčaním, tak by sme sa na tom spolupodieľali,“ povedal po prvom neúspešnom pokuse s tým, že násilie je potrebné odsúdiť.

Peter Pellegrini Foto: Pravda, Robert Hüttner
pellegrini Peter Pellegrini

Za Hlas sú v parlamente len traja poslanci, väčšine je odcestovaná na východe Slovenska a pracuje. „Nie je za tým žiadna taktika ani dohoda s Borisom Kollárom ako v prípade iných strán, ktoré neprišli. Myslím, že Smer oznámil, že nepríde na schôdzu a že sa nezúčastní schôdze. Je jasné, že tým vyjadruje podporu konaniu pána predsedu, pretože tým umožňuje neuznášaniaschop­nosť parlamentu. Keby tu boli, schôdza sa otvorí a hlasovanie by možno dopadlo odvolaním Borisa Kollára,“ povedal Pellegrini. Nemyslím si, že sa dohodli, možno, že si vracajú navzájom službu,“ dodal s tým, že Smer zohráva kľúčovú úlohu v odvolávaní a vidí za tým možno službu na oplátku za to, že Sme rodina podržala Roberta Fica počas hlasovania o vydaní poslanca Smeru na stíhanie.

Aktualizované 14:02 V sále bolo prítomných 66 poslancov, parlament nebol uznášaniaschopný. Niektorým poslancom však nešlo zariadenie. Ďalší pokus bude o pol hodinu.

Foto: Pravda, Robert Hüttner
parlament, Peter Pellegrini

Aktualizované 13:47 Pokiaľ sa schôdzu nepodarí otvoriť, druhý pokus bude podľa Kollára o pol hodiny a potom v stredu o 14:00.

Aktualizované 13:35 Za kauzou vraj stojí aj Tomáš Rajecký

Za kauzou podľa Kollára okrem Zoroslava Kollára stojí aj Tomáš Rajecký, ktorý sa snažil na objednávku zdiskreditovať aj exprezidenta Andreja Kisku. Rajeckého v januári tohto roka odsúdili za vyzradenie daňového tajomstva Kisku, práve on mal v roku 2017 zaslať médiám kópie daňového účtovníctva a dokumenty z vyšetrovania firmy KTAG.

Matovič: Chcem od Kollára jedno chlapské gesto
Video
Zdroj: TV Pravda

„Dvanásť rokov sa tu nič nedialo, nič sa nedialo, dokonca sme mali druhé dieťa a zrazu som pol roka atakovaný pani Richterovou na sociálnej sieti,“ uviedol s tým, že to znášal len kvôli svojím deťom, ktoré sú teraz vystavené tejto kauze a chodia domov s plačom, čo sa rozpráva.

Tomáš Rajecký je priateľom Mariana Kočnera aj Norberta Bödöra, sám to poprel. V roku 2016 unikla fotografia, na ktorej bol Rajecký spolu s Kollárom a dnes už odsúdeným mafiánskym bossom Jurajom Ondrejčákom na dovolenke na Kube.

Aktualizované 13:33 Vyjadrenie Borisa Kollára pred začiatkom mimoriadnej schôdze: Chránil som život a zdravie svojho ročného dieťaťa

Predseda parlamentu Boris Kollár kvôli incidentu neodstúpi. Pred novinárov predstúpil hodinu pred plánovanou schôdzou. „Je mi veľmi ľúto, že médiá a časť politikov si zamieňajú príčinu s následkom a vidia len ten následok,“ uviedol s tým, že keby nebolo príčiny, nebolo by ani následku.

Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Boris Kollár, predseda parlamentu, NR SR, odvolávanie, Sme rodina Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár sa vyjadril k svojmu odvolávaniu.

„Keby som bol násilník, lotor a bil ženy len tak z plezíru, že dôjdem domov a pivo je teplé a napadnem ženu, tak by som určite odišiel. Keby som došiel domov a napadol ženu, lebo mám zlú náladu, tak by som odstúpil. Odmietam však odstúpiť preto, že som chránil zdravie a živor svojho ročného dieťaťa,“ uviedol.

Niekoľkokrát zopakoval, že ročné dieťa sa nevie ubrániť a že bránil život a zdravie svojho dieťaťa. Podľa neho ide len o cielené poškodenie hnutia Sme rodina a kauzu starú dvanásť rokov Richterová vytiahla na niekoho pokyn len preto, lebo „už nevedia, čo by na Sme rodinu našli“.

Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Boris Kollár, predseda parlamentu, NR SR, odvolávanie, Sme rodina Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár sa vyjadril k svojmu odvolávaniu.

„Povedal som, že spravím to znova, že budem chrániť zdravie a život všetkých mojich deti. Keď budú napadnuté, budem ich chrániť, akými prostriedkami, to by sa uvidelo podľa toho, čo by sa dialo,“ vysvetlil svoje slová Kollár. Keď sa dostanú do parlamentu, chcú predložiť tvrdý zákon na ochranu zien a deti. Zároveň vyzval všetkých mužov, aby prestali útočiť na ženy.

Richterová bola podľa neho v tranze, bola hysterická a nepríčetná. „Rozbehla sa po schodoch a hodila po mne dieťa s výkrikom vulgárnosti,“ opísal. Podobný incident sa podľa neho viackrát neopakoval. „Myslím si, že to bola tak vypätá situácia, že si to zapamätala do konca života,“ dodal.

Odvolávania pred prázdninami a sviatkom

Kollár zvolal mimoriadnu schôdzu na jeho odvolávanie na utorok 4. júla. Väčšina poslancov bude odcestovaná, navyše v stredu je sviatok. Väčšina poslancov tak bude odcestovaných. Podľa vlastných slov môže schôdzu zvolať, na kedy chce.

Kollár podal na Richterovú trestné oznámenie
Video
Zdroj: TV Pravda

Navyše, keď ide o vážnu vec, mali by poslanci podľa neho prísť. „Som rád, že to bude, a chcem vám povedať jednu vec. Budem čeliť tomu odvolávaniu a poviem, aby všetci vedeli, že ma idú odvolať preto, že som chránil život a zdravie svojho vtedy ročného syna,“ uviedol Kollár v parlamente. Dôvodom tejto kauzy je podľa Kollára očiernenie hnutia Sme rodina pred voľbami. Za kauzou podľa neho stojí kontroverzný podnikateľ Zoroslav Kollár.

Boris Kollár, Andrej Danko Čítajte viac Dankova SNS povstala, voliči už zabudli. Kollárova kauza ešte s hnutím Sme rodina zamáva

Aj podľa podpredsedu parlamentu a štvorky na kandidátke Sme rodina Petra Pčolinského je odvolávanie Kollára súčasťou antikampane. Ak by sa podľa neho neblížili voľby, pod zvolanie mimoriadnej schôdze by sa nik nepodpísal. Na kauze sa podľa neho priživujú Demokrati Eduarda Hegera, ktorí zatiaľ nepredstavili žiaden program.

Predseda národnej rady Boris Kollár je podľa Pčolinského pripravený čeliť v utorok 4. júla odvolávaniu. „Urobí všetko pre to, aby sa všetci dozvedeli, že je odvolávaný za to, že chránil život a zdravie svojho jednoročného syna,“ povedal.

Predseda parlamentu Boris Kollár reaguje na...
Predseda parlamentu Boris Kollár reaguje na...
+6Predseda parlamentu Boris Kollár reaguje na...

Ukázal ostatným, „kto je tu šéf“? „Predseda parlamentu využil možnosti, ktoré mu ponúka rokovací poriadok a to, že sa schôdze na jeho odvolávanie nekoná skôr je len dôsledok „babráctva“ tých, ktorí nevedeli skôr vyzbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze,“ okomentoval politológ z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Lenč.

Šanca na jeho odvolanie je nízka

Napriek tomu, že niektorí poslanci plánujú jeho odvolanie v prípade otvorenia schôdze podporiť, problémom ostáva, že sa zrejme ani neotvorí. V sále zrejme nebude dostatok poslancov. Druhý najväčší poslanecký klub opozičného Smeru sa schôdze neplánuje zúčastniť vôbec. „Na schôdzu o odvolávaní Kollára v utorok nepôjde ani jeden predstaviteľ strany Smer-SD,“ povedal líder Smeru Robert Fico.

Kaliňák na margo Kollára a cieľov Smeru vo voľbách
Video
Zdroj: TV Pravda

Pripomenul, že ešte na ustanovujúcej schôdzi v roku 2020 sa pýtal vtedajšej koalície, prečo si za šéfa NR SR vybrala práve Kollára vzhľadom na jeho minulosť. Nechce, aby boli poslanci Smeru na schôdzi, ktorá bude zavŕšením volebného obdobia a bude sa na nej riešiť hodenie dieťaťa a facky.

Líder Smeru Robert Fico dodal, že Kollára vyzvali na odstúpenie a je na ňom, či to urobí. Šéf NR SR sám odstúpiť neplánuje. „S týmto nechceme absolútne nič mať. Vyzvali sme Kollára, aby odstúpil z funkcie, je na ňom, či to urobí, alebo neurobí a voliči mu to buď zrátajú, alebo nezrátajú,“ dodal.

SR Bratislava Kollár voľbynrsr2023 NR vyhlásenie BAX Čítajte viac Kollár priznal, že vyfackal Richterovú. Ich syna mala prehodiť cez obývačku, expriateľka to odmieta

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák na margo odvolávania uviedol, že keď sa mal Kollár stať predsedom parlamentu, hlasovali proti tomu. „Myslím, že sa s tou dôverou musí vysporiadať týchto 106 poslancov,“ uviedol.

Na „trápnom politickom divadle“ sa totiž podieľať nechcú. „Keď sme upozorňovali na tieto jeho chyby pred štyrmi rokmi, tak ich nikto nebral na zreteľ. Dnes si z toho chcú urobiť predvolebnú tému,“ dodal Kaliňák.

Za odvolanie budú zrejme strany Saska, OĽaNO, Demokrati a PS

Líder OĽaNO Igor Matovič po sklamaní so „zarezanej“ schôdze, ktorá na čierny zoznam posunulo aj jeho večného spojenca hnutie Sme rodina uviedol, že ak sa Kollár neospravedlní za svoje výroky, bude hlasovať za jeho odvolanie.

Kauza „prefackania“ Richterovej

  • Šéf parlamentu Kollár na niekoľkých tlačových konferenciách priznal, že svoju expartnerku pred 12 rokmi udrel po tom, ako ohrozila ich dieťa. Odmietol jej ďalšie obvinenia, vidí za nimi kampaň na jeho očiernenie.
  • Kauze jej údajného sledovania sa venoval aj parlamentný výbor na kontrolu Slovenskej informačnej služby (SIS). Šéf tajných Michal Aláč vylúčil, že by bola SIS zneužitá na osobné účely ústavného činiteľa. Kollár podal trestné oznámenie na Richterovú a ďalšie neznáme osoby, ktoré podľa jeho slov za kauzou stoja.
  • Trestné oznámenie podala aj Richterová, pričom odmieta Kollárove slová a tvrdí, že ju vtedy zbil do bezvedomia. Svedkom mali byť aj manželia Vittekovci. Patrícia Vitteková stojí na strane Kollára a tvrdí, že aj ona by jej dala pár faciek. Svedkami podobných scén vraj boli viackrát.
  • Kollár zatiaľ čelil odvolávaniu iba raz, a to kvôli kauze plagiátorstva. V lete 2020 navrhol svoje odvolávanie sám a ustál ho.

„V prípade, ak sa Boris Kollár do hlasovania verejne neospravedlní za to, že šíril naozaj ťažký blud o tom, že je správne biť ženy, ak má chlap vážnu príčinu a ak verejne nevyzve všetkých chlapov na Slovensku, aby v živote nebili ženy bez ohľadu na príčinu, tak v tom prípade budem hlasovať za odvolanie Borisa Kollára z postu predsedu parlamentu,“ dodal s tým, že s Kollárom sa o tom rozprával aj osobne.

Kollár neľutuje, že prefackal expriateľku
Video
Ospravedlniť sa nemienil, spravil by to znova / Zdroj: TV Pravda

Šéf parlamentu podľa neho musí prebrať zodpovednosť za svoje slová, prvýkrát si myslel že mu to ušlo pod tlakom emócií. „Očakával som, že si uvedomí, že nie je správne vysielať signál, že je dobré biť ženy bez ohľadu na to, čo k tomu chlapa vedie. Bohužiaľ, do dnešného dňa sa to nestalo,“ uviedol.

S Kollárom si bol vždy blízky, a preto je podľa neho správne, aby informoval o tom, ako bude hlasovať, aj keď to bude tajná voľba. Z klubu OĽaNO podľa Matoviča prídu na mimoriadnu schôdzu všetci, ktorí budú môcť. O tom, ako poslanci budú hlasovať, s nimi nekomunikoval.

Odvolávanie podporia aj jeho iniciátori z Demokratov. „V utorok sa ukáže, či sa Borisovi Kollárovi násilie, ku ktorému sa priznal a za ktoré sa dodnes neospravedlnil, prepečie,“ uviedla volebná líderka Demokratov Andrea Letanovská. Apelovala na poslancov, aby uprednostnili hodnoty pred politikou a zachovali sa zodpovedne pri hlasovaní.

Letanovská aj o odvolávaní Kollára
Video
Zdroj: TV Pravda

Všetci poslanci Sasky, ktorí budú na schôdze Sasky, budú hlasovať za jeho odvolanie. Podpredseda liberálov Branislav Gröhling však neočakáva, že schôdzu otvoria a Kollára odvolajú. „Smer, hlas a Republika o to nemajú záujem. Schôdza sa tak zrejme ani len neotvorí. Smutný signál pre všetky ženy,“ napísal na sociálnej sieti.

matovič kollár Čítajte viac Zrada a tajný obchod. Prišiel Matovič o posledného spojenca? Kollár ukázal, kto je tu šéf, teraz je na čiernom zozname

Strana Hlas však odmieta obvinenia o obchode. Líder strany Peter Pellegrini uviedol, že jeho poslanci budú mať voľnú ruku a zrejme budú hlasovať za Kollárov odchod. Priblížil, že na mimoriadnej schôdzi budú chýbať asi štyria alebo piati jeho poslanci. „Extrémnym počtom nemôžeme prispieť ani k otvoreniu schôdze,“ uviedol. Odmieta, že by šlo o taktiku či dohodu s Kollárom.

„Ak by aj mimoriadna schôdza na odvolanie Borisa Kollára ako predsedu parlamentu bola zvolaná, je neisté, či sa nájde 76 poslancov na jeho odvolanie. Každopádne podporujem tento návrh a treba to skúsiť,“ uviedla poslankyňa Sasky a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Poslanci parlamentu počas hlasovania o otvorení... Foto: Robert Huttner
mimoriadna schôdza, predčasné voľby, Ondrej Dostál, Mária Kolíková Poslanci parlamentu počas hlasovania o otvorení 85. schôdze

Kolíková podčiarkla, že Kollár verejne obhajuje situácie, keď je namieste aj bitka ženy. Tým podľa nej prekročil medze jeho verejnej akceptovateľnosti v politike. Na odvolanie Kollára vyzvalo poslancov aj Progresívne Slovensko, ktoré v parlamente zastupuje Tomáš Valášek.

„Tolerancia domáceho násilia je neprijateľná a Národná rada o tom musí spoločnosti vyslať jasný signál. Apelujem preto na mojich kolegov a kolegyne, aby schôdzu nevynechali a neuprednostnili vlastné záujmy pred záujmom množstva žien, ktoré na Slovensku denne čelia násiliu zo strany partnera,“ uviedol poslanec za PS.

© Autorské práva vyhradené

233 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolávanie #mimoriadna schôdza #Boris Kollár #Sme rodina