Odvolanie šéfa VšZP poškodzuje pacientov, tvrdí Za ľudí. Dvořák z PS to označil ako potrebné

Zmena vo vedení štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) zdravotníctvo nezachráni. Poškodí skôr pacientov a poskytovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Uviedla to strana Za ľudí. Výmenu manažmentu vníma Oskar Dvořák z Progresívneho Slovenska (PS) ako krok, ktorý urýchli stabilizáciu zdravotnej poisťovne.

13.07.2023 13:19
vláda, PVV, hlasovanie, remišová Foto: ,
Na snímke predsedkyňa strany Za ľudí Veronika Remišová.
debata (8)

„Je nešťastné a neprofesionálne, ak vláda namiesto riešenia systémových problémov vymieňa ľudí, čím riešenie chronických problémov ešte viac spomaľuje. Je takmer isté, že nové vedenie bude na svojom mieste len pár mesiacov a na svojom poste neurobí nič zásadné,“ upozornili Obaidullah Mir a Ján Zelenčík zo Za ľudí. Vláda by mala podľa nich riešiť skôr systémové defekty financovania zdravotníctva, zlú dostupnosť špecialistov či zlyhávajúce projekty výstavby a modernizácie nemocníc.

Richard Strapko Čítajte aj Šéfa VšZP Strapka odvolali telefonicky, počas pobytu na dovolenke. Hlas upozorňuje na nedostatočný rozpočet

Dvořák označil zmenu vo vedení VšZP ako krok, ktorý urýchli jej stabilizáciu a zabezpečí včasné a efektívne napĺňanie úsporných opatrení. V tejto súvislosti poukázal na potrebu riešenia systémových problémov. Apeluje tiež na zefektívnenie chodu zdravotnej poisťovne.

Šéfa VšZP Strapka odvolali
Video
Richard Strapko končí vo funkcii riaditeľa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Minister zdravotníctva Michal Palkovič ho odvolal. Informoval o tom na tlačovej konferencii. Strapko tvrdí, že k odvolaniu došlo "mimoriadne bizarným spôsobom" počas jeho plánovanej dovolenky.

Minister zdravotníctva Michal Palkovič k pondelku (10. 7.) odvolal Strapka z funkcie riaditeľa štátnej VšZP. Rezort podľa jeho slov nepovažuje za kvalitatívne dostatočný akčný plán plnenia úsporných opatrení.

Nový šéf VšZP bude potrebovať súhlas ÚDZS, žiadosť zatiaľ neeviduje

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) zatiaľ neeviduje žiadosť o vydanie predchádzajúceho súhlasu potrebného pre nového šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Pre TASR to potvrdila hovorkyňa úradu Monika Hudecová.

Detská fakultná nemocnica Košice Čítajte aj VšZP sa dohodla na zmluve s Detskou fakultnou nemocnicou Košice

Predchádzajúci súhlas úradu je podmienkou na voľbu členov predstavenstva. „Žiadosť o vydanie predchádzajúceho súhlasu podáva VšZP a po jej doručení úrad overuje predložené doklady preukazujúce dôveryhodnosť a odbornú spôsobilosť navrhovanej osoby,“ vysvetlila Hudecová.

Martin Smatana k odvolávaniu šéfa Všzp
Video

ÚDZS postupuje pri vydaní rozhodnutia podľa ustanovení Správneho poriadku. „Ten stanovuje lehotu na vydanie rozhodnutia na 30 dní od doručenia žiadosti,“ povedala hovorkyňa. Úrad podľa jej slov vo výroku rozhodnutia určí lehotu, v ktorej je zdravotná poisťovňa povinná vykonať úkon, na ktorý sa vydal predchádzajúci súhlas.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #Za ľudí