Uhrík bol členom mládežníckej SDKÚ. Naď vytiahol e-mail, poslanci vtipkujú: Milan, veď si bol jedným z nás

Líder hnutia Republika Milan Uhrík, ktorý pravidelne útočí na liberálov, v pláne má iniciovanie referenda o vystúpení zo Severoatlantickej aliancie (NATO), zrejme v minulosti nemal až taký problém s prozápadnou orientáciou Slovenska či mimovládkami. V minulosti bol totiž členom mládežníckej organizácie strany SDKÚ Nová generácia. Po tejto informácii sa okamžite spustila lavína reakcií. Politici vtipkujú a exminister obrany Jaroslav Naď dokonca vytiahol jeden z e-mailov, ktorý tejto organizácii posielal.

24.08.2023 16:00
uhrík Foto: ,
Milan Uhrík na pôde europarlamentu.
debata (222)

Uhrík nemá túto životnú skúsenosť uvedenú v životopise, ktorý poskytol Národnej rade SR, a ani na svojej vlastnej webovej stránke. Informoval o tom portál Aktuality.sk.

Hlas nepôjde do koalície s Republikou pre spochybňovanie členstva v NATO
Video
Zdroj: TV Pravda

Vraj to bol „krok vedľa“

Nová Generácia bola mládežníckou organizáciou SDKÚ a bola priamou súčasťou štruktúr strany. Podľa portálu vyplýva jej existencia priamo zo stanov strany. Išlo o prozápadnú a konzervatívno-liberálnu organizáciu, ktorá bola financovaná najmä z darov, ale aj zo zahraničia, pomáhali jej napríklad nemecké nadácie Konrad-Adenauer-Stiftung a Hanns Seidel Stiftung.

Martin Sklenár a Milan Uhrík Čítajte viac Republika blúzni o vystúpení z NATO a neutralite Slovenska. Minister obrany vyčíslil, koľko by to stálo

Pred voľbami v roku 2010 dokonca organizácia urobila kampaň s názvom „Červenú Ficovi“ namierenou proti Smeru. Uhrík informáciu potvrdil a dnes to považuje za „krok vedľa“ a tvrdí, že už v tom čase mal o politike inú predstavu.

„Áno, na pár (dvoch či troch) stretnutiach NG som sa zúčastnil, kým som nezistil, že tam absolútne nepatrím. Bolo to za mladých študentských čias v Bratislave, keď ma vtedajší spolužiaci presvedčili, aby som tam šiel s nimi. Vraj moje „kritické názory“ nevadia, lebo ako mladí tam budeme môcť ,spolutvoriť politiku’. Zrejme som však mal o „kritických názoroch“ a politike inú predstavu,“ hovorí.

S väčšinou členov sa vraj hádal kvôli politike USA a NATO, na čom sa definitívne rozišli. „Keď som raz na FB verejne skritizoval kriminalitu „neprispôsobivých Cigánov“. Bol to jednoducho študentský krok vedľa, ktorý mi pomohol otvoriť oči. Niečo ako keď si mladý človek vyberie zlú frajerku alebo sa prihlási na zlý záujmový krúžok, aby zistil, čo nechce,“ dodal Uhrík. Podľa Tomáša Smutného, ktorý vedenie Novej Generácie prevzal v roku 2014, však Uhrík musel vedieť, ku komu sa pridáva a o čo organizácii ide. To, ako otočil, ho prekvapilo.

Naď zverejnil e-mail, politici vtipkujú

Po tejto informácii sa na internete strhla lavína reakcií. Podpredseda Demokratov a exminister obrany Jaroslav Naď reagoval medzi prvými. Len nedávno sa spolu stretli v diskusnej relácii Na telo. „Tak toto je konečná! Uhrík robil pre mládežnícku organizáciu Dzurindovej SDKÚ.

„Ak to náhodou neviete, Nová generácia okrem politickej podpory SDKÚ Mikuláša Dzurindu presadzovala tiež s podporou Sorosa vojenskú a ekonomickú spoluprácu s USA, členstvo v NATO a EÚ, liberalizmus, aktivity mimovládok atď.,“ napísal.

Proti mimovládkam dnes uhríkovci bojujú s heslom na bilbordoch „ani cent mimovládkam“. Naď k statusu priložil aj jeden z e-mailov, ktorý Uhrík adresoval Novej generácii. Mládežnícku organizáciu spriaznenú so Smerom a Robertom Ficom v ňom označil za konkurenciu.

„Pán Uhrík, už naozaj nechajte tie mimovládky na pokoji, veď ste boli jedným z nás,“ komentovala členka Demokratov Monika Podhorány Masariková. „Milan Uhrík bol členom mimovládnej mládežníckej organizácie SDKÚ Nová generácia, ktorá okrem iného presadzovala (aj s podporou Sorosa) členstvo v EÚ a NATO aj spoluprácu s USA,“ hovorí.

„Milan Uhrík – zástanca prozápadného smerovania. Tohto Uhríka chceme späť!“ napísal Andrej Stančík. „Umieram… Ťažký (bez)charakter toto,“ reagoval líder koalície OĽaNO a priatelia Igor Matovič.

„Oceňujeme, že Milan Uhrík bol dva roky členom mladých SDKÚ. Dáva to istú nádej, že po fašizovaní s Kotlebom a vlastnom vodcovstve Republiky za pár rokov opäť zmení partiu. I keď kto vie, možno pre zmenu vyskúša komunistov. Žiaľ, stále platí, že pri svojom hľadaní sa predstavuje pre demokraciu na Slovensko veľké riziko – najmä tým, koľko nenávisti a klamstiev šíri,“ reagovalo Progresívne Slovensko.

Dzurinda to netušil

Uhrík bol členom v rokoch 2010 až 2012, teda v čase, keď bola SDKÚ Mikuláša Dzurindu súčasťou vládnej koalície, členom mládežníckej organizácie SDKÚ Nová Generácia. Pri jeho fotke na sociálnej sieti je jednoduchý popis: „Milan Uhrík – 25 rokov, PhD. študent odboru Elektrické stroje na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave a podnikateľ.“

parlament, kotleba, uhrík Čítajte viac Naoko uhladení, po voľbách hrozba? Uhrík poslal Kotlebu do záhrobia. Namiesto tričiek majú obleky, no myslenie nezmenili

V galérii sú aj osoby ako Iveta Radičová či Miroslav Beblavý. Vtedajší líder SDKÚ Dzurinda o tom nevedel. Dzurinda o jeho pôsobení v organizácii nevedel. „No čo môžem na to povedať? Jednak Nová Generácia bola samostatná organizácia a od strany úplne nezávislá. Aj pri prijímaní členov, samozrejme. Netuším, aké názory mal tento pán pred toľkými rokmi. Ale ľudia sa menia. A nie vždy k lepšiemu,“ reagoval Dzurinda.

Uhrík sa rok po vystúpení z organizácie pridal k Ľudovej strane Naše Slovensko (ĽS NS) Mariana Kotlebu. Strana vystupovala, a jej postoj sa dodnes nezmenil, proti NATO a EÚ a profilovala sa ako antisystémová. ĽS NS dnes vedie Kotlebov brat Marek, keďže Mariana Kotlebu odsúdili v kauze kontroverzných šekov a kandidovať nemôže.

Miroslav Suja Čítajte viac Študentom prekáža politické ovplyvňovanie 'doktora' Suju. Jeho školiteľ kandidoval za Republiku

Uhrík potom s partičkou nespokojných odišiel z ĽS NS kvôli nezhodám s vedením a založili hnutie Republika, ktoré je dnes potenciálnym partnerom pre Smer či SNS. V prieskumoch majú od šiestich do takmer deviatich percent. Líder Republiky v Sobotných dialógoch prezradil, že má záujem o silové zložky ako je rezort vnútra, obrany či o Slovenskú informačnú službu (SIS). „Mali by sme záujem o silové zložky aj preto, aby sme mohli kontrolovať aj svojich koaličných partnerov či nerobia nejaké nekalosti,“ vysvetľoval.

© Autorské práva vyhradené

222 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #nová generácia #Milan Uhrík #Republika