Politici v súvislosti s Dúhovým Pride spomínajú pomoc i rešpekt k iným názorom

Volanie o záchranu, rešpektovanie názorových rozdielov, ale aj postoj verejného ochranu práv spomínajú politici v reakcii na konanie zhromaždenia na zviditeľnenie a ochranu práv LGBTI+ komunity. Festival Dúhový Pride sa začal o 12.00 h na bratislavskom Námestí slobody.

22.07.2023 12:12 , aktualizované: 16:57
debata

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) mieni, že tohtoročný Dúhový Pride je volaním o záchranu. Liberáli sú presvedčení, že po tragédii na Zámockej ulici v Bratislave štát neurobil kroky k ochrane svojich LGBTI+ občanov. Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková verí, že zmenu prinesú septembrové voľby. „Chcem uveriť, že Slovensku nové zastúpenie v parlamente, ktoré presadí prinajmenšom štyri veci – životné partnerstvá párov rovnakého pohlavia, možnosť plnej ochrany dúhových rodín, celospoločenskú osvetu k prijatiu tejto menšiny a účinný postih nenávistných prejavov, ktoré ohrozujú zdravie a životy tejto skupiny,“ uviedla Kolíková.

Dúhový pride 2023 v Bratislave
Video
Zdroj: TV Pravda

Smer podľa jeho predsedu Roberta Fica rešpektuje, že sú na Slovensku ľudia s rôznymi názormi. Želá si, aby akékoľvek zhromaždenia a protesty, ktoré sa konajú v súlade so zákonom, boli pokojné. „Zdôrazňujeme náš postoj dlhodobo, že Slovensko má iné problémy, ako sú dnes homosexuáli a sexuálne menšiny. Rešpektujeme, že sú tu, ale určite to nepatrí v našom rebríčku priorít na prvé miesto,“ povedal Fico.

Dúhový Pride v Bratislave
Dúhový Pride v Bratislave
+14Dúhový Pride v Bratislave

Konrád Rigó z mimoparlamentného zoskupenia Modrí, Most-Híd si všíma postoj verejného ochrancu ľudských práv Róberta Dobrovodského, kritizuje ho za to, že Pride nepodporuje svojou účasťou tak, ako to urobili jeho predchodkyne Jana Dubovcová a Mária Patakyová. „Ombudsman sa má za práva menšín postaviť verejne. Po dvojnásobnej vražde na Zámockej ulici by mala byť osobná podpora účastníkov dnešného pochodu verejným ochrancom práv samozrejmosťou,“ uviedol bývalý štátny tajomník ministerstva kultúry.

V centre hlavného mesta je na sobotňajšie popoludnie ohlásené aj ďalšie zhromaždenie, Národný pochod Hrdí na rodinu, ktorý zdôrazňuje výnimočnosť rodiny a manželstva muža a ženy pre výchovu detí. Jeho účastníci sa stretávajú o 15.00 h na Jakubovom námestí.

Dúhový pride 2023 z mobilu účastníka
Video
Zdroj: mReportér: Zdeno Gáfrik

Čaputová: Pripomeňme si dnes dôležitosť rešpektu, slušnosti a lásky k blížnemu

V sobotu, deň konania Dúhového Pridu, si treba pripomenúť dôležitosť rešpektu, slušnosti a lásky k blížnemu. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

„Stretnutie s inakosťou je pre mňa vždy stretnutím s mojou identitou. Myslím tým na inakosť, ktorá je podobou ľudskosti. Na ľudí, ktorí majú inú sexuálnu orientáciu, rodovú identitu, farbu pleti, národnosť, náboženstvo. Všetky tieto identity odlišnosti sú dôležité, ale to najdôležitejšie je niečo iné. Je to človek sám,“ skonštatovala Čaputová.

Dúhový Pride 2023, pochod ulicami
Video

Dodala, že ľudia sú bratia a sestry, tvoria jedno spoločenstvo a sú si blížni, ak si dovolia prežívanie blízkosti a svoju ľudskosť povýšia nad všetko ostatné.

„Hovoriť o rešpekte k ľuďom, ktorí sa ničím neprevinili, len sú odlišní, je pre mňa ako vysvetľovať, prečo je potrebné dýchať. Ale chápem, že nie všetci to vnímajú rovnako,“ povedala hlava štátu. Tých, ktorí podporujú nenávisť, bude podľa nej súdiť história. Niektorí však cítia iba ľudský strach, či obavu z niečoho cudzieho, niečoho, čo považujú za nesprávne a neprirodzené. O tom sa dá viesť dialóg, poukázala.

Dúhový pride 2023 a jeho účastníci v uliciach Bratislavy.
Video
Zdroj: TV Pravda

Dúhový Pride, ktorého cieľom je podpora viditeľnosti LGBTI+ komunity, sa začal v sobotu na Námestí slobody v Bratislave o 12.00 h.

duhovy pride autor: Robert Huttner Čítajte viac Päťdesiat diplomatických misií stojí pri LGBT+ komunite, podporili bratislavský Dúhový Pride m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste Dúhovom pride? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dúhový PRIDE Bratislava #Zuzana Čaputová