Slovensko vyšle do Grécka hasičov, pomôžu s lesnými požiarmi

Slovensko vyšle do Grécka na pomoc s lesnými požiarmi 31 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Hasiči odchádzajú v stredu.

19.07.2023 10:00
Grécko, Požiar, dym, hasiči Foto: ,
Hasiči hasia lesný požiar v Inoi pri gréckej metropole Atény 18. júla 2023.
debata (1)

Tím by mal zasahovať v regióne Attika v oblasti Atén. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia HaZZ Katarína Križanová.

„Začiatkom týždňa vypuklo v Grécku niekoľko rozsiahlych lesných požiarov, ktoré si vyžiadali evakuáciu obyvateľov z viacerých oblastí,“ priblížila Križanová. HaZZ reagoval na žiadosť Grécka o vyslanie modulu pozemného hasenia s využitím vozidiel na pomoc s hasením lesných požiarov. Ponuka Slovenska bola gréckou stranou akceptovaná.

Na pomoc bolo do Grécka vyslaných 31 príslušníkov HaZZ
Video
Zdroj: HaZZ

Na pomoc bude do Grécka vyslaných 31 príslušníkov HaZZ z modulu pozemného hasenia z celého Slovenska a logistická skupina zo Záchrannej brigády HaZZ v Malackách, odkiaľ by mali všetci hasiči o 11.30 h odchádzať.

hasiči nové autá Čítajte viac S beštiami sa vrhali do ohňa. Mikulec odovzdal hasičom šesť špičkových terénnych vozidiel vyrobených na mieru

Požiare sú už čiastočne pod kontrolou

Väčšina lesných požiarov vyčíňajúcich v okolí Atén je už čiastočne pod kontrolou. Oznámil to v utorok grécky hasičský zbor, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Do hasenia požiarov bolo podľa hovorcu hasičov v utorok ráno zapojených 23 hasičských lietadiel a vrtuľníkov. Obavy stále vyvolávajú dva lesné požiare, ktoré vypukli v pondelok vo vzdialenosti približne desať a 80 kilometrov západne od Atén.

Hustý dym z nedávneho požiaru v Bratislave
Video
Zdroj: TV Pravda

Do metropolitnej oblasti Atén prišli na pomoc hasiči aj z iných častí Grécka, informoval štátny rozhlas. DPA uvádza, že aktuálne lesné požiare sú v Grécku po pomerne daždivej a chladnej jari prvými veľkými tohoročnými požiarmi.

Hasič / Požiarnik / Čítajte viac Slovenskí hasiči sa vrátili domov z najdlhšej zahraničnej pomoci

Grécko minulý týždeň zasiahla štvordňová vlna horúčav, počas ktorej dosahovali teploty v strednej časti krajiny až 44 stupňov Celzia. Počas uplynulého víkendu sa horúčavy trochu zmiernili; v Aténach v sobotu namerali okolo 39 stupňov Celzia. Do stredy by mali teploty ešte mierne klesnúť, zatiaľ čo vo štvrtok sa už očakáva nová vlna horúčav s hodnotami až 43 stupňov Celzia.

Riziko vzniku lesných požiarov je podľa úradov naďalej veľmi vysoké, pre okolie Atén a väčšinu južného Grécka preto vydali príslušné výstrahy.

Italy Weather Čítajte viac Horúčavy sužujú celú severnú pologuľu. Vysychajúcej Európe hrozia požiare
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #hasiči #lesné požiare #HaZZ