ÚŠP: O zrušení Kaliňákovho obvinenia rozhodli bez spisu. Prokuratúra nesúhlasí

K zrušeniu obvinenia bývalého ministra vnútra Roberta K. podľa paragrafu 363 Trestného poriadku pristúpil netrestný námestník generálneho prokurátora Jozef Sedlák buď bez toho, aby mal k dispozícii vyšetrovací spis (stalo by sa tak prvýkrát v histórii), alebo mohol do vyšetrovacieho spisu nahliadnuť priamo na súde (stalo by sa tak zrejme prvýkrát v histórii). Na sociálnej sieti to konštatuje Úrad špeciálnej prokuratúry s tým, že spis k prípadu sa momentálne nachádza na Najvyššom súde SR. Generálna prokuratúra (GP) SR dôrazne odmieta, že by sa v prípade exministra Roberta Kaliňáka a podnikateľa Jozefa Brhela, rozhodovalo bez spisu.

08.08.2023 08:51 , aktualizované: 13:31
Robert Kaliňák Foto: ,
Robert Kaliňák.
debata (363)

„Môžeme potvrdiť, že po rozhodnutí Najvyššieho súd SR zo dňa 14. júna 2023 o zamietnutí sťažnosti prokurátora proti uzneseniu súdu prvého stupňa o odmietnutí obžaloby a vrátení vecí do prípravného konania, do dnešného dňa nebolo toto uznesenie tunajšiemu úradu spoločne s vyšetrovacím spisom doručené. Originál vyšetrovacieho spisu sa preto aj v súčasnosti stále nachádza na Najvyššom súde SR," uvádza špeciálna prokuratúra.

Robert Kaliňák v putách. Čítajte viac Kaliňák u Žilinku uspel. Exministrovi zrušili obvinenie z korupcie

Prokuratúra odmieta, že by sa o Kaliňákovom návrhu rozhodlo bez spisu

Generálna prokuratúra (GP) SR dôrazne odmieta, že by sa v prípade exministra Roberta Kaliňáka a podnikateľa Jozefa Brhela, rozhodovalo bez spisu. Vyplýva to stanoviska, ktoré TASR poskytla jej hovorkyňa Jana Tökölyová.

„Najvyšší súd SR poskytol Generálnej prokuratúre SR s cieľom vybavenia návrhov obvinených kompletnú overenú fotokópiu vyšetrovacieho spisu, ktorú vykonal Najvyšší súd SR,“ ozrejmila hovorkyňa.

Námestník generálneho prokurátora SR Jozef Sedlák, konajúc v mene generálneho prokurátora vyhovel návrhu obvineného exministra vnútra Roberta Kaliňáka a v kauze „dorovnávania platu" bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho zistiac porušenie zákona v jeho neprospech, zrušil právoplatné uznesenie vyšetrovateľky Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru, zo dňa 1. februára 2023, a to v časti, v ktorej bolo obvinenému vznesené obvinenie pre zločin podplácania spáchaného formou účastníctva ako organizátor.

Kaliňák v Ide o pravdu: Ministra by za zmluvu o autách z USA mali brať na zodpovednosť. Pýtajme si Patriot
Video
Zdroj: TV Pravda

Informovala o tom v pondelok 7. augusta hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová. Preskúmaním veci boli podľa nej zistené závažné pochybenia, ktoré nebolo možné napraviť iným spôsobom a ktoré odôvodňovali zrušenie napadnutého právoplatného rozhodnutia v prípravnom konaní. Naopak, v prípade podnikateľa Jozefa Brhela nebolo jeho žiadosti o zrušenie obvinenia vyhovené.

Robert Kaliňák, Ide o pravdu Čítajte viac Kaliňák v Ide o pravdu: Ministra by za zmluvu o autách z USA mali brať na zodpovednosť. Pýtajme si Patriot
363 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák