Zo Šimkovho odchodu vyťaží Matovič, hovorí o spore šéfa polície a ministra vnútra politológ

Policajný prezident Štefan Hamran sa nepohodol s ministrom vnútra Ivanom Šimkom. Pre vyjadrenia o politickej kontrole polície hrozí spolu s ďalšími funkcionármi demisiou. Šimka na odstúpenie vyzval v stredu líder OĽaNO Igor Matovič, Hamranovi by zase koniec odporučila strana Smer. Nešťastný spôsob komunikácie si Šimko zvolil aj podľa prezidentky a premiéra. Politológ Juraj Marušiak zo Slovenskej akadémie vied zase Šimkov status za škandál nepovažuje.

15.07.2023 06:00
debata (43)
Minister Šimko reagoval na výzvy, že by mal vo funkcii skončiť
Video
Zdroj: TV Pravda

Spor Šimka a Hamrana sa začal po brutálnej vražde mladej ženy v Dubnici nad Váhom. Minister vnútra sa na Facebooku vyjadril, že mu je ľúto, ak polícia neberie vážne obavy občanov. Bez reakcie však nezostal najmä druhý príspevok, v ktorom napísal, že žiadne rozviazané ruky tu ľudia s pištoľami a putami mať nesmú. „Patria pod kontrolu politiky,“ napísal.

Telenovela o zápase dobra so zlom

V nadväznosti na jeho vyjadrenia zvolal policajný prezident tlačovú besedu a detailne opísal postup polície v prípade nebohej Andrey. Policajti podľa Hamrana nezlyhali a urobili maximum. Od ministra žiadal vysvetlenie, ako to myslel s kontrolou polície. Neskôr sa stretli aj osobne.

Matovič a Mikulec vyzývajú ministra vnútra Šimka na odchod
Video
Zdroj: Facebook

Politológ Marušiak si nemyslí, že by bol Šimkov status obzvlášť škandálny. Silové zložky môžu konať len v rámci toho, čo im umožňuje zákon. Pokiaľ chceme hovoriť o právnom štáte, tak podľa neho musia podliehať verejnej kontrole. „Samozrejme, v tomto zmysle by mali ruky zviazané. Polícia by nemala mať zviazané ruky straníckou politikou, ale zákonmi áno,“ uviedol politológ.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Na odchod ministra vnútra Šimka vyzvalo počas týždňa hnutie OĽaNO. Marušiak si myslí, že argumentácia Igora Matoviča je súčasťou volebnej kampane. Silové zložky a boj proti korupcii tematicky figurovali aj pred voľbami v roku 2020. Podľa politológa len pokračuje v zmene politiky a riadenia štátu na telenovelu o zápase dobra so zlom a vnucuje túto predstavu ostatným.

„Pokiaľ si myslí, že sa môže správať ako pištoľník zo zlého westernu, môže sa to veľmi rýchlo obrátiť nielen proti nemu, ale aj proti všetkým občanom. Preto je jeho spôsob nebezpečný a v konečnom dôsledku je hrozbou pre demokraciu,“ vyjadril sa Marušiak.

Zuzana Čaputová, oznámenie, kandidatúra, prezidentské voľby Čítajte viac Šimko pôjde na koberček prezidentke. Matovič ho vyzýva, aby kvôli Hamranovi skončil. On sa na to necíti

Politológ ďalej vysvetlil, že ak by Šimka odvolali, prezidentka by musela poveriť vedením rezortu inú osobu. „Jeho odvolanie by bolo interpretované ako úspech Igora Matoviča a politického štýlu, ktorý reprezentuje,“ pokračoval.

Premiér Ódor k odvolávaniu Šimka
Video
Zdroj: TV Pravda

Hamranov odchod by nič nezmenil

Hamrana zase na odchod vyzvala strana Smer, podľa ktorej by mal Šimko policajného prezidenta okamžite odvolať. Marušiak hovorí, že odchod Hamrana by zrejme nezmenil vôbec nič. „Proces „očisty“ tak, ako to prezentuje časť bývalej vládnej koalície, bol práve jej predstaviteľmi natoľko zdiskreditovaný, že by to nezmenilo úplne nič,“ uviedol pre Pravdu.

Ivan Šimko pôsobil ako minister vnútra už aj v minulosti počas prvej vlády Mikuláša Dzurindu. Podľa Marušiaka pôsobil vždy viac ako politický solitér než ako tímový hráč. „V dôsledku toho jeho politické ambície neboli uspokojené. Jeho najväčšou prehrou bol vznik strany Slobodné fórum, ktorú sám zakladal a z ktorej odišiel po tom, keď prehral zápas o funkciu predsedu,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #kontrola #vražda #Igor Matovič #Štefan Hamran #Ivan Šimko