Poslanci si vyčerpali aj posledný pokus. Mimoriadnu schôdzu k zásahu NAKA neotvorili

Poslanci Národnej rady neotvorili mimoriadnu schôdzu k zásahu Národnej kriminálnej agentúry ani v utorok. Schôdzu iniciovala strana Smer. Na jej otvorenie bolo potrebných 76 hlasov. V utorok sa najskôr prezentovalo 56 poslancov, druhýkrát len 53. Plénum tak nebolo uznášaniaschopné. Predseda parlamentu Boris Kollár 99. schôdzu ukončil.

22.08.2023 09:15 , aktualizované: 10:44
debata (344)

Hnutie Sme rodina chcelo diskutovať o situácii v polícii na mimoriadnej schôdzi NR SR, uviedol Kollár v utorok na tlačovej konferencii. Neznamená to však podľa neho, že hnutie chcelo hlasovať za uznesenie predložené Smerom. Kollár zároveň apeloval na premiéra Ľudovíta Ódora, aby meral jedným metrom. „Chceli sme diskutovať o problémoch v polícii. Nehovoríme, že by sme zahlasovali za uznesenie tohto znenia, to určite nie. Ale diskutovať sme o tom chceli,“ povedal Kollár po tom, ako poslanci neotvorili rokovanie.

V súvislosti s odvolaním šéfa SIS Aláča pre jeho obvinenie Kollár podotkol, že premiér by mal rovnako pristupovať ku všetkým. Nemôže si podľa neho polícia určovať, kto bude ministrom vnútra ani účelovo diskreditovať iné orgány a inštitúcie v štáte.

Mimoriadna schôdza k zásahu NAKA bola podľa nezaradeného poslanca Juraja Šeligu snahou prikázať vláde, aby vstúpila do živých vyšetrovaní. Nezaradený poslanec a expremiér Eduard Heger dodal, že líder Smeru Robert Fico vytvára chaos, pretože sa bojí o svoju beztrestnosť.

Poslanci z Hegerovej strany tiež považujú iniciatívu opozície za ukážkou toho, čo chcú tieto strany robiť po voľbách. Šeliga naďalej tvrdí, že Smer chce zrušiť špeciálnu prokuratúru a obmedziť špecializovaný trestný súd, ale aj zaviesť určitý typ trestnoprávnej imunity pri niektorých funkcionároch. Podotkol, že v krajine platia zákony a máme nezávislé súdy.

Smer chcel presadiť uznesenie, ktorým by parlament konštatoval, že „po zásahu NAKA so súhlasom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti predstaviteľom Slovenskej informačnej služby (SIS), Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), Úradu inšpekčnej služby rezortu vnútra, prokuratúry a ďalším bezpečnostným orgánom a orgánom ochrany práva sa bezprecedentne prehĺbila ústavná a bezpečnostná kríza v SR“.

SR Bratislava NRSR Schôdza Mimoradna NAKA BAX Čítajte viac Takáč zo Smeru: Cieľ je pozatvárať opozíciu a Fica. Smeráci konšpirujú, reaguje Krúpa zo Sasky

Predseda Smeru Robert Fico pred plánovanou schôdzou v utorok uviedol, že riaditeľ SIS Michal Aláč postupoval podľa zákona. Dôvodom, prečo ho prezidentka Zuzana Čaputová pozbavila výkonu služby majú byť podľa Fica nahrávky. „Je veľký predpoklad, že na SIS sú ďalšie nahrávky rôzneho typu, ktoré sa týkajú Úradu špeciálnej prokuratúry a Národnej kriminálnej agentúry. Je evidentné, že odstránenie pána Aláča smeruje k tomu, aby sa ľudia okolo Hamrana (pozn. red. Štefan Hamran, šéf polície) a Čurilu (pozn. Ján Čurila, vyšetrovateľ) dostali k týmto nahrávkam a zničili ich. Tam je výbušný materiál. To je hlavný dôvod, prečo prezidentka odvoláva spoločne s Ódorom Aláča,“ vyhlásil Fico.

Štefan Hamran o zatýkaní v akcii Rozuzlenie
Video
Zdroj: TV Pravda

V uznesení sa tiež píše, že NR SR „so znepokojením upozorňuje NAKA a ÚŠP“, že policajný zásah vyvolá v zahraničí vážne pochybnosti o fungovaní demokratického zriadenia na Slovensku. Zároveň chcela strana zaviazať prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby si plnila povinnosť zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov, predstúpila pred parlament a informovala o situácii a opatreniach, ktoré prijala v rámci svojich právomocí.

Premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je poverený aj vedením rezortu vnútra, chcela strana zaviazať k okamžitému odvolaniu Štefana Hamrana z funkcie policajného prezidenta. A tiež k tomu, aby prijal opatrenia vedúce k tomu, že mimo výkonu služby budú postavení všetci obvinení vyšetrovatelia NAKA, tzv. čurillovci. Strana chcela tiež zaviazať riaditeľa SIS, aby okamžite predložil parlamentu správu o bezpečnostnej situácii v SR.

Hnutie Sme rodina k mimoriadnej schôdzi
Video
Zdroj: TV Pravda

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie obvinila viacero osôb vrátane šéfov SIS a NBÚ. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

Michal Aláč Čítajte viac Šéfa SIS Michala Aláča po výsluchu na NAKA zadržali

K situácii zasadla aj bezpečnostná rada. Prezidentka a premiér deklarovali, že žiaden prevrat sa nedeje a chod dotknutých inštitúcií je zabezpečený. Na vyvodenie zodpovednosti voči aktérom kauzy vidia priestor po tom, ako súdy a prokuratúry rozhodnú o zákonnosti trestných konaní.

SR Bratislava NRSR Schôdza Mimoradna NAKA BAX Čítajte viac Smer chce odvolať policajného prezidenta. Mimoriadnu schôdzu sa nepodarilo otvoriť

© Autorské práva vyhradené

344 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Smer #mimoriadna schôdza #SIS #mimoriadna schôdza NR SR #NAKA polícia