Čaputová odvolala šéfa SIS Michala Aláča, riaditeľom sa stal Tomáš Rulíšek

Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok pozbavila riaditeľa SIS výkonu funkcie. Michala Aláča spolu s ďalšími osobami obvinili v rámci akcie NAKA s názvom Rozuzlenie. Vláda návrh na odvolanie Aláča schválila a prezidentka ho následne odvolala. Opozícia hovorí o dvojitom metri a požaduje aj odvolanie šéfa polície Štefana Hamrana. Premiér Ľudovít Ódor si však nemyslí, že by bolo dobré v tejto situácii odvolať hlavu polície. Minister obrany Martin Sklenár zareagoval aj na to, či je kvôli aktuálnej situácii ohrozené postavenie Slovenska.

23.08.2023 11:00 , aktualizované: 16:59
aláč Foto: ,
Michal Aláč na archívnej snímke.
debata (92)

Krátko pred rokovaním vlády sa k aktuálnym témam vyjadril aj Hamran. Situáciu okolo odvolania Aláča nekomentoval. Čo sa týka jeho odvolania, to má v rukách minister vnútra. Vedením tohto rezortu je aktuálne poverený premiér. Šéf polície jeho rozhodnutie rešpektuje.

Minister obrany Sklenár k aktuálnej situácii
Video
Zdroj: TV Pravda

Aktualizované 16:57 Čaputová odvolala Aláča

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes na návrh vlády rozhodla o odvolaní riaditeľa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča s účinnosťou od zajtrajšieho dňa. „Právomoci riaditeľa bude v súlade so štatútom SIS v plnom rozsahu vykonávať jej námestník Tomáš Rulíšek, ktorý je dlhoročným príslušníkom SIS a v ktorého pôsobnosti boli aj medzinárodné vzťahy SIS,“ informovala prezidentská kancelária.

Aktualizované 13:57 Ódor potvrdil, že Aláča nahradí námestník šéfa SIS, jeho meno zatiaľ nepotvrdil. Prezidentke predložia návrh. „Nemali by sme predbiehať udalosti, ale nemali by sme byť ani nepripravení. Nateraz sa to javí ako najrozumnejšie,“ povedal. K obsahu rozhovoru s námestníkom SIS sa vyjadrovať nechcel. „Komunikoval som podobné červené čiary ako pánovi Aláčovi.“

Vladimír Pčolinský, súd Pezinok, Čítajte viac SIS má na krku desiatky káuz. Škandál so stíhaním jej šéfov uškodí podľa odborníkov záujmom Slovenska

Aktualizované 12:37 Schválila návrh na odvolanie šéfa SIS Aláča

Doterajší riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč má skončiť vo funkcii. Návrh na jeho odvolanie schválila v stredu vláda. Odvolanie je v tejto chvíli na prezidentke Zuzane Čaputovej.

Aktualizované 12:17 Poslanci OĽaNO navrhli zvolať mimoriadny výbor k situácii v SIS

Poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu OĽANO navrhli zvolanie mimoriadneho zasadnutia kontrolného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS), potvrdil predseda klubu Michal Šipoš. Výbor by mal byť zvolaný do siedmich dní od podania návrhu. Poslanci chcú diskutovať o situácii v tajnej službe v súvislosti s obvineniami týkajúcimi sa „účelového vypracovania“ správy tajnej služby.

„Ak je pravda, že SIS bola takto zneužívaná na špinavú robotu pre Fica a jeho poskokov, tak je to obrovské zlyhanie a my sa na to budeme vo výbore dôsledne pýtať,“ uviedol Šipoš. Považuje za závažné, ak bola tajná služba využitá na fabrikovanie falošných správ, ktoré sa následne prezentovali v parlamente a na tlačových konferenciách opozície ako fakty.

Zasadla Bezpečnostná rada

Ešte pred začiatkom rokovania vlády sa konala Bezpečnostná rada, na ktorej bol aj šéf polície. Čo sa týka debát o odvolaní šéfa SIS, v tých sa neangažoval.

„Nie je to moja téma a ani moja kompetencia. Na to sú tu kompetentné osoby, ktoré to majú riešiť. Ja som tlmočil smerom k Bezpečnostnej rade poznatky, ktoré sa vyšetrovateľ a prokurátor rozhodli zverejniť v rámci prebiehajúcich trestných konaní, kde sa preukazujú protiprávne aktivity niektorých subjektov, ktoré pôsobia v rámci orgánov presadzujúcich právo,“ povedal.

Štefan Hamran k aktuálnej situácii
Video
Zdroj: TASR/Jakub Popelka

Hamran nekomentoval ani to, či sa podľa neho upokojí situácia, keď bude na čele SIS miesto Aláča námestník. Boris Kollár zatiaľ hovoril o Tomášovi Rulíškovi. Aj po odchode Vladimíra Pčolinského viedol SIS prvý námestník, ktorým bol v tom čase Aláč. „Neminiem komentovať personálnu politiku, uvidíme, ako sa to bude vyvíjať,“ reagoval Hamran.

Premiér Ľudovít Ódor k odvolávaniu šéfa tajných Aláča
Video
Zdroj: TV Pravda

„Podľa môjho názoru je podstatné, čo zadokumentovala polícia a akým spôsobom budú vedieť preukázať vinu jednotlivých subjektov a či v konečnom dôsledku, ak sa prípad dostane na súd, či bude vedieť prokurátor uniesť dôkazné bremeno na základe dôkazov, o ktorých je vyšetrovateľ presvedčený, že sú relevantné a skalopevné,“ hovoril policajný prezident.

Minister obrany Martin Sklenár na margo odvolania Aláča a nástupu námestníka do čela SIS uviedol, že SIS má spôsoby na to, aby dokázala nahradiť personálny výpadok. „Ide o štandardnú situáciu, ktorá zodpovedá tomu, kde sa nachádzame,“ uviedol. „Obvinenia čelných predstaviteľov vznášajú niektoré otázky. Myslím si, že jediný spôsob, ako podporiť stabilizáciu situácie je práve využitím personálu, ktorý v systéme pracuje. Nejde tu o zlyhanie inštitúcie, ale bavíme sa o zlyhaní jednotlivca,“ myslí si.

aláč Čítajte viac Riaditeľa SIS Michala Aláča prepustili, prezidentku žiada o zbavenie mlčanlivosti

Ďalšie zásahy NAKA?

Líder Smeru Robert Fico varoval aj pred ďalšími zásahmi NAKA, napríklad u generálneho prokurátora Maroša ŽIlinku, Hamran reagoval, že podobných výrokov bolo mnoho. „V minulosti som už počul bombastické vyhlásenia, aj od bývalého trojnásobného premiéra, že priamo na Súmračnej sa v konkrétny deň vykoná nejaký služobný zákrok. Nič sa nevykonalo,“ uviedol.

Fico: Dni Aláča sú zrátané. Je to prevrat
Video
Zdroj: TV Pravda

„Takých prípadov je z minulosti XY. Viete, teraz predpokladať, že NAKA bude zasahovať, je celkom logické a relevantné, pretože z peňazí daňových poplatníkov sú platení za to, aby riešili korupcii v rámci našej spoločnosti a ďalšie nebezpečné protispoločenské činnosti,“ komentoval Hamran. „Hádam nebudeme očakávať od príslušníkov NAKA, že za peniaze daňových poplatníkov tam budú sedieť s vyloženými nohami. Podľa mňa je to logický predpoklad, že NAKA má konečne ruky rozviazané a môžu slobodne pracovať, ak je taká dôkazná situácia, určite budú zasahovať, ak taká nebude, tak nevykonajú nič,“ dodal.

štefan hamran Čítajte viac Akcia Rozuzlenie: Obvinili šéfa SIS Aláča, jeho predchodcu Pčolinského, šéfa NBÚ Konečného a troch ďalších

Okrem toho v rámci všeobecných bezpečnostných tém upozornil Hamran na tie bezpečnostné riziká, ktoré momentálne polícia považuje za akútne riešiť na bezpečnostnej rade. „Týkali sa najmä aktivít systému „našich ľudí“ na území Slovenskej republiky, ktoré stále pretrvávajú podľa dostupných dôkazov a problémy spájania napríklad s nelegálnou migráciou,“ dodal Hamran.

Nie je tu žiadny prevrat, komunikácia v rámci NATO je v poriadku

Existuje kvôli situácii nejaká obava čo sa týka zahraničnej komunikácie v rámci krajín NATO? Minister obrany Martin Sklenár neregistruje žiadne problémy v komunikácii či inú hrozbu. Nemyslí si, že by malo prísť k obmedzeniu činnosti SIS alebo NBÚ v súvislosti s obvinením riaditeľov týchto zložiek. „Aj ochranu utajovaných skutočností, aj celkovú prácu zabezpečuje inštitúcia. Riaditeľ SIS alebo NBÚ je dôležitá osoba, ale inštitúcia ako taká plní dôležitú úlohu. Pri výmene informácií aj so zahraničím prebiehajú certifikačné a akreditačné procesy, ktoré majú inštitúcie za sebou a dokážu splniť požiadavky, ktoré tam sú. Nemyslím si, že by malo prísť k obmedzeniu takejto činnosti,“ komentoval Sklenár.

Minister obrany Martin Sklenár Foto: Pravda, Lubos Pilc
Minister obrany Martin Sklenár Minister obrany Martin Sklenár

„Výmena informácií prebieha,“ uviedol minister obrany s tým, že je to otázka na Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), ktorá to zabezpečuje. „Ale tie informácie, ktoré používame my, tam nevidíme žiadne vplyvy,“ povedal šéf obrany. „Nemyslím si, že máme prevrat. Vojenské zložky sú úplne v poriadku,“ reagoval Sklenár.

Opozícia žiada hlavu Hamrana

Premiér Ódor uviedol zotrvanie Aláča na pozícii by ohrozovalo dobré meno štátnej služby doma aj v zahraničí. „A podkopávalo by vzájomnú dôveru,“ povedal. Zdôraznil, že sa nerozhoduje na základe emócií, ale na základe faktov a riadi sa zákonom.

Hamran o akcii Rozuzlenie, kde šla NAKA zatknúť aj špičky SIS a NBÚ
Video
Zdroj: TV Pravda

Za rozhodnutím o odvolaní riaditeľa tajnej služby si s hlavou štátu Zuzanou Čaputovou stoja. „Podľa zákona č. 73/1998 Z. z. sa príslušník Slovenskej informačnej služby musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby, ak by jeho ďalšie ponechanie vo výkone štátnej služby ohrozovalo dôležitý záujem štátnej služby a je dôvodne podozrivý, že spáchal trestný čin. Tieto dôvody boli naplnené,“ komentoval Čaputová s tým, že rovnako postupovala aj v prípade bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského.

Fico o zásahoch NAKA: Je to štátny prevrat
Video
Zdroj: TV Pravda

Ódor má zároveň informácie, že prebehli nejaké úkony zo strany prezidentky na zbavenie mlčanlivosti Aláča. Lídri strán Smer Robert Fico a Hlas Peter Pellegrini v reakcii na odvolanie Aláča požadujú aj odvolanie Štefana Hamrana. Fico okrem toho žiadal, aby boli Mimo výkon služby postavení aj všetci obvinení vyšetrovatelia NAKA, tzv. čurillovci, čo chcel dosiahnuť aj schválením uznesenia na mimoriadnej schôdzi, tú sa však otvoriť nepodarilo.

Ódor si nemyslí, že v takejto situácii by bolo dobré odvolať hlavu polície. Hamran má podľa neho výsledky a ukazuje, že vyšetrovatelia bojujú so zločinom, ktorý na Slovensku bol. Hamran jeho rozhodnutie rešpektuje. Voči Aláčovi vzniesli minulý týždeň obvinenie zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Štefan Hamran #rokovanie vlády #Michal Aláč