Smer chce odvolať policajného prezidenta. Mimoriadnu schôdzu sa nepodarilo otvoriť

V priestoroch Zimnej jazdiarne Bratislavského hradu sa po druhý krát toto leto mimoriadne stretli poslanci Národnej rady. Zatiaľ to vyzerá, že poslanci, napriek hojnej účasti, nemajú záujem témy riešiť. Schôdzu sa nepodarilo otvoriť ani na druhý krát.

21.08.2023 11:22 , aktualizované: 16:04
SR Bratislava NRSR Schôdza Mimoradna NAKA BAX Foto: ,
Na snímke poslanci Národnej rady Slovenskej republiky sedia v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu pred hlasovaním o otvorení mimoriadnej schôdze parlamentu v Bratislave 21. augusta 2023.
debata (148)

Mimoriadnu schôdzu k zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) inicioval Smer. Presadiť chce uznesenie o prehĺbení ústavnej a bezpečnostnej krízy po zásahu NAKA, po ktorom polícia obvinila viacero osôb vrátane šéfov Slovenskej informačnej služby a Národného bezpečnostného ú­radu.

Na začiatok schôdze predseda parlamentu najskôr otestoval hlasovaciu techniku. Stretnutie parlamentu sa ako na poslednej mimoriadnej schôdzi konalo v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu. Rokovaciu sálu Národnej rady ešte stále prerábajú. Na otvorenie schôdze je potrebných 76 hlasov, no na prvý pokus sa prezentovalo len 68 poslancov. Schôdzu sa nepodarilo otvoriť ani na druhý pokus. Ďalšie pokračovanie bude v utorok ráno.

Fico: Schôdza mohla vniesť viac svetla do toho, čo sa na Slovensku deje

Ako skonštatoval líder Smeru Fico, mimoriadna schôdza NR SR mohla vniesť viac svetla do toho, čo sa na Slovensku momentálne deje. V rokovacej sále bol dostatok poslancov.

„Môžeme konštatovať, že opäť, s výnimkou Sme rodina, to bola celá rozpadnutá vládna koalícia, ktorá nemá záujem hovoriť o policajnom prevrate, o rozklade právneho štátu a o zločinoch, ktoré tu páchali tri roky predstavitelia Národnej kriminálnej agentúry a Úrad špeciálnej prokuratúry. Ak stále hovoria, že všetko je v poriadku, že sa nič neudialo, že je to spravodlivý a férový proces, mali možnosť dnes otvoriť schôdzu Národnej rady, mohli sme schváliť program, mať diskusiu, ktorá by vniesla podstatne viac svetla do toho, čo sa na Slovensku momentálne deje,“ priblížil Fico na tlačovej konferencii.

Rovnaký scenár predpokladá aj v utorok. „V uznesení nie je nič také, čo by malo niekoho urážať,“ dodal.

Fico: Dni Aláča sú zrátané. Je to prevrat
Video
Zdroj: TV Pravda

Smer chce zosadiť Hamrana

Smer chce tiež docieliť odvolanie policajného prezidenta Štefana Hamrana. Poslanci by tak mali schváliť uznesenie k jeho odvolaniu. To však nie je záväzné. Predseda Hlasu Peter Pellegrini vyhlásil, že nejde tak o samotné uznesenie, ale o to, aby o tejto téme hovorili.

Podľa neho sa na Slovensku deje niečo vážne a je ohrozený demokratický chod krajiny. "Toto je dôležitá vec, premiér ju má vysvetliť a ukľudniť spoločnosť,“ zdôraznil Pellegrini.

Opozičný poslanci tak vyzývajú prezidentku, aby odvolala premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý riadi ministerstvo vnútra, a Ódora, aby odvolal policajného prezidenta Štefana Hamrana.

Robert Fico, Smer Čítajte viac O „štátnom rozvrate“ hovorí už aj Kollár. Fico ide ešte ďalej a spomína manipuláciu volieb

Šimečka ocenil neotvorenie schôdze

Predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka ocenil, že sa nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu NR. Ako dnes uviedol na tlačovej konferencii, išlo by iba o predvolebnú akciu strany Smer, prípadne strany Hlas. „Som rád, že sa našlo dostatok poslancov, ktorí si to uvedomili a neotvorili schôdzu," dodal predseda PS. Na otvorení schôdze sa nepodieľal ani nezaradený poslanec Tomáš Valášek (PS).

Progresívci zároveň považujú za dobrú správu aj dnešný krok prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá dočasne pozbavila šéfa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča výkonu štátnej služby. „Hodnotím tento krok prezidentky ako dobrý a je v súlade so zákonom," povedal Šimečka.

Pellegrini: Premiér i prezidentka majú vysvetliť aktuálnu situáciu

Nezaradený poslanec a predseda strany Hlas Peter Pellegrini vyzval Ódora a prezidentku Čaputovú, aby požiadali poslancov Národnej rady SR o možnosť vystúpiť v pléne parlamentu. Pellegrini adresoval premiérovi aj druhú výzvu, v ktorej požaduje odvolanie policajného prezidenta Štefana Hamrana. „Ak sa rozhodne na základe udalostí, ktorých sme svedkom, odvolať šéfa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča alebo aj riaditeľa Národného bezpečnostného úradu Romana Konečného, v rámci spravodlivého prístupu by mal odvolať aj policajného prezidenta Štefana Hamrana," uviedol predseda Hlasu.

pellegrini, uhrík Čítajte viac Hlas nikdy nepôjde do koalície s Republikou, tvrdí Pellegrini. Môže za to NATO

„Som presvedčený, že aj tzv. Demokrati by umožnili prezidentke, ktorú oni milujú, aj premiérovi, ktorého podporujú, tu vystúpiť. A nech sa konečne poslanci, ale aj slovenská spoločnosť dozvie detaily z toho, čo sa tu deje a som zvedavý, či sa im podarí tú naozaj narušenú dôveru, ale hlavne napätú situáciu v slovenskej spoločnosti päť týždňov pred voľbami upokojiť," uviedol Pellegrini na dnešnej tlačovej besede po neotvorí mimoriadnej schôdze.

Šipoš: Smer chce zastaviť prácu polície

Poslanci z hnutia OĽaNO a priatelia prišli na pondelkovú mimoriadnu schôdzu NR SR, týkajúcu sa zásahu NAKA. Avizovali, že sa však nebudú prezentovať pri jej otvorení. Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš tvrdí, že ten, kto hlasuje za otvorenie schôdze, pomáha návratu mafie. „Sľúbili sme, že rozviažeme ruky polícii a súdom, to sme dodržali. Dnešná schôdza je len preto, že polícia a súdy majú ruky rozviazané. Smer chce zastaviť prácu polície, ktorá im doslova dýcha na krk,“ zdôraznil.

Šeliga: Cieľom mimoriadnej schôdze je spolitizovať políciu

Poslanec Juraj Šeliga, ktorý pôsobí v mimoparlamentnej strane Demokrati, skonštatoval, že cieľom mimoriadnej schôdze NR SR je spolitizovať políciu a prikázať vláde, aby vstúpila do vyšetrovania. Tvrdí tiež, že predstavitelia Smeru či mimoparlamentných strán Hlas-SD, Republika a SNS chcú zastaviť vyšetrovania.

Líder Demokratov Eduard Heger si myslí, že otázka odvolania šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) či šéfa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) má ostať v rukách polície. „Nemôžeme politicky ohýbať zákony, nechajme konať políciu, aby priniesla dôkazy pred súd, potom bude vidieť aj verejnosť, z čoho sú obvinení, potom sa k tomu môžeme vyjadrovať,“ povedal. Politické zásahy sú podľa neho predčasné.

Vhodný priestor na výmenu šéfa SIS bol podľa neho v máji, keď nastupovala úradnícka vláda. Vysvetlil, že pozícia riaditeľa tajnej služby je politicky obsadzovaná. „Preto som vyzval premiéra, aby nezabudol na túto pozíciu,“ povedal Heger. „Dnes je dôležité, aby to ostalo v rukách polície, aby vyšetrovanie bežalo a v tomto momente, šesť týždňov pred voľbami, zasahovať do toho nedáva veľký zmysel,“ doplnil. Šeliga dodal, že šéfa NBÚ nie je možné odvolať. „Je zabetónovaný. Nikto ho nevie dnes dostať z funkcie,“ skonštatoval.

Strana Za ľudí v tejto súvislosti zopakovala, že obvinený šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč má skončiť vo funkcii. Vyzvala na to opakovane premiéra Ľudovíta Ódora a prezidentku Zuzanu Čaputovú. Spúšťa tiež petíciu za odvolanie riaditeľa tajnej služby. „Riaditeľ SIS za takýchto okolností nesmie zostať na čele kľúčovej bezpečnostnej zložky, kým trvajú podozrenia o masívnom zneužívaní služby v prospech trestne stíhaných osôb, ktorú dokonca mali riadiť iné ako zákonom určené osoby,“ uviedla strana v stanovisku.

Kollár k obvineniu Aláča: NAKA vyprodukovala nezmysel
Video
148 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Smer #NR SR #mimoriadna schôdza #NAKA #Štefan Hamran #akcia Rozuzlenie