Je v poriadku, keď sa prokurátor nezhodne s návrhom vyšetrovateľa, mieni Úrad špeciálnej prokuratúry

V právnom štáte je bežné, ak sa prokurátor nestotožní s právnym názorom vyšetrovateľa na existenciu dôvodov väzby. Neprípustné sú však osobné agresívne útoky na vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov, ktorí nerozhodujú podľa predstáv. Poukázal na to Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v súvislosti s postupom orgánov činných v trestnom konaní v prípade obvineného exprezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara a Romana Stahla.

13.08.2023 22:31
debata (32)

„Je bežnou situáciou, ak sa prokurátor nestotožní s právnym názorom vyšetrovateľa na existenciu dôvodov väzby. Rovnako ako je bežné, ak sa s návrhom prokurátora nestotožní sudca pre prípravné konanie alebo ak príde k rôznym názorom medzi prvostupňovým a nadriadeným (sťažnostným) súdom. Tak to funguje v právnom štáte. Čo, naopak, je v právnom štáte neprípustné, sú osobné agresívne útoky na vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov, ktorí nerozhodujú podľa predstáv podozrivých a obvinených osôb,“ uviedol úrad v stanovisku, ktoré poslala jeho hovorkyňa Zuzana Drobová.

gaspar Čítajte viac Prepustenie Gašpara mobilizuje voličov Smeru. Pomôžu aj chýbajúce dôvody pre väzbu, tvrdí politológ

Prokurátor ÚŠP svojím príkazom prepustil obvineného Gašpara zo zadržania, pretože u neho nevidel dôvody kolúznej väzby. „Neobjektívne a manipulatívne vyjadrenia tohto obvineného k trestným stíhaniam majú čisto politický charakter a nie sú samy osebe spôsobilé založiť kolúzny dôvod väzby,“ priblížil úrad. Prokurátor zároveň konštatoval dôvodnosť vedeného trestného stíhania, ktoré nie je založené na jednej výpovedi spolupracujúcej osoby, ale aj na výpovediach ďalších svedkov, prepisoch komunikácie v aplikácii Threema a množstve listinných dôkazov.

fico  gaspar  kalinak Čítajte viac Gašpar je na slobode. Fico: Toto je len začiatok, partička na NAKA sa chystá na šéfa SIS i Žilinku

V prípade obvineného Romana Stahla prokurátor ÚŠP podal návrh na vzatie do väzby z dôvodu kolúznej väzby. „Vo svojom návrhu uviedol konkrétne konanie obvineného (zaznamenané na zvukovej nahrávke), ktoré zakladá obavu zo snahy ovplyvňovať trestné konanie a výpovede svedkov,“ vysvetlil ÚŠP.

Péter Szijjártó Čítajte viac Szijjártó upozornil na zatknutie Gašpara. Šimečka hovorí o spochybňovaní nezávislosti polície

Ozrejmil, že obvinenia sa týkajú podozrení z korupcie v kauzách Doprastav, Váhostav a Technopol. Vtedajší predstavitelia Policajného zboru mali podľa slov ÚŠP manipulovať trestné stíhania v prospech podozrivých oligarchov, a to za úplatky presahujúce 90 000 eur.

Bez slova. Ako Gašpara prepúšťali z cely
Video
Zdroj: TV Pravda

Tibora Gašpara a Romana Stahla zadržali a obvinili v piatok (11. 8.). Vyšetrovateľ podal v sobotu (12. 8.) podnet na ich väzobné stíhanie. Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v prípade Romana Stahla nevyhovel požiadavke prokurátora na jeho vzatie do väzby a prepustil ho z policajného zadržania. Obvinený je aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar