Mimoriadna situácia po búrkach platí v Závadke, Bardejove i okrese Sobrance

Po stredajších búrkach na východe Slovenska stále platí vo viacerých obciach povodňová aktivita. Mimoriadna situácia je podľa rezortu vnútra v obci Závadka v okrese Michalovce, kde sa v dôsledku poškodenia striech desiatky domov stali neobývateľné. Potvrdili to z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR s tým, že mimoriadna situácia platí aj v Bardejove a celom okrese Sobrance.

20.07.2023 11:10 , aktualizované: 12:42
SR Strážske Počasie Búrka KEX Foto: ,
Na snímke škody po búrke a nárazovom vetre v meste Strážske v okrese Michalovce 19. júla 2023.
debata

„Vplyvom víchrice došlo k strhnutiu strechy na administratívnej budove futbalového štadióna v bardejovskej mestskej časti Dlhá Lúka,“ uviedli z tlačového odboru. Veterná smršť zasiahla obec Závadka okolo 17.00 h. Silnú búrku sprevádzalo masívne krupobitie, ktoré poškodilo približne 30 striech na obytných domoch. Značná časť z nich je preto neobývateľná. „Vzhľadom k tomu, že nie je vylúčené ohrozenie života, zdravia osôb a je predpoklad veľkých škôd na majetku, starostka obce vyhlásila mimoriadnu situáciu,“ uvádza tlačový odbor.

Počasie vyvádzalo. Škody po búrke v Strážskom
Video
Zdroj: TASR

Veterná smršť zasiahla aj okres Sobrance, v dôsledku silného prívalového dažďa spojeného s krupobitím a silným vetrom tam došlo k poškodeniu striech a okien rodinných domov, majetku a motorových vozidiel vo veľkom rozsahu. „Je potrebné tam vykonávať zabezpečovacie a záchranné práce na dotknutých územiach, organizovať ochranu obyvateľstva a ochranu majetku, kultúrneho dedičstva a životného prostredia,“ zdôvodnil tlačový odbor mimoriadnu situáciu na území okresu.

Na snímke škody po búrke a nárazovom vetre v...
Na snímke škody po búrke a nárazovom vetre v...
+10Na snímke škody po búrke a nárazovom vetre v...

Po prívalovej povodni a silných zrážkach v okrese Bardejov platí III. stupeň povodňovej aktivity v obci Zborov. Nepriaznivé počasie zasiahlo aj obec Hanigovce v okrese Sabinov, kde však starosta po ukončení prác odvolal II. stupeň povodňovej aktivity ešte v stredu večer. Prívalová povodeň postihla aj obce Sedliská a Tovarné vo Vranovskom okrese, platí tam III. stupeň povodňovej aktivity. Silná víchrica spôsobila škody aj v okrese Humenné, vo večerných hodinách preto obce Porúbka a Topoľovka vyhlásili II. stupeň a obec Jasenov III. stupeň povodňovej aktivity.

V súvislosti s výčinmi počasia mali množstvo zásahov aj hasiči. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach Jana Matis Libová TASR potvrdila, že situácia sa začala zhoršovať okolo 16.00 h. Profesionálni i dobrovoľní hasiči v kraji zasahovali celkovo 21-krát, najhoršia situácia bola podľa nej v okresoch Michalovce a Sobrance. „Išlo predovšetkým o odstraňovanie popadaných stromov z cestných komunikácií, naklonených stromov, ktoré ohrozovali premávku, prípadne strešných konštrukcií a krytín,“ konkretizovala Matis Libová. Odstraňovanie škôd trvalo až do polnoci.

m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR

V Prešovskom kraji zasahovali hasiči desaťkrát. Išlo podľa hovorkyne KR HaZZ v Prešove Miroslavy Knišovej najmä o odstraňovanie popadaných stromov, čerpanie vody zo suterénov rodinných domov a odstraňovanie a zabezpečovanie strhnutých a poškodených striech.

Výstrahy aj počas štvrtka

Na východe Slovenska hrozia aj vo štvrtok intenzívne búrky. Najväčšia pravdepodobnosť je v Košickom kraji, najmä v Above a okolí. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

„Dnes sú na východe opäť vhodné podmienky pre supercely a ich intenzívne sprievodné javy – veľké krúpy, prívalový dážď a vietor,“ upozorňuje SHMÚ.

Ak ste zaznamenali vo vašom okolí podobný úkaz, pošlite nám video cez aplikáciu mReportér.

Letná búrka na Horehroní
Video
Búrka prerušila horúčavu aj na Horehroní (Šumiac), 17.7.2023 / Zdroj: Video poslal mReportér Ján Margeta

Najvyššia pravdepodobnosť je v Košickom kraji, predovšetkým v Above a blízkom okolí, kde zároveň dochádza aj k zbiehavému prúdeniu, keď sa severný vietor od Košickej kotliny stretáva so západným z Gemera. To ľahšie podporuje tvorbu kopovitej oblačnosti. V tejto oblasti už podľa meteorológov vznikajú aj prvé prehánky.

SHMÚ vydal výstrahy prvého a druhého stupňa pred búrkami. Výstrahy druhého stupňa platia pre takmer celý Košický kraj. Miestami sa môžu vyskytnúť búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 40 milimetrov za pol hodinu, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu i veľkými krúpami.

strážske, búrka Čítajte viac Krúpy ako tenisové loptičky, vzduchom lietali strechy. Na Slovensku sa sformovali supercely

Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Prešovský kraj a okresy Sobrance a Spišská Nová Ves v Košickom kraji. Vyskytnúť sa tam môžu búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za pol hodinu, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. Výstrahy predbežne platia od 10.00 do 18.00 h.

SHMÚ zároveň vydal hydrologické výstrahy prvého stupňa pre okresy Michalovce a Sobrance.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #búrky #povodne #mimoriadna situácia