Mimoriadnu situáciu pre povodne vyhlásili v 35 obciach, SHMÚ varuje pred vetrom

Mimoriadnu situáciu vyhlásili v súvislosti povodňovou aktivitou počas víkendu v 35 obciach. Z toho v 15 obciach naďalej pretrváva tretí stupeň povodňovej aktivity, informovalo ministerstvo vnútra.

07.08.2023 08:42 , aktualizované: 11:01
debata (5)
Počasie na týždeň: Teploty sa postupne zdvihnú, ale horúčavy sú v nedohľadne
Video

„Obce, ktoré vyhlásili mimoriadnu situáciu v súvislosti so stupňami povodňovej aktivity, boli najmä v okrese Rožňava (vyhlásených 13 stupňov povodňovej aktivity) a Revúca (vyhlásených osem stupňov povodňovej aktivity) zasiahnuté výdatnými prívalovými dažďami, ktoré spôsobili rozvodnenie vodných tokov a zaplavenie voľných priestranstiev, miestnych komunikácií, pivníc, prízemí obydlí a iných budov,“ priblížil rezort.

Spolu so stále platnými vyhlásenými stupňami povodňovej aktivity je na území Slovenskej republiky evidovaných 72 druhých stupňov povodňovej aktivity a 16 tretích stupňov povodňovej aktivity.

Video
Potok v Plešivci zaplavil nielen polia či lúky, ale aj časť obce. Voda sa preliala aj cez vybudovanú hrádzu. Povodeň neobišla ani dom, kde býva Attila Drenko. 6.8.2023 / Zdroj: TV Pravda

Zatopené turistické chodníky

Pretrvávajúce intenzívne zrážky počas uplynulého víkendu v slovenských horách spôsobili zvýšenú hladinu horských riav a potokov. Horská záchranná služba (HZS) v tejto súvislosti upozorňuje, že niektoré turistické chodníky sú zatopené a nepriechodné najmä vo Vysokých Tatrách.

Rokliny v Slovenskom raji sú po víkendovej uzávere opäť otvorené. Výnimkou je Prielom Hornádu, ktorý ostáva uzatvorený v úseku Letanovský mlyn – Pod Tomášovským výhľadom. Informovala o tom na svojej internetovej stránke Správa Národného parku Slovenský raj.

Po výdatných dažďoch je však v roklinách veľmi vysoký stav vody. Správa národného parku preto radí prispôsobiť aktuálnym podmienkam aj správanie a vybavenie, potrebná je vysoká nepremokavá obuv. Zároveň upozorňuje, že turistika v roklinách Slovenského raja nie je v súčasnosti vhodná pre malé deti.

mReportér: Rekordné zrážky na Horehroní
Video
Meriam zrážky pre SHMU už 31 rokov a dnešné ráno bol zaznamenaný najvyšší úhrn. Za 24 hodín spadlo v Šumiaci 125 mm vody," informoval nás v nedeľu mReportér Pravdy. / Zdroj: mReportér Ján Margeta

SHMÚ varuje pred vetrom

Na niektorých miestach západného Slovenska treba v pondelok počítať so silnejším vetrom. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy prvého stupňa pred vetrom platia v niektorých okresoch Bratislavského kraja (Bratislava, Senec, Pezinok) v čase od 10.00 h do 16.00 h. V týchto okresoch sa očakáva rýchlosť vetra 65 až 70 kilometrov za hodinu.

mReportér: Stromy na cestách po búrke na východnom Slovensku (5.8.2023)
Video
Situáciu na ceste medzi Jasovom a Rudníkom na východe Slovenska (neďaleko Moldavy nad Bodvou) zaznamenal na mobil a okomentoval náš mReportér Gabriel Demko.

Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR

V čase od 11.00 h do 16.00 h platia výstrahy prvého stupňa pred vetrom v okresoch Nitra, Komárno, Levice, Nové Zámky, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta a Trnava. Vietor môže dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ dodali meteorológovia.

V okresoch Rimavská Sobota, Rožňava a Revúca platí výstraha pred povodňami

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu druhého stupňa pred povodňami z trvalých dažďov pre okresy Rimavská Sobota, Rožňava a Revúca. SHMÚ vydal aj výstrahu prvého stupňa pred povodňami v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice, Košice okolie – Hornád a Košice okolie – Bodva. Prvý stupeň výstrahy v tejto súvislosti platí aj pre okresy Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín, Námestovo a Trstená. SHMÚ o tom informoval na svojej domovskej stránke.

Ústav vydal aj výstrahu prvého stupňa pred silným vetrom, ktorá platí od 10:00 do 15:00 pre okresy Bratislava, Pezinok a Senec. Od 11:00 do 15:00 je výstraha pred silným vetrom platná aj pre okresy Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Šaľa, Dunajská Streda a Trnava.

Cestu medzi Paškovou a Plešivcom zaliala voda. (6.8.2023)
Video
Zdroj: TV Pravda

Hasiči zasahovali 146-krát

Hasiči zasahovali v nedeľu v súvislosti s počasím 146-krát. Najviac výjazdov uskutočnili v Košickom kraji, kde bola ich pomoc potrebná 39-krát, informovala Bianka Královičová z oddelenia komunikácie Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Povodeň Plešivec Čítajte viac Východ zaliala voda, ľudia začínajú byť zúfalí. Lejaky totiž neutíchajú

V Prešovskom kraji boli hasiči privolaní k 31 udalostiam, nasledoval Žilinský kraj, v ktorom boli hasiči v nasadení 20-krát a Banskobystrický kraj, v ktorom v súvislosti s poveternostnou situáciou zasahovali 19-krát.

„Pomoc profesionálnych a dobrovoľných hasičov bola potrebná najmä pri odstraňovaní popadaných stromov z cestných komunikácií a pri odčerpávaní vody zo zatopených ulíc a pivničných priestorov,“ priblížili hasiči.

V okrese Revúca zaplavilo Gemerský Sad i Tornaľu

V južnej časti okresu Revúca došlo cez víkend v dôsledku dlhotrvajúcich a prívalových zrážok k zaplaveniu miestnych častí v ôsmich obciach. Voda zaplavila pozemky na západnom okraji mesta Tornaľa, v obci Gemerský Sad bolo v dôsledku povodne zatopených niekoľko rodinných domov i obecné budovy. Pre TASR to uviedol prednosta Okresného úradu Revúca Igor Škvarla.

Pri meste Tornaľa došlo v nedeľu k pretekaniu hrádze rieky Slaná. Voda zaplavila pozemky pri prameni minerálnej vody Gemerka i časť mestského parku Zoltánka, v ktorom mali v týchto dňoch začať práce v rámci projektu jeho revitalizácie. „Výšku škôd momentálne nevieme vyčísliť,“ skonštatovala pre TASR tamojšia primátorka Erika Győrfiová. Ako dodala, s odčerpávaním vody zo zaplavených pozemkov sa hasičom podarilo začať až v pondelok ráno po poklese hladiny v rieke Slaná.

Jasov, cesta, stromy, búrka Čítajte viac Škody po búrke na východe zachytil aj náš mReportér. V Zbudskom Dlhom strhlo strechu obecného úradu

V obci Gemerský Sad spôsobila povodeň škody v oboch obecných častiach Nováčany a Mikolčany. „Voda zaplavila verejné priestranstvá, záhrady aj pivnice. Na jednej ceste začalo trhať aj asfalt,“ uviedol pre TASR starosta Vojtech Pataki s tým, že vrátane obecného úradu či kultúrneho domu bolo zatopených približne desať objektov. Ako dodal, aktuálne už pracujú na odstraňovaní škôd, keďže však počasie spôsobilo problémy vo viacerých obciach regiónu, je náročné zaobstarať potrebnú techniku.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #horská záchranná služba