Syfilis, lepra, osýpky. Zabudnuté ochorenia z 19. storočia sa vracajú, môžu za to ľudia aj klíma

Napriek tomu, že bohaté krajiny dokázali vykoreniť mnoho epidémií z minulých storočí vďaka intenzívnym očkovacím kampaniam, šikovnému informovaniu verejnosti a zavádzaniu účinných moderných liekov, v 21. storočí sa karta obrátila.

19.08.2023 06:00
osýpky, dieťa, infekcia Foto:
Osýpky sú jednou z najviac nákazlivých ľudských chorôb a predtým sa každé dva až tri roky objavovali epidémie, ktoré spôsobili viac ako dva milióny úmrtí.
debata (26)

Pre pandémiu ochorenia covid sa zdravotnícke systémy ocitli na chvoste, pokiaľ ide o boj s niektorými takmer zabudnutými ochoreniami.

Na scénu sa vrátili vysoko infekčné choroby, ktoré v minulosti na svete zabíjali milióny detí. Osýpky, mumps alebo rubeola sú opäť na vzostupe. Môže za to čoraz väčšia nedôvera k očkovaniu zo strany rodičov, ktorí si už „vyčíňanie“ týchto ochorení nepamätajú. „Stačí sa prejsť po cintoríne, koľko je tam pochovaných malých detí, ktoré zomreli v dôsledku neexistencie vakcín,“ zdôraznil pred časom pre denník Pravda imunológ Miloš Jeseňák.

Základné očkovanie proti osýpkam kleslo pod hranicu kolektívnej imunity
Video

Osýpky sú jednou z najviac nákazlivých ľudských chorôb a predtým sa každé dva až tri roky objavovali epidémie, ktoré spôsobili viac ako dva milióny úmrtí. To sa však zmenilo, keď takzvaný otec moderných vakcín John Franklin Enders vyvinul očkovaciu látku. Prvá bola povolená na použitie v roku 1963 a nasledovalo rozsiahle očkovanie. Keďže je však táto choroba veľmi nákazlivá, musí byť imunita v komunitách naozaj vysoká, na úrovni 95 percent, aby sa nákaza prestala šíriť.

očkovanie, chrípka, dieťa, očkovanie proti chrípke, vakcína Čítajte viac Imunológ Jeseňák: S rodičmi, ktorí z presvedčenia odmietajú očkovanie proti osýpkam je zbytočné sa rozprávať

Podľa epidemiologičky Zuzany Krištúfkovej k návratu ochorení z 19. storočia prispieva viac faktorov. „Za nárast malárie môžu najmä klimatické zmeny. Dnes už málokto vie, že jej prírodné ohniská boli aj na juhu východného Slovenska. Prijatím účinných hygienicko-environmentálnych opatrení sa nám ich podarilo zlikvidovať,“ spresnila pre denník Pravda. Dodala, že vplyvom globálneho otepľovania a podceňovaním zavedených a funkčných opatrení sa k nám však malária môže vrátiť. „Z chorôb, ktoré sme doteraz u nás nezaznamenali, sa vplyvom otepľovania objavila západonílska horúčka, ktorá zo severu Afriky cez štáty južnej Európy prišla postupne až k nám. Je to choroba, ktorú prenášajú komáre, môže mať veľmi ťažký klinický priebeh a skončiť sa až úmrtím,“ zdôraznila vedúca Katedry epidemiológie na Fakulte verejného zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave Krištúfková.

Zika, vírus, Čítajte viac Počet prípadov syfilisu vlani vzrástol o polovicu

Kedysi každý piaty Londýnčan

Syfilis je pohlavne prenosné bakteriálne ochorenie, ktoré je možné liečiť penicilínom, ak sa podchytí včas. Ak sa tak nestane, postupuje vo fázach, pričom prvá je nebolestivá kožná lézia, druhá vyrážka s ďalšími príznakmi, ako je horúčka alebo únava, a tretia je latentné štádium, keď baktéria zostáva v tele, ale nespôsobuje problémy. Posledné štádium môže nastať aj niekoľko desiatok rokov po prvej infekcii a môže viesť k poškodeniu orgánov a k smrti. Odhaduje sa, že na konci 18. storočia mal syfilis do 30 rokov každý piaty Londýnčan. Teraz britský úrad pre zdravotnú bezpečnosť zaznamenal masívny nárast, pričom počet prípadov v roku 2022, keď ich bolo 8 692, je najvyšší od roku 1948.

A nejde len o Britániu. Najnovší každoročný prieskum Európskeho strediska pre prevenciu a kontrolu chorôb ukazuje, že počet prípadov v krajinách Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru má vzostupnú tendenciu. Najviac prípadov zaznamenala v roku 2019 Malta a potom Írsko. Aj na Slovensku počet prípadov syfilisu vlani vzrástol. Počet hlásených prípadov syfilisu medziročne vzrástol. Vlani ich bolo 443, v roku 2021 zase menej 294. Štyristo devätnástim pacientom ochorenie minulý rok diagnostikovali prvýkrát v živote. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií. Náhodné sexuálne kontakty sú vďaka všadeprítomným zoznamovacím aplikáciám a vzostupu praktík spájajúcich drogy so sexom jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Predpokladá sa, že za nárast môžu tiež škrty v službách sexuálneho zdravia – napríklad zníženie výdavkov o jednu miliardu libier v Anglicku. ZDROJ: ČTK

Zanedbané očkovanie

Ďalšou skupinou sú podľa nej choroby, ktorých výskyt ľudstvo úspešne potlačilo očkovaním. „K nim patria napríklad aj osýpky, vysoko nákazlivé vírusové ochorenie. Ako všetci vieme, pandémia sa stala živnou pôdou pre rôzne konšpiračné teórie, najmä o očkovaní. Mnohí obyvatelia týmto teóriám uverili a očkovanie buď odmietajú, alebo s ním váhajú,“ uviedla. Výsledkom čoho je znižovanie zaočkovanosti.

„Tá oproti osýpkam, mumpsu a rubeole klesla aj u nás pod 95 %, čím sa môže narušiť kolektívna ochrana. Tú vytvára väčšina zaočkovanej populácie tak, že svojou odolnosťou bráni šíreniu vírusu. Pri zavlečení vírusu osýpok do komunít neočkovaných detí hrozia epidémie aj u nás. Neočkovaní ľudia nie sú chránení a tým, že ochorejú, budú ohrozovať osoby s oslabenou imunitou a deti, ktoré pre nízky vek ešte nie sú očkované,“ upozornila epidemiologička.

Podotkla, že chorobám, ako je syfilis, dna, lepra, sa dá účinne predchádzať vzdelávaním obyvateľov o ich prevencii, včasnou diagnostikou a liečbou.

Klesajúca zaočkovanosť detí, zmeny v správaní a stravovacích návykoch – a, samozrejme, klimatické zmeny – prispeli k dokonalej búrke, keď sa nebezpečné choroby, o ktorých sa myslelo, že sú už len históriou, vrátili do krajín, ktoré ich predtým prakticky vykorenili, napísal server Politico. K tomu sa pridáva stále väčšia odolnosť baktérií voči antibiotikám, čo znamená, že jedno z najviac prevratných liečiv za posledných sto rokov je teraz ohrozené.

Osýpky Čítajte viac Osýpky sú späť. Epidémia sa môže zopakovať, tvrdí pediatrička: Hrozí vznik ohnísk nákazy

Návrat malárie?

Malária nebola vždy chorobou, ktorá postihovala iba tropické oblasti v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike. Prípady boli zaznamenané aj v močaristých oblastiach Paríža a pozdĺž rieky Temža v Londýne, pričom Sardínia v Taliansku zaznamenala v 19. storočí 300 úmrtí na 100-tisíc obyvateľov. Európa však dokázala maláriu vykoreniť prostredníctvom rozsiahleho povojnového programu postrekov insekticídmi, vysúšaním močarísk a včasnou liečbou. Zatiaľ čo malária sa sem ešte naplno nevrátila, nárast iných ochorení prenášaných komármi, ako je horúčka dengue a západonílska horúčka, by mal byť vnímaný ako varovný signál.

Na druhej strane Atlantiku vydalo americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb v júni varovania týkajúce sa niekoľkých lokálnych prípadov malárie. Pokiaľ ide o osud Európy, šéf Globálneho fondu pre boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii Peter Sands uviedol, že s narastajúcimi extrémnymi poveternostnými udalosťami v regióne by sa Európa „mohla ľahko dočkať návratu malárie“.

ZDROJ: ČTK

Chýbajúci epidemiológovia

„V prvom rade je chybou, že sme si nevážili obdobie, ktoré sme prežívali bez týchto chorôb. Považovali sme to za samozrejmosť. Opak je však pravdou. Ak sa podcení prevencia, choroby sa vrátia,“ zdôvodnila Krištúfková.

Pod prevenciou má na mysli nielen očkovanie a zvyšovanie hygienickej úrovne obyvateľstva, ale aj prístup k životnému prostrediu so všetkými faktormi vrátane nadmernej produkcie odpadu, uhlíkovej stopy, používania pesticídov či nadmerného užívania antibiotík u ľudí a zvierat.

„Na Slovensku sme svedkami dlhodobého podceňovania prevencie, napríklad aj znižovaním finančných nákladov na inštitúcie, ktoré sa prevenciou zaoberajú. Epidemiológov, ktorí sú dvojatestovaní lekári, je ako šafranu,“ podotkla.

Zdôraznila, že epidemiológovia dlhodobo veľmi úspešne navrhujú a koordinujú jeden z najúspešnejších zdravotníckych programov – Národný imunizačný program. „A nielen to. Koordinujú programy zamerané na monitorovanie a prevenciu nákaz, vyšetrujú epidémie a prípady výskytu, vrátane zavlečenia raritných ochorení, prijímajú opatrenia na zabránenie šírenia týchto, často nebezpečných nákaz v populácii a koordinujú programy zamerané na vedecky založené postupy prevencie chronických neinfekčných chorôb. Rovnako v nemocniciach sa stávajú potrebnými partnermi a radcami pre klinických lekárov ako zabrániť šíreniu baktérií odolných voči antibiotikám a tým zvýšiť bezpečnosť pacientov,“ ozrejmila profesorka.

Historicky, v bývalom Československu bola podľa Krištúfkovej epidemiológia ako medicínsky odbor budovaná a rozvíjaná pod vedením odborníkov zo Štátneho zdravotného ústavu v Prahe a dosahovala svetovú úroveň.

„Dnes nám takýto ústav na Slovensku chýba. Ak zoberieme do úvahy, že klinických lekárov je málo a lekárov prvého kontaktu ešte menej, tak si musíme byť vedomí, že zdravotná starostlivosť bude čím ďalej, tým menej dostupná. Preto považujem za potrebné zamerať vzdelávanie a informovanie obyvateľov na vedecky dokázané preventívne postupy, ktoré bude každý z nás dodržiavať vo vlastnom záujme. Pretože prevencia dokáže zachrániť oveľa viac životov ako liečba,“ uzavrela.

vôňa, parfum, sex, náklonnosť, Čítajte viac U mužov prevažuje syfilis a kvapavka, u žien dominujú chlamýdie a trichomoniáza

Lepra na Floride

Lepra je závažné kožné ochorenie spôsobené baktériou, ktoré vedie k poškodeniu nervov a strate citlivosti kože, očí a nosa, a je to niečo, čo málokto žijúci v západných krajinách kedy videl. Nová správa však naznačuje, že lepra by mohla byť endemická na Floride. Počet nahlásených prípadov sa za poslednú dekádu viac ako zdvojnásobil v štátoch juhovýchodnej časti USA. Za príčinu býva považovaný nezdravý životný štýl, ale vedci tiež poukázali na zlé zaobchádzanie s touto chorobou. Historicky sa ľudia s leprou posielali na vzdialené karanténne ostrovy. Teraz môžu byť vyliečení za mesiac, vďaka viacerým liekom a včasným zachyteniam sa dá zabrániť invalidite.

ZDROJ: ČTK

Pravda o klíme - S Karolom Mičietom
Video
Profesor z katedry botaniky Prírodovedeckej fakulty UK o vplyve otepľovania na život a migráciu rastlín aj živočíchov. Premiéra 6. 10. 2022. / Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #ochorenia #osýpky #syfilis #epidemiológ